MEER INFORMATIE?

CONTACTEER ONS

Elke dag: 10u - 22u

(behalve op feestdagen)


Dames
Heren
Kids

Hoe kies je de juiste sport BH?

Je goed in je vel voelen bij het sporten, begint voor dames bij de juiste sportbeha. Niet alleen houdt een sportbeha alles comfortabel op zijn plaats wanneer er intensief bewogen wordt, ook de stoffen en ontwerpen zijn veel beter afgestemd op sporten dan bij een gewone beha. Maar hoe kies je een model dat perfect aansluit bij jouw borsten én jouw sportactiviteit?

Welke soorten sport BH’s zijn er?

Er bestaan een tweetal verschillende soorten sportbeha’s. Welke het best bij jou past, hangt af van de grootte van je borsten en de bewegingsintensiteit van je favoriete sport: 

 

Een compressie BH combineert één vlak elastisch materiaal met gekruiste bandjes op de rug. Daardoor worden de borsten stevig tegen de ribbenkast gedrukt zodat ze minder kunnen bewegen. 

Geschikt voor: dames met kleine tot middelgrote borsten (cupmaat A-B) en voor sporten waarbij minder intensief wordt bewogen. 

 

Een ingekapselde BH combineert twee aparte cups uit een niet-elastisch materiaal. In plaats van een beugel, zorgt een elastische onderband in combinatie met brede schouderbanden voor voldoende ondersteuning.

Geschikt voor: dames met grotere borsten (cupmaat C-D) en voor sporten waarbij intensief wordt bewogen. 

 

WIST-JE-DATJE: In tegenstelling tot gewone beha’s, bevatten de meeste sportbeha’s geen beugels. Die kunnen immers oncomfortabel aanvoelen bij het sporten én de bewegingsvrijheid beperken. Om toch de juiste mate van ondersteuning te bieden, wordt er gebruikgemaakt van speciale inzetstukken en versterkende (elastische) banden.

Hoe stevig moet een sport BH zijn voor mijn favoriete sport?

Als basisregel geldt: hoe intensiever je beweegt bij het sporten, des te steviger moet je sportbeha zijn. Beha’s voor specifieke sporten zijn er (nog) niet, dus een ‘echte’ wandelbeha, yogabeha of hardloopbeha zal je niet vinden.

 

Wel geven fabrikanten van sportbeha’s aan voor welke intensiteit van sporten hun beha’s bedoeld zijn. Onderzoek geeft immers aan dat borsten zonder ondersteuning van een beha gevoelig meer bewegen bij intensieve sporten zoals lopen (gemiddeld tot wel 15 cm) dan bij weinig intensieve sporten zoals wandelen (gemiddeld bijna 2 cm). Kies dus voor een sportbeha die bij je sport past, en kijk pas daarna naar het design en prijskaartje. 

 

Low impact: sportbeha’s met een lichte ondersteuning, op maat van sporten zoals wandelen, fietsen, golf of yoga. 

Medium impact: deze beha’s bieden wat meer ondersteuning. Daardoor zijn ze geschikt voor iets actievere sporten, zoals skiën, fitness, nordic walking of dansen.

High impact: beha’s op maat van sporten met een hoge intensiteit. Denk aan snowboarden, tennis, atletiek of balsporten. 

Extreme impact / maximum impact: voor maximale ondersteuning bij het lopen, aerobics, paardrijden of martial arts.

TIP: In onze webshop kan je sportbeha’s in een handomdraai filteren op basis van jouw sportintensiteit. Probeer het zelf een keertje uit!    

Hoe kies je de juiste maat en vorm bij een sport BH?

Een sportbeha moet op alle mogelijke vlakken perfect zitten. De pasvorm is daarbij doorslaggevend, want een beha moet zowel zijwaartse als op- en neergaande bewegingen van de borsten indijken. Let er dus op dat je nieuwe sportbeha strak genoeg zit zonder dat hij knelt, schuurt of verschuift.

  • Kies voor een maatje kleiner dan bij je gewone beha. Meet je borstomvang (of laat het doen) en trek er een paar centimeter af in de maattabel.
  • Verschillende merken kunnen een (licht) afwijkend idee hebben over welke maten en vormen bij een sportbeha horen, zelfs als het label jouw vertrouwde maat aangeeft. Pas je nieuwe sportbeha dus, en spring of loop er even mee rond.
  • Bij een sportbeha met cups moeten je borsten de cups mooi opvullen. Snijden de cups in je huid? Dan is de beha te klein. Zie je plooien in de cups? Dan is hij te groot.
  • Eén vinger: dat is de maximale ruimte die tussen de brede elastische onderband van je sportbeha en je borstbeen mag zitten. De pasvorm moet dus comfortabel strak zijn, voor- en achteraan even lang uitvallen en de beha mag achteraan ook niet omhoogtrekken.
  • Kies voor een model met brede schouderbanden en een breed rugpand, zeker wanneer je wat grotere borsten hebt. Dat is niet alleen comfortabeler voor je schouders en rug, het garandeert ook een betere ondersteuning en pasvorm.
  • Een sportrug zonder sluiting koppelt bewegingsvrijheid aan comfort tijdens het dragen. Een nadeel is wel dat je hem na het sporten over het hoofd uit moet trekken en dat er geen verstelbare schouderbandjes zijn, waardoor de pasvorm meteen goed moet zijn. Zoek je een sportbeha die wel makkelijk aan en uit te trekken is, kies dan voor een model met een sluiting aan de voorkant.
  • Durf een keertje te wisselen van merk en model. Door verschillende sportbeha’s uit te proberen, leer je nog het best welke het best bij jouw noden en wensen passen.    

Welk materiaal kies je best voor een sport BH?

Dagdagelijks damesondergoed vind je in heel wat materialen, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn niet specifiek bedoeld voor activiteiten waarbij je sterk zweet. Bij een degelijke sportbeha is dat wél het geval: die is gemaakt uit een stof die ‘ademt’, snel weer droog is, nare zweetluchtjes tegengaat en aangenaam blijft aanvoelen bij het sporten. Technische stoffen zoals Coolmax of DryFit zijn hier ideaal voor.

 

Bij de sportbeha’s van de betere merken kan je er bovendien op rekenen dat het materiaal van de beha niet alleen stevig en elastisch is, maar dat ook blijft bij intensief gebruik – net als de pasvorm. Daarnaast onderscheidt een goede sportbeha zich ook door de betere afwerking: harde onderdelen zoals haakjes en oogjes zijn bedekt, en de naden zijn plat en/of afgedekt. Aan de binnenkant van de cups zitten liefst helemaal geen naden.

 

WIST-JE-DATJE: Sommige sportbeha’s hebben pads in de cups. Dit heeft geen invloed op de maat of de ondersteuning voor je borsten, maar het sluit wel uit dat je tepels zichtbaar zijn én het zorgt voor een mooiere vorm. Het oog wil ook wat!        

Hoe was en droog je een sport BH best?

Zoals bij elk nieuw kledingstuk dat je koopt, lees je de wasinstructies op het label best even grondig door. Die instructies kan je in regel ook gewoon opvolgen, al kies je best niet voor een hardere wasbeurt dan echt nodig is. Idealiter was je de beha met de hand in lauw water, waarin je een klein beetje mild fijnwasmiddel doet. Milieuvriendelijk, en hierdoor zal je sportbeha ook langer meegaan.

 

Je hoeft je sportbeha zeker niet na iedere workout apart te wassen. Voor een tussentijdse wasbeurt kan je hem bijvoorbeeld gewoon aanhouden terwijl je onder de douche kruipt. Het zachte sop van je shampoo of douchegel gebruik je dan gewoon mee voor je sportbeha, zodat je geen extra wasmiddel hoeft te verspillen.

 

Vergeet niet om je beha nadien goed uit te spoelen en hang hem te drogen aan een rek (vermijd de droger of het platdrukken van de padding!) met de haakjes gesloten. Zo is hij gegarandeerd in topvorm voor je volgende training of wedstrijd.

 

WIST-JE-DATJE: Ook technische fietskleding kan je tussendoor een snel en ecovriendelijk wasje geven door ze aan te houden onder de douche. 

Hoelang gaat een sport BH mee?

Een kwalitatief goede sportbeha gaat ongeveer een half jaar mee, afhankelijk van hoe vaak en intensief je hem gebruikt. Sport je maar één keer in de week? Dan kan je beha langer mee; reken in dat geval op maximaal een jaar. Dat lijkt misschien kort, maar een sportbeha heeft dan ook niet de simpelste job: enerzijds moet hij compressie bieden voor je borsten, maar aan de andere kant moet hij ook elastisch zijn en blijven.

 

Hoe merk je dat het tijd wordt voor een nieuwe sportbeha? Daarvoor neem je de stof en pasvorm best even onder de loep. Zit de onderband een stukje losser, terwijl je niet afgevallen bent? Of wiegen je borsten meer mee dan vroeger wanneer je beweegt? Stuk voor stuk indicaties dat de spankracht van het textiel (sterk) verminderd is, en dat het stilaan tijd wordt voor een nieuwe beha.

 

Versleten stof laat zich dan weer opmerken door schuurplekken en huidirritaties, op plaatsen waar de beha eerder wel lekker zat. Een typisch gevolg van opgeruwde stof. Ook in dat geval is de vervaldatum van je sportbeha duidelijk overschreden.    

Kan het kwaad om zonder sport BH te sporten?

Een gewone beha zal de bewegingen van je borsten onvoldoende indijken bij intensieve sportactiviteiten. Wanneer je geen sportbeha draagt of een verkeerd model kiest, krijgt je borstweefsel dan ook een enorme druk te verwerken.

 

En dat brengt risico’s met zich mee: pijnlijke borsten door kneuzingen, schade aan je huidstructuur en op langere termijn zelfs hangborsten. Of je grote of kleine borsten hebt, maakt daarbij niet uit – het vel rond je borsten zal sowieso rekken zonder de juiste steun bij het sporten. Naast comfort, zorgt een degelijke sportbeha dus ook voor bescherming.

Je ideale sportbeha gevonden? Gun je voeten dan ook wat aandacht, want met de juiste loopschoenen wordt elke workout of training nog fijner.