Voortaan koop je ook tweedehands bij A.S.Adventure. En daar is een goede reden voor… Een gesprek met twee initiatiefnemers.
Claudia Verswyver
• Geboren in 1986
• Sustainability lead bij A.S.Adventure sinds 2016
• Houdt van skiën, surfen en ijsberen, pianospelen, yoga
Els Gaelens
• Geboren in 1970
• Buying & merchandising director bij A.S.Adventure sinds 2020
• Houdt van wielrennen, wildplukken, lezen, yoga
“In België wordt een kledingstuk gemiddeld maar 7 keer gedragen.”
Claudia Verswyver
Waarom start A.S.Adventure met tweedehands?
Claudia: “Te veel kleding belandt veel te vroeg op de afvalberg. Zeker kinderkleren. Er heerst een enorme wegwerpcultuur op gebied van mode. In België dragen mensen een kledingstuk gemiddeld maar 7 keer. Dat is toch absurd? De impact van al dat textielafval op de planeet is enorm. Daarom moeten we als retailer mee onze verantwoordelijkheid nemen. Bij A.S.Adventure zetten we al een hele tijd in op circulaire services. Denk maar aan onze verhuurdienst of onze inhouse hersteldiensten voor wandelschoenen en technische kleding. En met een tweedehandsaanbod gaan we nog een stapje verder. Want tweedehands is beter voor het milieu én vaak ook voor je portemonnee.”
“Voortaan geven we jassen en fleeces voor kinderen een tweede en zelfs derde leven. Zo zetten we ons bij A.S.Adventure mee in tegen textielafval en proberen we de impact op het milieu te verlagen.”
“We merken ook dat klanten daarvoor openstaan, zeker voor kinderkleren want kids groeien als kool. Vaak is hun jas of fleece al na één seizoen te klein geworden, maar nog wel in perfecte staat. Dan zou het toch te zot zijn om ‘m al weg te gooien? Onder jonge ouders ontstond al een ruilmodus, waarbij ze jassen aan elkaar doorgeven. Op dat gegeven speelt A.S.Adventure in. Daarom verkopen we voortaan niet enkel nieuwe producten, maar bieden we ook een tweedehandsaanbod aan. Zo verschuift de impact in de positieve richting - iets wat we ‘consubeteren’ noemen.”
Second Life: hoe werkt tweedehands bij A.S.Adventure precies?
Claudia: “We zijn gestart met een inzamelperiode. De hele maand oktober mochten klanten jassen en fleeces van hun kinderen binnenbrengen, onder bepaalde kwaliteitsvoorwaarden. In ruil daarvoor kregen ze een tegoedbon. Wij maken de cirkel rond en bieden die kleding aan in een tweedehandsaanbod. Zo kunnen kostbare items zo lang mogelijk meegaan en dragen we allemaal ons steentje bij. Duurzaam én praktisch.”
Els: “Het gaat om kleding van specifieke merken die we bij A.S.Adventure ook in ons assortiment hebben. Bij de inzameling doen we een strenge kwaliteitscheck - de kleding moet in zeer goede staat zijn. Op die manier hebben we een tweedehandsassortiment van topkwaliteit verzameld. Het doet deugd om te merken dat mensen hun kleding met respect behandelen en ze met plezier doorgeven. De klant mag de ontvangen tegoedbon gebruiken voor iets uit het tweedehandsrek of uit ons nieuwe aanbod.”
Claudia: “We beginnen bewust klein, met een aanbod van enkel jassen en fleeces voor kinderen. We kiezen voor die producten omdat we sterk geloven dat ze lang kunnen meegaan, maar je kind er snel uitgroeit. Als je kiest voor kwaliteit, is het vaak een prijzige aankoop, en dan is het fijn als je het na gebruik kan inruilen voor een tegoedbon - en er bovendien nog iemand anders mee pleziert.”
“Doordat we klein beginnen, kunnen we experimenteren, leren, investeren, bijsturen en groeien. Op termijn kunnen we eventueel uitbreiden naar kleding voor volwassenen en andere outdoorproducten.”
Els: “Onze eerste inzamelactie liep gedurende een afgebakende periode. Maar in de toekomst mikken we op een blijvende instroom van tweedehandskleding in al onze winkels, en die kleding zal dan ook verkocht worden in (bijna) al onze winkels. Hou onze nieuwsbrieven en sociale media in de gaten om te weten vanaf wanneer je permanent items kan binnenbrengen.”
Voor wie is het tweedehandsaanbod?
Els: “We willen onze klanten duurzamere opties geven, zodat ze zelf duurzamere keuzes kunnen maken. We verkopen tweedehands jassen en fleeces voor kinderen van 4 tot 16 jaar. Dat zijn ook de leeftijden waarvoor we nieuwe kleding verkopen. Bovendien is de tweedehandsmarkt nog veel meer ontwikkeld voor kids dan voor volwassenen.”
“Als retailer nemen we mee onze verantwoordelijkheid in de strijd tegen textielafval. We willen elk kledingstuk een tweede of zelfs derde leven geven."
Claudia Verswyver
Hoe past Second Life binnen de visie van A.S.Adventure?
Els: “Bij A.S.Adventure zijn we ons bewust van onze impact op de planeet. We willen er mee zorg voor dragen. Daarom zijn we al heel lang bezig met circulaire services, al van lang voor dat zo heette. Zo maakt de verhuur van ski’s en skischoenen al jarenlang deel uit van ons DNA. Aan die trein zijn we steeds meer wagons gaan hangen. Zo hebben we de verhuur van skikleding toegevoegd, eerst voor kinderen en sinds kort ook voor volwassenen. We verhuren outdoormateriaal om mee te kamperen, bikepacken, suppen en andere avonturen te beleven. We bieden ook al inhouse schoenonderhoud aan en lanceerden een uniek schoenatelier waar je wandelschoenen kan laten herstellen. Bij ons wasatelier kan je outdoorjassen en skikleding correct laten wassen. En onze hersteldienst geeft je technische kleding een tweede adem. En bij al die verschillende circulaire diensten komt nu ook een tweedehandsaanbod. Het doorverkopen van kwalitatieve kledingstukken in plaats van ze weg te gooien na gebruik is eigenlijk een logisch vervolg op onze vorige stappen.”
“Het hergebruiken van kledingstukken maakt deel uit van onze filosofie. We verkopen kwalitatieve producten die bedoeld zijn om lang mee te gaan – en we doen er alles aan om de levenscyclus van een kledingstuk te verlengen. Want hoe langer het meegaat, hoe kleiner de impact op de planeet.”
“We willen onze klanten sensibiliseren om zo lang mogelijk de producten te blijven gebruiken die ze al hebben. En heb je een product niet vaak nodig? Kies dan voor tweedehands of voor ons verhuuraanbod.”
Verantwoord ondernemen
Verantwoord ondernemen is één grote reis vol bochten en bergen waar we bij A.S.Adventure steeds de beste en meest rechtvaardige keuzes willen maken voor mens en milieu. Ons doel? Altijd streven naar verbetering, impact en innovatie. We kennen onze verantwoordelijkheid en we nemen die zo goed mogelijk op, bij elke stap. Daarbij gaan we grondig te werk. We bekijken bij elke schakel van onze onderneming welke verbeteringen er mogelijk zijn. En daar gaan we dan ook actief mee aan de slag: van een milieubewuster productassortiment tot onderhoud & herstellingen en steun aan kansarmen. Er zijn heel wat acties die we ondernemen, steeds binnen een groter geheel.