Geslacht
Merk
Maat
Kleur
Prijs
Type fietser
Constructie helm
Zonneklep
Ventilatiegaten
Exclusief online

Fietshelmen

Een fietshelm is essentieel voor wie veilig wil fietsen of actief aan fietssport doet. Het is belangrijk dat je de juiste pasvorm kiest, maar ook het juiste type. Mountainbikers en wielrenners kiezen best voor een licht, aerodynamisch model. Voor woon-werkverkeer is een gewone fietshelm voldoende. Het belangrijkste is comfort: zit je helm goed, dan blijf je die ook dragen. Heb je kinderen? Vergeet dan zeker ook hun fietshelm niet! Lees meer >

Sorteren op:
2
max aantal bereikt
3 artikelen vergelijken

Hoe kies ik de juiste fietshelm?

Bepaal het doel van je helm

Wielrennen & mountainbiken

Voor zware fietssporten is een lichte, aerodynamische fietshelm een must. Hoe lichter de helm, hoe minder extra gewicht je moet meedragen. Dit zorgt voor meer comfort en rijgemak, bv. als je bergop moet. Het is ook belangrijk dat je fietshelm een lage luchtweerstand heeft. Door een lagere weerstand kan je veel vlotter snelheid maken.

Ontspanning & woon-werkverkeer

Ben je van plan om gewoon de stad te doorkruisen, langs het kanaal te rijden of je naar je werk te fietsen, hoef je niet zo naar gewicht en aerodynamica te kijken. Zolang de helm mooi rond je hoofd past zit je goed.

Bepaal de juiste pasvorm

De juiste maat is afhankelijk van je hoofdomtrek. Een fietshelm moet perfect aansluiten en comfortabel zitten, zodat je je helm blijft dragen. Zo zit je helm correct:

  1. Je helm moet recht op je hoofd staan.
  2. De voorkant van je helm moet halverwege je voorhoofd komen en mag je zicht niet belemmeren.
  3. De achterkant van je helm moet perfect rond je achterhoofd aansluiten.
  4. De zijriempjes mogen je oren niet raken, zodat je gehoor vrij blijft.
  5. De sluiting onder je kin moet strak, maar mag niet spannen.

Fietshelm voor je kinderen

Het maakt niet uit of je kinderen al zelf fietsen, of je ze meeneemt in kinderzitjes. Kinderen hebben nood aan een fietshelm. Zeker als ze zelf leren fietsen; we weten ook wel dat een leerproces best wat valpartijen inhoudt. Net om hen te beschermen tegen zware stoten en schade, is het zo belangrijk dat kinderen een fietshelm dragen.

Is een fietshelm verplicht?

Een fietshelm is niet verplicht in België, maar wordt wel aangeraden. Met een helm ben je namelijk beter beschermd als je een ongeval hebt: je vermindert de kans op een hersenletsel met 85%.

 

Het is belangrijk dat je helm over een CE-keurmerk en een EN1078 label beschikt. Enkel fietshelmen met die labels voldoen aan de Europese richtlijnen en zijn dus écht veilig.

Opbouw van een fietshelm

De buitenschaal bestaat meestal uit plastiek of EPS (geëxpandeerd polystyreen, beter gekend als piepschuim), verlijmd met de binnenschaal. De binnenschaal is het belangrijkste deel van je fietshelm. Deze bestaat uit EPS en absorbeert de impact bij een val. Sommige fietshelmen hebben MIPS (multi directional impact protection system), een systeem dat de beweging van je hersenen in de schedel tijdens een val vermindert.

 

De ventilatieopeningen zorgen voor comfort. Hoe meer openingen, hoe comfortabeler de helm. Fietshelmen met veel ventilatieopeningen worden meestal gemaakt uit een stevig materiaal zoals kevlar, zodat de helm sterk blijft.

 

Om de helm correct op je hoofd te houden (ook bij een val), maak je gebruik van de sluitriem. Die mag strak rond je kin zitten, maar niet spannen. Met het verstelsysteem zorg je ervoor dat de helm zich goed rond je achterhoofd omsluit en zo mooi blijft zitten.

 

Ten slotte heb je nog de vulling: dit materiaal wordt vaak met klittenband in de helm bevestig, zodat deze aangenamer rond je hoofd zit.