CONTACTEER ONS

Elke dag: 10u - 22u

(behalve op feestdagen)


Dames
Heren
Kids

Hoe kies ik de juiste kleding om naar mijn werk te fietsen?

Ben jij die – al lang niet meer zo – eenzame fietser die kromgebogen over je stuur weer en wind trotseert om je woon-werktraject te overbruggen? Met de juiste fietskleding en accessoires wordt je rit een stuk comfortabeler én veiliger.

De beste fietskleding: zo kan je tegen de regen    

De beste basis voor een droge en comfortabele fietstocht naar het werk is het drielagensysteem. Deze filosofie uit de outdoorwereld gaat – zoals de naam al verraadt – uit van een outfit die bestaat uit drie lagen, die elk een specifieke functie hebben:

De dikte (en dus ook isolatiegraad) van elk van deze laagjes kan je aanpassen naargelang de buitentemperatuur en je activiteitsgraad. Resultaat? Een slimme combinatie van technische kleding die je probleemloos door elk weertype loodst.

 

>> Meer weten? Lees hier meer over het drielagensysteem.

Als fietser kan je het drielagensysteem op de volgende manier toepassen bij je dagelijkse verplaatsingen van en naar het werk:

  • Draag bij regenweer steeds een waterdichte én ademende regenjas. Tijdens het fietsen ga je al snel zweten en dat vocht moet snel afgevoerd worden, als je natte wil kleren wil vermijden. Hetzelfde geldt voor je regenbroek! 
  • Een softshell (of fleece) en technisch ondergoed maken het drielagensysteem af en houden je lekker warm wanneer de temperaturen een dipje krijgen.
  • Ook handig als je geen natte sokken wil: een set overschoenen, liefst voorzien van een Gore-Tex®-membraan.
  • Gaan de weergoden écht heftig te keer, dan trek je best een regenhoesje over je helm en rugzak.

 

>>TIP: Koude handen op de fiets, maar geen zin om met al te dikke handschoenen rond te rijden? Weet dan dat je het drielagensysteem ook kan toepassen op je fietshandschoenen. Door een fijne, dunne handschoen te combineren met een waterdichte, ademende buitenhandschoen koelen je handen niet alleen minder snel af, ze blijven ook droog én je behoudt meer gevoel in je vingers.    

De sterkste fietsverlichting: baken in de duisternis

In het donker ben je als fietser heel slecht zichtbaar in verkeer. Je draagt dus best kleding die voorzien is van reflecterend materiaal of een fluohesje met fluorescerende accenten over je gewone kleren. Een reflecterend enkel- of kniebandje is extra zichtbaar door de draaiende bewegingen van je benen. Check steeds voor je vertrek of de lichten van je fiets wel werken en neem voor de zekerheid een reservesetje batterijen mee als je onderweg zonder power komt te zitten. Rijd je vaak langs donkere wegen? Met een usb-oplaadbare batterij zorgt je fietslamp voor een grotere lichtsterkte.

De veiligste fietshelm: hou je hoofd erbij    

Als fietser blijf je kwetsbaar. Bescherm je hoofd daarom steeds met een goed passende, lichte en ventilerende fietshelm die voldoet aan de Europese EN 1078-norm. Op een snelle e-bike of speed pedelec moet de helm bovendien ook het achterhoofd en de slapen beschermen, en in de toekomst wordt mogelijk zelfs de NTA-8776 norm verplicht voor deze speciale categorie fietshelmen.

 

Hoe weet je of je fietshelm goed zit? Meet de omtrek van je hoofd – die komt overeen met de maat van je helm – en trek het kinbandje strak. Als hij goed blijft zitten wanneer je je hoofd stevig heen en weer schudt, heb je de juiste maat beet. Niet vergeten: na een zware val biedt je helm veel minder bescherming en schaf je best zo snel mogelijk een nieuw exemplaar aan.

 

De juiste fietshelm kiezen is helemaal niet moeilijk. Zo doe je het!

De sterkste fietstas: gepakt en gezakt    

Dagelijks neem je heel wat spullen mee naar het werk: een thermos soep, je lunchbox, je laptop, een extra trui … Wil je veel zware spullen vervoeren op je fiets, verdeel het gewicht dan over twee achtertassen – zo blijf je beter in balans tijdens het fietsen. Voor je portefeuille, sleutels en smartphone is een stuurtasje voldoende. Voor de veelzijdige fietsers onder ons bestaan er ook tassen met de stijlvolle look van een schoudertas of boodschappentas. Altijd handig als je je fietstas ook voor andere doeleinden wil gebruiken!

Even samenvatten:

OUTFIT  VERLICHTING  HELM  FIETSTAS
Waterdichte en ademende regenjas    
Kledij met reflecterende stroken
Lichtgewicht    
Stevig en ruim
Fleece Fluohesje met fluorescerende details Goed ventilerend  Waterdicht
Technisch ondergoed Reflecterende knie- of enkelbandjes   

Comfortabel

(niet te groot, niet te klein)   

Achtertassen: grote draagkracht

(tot 25 kg)    

Regenbroek of regenponcho

Fietslampje op

(usb-oplaadbare) batterijen   

De omtrek van je hoofd

in cm = je helmmaat   

Stuurtas: enkel voor kleine spullen    

Overschoenen    
Reserveset batterijen of reservelampje    
Voldoet aan de Europese EN 1078-norm    
Stijlvolle look van een boodschappentas of schoudertas    

Regenhoesje voor helm en rugzak

  Vervang je helm na een zware val!    
 

Fietsen in warm weer vereist andere kledij dan fietsen in koud weer. Maak gebruik van deze tips om je kledij optimaal aan te passen aan de temperaturen.

>> Nooit te warm, nooit te koud.

 

Zin om ook in het weekend op de fiets te springen en nieuwe horizonten op te zoeken? Met de Garmin Edge Explore fiets-gps verken je de wereld spelenderwijs vanuit het zadel.

>> Dit heeft de Garmin Edge Explore te bieden.