Weet je uit ervaring dat goede voornemens volhouden niet makkelijk is voor jou? Met onze tips hou je wél vol. Let's go!
Waarom we goede voornemens niet volhouden
Als het zo makkelijk was om goede voornemens vol te houden, dan zou je dit artikel nu niet lezen. Het voelt soms misschien alsof het niet een kwestie is van niet willen, maar van niet kúnnen. Herkenbaar? Daar zit je reptielenbrein voor iets tussen. Dat gedeelte van je hersenen is gebrand op overleving en stuurt je (onbewuste) gedrag. De bedoeling is om gevaar te voorkomen, en daarom ben je als vanzelf geprogrammeerd om in je comfortzone te blijven.
"Oei, het begint juist te regenen. Daar ga ik niet door fietsen."
"Het is toch wel koud buiten. Vandaag ga ik mijn rondje lopen skippen."
"Ik voel me moe na zo'n drukke werkdag. Liever even ontspannen in de zetel."
Hoor je jezelf dat ook wel eens zeggen (al dan niet luidop)? Wees je er dan van bewust dat dat komt vanuit je reptielenbrein. Probeer het liever om te denken, en overtuig jezelf actief van het belang van sporten! Tegen regen en koude kan je je perfect kleden, en bewegen gééft je net energie.
Zo maak je je sportieve voornemens wél waar
Naast die bewustwording zijn er natuurlijk heel wat slimme manieren om het sporten makkelijker vol te houden. Van sociale druk tot het meten en opvolgen van je prestaties met een sporthorloge: we zetten alle tips & tricks op een rijtje.
Leg je spullen op voorhand klaar
Laat "Oh, maar ik moet mijn zak nog helemaal maken..." alvast geen reden zijn om niet te gaan sporten. Zorg ervoor dat je sportoutfit en/of handdoek steeds op tijd gewassen is. Vul je drinkfles op voorhand en leg eventueel een energiereep klaar. Leg je loopschoenen, fietshelm of je gevulde sporttas in het zicht. Het klinkt simpel, maar het is héél effectief!
Train met een doel
In het wilde weg sporten is moeilijk vol te houden. Altijd maar dezelfde afstand zwemmen, lopen of fietsen? Nooit eens iets nieuws uitproberen? Dat wordt misschien saai. En dan hou je het ook sneller voor bekeken. Train liever met een doel. Als je graag loopt, kan je je bijvoorbeeld voorbereiden op een marathon.
Wil je beginnen met zwemmen? Start dan met 20 minuten in het water, en voeg daar elke week 2 minuten aan toe. Ook voor andere sporten kan je natuurlijk op die manier opbouwen.
Daag jezelf uit
Je hoeft niet per se ergens naartoe te werken, je kan jezelf ook gewoon voornemen om bijvoorbeeld elke dag minstens 10.000 stappen te zetten. Of om elke sportsessie minstens een bepaald aantal calorieën te verbranden. Bedenk een haalbare uitdaging die past bij jouw sport, en ga ervoor!
Extra tip: een activity tracker of sporthorloge is handig om je sportieve uitdagingen te volbrengen. Het houdt niet alleen je prestaties bij, maar het kan je ook meldingen geven wanneer het tijd is om te bewegen. Benieuwd naar zo'n “coach om je pols”? Onze expert vertelt je waar je op moet letten en helpt je het beste sporthorloge kiezen.
Sport met twee of in groep
Een Afrikaans gezegd luidt: "Alleen ga je sneller, samen kom je verder." Als je samen met anderen sport, helpen de sociale druk en de steun je enorm om je goede voornemens vol te houden. Ga samen met je collega's wandelen tijdens de middag, of spreek af om na het werk naar de fitness te trekken met een of meerdere vrienden.
Ben je niet zo'n initiatiefnemer? Schrijf je dan in voor groepslessen. Je leert er vaak vanzelf mensen kennen, waardoor jullie elkaar weer kunnen motiveren. Wanneer je samen met anderen sport, ben je ook minder snel geneigd om je work-out af te zeggen. Met een loopclub of loopbuddy op jouw niveau haal je bijvoorbeeld in no time je loopschema van Start to Run.
Zorg voor de juiste uitrusting
Dit is weer zo'n tip die simpel klinkt, maar waarmee je écht meer geniet van je work-out. Een lichtgewicht sporthanddoek neemt bijvoorbeeld minder plaats in in je sporttas en is sneller droog. En in een ademend sportshirt heb je geen last van een kletsnatte rug, waardoor je ook nog eens sneller afkoelt. In de juiste sportoutfit blijft je temperatuur op peil en kan je zweet ontsnappen. En je voelt je gewoonweg comfortabeler tijdens het bewegen als je aangepaste kleding draagt.
Wil je specifiek beginnen met yoga? Vermijd dan een te dunne yogamat waar je op schuift bij de minste zweetdruppel. Voor andere sporten geldt hetzelfde: met kwalitatieve uitrusting zijn je goede voornemens makkelijker vol te houden. We wensen je alvast heel veel succes en goede moed!
Kies een sport die bij je past
Wat je leuk vindt, hou je langer vol! Weet je nog niet goed welke sport je ligt? Dan hebben we enkele suggesties voor je:
HIIT
Heb je weinig tijd en wil je toch vet verbranden? Bij HIIT (of High Intensity Interval Training) verhoog en verlaag je je hartslag constant tijdens een korte training van maximaal 30 minuten. Denk: jumping jacks, planken, lunges… Iedere oefening duurt 30 tot 90 seconden en daarna hou je 30 seconden rust. Een flinke boost voor je spieren, je metabolisme en je conditie.
Pilates
Staat een ballerinasplit op je bucketlist of wil je een minutenlange planksessie kunnen volhouden? Dan is pilates je ding! Net als yoga is pilates een zachte discipline, maar vergis je niet: je werkt je wel degelijk in het zweet. Bij pilates versterk je je diepe spieren, flexibiliteit, evenwicht en houding. Win-win-win dus! Een sixpack krijg je er niet mee, maar wel een elegant en gestroomlijnd postuur.
Boulderen
Wat denk je van een full-body workout die kracht en behandigheid combineert? In de boulderzaal klim je zonder klimgordel van de ene handgreep naar de volgende. Met boulderen spreek je elke spier in je lichaam aan met focus op been-, buik-, vinger- en armspieren. Ook verbrand je heel wat calorieën. De enige vereiste is dat je geen last hebt van hoogtevrees.
Elke dag wandelen: doe mee met ‘Daily Dose of Nature’
Regelmatig bewegen en naar buiten gaan is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. We helpen je daarom graag op weg! Schrijf je gratis in voor ‘Daily Dose of Nature’ en stap 12 weken lang mee in kuur natuur. Je krijgt dan elke week via e-mail een verse dosis inspiratie en tips.