Mid season kortingen: tot -40% op fashion & kids
image link

Mid season kortingen: tot -40% op fashion & kids >

Hoe werkt een ademende regenjas?

Wil je wandelen en fietsen zonder nat te worden? Kies een regenjas die waterdicht én bijzonder ademend is. Het geheim zit ’m in innovatieve laagjes.

Waterdicht én ademend

First things first: wat doet een ademende regenjas? Simpel, enerzijds voorkomt hij dat er regen naar binnen komt en tegelijk kan je zweet ontsnappen. Een goed ademende jas laat dus enkel vocht van binnen naar buiten door. 

 

Transpireren doe je sowieso, maar de kwaliteit van je jas zal bepalen hoe lang dat zweet op je lichaam blijft plakken. In een jas die niet goed ademt, kan je transpiratievocht niet snel genoeg ontsnappen en wordt het binnen in je jas warmer dan buiten. Zo ontstaat er condensatie, wat zorgt voor een klam gevoel onder je jas.

Waterkolom en ademend vermogen

Op het etiket of het kaartje dat aan een jas hangt, zie je vaak de waterkolom staan. Die geeft de waterdichtheid van het kledingstuk aan, bvb. 20.000 mm. Het ademend vermogen of de waterdampdoorlaatbaarheid wordt in gram per vierkante meter materiaal aangeduid in een periode van 24 uur. Bvb. 10.000 g/m2/24u. Hoe hoger dit getal, hoe beter de stof ademt. Vanaf 10.000 g kan je spreken van een goed ademende jas.

 

Goed om weten: Gore-Tex-jassen krijgen een RET-getal mee, ‘Resistance to Evaporative Heat Transfer’. In ons artikel over Gore-Tex doen we het voor je uit de doeken.


Ontdek meer over de waterkolom >

Softshell als alternatief

Een volledig waterdichte jas kan echter nooit 100% ademend zijn, hoe kwalitatief hij ook is. Voor zware fysieke inspanningen waarbij je snel en veel zweet, kies je dus beter niet voor een extreem waterdichte jas, maar geef je prioriteit aan een uitstekend ademend vermogen. Afhankelijk van je activiteit kan een softshell de juiste keuze zijn: die is niet waterdicht, maar wel waterafstotend, en hij ademt beter dan een regenjas.

Goede rugzak voor groepsreizen in Slovenië

Ventileren kan je leren

Check even of de jas van jouw keuze ventilatieritsen onder de oksels heeft. Als je die openzet tijdens het wandelen of sporten, help je je jas een handje met het afvoeren van transpiratievocht en zal je zweet sneller opdrogen. Goed om weten: het ademende vermogen van een jas (zie hierboven) houdt meestal ook rekening met geopende ventilatieritsen.

Membraan versus coating

Het ademende vermogen en de waterdichtheid dankt je regenjas aan een van deze laagjestechnologieën:

 

o  Jassen met een membraan (bijvoorbeeld Gore-Tex) zijn uitgerust met een 100% waterdicht en ademend membraan, dat ingebed zit tussen de buitenstof en de voering. Dit Gore-Tex-membraan is microporeus en voert waterdamp (zweet) gemakkelijk af, terwijl het voorkomt dat water van buiten naar binnen dringt. Membraanjassen zijn wat robuuster en ademen doorgaans beter dan gecoate jassen.

 

Lees meer over Gore-Tex >>

 

o  Jassen met een coating (denk aan DryVent van The North Face) zijn goed ademend en winddicht, maar iets minder duurzaam: ze blijven wat minder lang waterdicht. Dat komt omdat de coating, een flinterdun vernislaagje dat aan de binnenkant van de jas wordt aangebracht, sneller slijt door het dragen. Deze coating werkt voor de rest hetzelfde als een membraan. Gecoate regenjassen zijn geschikt voor lichte regenbuien en dagelijks gebruik.

 

o  Jassen te behandelen met Greenland wax: Een regenjas uit Fjällräven G-1000-materiaal (of een gelijkaardige stof met dezelfde samenstelling van polykatoen) is op zich al goed ademend en water- en windbestendig. Breng je er een extra laagje was op aan, dan wordt die jas zeer goed waterafstotend, nog beter winddicht en is veel beter ademend dan een regenjas met coating of membraan. Verwacht je minder regen of ga je naar een zonnige bestemming, dan kan je de wax er ook uitwassen.


Goede rugzak voor groepsreizen in Slovenië

Extra waterafstotend

Bovenop al die laagjes technologie wordt er meestal nog een extra laag toegevoegd. Dankzij de slijtvaste waterafparelende DWR-laag (Durable Water Repellent) aan de buitenkant van de jas glijden waterdruppels naar beneden. Deze waterafstotende laag zorgt ervoor dat het water niet tot in de stof doordringt, de jas sneller droogt en het ademend vermogen van de jas onaangetast blijft. Bij jassen zonder zo’n laag raakt de buitenstof snel verzadigd, waardoor transpiratie niet meer kan ontsnappen en er aan de binnenkant condensatie optreedt. 

Bekijk onze waterdichte regenjassen voor heren

Bekijk onze waterdichte regenjassen voor dames