Slaapuitrusting

Ook tijdens het kamperen is een goede nachtrust onmisbaar. Kies de juiste slaapuitrusting op basis van het klimaat en de plaats waar je de nacht doorbrengt.


Alle slaapuitrusting

Hoe kies je de juiste slaapzak?

Of je nu gaat kamperen in een tent of gewoon een nachtje logeren, een degelijke slaapzak is onmisbaar voor een goede nachtrust. Hulp nodig bij het kiezen van de juiste slaapzak? Wij helpen je graag op weg. 

Stap 1: kies de juiste vorm

 Mummieslaapzak: ideaal als je moet overnachten in frisse omstandigheden. Deze slaapzak sluit nauw aan rond je lichaam en je kan ook je hoofd goed wegsteken. Zo verlies je nergens kostbare warmte.

 Dekenmodel: ideaal als je warmere nachten moet trotseren. Deze slaapzak sluit minder nauw aan en geeft je wat meer bewegingsruimte.

Stap 2: kies de juiste vulling    

✓ Lage temperaturen: slaapzak gevuld met dons

✓ Warm, vochtig weer: synthetische slaapzak 

 

Tip: denk er wel aan dat een slaapzak nooit waterdicht is. Wil je echt in de buitenlucht slapen, dan heb je een bivakzak nodig.  

Stap 3: kies de juiste comforttemperatuur

Vrouwen hebben het doorgaans sneller koud dan mannen, dus zij kijken best naar de comforttemperatuur, terwijl de meeste mannen ook de limiettemperatuur kunnen verdragen. Denk er wel aan dat je slaapzak het aangegeven temperatuurbereik enkel kan bereiken in combinatie met een goed isolerend slaapmatje.

Stap 4: kies een goede lakenzak

Wil je jezelf beschermen tegen wisselende temperaturen en koude nachten? Dan doe je best beroep op een goede lakenzak. Dergelijke liners verhogen niet enkel het temperatuurbereik van je slaapzak, je slaapzak zal ook een stuk langer meegaan.    

Hou je slaapzak in goede staat

✓ Rol je slaapzak niet strak op, maar prop hem gewoon weer in het zakje.

✓ Verlucht je slaapzak regelmatig en was hem niet na elk gebruik.

✓ Verleng de levensduur van je slaapzak door een lakenzak te gebruiken.

 

Meer tips >>

Welk type slaapmat heb ik nodig?

Zelfopblaasbare slaapmatten

Een zelfopblaasbaar matje kun je gewoon open draaien en z’n werk laten doen. Op het einde blaas je desnoods nog een beetje lucht bij als je van een iets hardere matras houdt.

 

Dit type matje is:

✓ licht,

✓ compact,

✓ comfortabel,

✓ isolerend

✓ en kan tegen een stootje.    

Rubberen slaapmatten

Een slaapmatje uit schuimrubber is bijna niet kapot te krijgen. Bovendien is het ultralicht en een stuk goedkoper dan een zelfopblaasbare slaapmat. Helaas moet je dan ook wat inboeten op het gebied van comfort. Een schuimrubberen slaapmat is veel minder zacht en neemt nogal veel plaats in beslag.    

Luchtmatrassen

Ben je op zoek naar meer comfort? Dan is de klassieke luchtmatras nog steeds de beste optie. Al moet je ook wel rekening houden met een aantal nadelen:

 

✓ Je zal de lucht in een luchtmatras nooit helemaal opgewarmd krijgen met je lichaamswarmte. De isolatiewaarde is dus niet goed.

✓ Luchtmatrassen wegen ook een stuk meer en nemen veel meer plaats in beslag.

Hou je slaapmat in goede staat

✓ Zorg altijd voor een effen ondergrond.

✓ Leg je slaapmat nooit in de buurt van een kampvuur of kookvuurtje.

✓ Zorg ervoor dat je gaatjes meteen kan herstellen.

 

Meer tips >>

 

Eerste hulp bij een lekke slaapmat >>

Populaire merken

Meer over slaapuitrusting