Verantwoord ondernemen

Wat betekent dat bij A.S.Adventure?

"Duurzaamheid is geen holle term, maar een engagement dat je terugvindt in elk proces binnen A.S.Adventure. Iedereen werkt eraan mee en iedereen heeft er baat bij."

Wat is verantwoord ondernemen?

Wij zien het als het maken van de best mogelijke keuzes voor mens en milieu, in elke schakel van onze onderneming. Van de selectie van onze producten en de organisatie van onze werkomgeving tot de communicatie naar onze klanten. En ook in de toekomst willen we onze focus blijven leggen op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Stap voor stap komen we steeds een beetje dichter bij een groene, milieubewuste en gezondere wereld.    

 

A.S.Adventure is onderdeel van de A.S.Adventure Group en in handen van de private equity organisatie PAI partners.  Ook zij leggen strenge CSR normen op voor de bedrijven in hun portofolio.

1. Eerlijk handelen

Van de merken die we verdelen tot ons eigen label Ayacucho®

“Eerbied voor de mensenrechten en de milieuproblematiek en respect voor het wettelijk minimumloon zijn fundamentele waarden waar we naar streven. En ook discriminatie of kinder- en dwangarbeid horen niet thuis op onze werkvloer of die van onze leveranciers.”

 

Eerlijk handelen is de norm. Met meer dan 200 merken in ons assortiment is een strenge en regelmatige controle op de gedragscodes van onze leveranciers dan ook essentieel. Voor ons eigen merk Ayacucho® ligt de lat extra hoog: partners en leveranciers moeten de BSCI-code onderschrijven en voldoen aan een garantieverklaring.  

2. Groene doelen

Actief beschermen van een gezond leefmilieu 

“Dankzij onze samenwerking kon Natuurpunt al bijna 23 hectare natuurgebied in Vlaanderen aankopen, restaureerden de vrijwilligers van Natagora meer dan 4.200 hectare Waals natuurgebied en beschermden we met Cool Earth al 7.650.000 m2 regenwoud in het Amazonegebied.”

Met de steun van onze klanten komen we in actie om onze mooie planeet in ere te houden. Onze groene doelen Cool Earth, Natuurpunt en Natagora blijven niet aan de zijlijn staan, maar werpen zich actief in de strijd om de diversiteit en kwaliteit van de natuur in binnen- en buitenland te beschermen.

Lees meer

3. Ecologische voetafdruk

Minder impact met kleine en grote ingrepen

“Eten en drinken doen we uit herbruikbare bekers, flessen en borden. Zowel het papier van onze folders als het hout in onze winkelinrichting is FSC-gecertifieerd. En onze herbruikbare tassen zijn inmiddels bekende blikvangers in het straatbeeld.”

 

Wie duurzaam onderneemt, houdt rekening met de kostbaarheid en schaarste van onze natuurlijke grondstoffen en energiebronnen. Door grote en kleine ingrepen binnen ons bedrijf en in onze winkels verkleinen we samen onze ecologische voetafdruk. En dat kost ons amper moeite, maar voor het milieu maakt het een groot verschil.

4. Duurzame samenwerking Ayacucho en Solid

Een steun over de grenzen heen

“Een breiatelier voor werkloze vrouwen, opvangcentra voor tienermoeders en een rozenkwekerij die sociale projecten in de regio financiert: met de opbrengst van onze Ayacucho®-producten geven we kansarme mensen wereldwijd geen vis, maar leren we hen vissen.”

 

Solid doet aan duurzame gemeenschapsontwikkeling in Peru, India en Kenia. Voor elk verkocht Ayacucho®-product schenkt A.S.Adventure fondsen aan Solid. Zo creëren we samen kansen voor zij die het echt nodig hebben.

Lees meer

5. Propere spullen

Gezond en veilig produceren voor mens en milieu

“In onze rekken vind je kleren met het Fair Wear Foundation-logo, gemaakt door arbeiders die menswaardig en eerlijk behandeld worden. Het wereldwijde Bluesign-keurmerk garandeert dan weer dat de producten gezond, veilig en milieuvriendelijk vervaardigd zijn.”

 

Duurzame producten moeten lief zijn voor het milieu én de mensen die ze maken, maar mogen daarnaast ook niet onderdoen qua functionaliteit, kwaliteit en design. Daarom werkt het merendeel van de merken die A.S.Adventure verdeelt met duurzame keurmerken en gedragscodes.

6. Leave no trace

Ayacucho®, van recycleerbare verpakking tot biologisch afbreekbare T-shirt

“Onze donsjassen van Ayacucho hebben een zuiver geweten: levend plukken is ten strengste verboden en daar kijken we streng op toe. Verpakkingen houden we sober, PFC’s weren we zoveel mogelijk en we recycleren waar mogelijk.”

 

We hebben maar één planeet, dus moeten we er zuinig mee omspringen. Door onze keuze voor producten die zo weinig mogelijk sporen achterlaten, tonen we respect voor onze omgeving, zonder de veiligheid en de kwaliteit uit het oog te verliezen. 

Ayacucho producten

7. Steun aan het Kamiano

Van levensbelang voor hulpzoekers

“Lichtbeschadigde kledij, schoenen en rugzakken die niet meer geschikt zijn voor het verkoopcircuit, schonken we van begin 2013 tot eind 2016 aan het Rode Kruis. Op hun beurt verdeelden zij dit materiaal over de verschillende opvangcentra voor asielzoekers in Vlaanderen. Sinds kort doneren we aan de tweedehandsboetiek van sociaal restaurant Kamiano in Antwerpen, dat gratis warme maaltijden aan thuislozen uitdeelt.”

 

Voor vluchtelingen uit Afrika die in ons land terechtkomen, is een goede winterjas een absolute meerwaarde. Voor mensen die plots zonder inkomen vallen, is degelijke kleding dan weer essentieel voor hun zelfrespect en eigenwaarde. En kansarme jongeren die op kamp of schoolreis gaan, hebben een rugzak nodig. Zo dragen we ons steentje bij aan hun (nieuwe) kans op een normaal leven. 

8. BeeOdiversity

Zoemende bewakers van de biodiversiteit

“In ons hoofdkwartier in Hoboken staan sinds enkele jaren twee bijenkorven van BeeOdiversity te gonzen van de bedrijvigheid. Met bijna 100.000 bijen op ons terrein dragen we bij tot de instandhouding en de stimulatie van de biodiversiteit.”

 

Steeds meer plant- en diersoorten sterven uit, wat het natuurlijk evenwicht verstoort en waardoor hele ecosystemen dreigen te verdwijnen. En ook het voortbestaan van de bijen is in gevaar. Om de verscheidenheid van onze voeding in stand te houden, is regeneratie en bescherming van bijen cruciaal. 

Lees meer

9. People management

Gezonde geest in een gezond (buiten)lijf

Vers fruit op kantoor, een bootcamp tijdens de lunchpauze of een rondje lopen met collega’s voor het goede doel? Het welzijn van onze werknemers komt bij A.S.Adventure op de eerste plaats.”

 

‘Mens sana in corpore sano’ (een gezonde geest in een gezond lichaam) is voor een outdoorminded bedrijf natuurlijk geen loze slogan. Bij A.S.Adventure hebben we dan ook oog voor ergonomie en gezondheid in de werkruimte en bieden we onze medewerkers voldoende mogelijkheden tot sport en beweging. Omdat iedereen beter wordt van een gezonde werksfeer. 

Lees meer

10. Duurzaam drukwerk

Papier en inkt met een hart voor de planeet

“Met al het drukwerk dat we dagelijks produceren – van folders tot A.S.Magazine – zien we het als onze verantwoordelijkheid om strenge ecologische eisen aan onze drukkers te stellen. Per type drukwerk bekijken we grondig hoe we het verschil kunnen maken.”    

 

Van recyclage, het gebruik van papier met FSC-label en ecologische inkten tot warmterecuperatie en CO2-neutrale druktechnieken: alle drukkerijen waar A.S.Adventure mee samenwerkt doen bijzondere inspanningen om het milieu zo weinig mogelijk te belasten. Een must voor ons én de planeet!

Lees meer

11. Vermijd microplastics door ecologisch te wassen

Verminder de impact van vervuilende microvezels

“Bij A.S.Adventure houden we van merken die actief bezig zijn met het milieu, bijvoorbeeld door bepaalde voorschriften te volgen of de juiste labels voor te leggen. Met onze private label Ayacucho-jas uit gerecycleerde petflessen zetten we zelf ook in op het recycleren van plastic.”    

 

Bij het wassen van synthetische kledij komen er onvermijdelijke minuscule plasticdeeltjes vrij, die via het afvalwater in de oceanen terechtkomen en een grote bedreiging voor het milieu vormen. Daarom moedigen we onze klanten aan om deze kledij korter en kouder te wassen en af en toe een minder noodzakelijke wasbeurt te vervangen door het verluchten van kledij.    

Lees meer
Alle antwoorden rond belangrijke duurzame topics

Heb jij suggesties voor hoe het nog beter kan?
Ook jouw input is belangrijk voor ons, dus geef het zeker door op duurzaam@retailconcepts.be