image link

Shop nu de ronde prijzen >

Fjällräven Classic Sweden: een spectaculaire trektocht

De Fjällräven Classic Sweden is veel meer dan een simpele trektocht. In het hart van de ongetemde natuur boven de noordpoolcirkel, wagen tweeduizend avonturiers zich jaarlijks aan deze 110 km lange tocht. Elk jaar vliegen de tickets razendsnel de deur uit, maar dankzij een A.S.Adventure-wedstrijd wisten ook twee klanten een plaatsje te bemachtigen aan de startlijn van de Classic Sweden. Jean-Rémy Gillet (32 jaar) en Florentine Sacré (31 jaar) uit de provincie Luxemburg maakten kennis met het Zweedse deel van Lapland.

Gedroomde trektocht door Zweden wordt werkelijkheid

Al langer dan een jaar droomde Jean-Rémy ervan om een trektocht in Scandinavië te maken, het liefst door Zweden. “Zes jaar geleden werden mijn vriendin Florentine en ik verliefd op Zweden. Het was onze eerste vakantiebestemming samen en in dit land heb ik mijn liefde voor kamperen, wandelen en de natuur ontdekt.”

 

 “We kregen pas twee maanden voor de start van de trektocht het nieuws dat we de A.S.Adventure-wedstrijd hadden gewonnen! Omdat de tickets al vanaf januari te koop zijn, konden heel wat deelnemers zich al vanaf het begin van het jaar klaarstomen. Wij waren iets minder goed voorbereid”, vertelt Jean-Rémy, nochtans een doorgewinterde wandelaar.

 

“Toen we vernamen dat we de tickets hadden gewonnen, moesten we alles in een razend tempo organiseren.” Maar ondanks die strakke deadline waren ze allebei vastberaden. Tot hun vertrek besloten ze regelmatig te gaan wandelen, als hun drukke agenda dat toeliet. Hoe dan ook stapten ze begin augustus het vliegtuig op. Hun bestemming: de Fjällräven Classic in Zweden.

Fjällräven Classic: een unieke trektocht

Toen het duo arriveerde, lag een adembenemend parcours van 110 km op hen te wachten. Florentine herinnert zich hoe ze aan de startlijn stonden: “Omdat ik twee dagen voor ons vertrek mijn voet had bezeerd, hadden we het gewicht van onze uitrusting herverdeeld. Jean-Rémy droeg zijn eigen spullen en ons gezamenlijk materiaal, zoals de tent, en ik droeg alleen mijn spullen. Je moet weten dat wanneer je eenmaal vertrokken bent, het eigenlijk onmogelijk is om op te geven.”

 

“Als je wilt stoppen, moet je op eigen houtje naar het start- of eindpunt gaan. Alleen in medische noodgevallen kan iemand ook met de helikopter worden geëvacueerd.” Samen hielden ze een gelijkmatig tempo aan en stapten ze heelhuids over de finishlijn, op een paar kleine voetletsels na. Jean-Rémy is erg trots op hun prestatie: “We hadden negen dagen de tijd om het traject af te leggen. Het is ons in zes dagen gelukt. De eerste deelnemer die over de finish kwam, had zelfs amper zeventien uur nodig. Kun je je dat voorstellen?”

Prachtig Scandinavisch decor

Tijdens deze paar dagen in het hart van de ongerepte Zweedse natuur genoot het koppel volop van de adembenemende omgeving. “Ik herhaalde steeds maar: 'Dit is ongelooflijk!'” Wanneer ze aan die ervaring terugdenkt, is Florentine weer helemaal betoverd door de landschappen die ze samen hebben doorkruist. “Het leek net alsof ik in een film zat. We waren zes dagen lang afgesloten van de wereld. Er was helemaal niets rondom ons. Wat mij nog het meest verraste, was de absolute stilte. Er was geen lawaai van auto's of vrachtwagens.”

 

“Toen we aan de finish arriveerden, wilde ik meteen rechtsomkeer maken en die stilte weer opzoeken.” Jean-Rémy heeft meer ervaring met trekking en wandelt graag alleen. “Ik was een beetje sceptisch, omdat we in groepen van 250 deelnemers vertrokken. Uiteindelijk viel dat erg mee: het vertrek was gespreid over drie dagen, dus konden we alleen met ons tweetjes de tocht afleggen. En dat vond ik prima, want ik hou er niet van als mensen een gesprek willen aanknopen terwijl ik aan het wandelen ben!” (lacht).

Zweden op z’n best, 110 km lang

Naast de prachtige natuur ondervond het duo ook weer hoe vriendelijk de Zweden zijn. “De organisatie van de Fjällräven Classic liet niets te wensen over: wanneer we aan een checkpoint of rustpunt arriveerden, kwamen de vrijwilligers van het evenement spontaan op ons af. Ze ontfermden zich uitstekend over de wandelaars en hebben ons goed geholpen.”

 

De enige domper op de vreugde tijdens de tocht waren de muggen. Die waren volgens Florentine vreselijk. Ze hadden zich tot in de puntjes voorbereid voor het geval ze oog in oog kwamen te staan met een beer, wolf of veelvraat, maar uiteindelijk waren het muggen die hen onophoudelijk lastigvielen. In één week tijd was hun antimuggenmiddel volledig opgebruikt.

De wandelomstandigheden begin augustus waren ideaal voor Jean-Rémy en Florentine. Overdag bedroeg de temperatuur meestal zo'n 16 °C en was het mooi weer. Ze hebben geen enkele dag in de regen gewandeld. “In tegenstelling tot wat we op het internet hadden gelezen, werd het in het wandelgebied niet echt donker 's nachts. We sliepen dus in de schemering, niet in totale duisternis.” Jean-Rémy heeft zelfs al besloten dat hij volgende keer zijn zaklamp thuislaat!

Een onvergetelijke ervaring

Volgende keer? Dat lees je goed: Florentine en Jean-Rémy kijken er al naar uit om over een paar jaar opnieuw deel te nemen aan de Fjällräven Classic. Eerst willen ze wachten tot hun zoontje Marcel oud genoeg is om lange afstanden te wandelen, zodat hij met hen mee kan. “We vonden het ontzettend moeilijk om onze zoon in België achter te laten. We zaten echt in the middle of nowhere en konden op geen enkele manier met hem communiceren. Naast de vermoeidheid en het gebrek aan comfort was dat een zware mentale beproeving.”

 

Florentine vertelt hoe Jean-Rémy haar tijdens de trektocht verraste: “Toen we het op een dag even niet meer zagen zitten, haalde Jean-Rémy een van Marcels knuffels boven. Die had hij in zijn rugzak verstopt. Dankzij die knuffel kregen we weer de moed om verder te gaan. Vanaf dat moment zijn we zelfs sneller gaan wandelen, zodat we sneller de finish zouden halen. We wisten dat we bij aankomst nieuws zouden krijgen over onze zoon en dat motiveerde ons enorm.”

“De drie laatste kilometers hebben we hand in hand gewandeld. We lieten elkaar niet los. Dat was een prachtig moment. Aan de aankomst was er een bar, een podium waarop muziek werd gespeeld en meer. En telkens wanneer een deelnemer arriveerde, applaudisseerde iedereen. Toen heb ik wel enkele tranen weggepinkt! Zelfs de organisator was er en gaf me met tranen in de ogen een knuffel. Het was een erg intens en emotioneel moment dat we nooit zullen vergeten.”

Zouden ze de trektocht aanbevelen? Absoluut! “We waren erg verrast over hoe toegankelijk de Fjällräven-tocht is. We hadden slechts een korte voorbereiding achter de rug, maar toch vonden we de wandeling niet te zwaar. Zelfs iemand die nog nooit een trektocht heeft gedaan, kan gemakkelijk meedoen! En daar zit de organisatie voor veel tussen. Zonder hen zou het helemaal anders zijn. Dit is geen survivaltocht. En de omgeving is gewoonweg betoverend!”

 

Ongelooflijk. Rauw. Authentiek. Met die drie woorden vatten Jean-Rémy en Florentine hun avontuur tijdens de Fjällräven Classic Sweden samen. Aan hun enthousiasme te zien, wedden we dat ze snel weer naar Scandinavië zullen trekken om de natuurpracht in het Hoge Noorden verder te ontdekken.


Aanbevolen uitrusting voor de Fjällräven Classic

Voordat de deelnemers vertrekken, krijgen ze van Fjällräven een lijst met onmisbare benodigdheden. Aan de hand van deze lijst hebben Jean-Rémy en Florentine hun rugzakken ingepakt.

  • Topmateriaal om goed te slapen. Een goede slaapmat is een absolute must voor een goede nachtrust, net als een goede slaapzak. Het duo nam een zelfopblazende matras mee en een slaapzak met een comforttemperatuur van -10 °C. In de periode van de Fjällräven Classic bedraagt de temperatuur 's nachts ongeveer 5 °C, en dan komt zo’n slaapzak goed van pas. Om zo licht mogelijk te reizen, namen de twee avonturiers geen kussen mee. In plaats daarvan gebruikten ze hun donsjas.
  • Een (bij voorkeur ultralichte) tent. Je moet de tent 110 km lang meezeulen, dus kies je best voor een licht model. De tent van Jean-Rémy en Florentine woog slechts 1,2 kg. Let er ook op dat de tent goed verduistert, zodat je beter slaapt. In augustus gaat de zon namelijk niet helemaal onder, zo hoog in het noorden.
  • Schoenen en kleding voor elk weer. De temperaturen en weersomstandigheden kunnen snel veranderen. In de onlinecommunity's rond de Fjällräven Classic las Jean-Rémy dat je je best op alles voorbereidt: regen, hitte, sneeuw, wind ... Daarom nam het duo vooral T-shirts van merinowol mee, vanwege de uitstekende temperatuurregulerende eigenschappen.
  • Antimuggenmiddel. Muggen vind je overal in deze regio. Zonder insectenwerend middel en geïmpregneerde kleding sta je binnen de kortste keren vol jeukende, rode bultjes.

Het verloop van de Fjällräven Classic Sweden

De Fjällräven Classic Sweden is geen survivaltocht. Hieraan mag je je verwachten:


Gemarkeerd parcours. De trektocht loopt gedeeltelijk over het Kungsleden-parcours, 'het Koningspad' in het Zweeds. Dit wandelpad is uitgestippeld met rode markeringen op stenen en bomen. Voor het vertrek krijgt iedere deelnemer een trekking pass. In dit schriftje staat meer informatie over het parcours, de afstanden tussen de checkpoints en de hellingen onderweg.


Wildkamperen. Je mag je tent om het even waar langs het traject opstellen, behalve langs de laatste 17 kilometer. Dat stuk van de wandeling loopt door een natuurreservaat waar strenge kampeerregels gelden. Speciaal voor de wandelaars zijn er twee kampeerterreinen ingericht.


Op krachten komen. De eerste bevoorrading met voedsel en gas gebeurt voor het vertrek. Na 47 kilometer is er een tweede bevoorradingspunt en het laatste punt ligt op 74 kilometer van de start. Fjällräven bood ons een gevarieerd assortiment gevriesdroogde maaltijden aan. De organisatie voorziet geen water en daar heeft ze een goede reden voor. Je vindt namelijk overal zuiver water. Het enige wat je moet doen om te kunnen drinken, is je bukken. Je hoeft het water zelfs niet te filteren of te koken!


Checkpoints en rustpunten onderweg. Een checkpoint is een klein kamp van de organisatie (de blauwe tenten op de foto's). Hier staat een team vrijwilligers klaar om de wandelaars te ontvangen en indien nodig medische zorg toe te dienen. De rustpunten zijn berghutten waar wandelaars 's nachts kunnen pauzeren, in de sauna kunnen ontspannen of even kunnen uitrusten met een kopje koffie. Deze rustpunten worden aangeboden door de vereniging 'Svenska Turistföreningen'. De deelnemers van de Fjällräven Classic mogen niet in de rustpunten slapen of er hun afval achterlaten. Doen ze dat wel, dan kunnen ze worden uitgesloten. Bij de rustpunten Sälka en Alesjaure mogen de wandelaars wel gebruikmaken van de sauna.


Fjällräven Classic: acht landen vol unieke wandelpaden

“De Fjällräven Classic is meer dan een simpele trektocht. Het is een echte ode aan de natuur.” De toon is gezet. Vanaf 2020 wordt de Classic in acht landen georganiseerd: Denemarken, Zweden, de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Hongkong, Duitsland, China en het Verenigd Koninkrijk. Alle informatie en de data van de verschillende trektochten vind je op de Fjällräven Classic-website.


Je hoeft niet naar de verste uithoeken van de wereld te reizen om onze nieuwe wandelschoenen op de proef te stellen. Onze A.S.Adventure-expert Frédéric heeft de zijne dicht bij ons getest.

>> Langs de Wildnis Trail met onze expert

 

De befaamde G-1000-stof van Fjällräven is ondoordringbaar, winddicht en uitzonderlijk slijtvast, zeker als je ze onderhoudt met de originele Greenland Wax.

>> Zo maak je je kleding slijtvast


Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.