image link

Shop nu de ronde prijzen >

6 duurzame citytrips

Tel je af naar een volgende citytrip maar vrees je dat duurzaam reizen en grootsteden niet samengaan? Geen nood: het zullen vooral steden zijn die een sleutelrol spelen in de verduurzaming van onze wereld. Enkele onder hen nemen vandaag al het voortouw. In deze zes duurzame steden kan jij je laten inspireren voor de toekomst. Pak je valies maar in voor een klimaatneutrale citytrip!

Zürich (Zwitserland): zuiver water, heldere meren

In 2016 stond Zürich eenzaam aan de top in de Arcadis Sustainable Cities Index als meest duurzame stad in de wereld. Een hele prestatie voor een stad die meer dan 2000 jaar oud is en dus historisch wat bagage meesleept in zijn ruimtelijke planning. Door vooral in de hoogte te gaan bouwen, maakte Zürich plaats vrij voor fietsers en wandelaars. Je geraakt dan ook overal in de stad te voet. De Zwitserse stad staat bovendien bekend als de stad met de beste waterkwaliteit ter wereld. Neem dus zeker je hervulbare drinkfles mee! Je zal nog nooit zo’n lekker kraanwater gedronken hebben.

 

•    Water voert de boventoon in Zürich. Zo kan je in parken langs het Meer van Zürich genieten van de rust en het uitzicht op het meer, dat omzoomd wordt door bergen. Door de fantastische waterkwaliteit kan je ook op veel plekken in Zürich zwemmen in openlucht.

•    Een tweede groene trekpleister is de prachtige botanische tuin van de Universiteit van Zürich. Koepelvormige serres nestelen zich in de tuin en herbergen een tropisch wonderland. Zo kan je de wereld rondreizen tijdens je duurzame citytrip in Zürich.

•    Even buiten de stad vind je het bijzondere Planet Trail. Op deze wandeling van Uetliberg naar Felsenegg komt iedere meter overeen met 1 miljoen kilometer in ons zonnestelsel. Twee uur lang hike je van de zon langs de acht planeten en ook de geliefde dwergplaneet Pluto. Een astronomische prestatie dus!

 

Ecologisch overnachten doe je in het charmante pension Für Dich, een familiehotel dat uitgebaat wordt boven het gelijknamige café. Daar scoor je bovendien ook brunch, lunch en enkele heerlijke streekgerechten.


Edinburgh (Schotland): groen zover het oog kan zien

Edinburgh is niet alleen een groene stad door alle regen die er valt. In 2019 werd de stad door First Mile tot de duurzaamste in het Verenigd Koninkrijk gedoopt. Hierbij werd gekeken naar luchtkwaliteit, vervuiling, parken en tuinen, recyclage, het gebruik van plastic, elektrische voertuigen en zelfs fast fashion. Daarbovenop zijn ook de meeste trekpleisters van de stad op wandelafstand en spring je voor langere verplaatsingen op hun uitgebreide openbaarvervoersnetwerk.

 

•    Bezoek het National Museum of Scotland en duik in de grafkamers van het oude Egypte, de wonderen der natuur en zelfs de modernste technologie. Het museum heeft voor elk wat wils én is gratis te bezoeken. Neem bij mooi weer zeker de lift naar het dak. Daar ligt de stad aan je voeten en geniet je van een fenomenaal uitzicht op Edinburgh Castle.

•    Trek naar Holyrood Park en beklim er het mythische Arthur’s Seat (251 meter). Ook hier heb je een prachtig zicht op de skyline van Edinburgh en zijn omgeving. De geschiedenis van dit koninklijke park gaat trouwens duizenden jaren terug. Je leert er alles over in het Holyrood Lodge Information Centre.

•    Een laatste plek om van de rust en stilte te genieten in Edinburgh is Lauriston Castle and Gardens. In het indrukwekkende edwardiaanse interieur van het kasteel stap je zo terug in de tijd. Ook de omgeving is niet te missen: in dit typisch Angelsaksische landgoed vind je een prachtige Japanse tuin.

 

De couleur locale van Edinburgh opsnuiven, ook tijdens je overnachting? Logeer tijdens de zomervakantie eens op een echte universiteitscampus.


Stockholm (Zweden): het eerste European Green Capital

Scandinavië heeft een gouden reputatie als het op duurzaamheid aankomt. Steden als Stockholm verschijnen dan ook steevast bovenaan de duurzaamheidslijstjes. De Zweedse hoofdstad was zelfs de eerste European Green Capital in 2010. Waarom? Ze streven naar het schoonste water en hebben een ingenieus afvalverwerkingssysteem. Bovendien woont 95% van de inwoners op 300 meter van een stukje groen. Tegen 2040 wil Stockholm klimaatpositief zijn. Wij duimen!

 

•    Deze groene stad verkennen, verken je het makkelijkst met de fiets. De stadsinfrastructuur is fietsvriendelijk en je huurt eenvoudig een fiets voor de dag. Ontdek hoe je de stad het best op twee wielen verkent.

•    Klimaatpositief word je niet vanzelf. Daarom experimenteert de stad al jaren met nieuwe manieren van wonen. Hun proeftuin is de eco-wijk Hammarby Sjöstad, een van de meest succesvolle duurzame stadsvernieuwingswijken van de wereld. Deze plek toont je wat er allemaal mogelijk is als we op een andere manier gaan bouwen in de stad.

•    Een nostalgische bui? Wat denk je van een tripje naar Villa Kakelbont! In Junibacken schuilt achter elke hoek een verrassing. Of wat dacht je aan te treffen in de wereld van Astrid Lindgren? Ook de Moomins van die andere Scandinavische heldin Tove Jansson kregen er een plekje.

Het gros van de hotels in Stockholm heeft een eco-keurmerk. Je moet dus eigenlijk al je best doen om niet-ecologisch te overnachten. Downtown Camper is één van die urban hotels die altijd nieuwe, groene oplossingen zoeken. Je kan er bovendien ook skateboards, kajaks en fietsen huren.


Wenen (Oostenrijk): stad én boerderij

Wist je dat de stad Wenen één van de grootste biologische producenten van Oostenrijk is? In de stad is meer dan 860 hectare aan landbouwgrond gewijd, verspreid over drie stadsboerderijen. Als dat niet groen is! Naast boerderijen is de stad ook bestrooid met parken, met elkaar verbonden door een uitmuntend openbaar vervoer.

 

•    Ook in Wenen is de waterkwaliteit van hoog niveau. Ze zijn er zo trots op dat er 1000 drinkfonteintjes over de stad verspreid zijn. Er zijn zelfs mobiele exemplaren op drukke punten.

•    Eén van de prachtigste parken in de stad is de tuin rond het Schönbrunn Paleis. Het paleis en zijn tuin zijn erkend als UNESCO Werelderfgoed. De tuin zelf is gratis te bezoeken, en er is zelfs een speciale route voor lopers! Voor de dierentuin, oranjerie en het doolhof koop je wel een ticket.

•    Wenen is meer dan enkel klassieke architectuur. Eén van de meest herkenbare architecten uit de stad is de kleurrijke Friedensreich Hundertwasser. Hij was voorvechter van een mens- en milieuvriendelijke bouwwijze en staat bekend om zijn grillige huizen. Bekendst is zijn Hundertwasserhuis, maar hij drukte zijn stempel op meerdere gebouwen. Met deze gids ontdek je zijn parels in de stad.

 

Net buiten de stad vind je het Umwelt-hotel. Geen nood: dit familiehotel van ecologische stempel bereik je vlot met het openbaar vervoer. Je kan er ook fietsen huren en geniet er van een heerlijk lokaal, biologisch ontbijt.


Lissabon (Portugal): met de fiets of elektrische auto?

Geen stad die je in het lijstje met groene steden verwacht, maar de laatste jaren timmerde Lissabon hard aan de weg op het gebied van duurzaamheid. Met succes: het werd Europese Groene Hoofdstad van 2020 dankzij een fietsuitwisselingsprogramma en ‘s werelds grootste netwerk van oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Daarnaast is het ook letterlijk een groene stad, vol stadsparken die actief de strijd met vervuiling aangaan.

 

•    Zo is er het Parque Florestal de Monsanto, ook wel de “longen van Lissabon” genoemd. In totaal goed voor 10 vierkante kilometer aan groen aan de rand van de stad. Je vindt er terrasjes, fitnesstoestellen, mountainbikeroutes en speeltuinen.

•    Het urban LX Factory mag je niet missen bij een bezoek aan de stad. De voormalige industriële site is herbestemd als creatieve plek met een grote variatie aan restaurants, bars en winkeltjes. 1300 Taberna staat hoog aangeprezen: hun gebruik van lokale seizoensproducten past helemaal in het duurzame plaatje.

•    Ontdekken wat de Portugezen drijft? Volg de Responsible Walking Tour en ga het gesprek aan met de bewoners van de stad. Zij vertellen je alles over het sociale en economische leven in de stad.

 

Je voeten laten rusten doe je ‘s avonds in het Impact House. Duurzaamheid en circulaire economie staan er in het hart van hun onderneming, maar je kan deze geëngageerde hostel gerust ook kiezen voor de gratis yogales op zaterdag of de grote tuin.


Gent (België): lekker dicht, lekker veggie

Lekker dichtbij, deze duurzame stad. Gent streeft ernaar klimaatneutraal te worden tegen 2050: geen netto uitstoot van broeikasgassen en opgewassen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Best een opgave, maar gelukkig levert dat ook een fijne, leefbare stad op die altijd het bezoeken waard is.

 

•    Zo is Gent de zelfverklaarde Veggie Hoofdstad van Europa. Eet je vegetarisch of 100 % plantaardig, dan vind je in de stad zeker een lekker adresje. Ook als flexitariër kan je je laten inspireren door de vele restaurants en de veelzijdige vegetarische keuken in Gent.

•    Tegen 2030 wil Gent klimaatrobuust zijn. Dit betekent dat de infrastructuur voorbereid is op extreme regenval en lange droogteperiodes, met wijkparken, groenpolen en groenklimaatassen. Evengoed wordt er ingezet op geveltuinen, groendaken en groene voortuinen. Je hoeft dus helemaal geen parken te bezoeken om groen te zien: in Gent is het overal rond je.

 

Stijlvol logeren doe je bij Great. De duurzaam gerenoveerde kamers en flats zijn op wandelafstand van zo goed als alles. Ook die lekkere veggie restaurants hierboven.

Laat je verder inspireren

Hoe raak je duurzaam op je bestemming? Met de trein natuurlijk! Extra voordelen zijn de vaak fantastische vergezichten, de flexibiliteit én uitgerust op je eindhalte aankomen. Lees er alles over.


Voor wie meteen aan het inpakken geslagen is, maar niet weet wat gedaan met kabels en shampooflessen, hebben we deze gids gemaakt. Inpakken voor dummy’s én enthousiaste reizigers!


Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.