Zo begin je met wandelen

De lockdown heeft het bewezen: iedereen kan wandelen. Gewoon je ene voet voor je andere zetten en je bent vertrokken! Met de zon op je gezicht en een briesje in je rug gaat zo’n wandeling extra vlot, maar ook bij kouder of regenachtig weer hoef je je niet te laten tegenhouden om naar buiten te gaan voor een ommetje in je buurt … of een stukje verder.

 

Een korte wandeling door het bos of een intensieve trektocht in de bergen? Met een goede voorbereiding en de juiste wandelschoenen, -kledij en -accessoires kan je van elke wandeltocht genieten. Bovendien geeft een halfuurtje wandelen per dag een echte boost aan je lichaam en geest: het is goed voor je conditie, je nachtrust, je stressniveau én je humeur! Op deze pagina geven we jou graag inspirerende tips, praktische expertise en een handige checklist voor je eerste wandelavontuur mee.


Ik heb geen juiste wandelschoenen Ik ken geen leuke wandelroutes Ik wandel niet graag zonder doel Ik heb geen geschikte wandelkledij Ik heb geen goeie conditie  Ik wil niet door regen en kou wandelen

Vind snel wat je zoekt


Wat draag je best tijdens het wandelen?

Een ommetje in de buurt of een dagtocht door de bossen: wandelen kan het kleinste kind. Al is een aangepaste, kwalitatieve outfit wel mooi meegenomen.

Met de juiste wandelschoenen, -kleding en -accessoires ben je op alles voorbereid!

Wandeloutfits dames
Wandeloutfits heren
Wandeloutfits kids

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van wandelen?

Hoe lang wandel je best dagelijks?

Welke wandelschoenen heb ik nodig voor wandelingen in de buurt?

Kan ik met mijn brede voeten ook goede wandelschoenen vinden?

Hoe lang moet ik mijn wandelschoenen inlopen?

Wat is het verschil tussen sportschoenen en wandelschoenen?

Wat is het nut van wandelstokken?

Wat is het verschil tussen lage en hoge wandelschoenen?

Hoe knoop ik de veters van mijn wandelschoenen?

Waar vind ik leuke wandelroutes in België?

Hoe maak ik wandelen leuker?


Q&A met onze medewerkers

Wietse & de Mullerthal Trail

 

“Op amper drie uur rijden van Brussel waan je je met gemak in een andere wereld.”

 

Leeftijd: 31 jaar

Functie: A.S.Adventure-expert Outdoor

Woonplaats: Scherpenheuvel

Wat is je favoriete wandelroute?

Waarom is die route zo speciaal voor jou?

Voor wie raad je deze route specifiek aan?


Robbe & de Transardennaise

 

“Tijdens een citytrip of weekendje weg gaan mijn wandelschoenen altijd mee.”

 

Leeftijd: 25 jaar

Functie: afdelingsverantwoordelijke Trekking in A.S.Adventure Schoten

Woonplaats: Wijnegem

Wat is je favoriete wandelroute?

Hoe vaak ga jij wandelen?

Wandel je liefst alleen of in gezelschap?


Onmisbaar onderweg: 3 musthaves van Wietse

Thermosfles

“In een dubbelwandige fles blijft je water lekker fris en bovendien bestaan er al zeer lichte modellen, zoals van Hydro Flask en Klean Kanteen. Onderweg kan je bij een local aanbellen met de vraag om je fles bij te vullen. Of ga op zoek naar het plaatselijke kerkhof, daar vind je meestal wel een kraantje.”

Vuilniszakje

“In de vrije natuur geldt het principe ‘Leave No Trace’: wat je meebrengt, neem je ook weer mee terug. Een lichtgewicht, waterdicht zakje is ideaal om de wikkel van je energiereep of je bananenschil in te bewaren tot je weer thuis bent. En raap ook eens iets op dat niet van jou is – de planeet zal je dankbaar zijn!”

Verrekijker

“Wie de natuur in trekt, heeft altijd kans om lokale wildlife te spotten. Dan is het extra leuk als je die fascinerende fauna van wat dichterbij kan bekijken zonder de dieren te verstoren. Een compacte, lichtgewicht verrekijker met een vergroting van 8-10x en een objectief van 20-40 mm is ideaal voor een stabiel beeld.”


Slimme tips voor droge voeten

Behandel je schoenen

Een water- en vuilafstotende spray zorgt ervoor dat je wandelschoen minder snel vocht opneemt, zonder het ademend vermogen te beïnvloeden.

Draag goede wandelsokken

Een technische wandelsok is niet alleen isolerend en schokabsorberend, maar voert ook vlot je zweet af, zodat je geen last hebt van klamme voeten.

Gebruik geen krantenpapier

Natte schoenen? Prop er onbedrukt keukenpapier in – inkt beschadigt het membraan – en laat ze op kamertemperatuur drogen. Of stop er een verwarmingselement in.


Wandelen op het werk: doorbreek je zitgewoonte!

Schuif jij elke middag aan bij het zelfbedieningsbuffet van het bedrijfsrestaurant, om vervolgens met je collega’s rond een tafel te gaan zitten voor de lunch? Is jouw werkdag gevuld met vergaderingen op een harde, maar stijlvolle designstoel in een meetingruimte zonder daglicht? Voor veel kantoorwerkers is binnen zitten een hardnekkige, weinig gezonde gewoonte geworden. En dat terwijl er zoveel manieren zijn om ook tijdens het werk in beweging te blijven.

 

Wat als je jouw lunchpauze nu eens buiten doorbracht, in de frisse lucht? Al wandelend kan je op een lossere manier bijpraten met je collega’s: omdat je elkaar niet recht in het gezicht hoeft aan te kijken, vallen bepaalde barrières weg en krijgen ‘moeilijke’ gespreksonderwerpen meer kans. Bovendien zorgt dat shot zuurstof in je hersenen ervoor dat je na de middag weer fris en monter aan de slag kan. De ideale remedie tegen die beruchte middagdip! Ben je thuis aan het werk? Spreek dan af met je teamgenoten om op hetzelfde tijdstip een ommetje in de buurt te maken en gezellig bij te babbelen via een videochat-app op je smartphone.

Je hoeft trouwens niet te wachten tot de pauze om je benen te strekken. Zit je vastgebeten in een lastig probleem en zie je even geen uitweg? Of wil je een stomende brainstorm met je collega’s organiseren? Wandelend vergaderen bevordert de creativiteit en haalt je stressniveau naar beneden, zodat je samen op een rustige manier tot de meest innovatieve ideeën kan komen. Door even weg te glippen van dat computer- of smartphonescherm kan je cognitieve brein ontspannen en krijgt je focus vrij spel. Plots komen de meest vindingrijke oplossingen zomaar uit de lucht vallen!

 

Mooi extraatje: wandelen maakt endorfine in je hersenen aan, wat een instant goed humeur oplevert. Ideetje voor die knorrige collega van de boekhouding?

Meer mentale voordelen

Kies je wandelroute uit

A.S.Adventure & Natuurpunt wijzen de weg

Wil je op stap in eigen streek? Dankzij onze unieke samenwerking met Natuurpunt kan jij dwars door de mooiste natuurgebieden van Vlaanderen wandelen.

Ontdek de wandelroutes

In de voetsporen van onze medewerkers

Als er iemand weet waar je de beste wandelgebieden vindt, dan zullen het wel onze A.S.Adventure-specialisten zijn. Ervaring genoeg en wandelgoesting verzekerd!

Volg hun wandeltips

Op ontdekking langs Grote Routepaden

Mag het ietsje meer zijn? Dwars door België lopen tal van indrukwekkende langeafstandspaden waar je kilometerslang zoet mee bent. Smeer je kuiten maar in!

Wandel langs een GR-pad

Ondergedompeld in de natuur

De wandelmissie van een fotomodel

”Veel mensen vinden wandelen suf en oubollig. Ik wil het weer hip maken.”

Lees het volledige artikel

Kopje onder in het bos

”Een bosbad neem je door met al je zintuigen het bos in je op te nemen. Zo beleef je het moment ten volste.”

Lees het volledige artikel

Op stap met de wandelcoach

”Wanneer mensen heel weinig tijd hebben, stippel ik in hun buurt een parcours uit voor een sessie.”

Lees het volledige artikel

Wat heb je nodig om te wandelen?

image link

Wat heb je nodig om te wandelen?

Wandelen is de meest toegankelijke activiteit die er bestaat: een paar degelijke schoenen aan je voeten en je kan op pad! Toch voeg je best nog wat extra items toe aan je wandeluitrusting als je comfortabel en droog aan je stapvoets avontuur wil beginnen. Wij maakten een handige checklist voor beginnende wandelaars, zodat je steeds goed uitgerust de wereld aan je voeten kan ontdekken.

Checklist voor de wandelaar

Wist-je-datjes

Verwen je longen

Hoe mee je wandelt, hoe groter je longcapaciteit wordt. Door de extra zuurstofcirculatie in je bloed, heb je meer energie, krijg je rust in je hoofd en voel je je beter in je vel. Goed voor lichaam én geest dus!

Meer gezonde voordelen

Sokken van goud

Je wandelschoenen zijn maar de helft waard als je er gewone, katoenen sokken in draagt. Leg je voeten in de watten met technische wandelsokken, die schokken dempen, zweet afvoeren en zo blaren voorkomen.

Kies je wandelsokken

Opgezwollen voeten?

Rijg je veters afwisselend horizontaal en dan weer verticaal in je schoenen. Zo bekom je een flexibele pasvorm die mee rekt bij elke beweging en de zwelling wat extra ruimte geeft.

Alle vetertechnieken

3x van rail naar trail

Ben je het beu om steeds langs hetzelfde pad door bos en veld in jouw gemeente te wandelen?

Maak dan slim gebruik van het openbaar vervoer om je grenzen te verleggen.

Deze mooie natuurgebieden liggen op wandelafstand van een Belgisch treinstation.

Start: Station Blankenberge

Afstand naar natuurgebied: 3 km

 

Troeven: een eeuwenoud weidelandschap van 1.400 hectare groot, dat een oase van rust vormt op een steenworp van de drukte aan de kust. Een uniek ecosysteem waarin water en graslanden de hoofdrol spelen. De honderdduizenden watervogels die hier komen overwinteren, zoals de kleine rietgans, zorgen voor een spectaculair schouwspel.


Start: Station Poix-Saint-Hubert

Afstand naar natuurgebied: <1 km

 

Troeven: echte natuurliefhebbers komen het hele jaar rond aan hun trekken in dit 100.000 hectare grote woud in het zuiden van ons landje. In de herfst is dit the place to be als je bronstige edelherten wil horen burlen. Naar een wandelpad hoef je niet lang te zoeken: dit beboste massief wordt doorkruist door 1.500 km bewegwijzerde routes.


Start: Station Heide

Afstand naar natuurgebied: 1,8 km

 

Troeven: in dit onderdeel van het natuurgebied Grenspark Kalmthoutse Heide vind je een unieke combinatie van bos, heide, vennen en stuifduinen, waar het krioelt van de zeldzame fauna en flora. Vanop de splinternieuwe, 11 meter hoge uitkijktoren heb je een onbelemmerd zicht over een van de grootste heidevennen van Vlaanderen.

Start: Station Blankenberge

Afstand naar natuurgebied: 3 km

 

Troeven: een eeuwenoud weidelandschap van 1.400 hectare groot, dat een oase van rust vormt op een steenworp van de drukte aan de kust. Een uniek ecosysteem waarin water en graslanden de hoofdrol spelen. De honderdduizenden watervogels die hier komen overwinteren, zoals de kleine rietgans, zorgen voor een spectaculair schouwspel.


Start: Station Poix-Saint-Hubert

Afstand naar natuurgebied: <1 km

 

Troeven: echte natuurliefhebbers komen het hele jaar rond aan hun trekken in dit 100.000 hectare grote woud in het zuiden van ons landje. In de herfst is dit the place to be als je bronstige edelherten wil horen burlen. Naar een wandelpad hoef je niet lang te zoeken: dit beboste massief wordt doorkruist door 1.500 km bewegwijzerde routes.


Start: Station Heide

Afstand naar natuurgebied: 1,8 km

 

Troeven: in dit onderdeel van het natuurgebied Grenspark Kalmthoutse Heide vind je een unieke combinatie van bos, heide, vennen en stuifduinen, waar het krioelt van de zeldzame fauna en flora. Vanop de splinternieuwe, 11 meter hoge uitkijktoren heb je een onbelemmerd zicht over een van de grootste heidevennen van Vlaanderen.

Wil je jouw wandelradius nog meer uitbreiden?

Stap van station naar station

Kies je wandeluitrusting zorgvuldig uit

Kies de beste wandelschoenen
Kies de beste wandelsokken
Kies de beste outdoorjas
Kies de beste fleece

Duik in ons volledige aanbod wandeluitrusting

Wandelschoenen

Categorie A-laag
Categorie A-mid
Categorie B
Categorie C
Lifestyle schoenen
Trailschoenen
Sandalen
Inlegzolen
Veters

Wandelkleding

Jassen
Fleeces
Truien
T-shirts & tops
Blouses & hemden
Broeken
Shorts
Rokken
Jurken
Ondergoed
Sokken

Wandelaccessoires

GPS-navigatie
Sporthorloges
Dagrugzakken
Drinksystemen
Drinkflessen
Verrekijkers
Wandelstokken
Zonnehoeden

Verzorging & bescherming

Zonnebescherming
EHBO-kits
Voetverzorging
Insectenwering

Essentials voor wandelaars

Wil je op regelmatige basis je voeten in beweging zetten, dan zorg je maar beter voor een complete wandeloutfit op maat. Walk this way!

image link

Flexibel en lichtgewicht

Wandelschoenen
image link

Weer- en windbestendig

Wandeljassen
image link

Duffel je warm in

Wandelfleeces
image link

Luchtig op pad

Wandel-T-shirts

Populaire wandelmerken


Benieuwd naar meer?

De Explore More-newsletter

Schrijf je in en ontvang boeiende artikels, tips en promo’s in je mailbox.

Schrijf je in

De A.S.Adventure-blog

Als je liever rustig rondklikt of op zoek bent naar iets specifieks.

Lees meer expertisetips

Het A.S.Magazine

Gratis voor Explore More-leden. Opgelet: de kans dat je gaat wegdromen, is groot.

Lees A.S.Magazine digitaal

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.