Yogamatten
Even mediteren na een drukke werkdag, de krijger of de berghouding aannemen om helemaal tot rust te komen: op een kwalitatieve yogamat lukt het allemaal net iets beter. Je eigen yogamatje kunnen gebruiken tijdens een groepsles is bovendien veel frisser dan de matjes in de studio delen. Een dikke yogamat, een natuurrubber yogamat, wollen yogamat, duurzame yogamat of een yogamat van kurk: je vindt ze in alle maten, materialen, kleuren en diktes. Je kunt ook kiezen tussen yogamatten met antisliplaag voor extra stabiliteit. Namasté je mee?
FAQ – veelgestelde vragen over yogamatten
Verschillende kleuren, afmetingen, materialen, diktes, met of zonder antisliplaag… Hoe bepaal je welke mat het best bij je past? Let op de volgende punten:
- Dikte: welke dikte het best is, hangt af van hoe intensief je de yogamat gebruikt.
- Materiaal: het materiaal beïnvloedt je grip en comfort.
- Afmetingen: kies een mat waar je comfortabel languit op kunt liggen.
- Antisliplaag: zelfs wanneer je last hebt van klamme handen, heb je nog steeds grip dankzij de antisliplaag.
- Ophangpunten: met ophangpunten kun je je mat netjes en eenvoudig opbergen.
Wanneer je een nieuwe yogamat aanschaft, is het goed om jezelf eerst de volgende vragen te stellen:
- Hoe intensief ga je de mat gebruiken?
- Wat voor oefeningen wil je op de mat doen?
- Hoe groot ben je?
- Wil je een antisliplaag?
- Hoe wil je de mat opbergen?
Wie zijn yogamat intensief gaat gebruiken en het graag zo comfortabel mogelijk houdt, kiest best voor een dikker exemplaar gemaakt van foam. Ben je relatief groot? Kies dan een yogamat die lang genoeg is zodat je er volledig op past. Hou je van extra grip? Dan komt een yogamat met antisliplaag goed van pas!
De meest gebruikte matjes zijn tussen 4 mm en 6 mm dik. Over het algemeen bieden dunnere matjes meer stabiliteit bij staande houdingen en balansoefeningen. Een matje van 6 mm is dan weer fijner voor zittende en liggende houdingen. Echt dikke yogamatten (tot 16 mm) gebruik je meestal voor buikspieroefeningen en planking.
Als je matje een leuk ontwerp heeft, leg je die kant uiteraard naar boven. Als je een omkeerbaar matje hebt, dan maakt het simpelweg niet uit. Maar is dat niet zo en zien beide kanten er hetzelfde uit, bekijk je matje dan van dichtbij om te bepalen welke kant glad is en welke kant hobbelig. Het gladde oppervlak is dan de onderkant.
Hoe je je matje het best reinigt, hangt af van het materiaal:
- Pvc: maak zelf een sopje van telkens 2 druppels schoonmaakmiddel op 1 liter water en sop je matje in. Neem de mat af met warm water om zeepresten te verwijderen. Leg de mat te drogen in een droge ruimte of buiten in de zon.
- Natuurrubber: matjes van natuurrubber nemen meer stof en zweet op door de open celstructuur. Je moet ze dus wat vaker wassen. Maak een sopje van 50% water en 50% natuurazijn. Neem af met water en laat drogen (niet in de zon!).
- Katoen: deze matjes kun je gewoon wassen in de wasmachine, handig! Was ze nooit warmer dan 30 graden. Hang ze daarna op in een droge ruimte.
- Kurk: deze duurzame matjes kun je het best inspuiten met water met daarin een paar druppels ecologisch wasmiddel. Neem daarna het oppervlak af met een vochtig doekje. Droog de mat gewoon op de grond.
Kies uit onze vele topmerken
Bij A.S.Adventure vind je een uitgebreid aanbod yogamatten. Kies uit onze vele topmerken – als Casall, Nike Equipment.
Heb je toch nog vragen over de aankoop van je nieuwe yogamat? Onze klantendienst staat elke dag voor je klaar.