image link

Sale tot -40 %

Ontdek de 10 duurzaamste citytrips

Op citytrip, mét aandacht voor je ecologische voetafdruk? Dat kan! Deze steden staan bovenaan de lijst van duurzaamste steden.

Reis volgens de Sustainable Cities Index

Vind je steden helemaal de max, maar ben je bang dat duurzaam reizen en grootsteden niet samengaan? Goed nieuws: veel steden zetten keihard in op duurzaamheid. Het zijn dan ook de steden die de sleutelrol spelen in een groenere toekomst.

 

De Sustainable Cities Index berekent elk jaar hoe steden het doen op vlak van milieu, levenskwaliteit en economische welvaart. Van koploper Oslo tot buurstad Amsterdam: elk op hun manier namen ze in 2022 het voortouw qua duurzaamheid. Laat je inspireren door de huidige tien duurzaamste steden en pak je koffers voor een klimaatbewuste citytrip!

Oslo

1. Oslo (Noorwegen): groene koploper

o   Voor wie: Citytrippers die ook hun dosis natuurbeweging nodig hebben.

 

o   Hoe geraak je er groen? Naar het Noorden reis je gemakkelijk met een elektrische wagen - je doet er zo’n 16 uur over en je vindt overal wel een laadpaal. Ook het openbaar vervoer is een optie!

Helemaal bovenaan de Arcadis Sustainable Cities Index 2022: Oslo. Niet verwonderlijk als je weet dat maar liefst 47% van de oppervlakte van Oslo groen is. In Oslo alleen al vind je ongeveer 1400 km aan boswegen en 2100 km natuurpaden.  Als je weet dat het dan ook nog eens de ‘hoofdstad van de elektrische wagen’ is én Fairtrade hoofdstad van Noorwegen… dan weet je het wel: go Oslo!

 

•    Zoveel bos in en rond een grote stad, daar moet je van profiteren. Spring na het verkennen van de stad op een gehuurde mountainbike en verken die 47% groene stad al trappend.

 

•    Zeg niet zomaar ‘park’ tegen het Vigeland Sculpture Park. Je vindt er meer dan 200 standbeelden van de kunstenaar Gustav Vigeland. Ongelofelijk indrukwekkend! Het park is het hele jaar door gratis te bezoeken en is één van de topattracties van Noorwegen.

 

•    Eco-friendly logeren in Oslo is heel simpel: de stad geeft namelijk een eco-label aan hotels die aan de strengste duurzaamheidsvereisten voldoen. Logeer bijvoorbeeld in het echt klassiek Noorse Hotel Bondeheimen. Traditie en duurzaamheid gaan hier hand in hand.


Stockholm

2. Stockholm (Zweden): het eerste European Green Capital

o   Voor wie: Citytrippers die een stad liefst op twee wielen verkennen.

 

o   Hoe geraak je er groen? Met het openbaar vervoer moet je rekenen op een twintigtal uren reizen. Met de elektrische wagen - overal zijn laadpalen in Nederland, Duitsland en Zweden - doe je er ongeveer even lang over.

Scandinavië heeft een gouden reputatie als het op duurzaamheid aankomt: ook Stockholm mag mee het podium op. De Zweedse hoofdstad was de eerste European Green Capital in 2010. Ze streven naar het schoonste water en hebben een ingenieus ondergronds afvalverwerkingssysteem dat via luchtdruk vuilniszakken ‘wegzuigt’ en inzamelt. Bovendien woont 95% van de inwoners op 300 meter of minder van een stukje groen en wil Stockholm tegen 2040 klimaatpositief zijn.

 

•    Deze groene stad verken je het makkelijkst met de fiets, je huurt er gemakkelijk een voor de dag en de stadsinfrastructuur is fietsvriendelijk. Ontdek hoe je de stad het best op twee wielen verkent.

 

•    Klimaatpositief word je niet vanzelf. Daarom experimenteert de stad al jaren met nieuwe manieren van wonen. Hun proeftuin is de eco-wijk Hammarby Sjöstad, een van de succesvolste duurzame stadsvernieuwingswijken ter wereld. Je ziet wat er allemaal mogelijk is als we op een andere manier gaan bouwen.

 

•    Feeling nostalgic? Wat denk je van een tripje naar Villa Kakelbont? In Junibacken schuilt achter elke hoek een verrassing, typisch voor de wereld van Astrid Lindgren. Ook de Moomins van die andere Scandinavische heldin Tove Jansson kregen er een plekje.

 

•    Het gros van de hotels in Stockholm heeft een eco-keurmerk. Je moet dus eigenlijk al je best doen om niet-ecologisch te overnachten. Downtown Camper is één van die urban hotels die altijd nieuwe, groene oplossingen zoeken. Je kan er bovendien ook skateboards, kajaks en fietsen huren.


Tokyo

3. Tokyo (Japan): reis naar de toekomst

o   Voor wie: Citytrippers die een blik op de toekomst willen werpen.

 

o   Hoe geraak je er groen? Vliegen is onvermijdelijk. Je kan je vlieguitstoot compenseren via Treecological, een initiatief van BOS+.

Een duurzame stad moet vooral een ‘Smart City’ zijn. De Japanse hoofdstad wil dan ook tegen 2050 een hypermoderne zero-emissie stad zijn en doet dat vooral door in te zetten op technologische innovatie. Van gigantische rooftop gardens tot adembenemende architectuur die duurzaamheid voorop stelt: een reis naar Tokyo is als een reis naar de toekomst.

 

•    Bij Tokyo denken we aan de iconische moderne skyline. Toch hoef je niet ver te zoeken om te genieten van natuurpracht. Ten westen van Tokyo vind je Okutama: een natuurlandschap vol bergen, meren en bossen. Wat dacht je van een rondje recycle-raften? Afval oppikken én raften in een fantastisch mooie omgeving: win-win!

 

•    Japan heeft een eeuwenoude traditie en houdt die graag in eer. Dat zie je in de kintsugi-kunst. Met kintsugi lijm je gebroken aardewerk met goudlijm weer aan elkaar - wat het object zo mogelijk nog mooier maakt. Je vindt in Tokyo zeker een workshop kintsugi.

 

•    Stil je honger en leer ondertussen bij over de Japanse voedselcultuur in Yanmar Tokyo. In dit complex vind je restaurants, winkels en kunst die allemaal een duurzamere toekomst - of hanasaka - als uitgangspunt hebben.

 

•    Wil je helemaal hip en stijlvol logeren en tegelijk de Japanse sfeer voelen, dan is Trunk Hotel ideaal. Het hotel baadt in het groen, heeft een - nu al - legendarisch goede bar en restaurant en zet volop in op ‘socializing’ als uitgangspunt voor reizen. Dat, én ze werken zo lokaal en duurzaam mogelijk. Een topper!


Wist-je-datje: wat is een Smart City?

Een ‘slimme stad’ gebruikt informatietechnologie en het internet om de levenskwaliteit te verhogen en de stad efficiënter en vaak milieuvriendelijker te organiseren.


Kopenhagen

4. Kopenhagen (Denemarken): happy sustainability

o   Voor wie: Citytrippers die gastronomisch verwend willen worden

 

o   Hoe geraak je er groen? Naar Kopenhagen rijd je op 11 uur met de elektrische wagen - je kan overal vlot laden. Het openbaar vervoer kan ook, dan doe je er tot 15 uur over.

Kopenhagen maakt het Scandinavische onderonsje aan de top van de Index compleet. Misschien is het door hun duurzame inborst dat de Denen bij de gelukkigste mensen ter wereld horen? Het kan natuurlijk ook aan de prachtige hoofdstad liggen: moderne architectuur in harmonie met de boeiende stadsgeschiedenis, een gigantisch bio- en veggie restaurantaanbod en de fiets als eerste keuze op de weg.

 

•     Ooit was het de buurt van lichte zeden (of red-light district) van Kopenhagen, nu is het de allerhipste buurt: Vesterbro. Tegelijk übercool en authentiek heeft de buurt een seksshop naast een familierestaurant en de hipste fashion boetiek naast een bruine kroeg. Verrassend, dat is zeker!

 

•    Neem vooral je kinderen mee. Tussen het groen verstopt vind je in Kopenhagen namelijk Bakken: het oudste pretpark ter wereld. Een 82 jaar oude rollercoaster uitproberen? Dat kan hier, in wat het schattigste én mooiste mini-pretpark ooit moet zijn. Bakken ligt trouwens naast Dyrehaven: een oase van natuur en rust op 20 minuutjes treinen van Kopenhagen.

 

•     Niet iedereen heeft het budget voor een bezoekje aan Noma - een van de beste restaurants ter wereld. Ach… bio, veggie en vegan restaurants genoeg in culinaire topstad Kopenhagen. Probeer een plekje te bemachtigen bij Gro Spiseri: het restaurant van de eerste rooftop boerderij van Denemarken. Verser vind je je ingrediënten niet.

 

•    Eco-friendly logeren in Kopenhagen is makkelijker gedaan dan gezegd: bijna alle hotels hebben een officieel eco-certificaat. Maar waarom zou je niet kamperen? Charlottenlund Fort Camping ligt op 7 kilometer (fietsafstand, dus) van Kopenhagen en vlak naast Dyrehaven. ‘s Nachts de rust van een natuurgebied – ook al slaap je naast een rij kanonnen –, overdag de levendigheid van de stad.


Berlijn

5. Berlijn (Duitsland): Fair Trade feeststad

o   Voor wie: Citytrippers die niet vies zijn van een hip feestje

 

o   Hoe geraak je er groen? Met de trein sta je op een kleine zeven uur van Brussel op Berlin Hauptbahnhof

De vele parken en tuinen, bossen en ‘urban gardening’ projecten liegen er niet om: Berlijn is naast een hippe stad met een gigantische party-scene, ook een groene stad. Ook iets minder zichtbaar werkt de Duitse hoofdstad aan haar duurzame imago: van een ferry op zonne-energie tot haar titel als Fair Trade City.

 

•     In Berlijn kunnen echte shoppers hun hart ophalen aan de vele kleine fashion boetieks. Berlijn zet in op designers uit eigen stad en land, en op merken die duurzamer, ecologisch en ethisch produceren. Volg een van de Green Fashion Tours om geen enkele van deze winkels te missen.

 

•    Stel je voor: een immense groene oppervlakte in het midden van een razend drukke stad. Dat is Tempelhofer Feld. De voormalige luchthaven Tempelhof werd omgevormd tot een grote speeltuin voor jong én oud. Skaten, picknicken, vliegeren of genieten van de dieren die hier ondertussen ook een rustplek vonden: Tempelhofer Feld is letterlijk een verademing tijdens een drukke citytrip.

 

•    Sowieso in je rugzak: een herbruikbare drinkfles. Berlijn heeft 100 publieke drinkfonteintjes én je kan je fles ook gratis laten bijvullen met kraanwater in cafés en restaurants met het Refill Berlin label.

 

•    Een hongertje? Dan trek je naar FREA, het restaurant zonder afval. Niet alleen krijg je er een heerlijke vegan biomaaltijd voorgeschoteld, op het einde van de dag vliegen de voedselresten in de in-house composteermachine. De compost wordt dan gebruikt op de boerderijen waar het voedsel vandaan komt. Da’s pas circulair!


Londen

6. Londen: meer dan de Big Ben

o   Voor wie: Citytrippers die houden van steden met een hoek af

 

o   Hoe geraak je er groen? De Eurostar brengt je op minder dan drie uur in hartje London.

Een citytrip die je met het openbaar vervoer kan doen en waarbij je nooit een auto hoeft te gebruiken, die is sowieso al duurzamer dan een vliegreis. Maar metrostad Londen heeft nog meer duurzame troeven. Het grote aanbod aan veggie- en vegan restaurants bijvoorbeeld, of de vele gratis musea en parken.

 

•     Gek op planten? Dan moet je in Kew Gardens zijn. In dit UNESCO werelderfgoed vind je de grootste verzameling levende planten ter wereld. Te bewonderen vanuit de boomtoppen of in een van de vele serres en slechts een half uurtje buiten het centrum. Sounds like a plan(t)!

 

•    Zeg niet zomaar ‘glijbaan’ tegen de ArcelorMittal Orbit and Slide. Hier glijd je aan een rotvaart van maar liefst 24 km/h naar beneden. Met haar 76 meter hoog en 178 meter lang is ze meteen de hoogste én langste glijbaan ter wereld, ook nog eens voor 60% uit gerecycleerd staal gemaakt. Geen daredevil? Dan kan je ook gewoon vanop het platform genieten van het prachtige uitzicht.

 

•    Tip: vergeet niet dat je sinds de Brexit een internationaal paspoort nodig hebt voor Groot-Brittanië. Vraag die ruim op tijd aan en bewaar hem in een handige paspoorthoes.

 

•    Een hotel gemaakt van afgedankte scheepscontainers datdraait op hernieuwbare energie?Klinkt als een duurzaam overnachten! In het apart-hotel Stow Away vind je gezellige appartementen met een eigen keuken en badkamer, midden in de bruisende South Bank area.


Seattle

7. Seattle (Verenigde Staten): de smaragdgroene stad

o   Voor wie: Citytrippers die graag overdonderd worden door een grootstad.

 

o   Hoe geraak je er groen? Je kàn zeilen, maar waarschijnlijk zal je vliegen. Compenseer je uitstoot via Treecological.

De bijnaam van Seattle is Emerald City (Smaragdstad), dankzij de vele bossen in en rond de stad. Ze wordt gezien als de duurzaamste stad van de Verenigde Staten door haar aanhoudende klimaatinitiatieven en inspanningen om het groen in en rond de stad te bewaren én uit te breiden.

 

•     Seattle ligt niet alleen in het groen, maar ook aan het water. Discovery Park is het grootste stadspark van Seattle, met onder andere zeekliffen, beschermde stranden, bossen en duinen. Dieren en stedelingen komen hier de rust opzoeken. Bezoek er het Learning Center om je te verdiepen in de aanwezige fauna en flora en de geschiedenis van de inheemse bevolking.

 

•    Seattle zet kinderen graag op de eerste plaats. Zo is er bijvoorbeeld het Seattle Children’s Museum. Een interactieve plek waar kinderen mogen ontdekken, spelen en leren. Géén kostbare relikwieën achter glas; wel een sushiworkshop, STEM-proefjes, een Imagination-studio en nog veel meer – allemaal op kindermaat.

 

•    Seattle is de bakermat van Starbucks – geen wonder dus dat koffie hier een belangrijke rol speelt. Laat de Starbucks toch maar links liggen en drink je kopje ochtendtroost bij Queen Anne Coffee Co – bij een heerlijk all American breakfast, natuurlijk.

 

•    Een eco-certified hotel, met alles erop en eraan (een spa! Rust! Natuur!) op een boogscheut van het centrum, dat is Cedarbrook Lodge. Het hotel ligt op een gigantisch natuurdomein, een echte oase te midden van de drukte van Seattle.


Parijs

8. Parijs (Frankrijk): duurzamer dan je dacht

o   Voor wie: Citytrippers die houden van romantiek, maar dan groen.

 

o   Hoe geraak je er groen? De Thalys brengt je op anderhalf uur in Parijs. Je fiets doet er 18 uur over.

Dacht je Parijs ondertussen wel te kennen? Dan is het tijd om haar groene kant te ontdekken. De voorbije jaren deed de Franse hoofdstad enorme moeite om duurzamer te worden. Je kan je er 100% duurzaam verplaatsen met zwevende bootjes en het is de gaststad van een heus eco-festival: het We Love Green Festival. Green Paris? Mais oui!

 

•     Een citytrip naar Parijs wordt nóg duurzamer als je er CO2-neutraal geraakt. Neem de trein of… de fiets? Het wordt natuurlijk een meerdaagse bikepackingtrip om de ruim 300 kilometers af te leggen, maar de beloning is dan ook groot.

 

•    Vliegende bootjes. Je leest het goed. Deze elektrische taxibootjes vliegen over de Seine en brengen je CO2-, geluid- en golfloos van de ene plek naar de andere. Niet alleen zijn de Sea Bubbles een pak milieuvriendelijker dan gewone taxi’s, ze zijn ook nog eens stukken cooler.

 

•    Is het een restaurant? Een knutselplek? Een coworking space? Een community? La Recyclerie is vanalles tegelijk, als het maar rond de 4 R’en draait: rethink, reduce, reuse, repair. Van recycle workshops tot een urban boerderij en een heerlijk restaurant. Er is genoeg om je een hele dag eco-responsible zoet te houden!

 

•    Luxueus en eco-vriendelijk logeren doe je in Eden Lodge. Deze zero-emission lodge is een groene oase midden in de stad en bewijst dat luxe en duurzaamheid best samen kunnen gaan.


San Francisco

9. San Francisco: hippie-groen

o   Voor wie: Citytrippers die zich een beetje hippie voelen.

 

o   Hoe geraak je er groen? Vliegen is onvermijdelijk. Compenseer je vluchtuitstoot via Treecological.

Wie naar San Francisco gaat, moet niet alleen bloemen in het haar dragen, maar vooral genieten van het vele groen dat deze Amerikaanse stad te bieden heeft. Verken de heuvelachtige stad met de iconische kabelwagentjes – of te voet, als je kuiten er zin in hebben. Nood aan rust? Rond San Fran liggen verschillende uitgestrekte natuurgebieden waar je eindeloos in kan hiken.

 

•     Doe een gezonde dosis cultuur op in het Yerba Center for the Arts. Dit is niet alleen een tentoonstellingsruimte, het is een plek waar mensen samenkomen om te genieten en waar kunst een vaste plek krijgt in het dagelijks leven.

 

•    Sunday is in San Francisco echt funday. Een aantal zondagen per jaar zijn kilometers straat er autovrij zodat je er kan spelen, fietsen en wandelen: de Sunday Streets. Tegelijk verlaagt San Francisco zo ook de jaarlijkse CO2-uitstoot.

 

•    Er is elke dag ergens een boerenmarkt in San Francisco. Je raakt dus altijd wel aan verse, lokale en eerlijke producten. Zo’n farmers market is de ideale manier om de lokale smaken te proeven en mensen uit de buurt te leren kennen. Vaak kan je er meteen ook een heerlijk hapje eten.

 

•    Een hotel dat niet alleen duurzaamheid belangrijk vindt, maar ook toegankelijkheid, is Hotel Zelos. Je vindt er kamers die aangepast zijn voor rolstoelgebruikers en het personeel doet er alles aan om mensen met een beperking een zo gemakkelijk mogelijk verblijf te bieden.


Amsterdam

10. Amsterdam: vol verborgen groene parels

o   Voor wie: Citytrippers die gewoon Nederlands willen kunnen praten.

 

o   Hoe geraak je er groen? De Thalys brengt je op twee uurtjes in Amsterdam. Met de fiets doe je er 11 uur over.

In Amsterdam heerst koning fiets en de stad ligt op slechts een treinrit van twee uurtjes van Brussel. Amsterdam is trouwens meer dan de Walletjes en de Dam. Er vallen ontelbaar veel verborgen parels te ontdekken, weg van het massatoerisme. Wat dacht je van kamperen op een Forteiland of een spelletje petanque in een spelletjescafé?

 

•     Ja hoor, één keer per jaar (in augustus) kan je kamperen op een eiland met een fort, midden in Amsterdam. Maar Forteiland Pampus is ook zonder tent echt de moeite waard. De magie begint op de veerboot naar het eiland en stopt een hele namiddag niet.

 

•    Ben jij zo iemand die de loopschoenen als allereerste inpakt? Dan heeft Amsterdam iets voor je: een lijst met de mooiste en beste looproutes in en rond de stad. Zo verken je Amsterdam en haar vele parken (én een bos!) op een sportieve manier.

 

•    Wie ‘logeren in Nederland’ zegt, zegt waarschijnlijk ‘camping’. En terecht. In Nederland vind je prachtige en originele campings op fietsafstand van grote steden. Een camping is dus een duurzaam en rustig alternatief voor een hotel midden in de stad. Onze tip: Camping Zeeburg. De camping voelt aan als een klein dorp, op een half uurtje fietsen van centrum Amsterdam.

 

•    Goesting in een vette hap, maar dan wel volledig vegan? Dan zijn de Vegan Junk Food Bars dé oplossing. De kaart staat vol comfort food, van zoete aardappelfrietjes tot hamburgers en vleesloze bitterballen. Het vrolijke graffiti interieur krijg je er gratis bij!


Laat je verder inspireren

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.