Zit hiken in je DNA en ben je op zoek naar de beste trektochten? Met deze zes prachtige langeafstandstochten doorheen België en Europa ben je wel even zoet! Wij hebben de mooiste meerdaagse wandeltochten speciaal voor jou opgesomd in stijgende moeilijkheidsgraad. Haal die wandelschoenen al maar uit de kast.
Trektochten in Europa
In Europa ligt er altijd wel een trektocht op steenworp afstand. Deze lange trails hebben ons alvast letterlijk en figuurlijk de adem benomen.
De Camino Portugues
o Route: keuze uit twee routes, de Kustroute of de Centrale Route
o Afstand: respectievelijk 280 km en 260 km
o Geschatte tijd: 12 tot 14 dagen
o Moeilijkheidsgraad voor geoefende wandelaars: 3,5/5
o Landschap: de kustlijn of historische steden en rotslandschappen
o Routeaanduiding: gele (sint-jakobs)schelpen en gele pijlen
o Overnachten: albergues, hotels
Niet alle wegen leiden naar Santiago de Compostella, maar toch veel. Camino Portugues is er zo één. Deze pelgrimstocht vertrekt vanuit Porto in Portugal en biedt twee opties: de Kustroute of de Centrale Route. De meeste hikers kiezen de laatste om de eenvoudige reden dat er meer accommodatie is. De weersomstandigheden zijn ook iets minder grillig dan aan de kust.
Langeafstandswandelaars die liever wat meer alleen op pad zijn gaan best voor de Kustroute. Niet alleen heb je een goed zicht op de Atlantische Oceaan, je passeert ook meer authentieke Portugese steden. Om je alvast wat lingo aan te leren: vanaf het moment dat je richting Santiago de Compostella stapt, ben je een pelgrim en verblijf je in albergues, een soort hostel.
De Iceland of Laugavegur trail
o Route: door het zuidelijke binnenland van IJsland van Landmannalaugar naar Þórsmörk waar de beroemde Eyjafjallajökull vulkaan zich bevindt
o Afstand: 65 km
o Geschatte tijd: 3 tot 5 dagen
o Moeilijkheidsgraad voor geoefende wandelaars: 4/5
o Landschap: warmwaterbronnen en vulkanische woestenij
o Routeaanduiding: weinig, zorg voor een kaart of huur een ervaren gids
o Overnachten: berghutten en campings
Laat de kortere afstand van de Iceland trail jou niet misleiden: 65 kilometer in IJsland is niet hetzelfde als 65 kilometer in de Benelux, maar ze zijn de extra inspanning zeker waard. Vanaf de eerste stappen die je zet tijdens deze trektocht in IJsland word je overweldigd door de ruwe natuur. Met ryolietbergen die roze en lichtgroen uitslaan en woestijnen met zwart zand lijkt het wel alsof je terechtgekomen bent op een andere planeet. En dan zijn er natuurlijk nog de ongerepte gletsjers, natuurlijke warmwaterbronnen en weelderige bossen.
Sta je echter nog niet zo sterk in je wandelschoenen? Ga dan mee met Travelbase. Het 7-daags avontuur dat zij hebben samengesteld is betaalbaar en goed gebalanceerd. De reisonderneming zorgt ervoor dat jij de mooiste highlights van IJsland kan zien onder begeleiding van ervaren gidsen. Zij loodsen jou door de surrealistische maanlandschappen terwijl jij onbezorgd alles kan opnemen.
GR 20: dwars door Corsica
o Route: Van Calenzana in het noorden naar Conca in het zuiden met Vizzavona als middelpunt
o Afstand: 180 km
o Geschatte tijd: 15 dagen
o Moeilijkheidsgraad voor geoefende wandelaars: 5/5
o Landschap: gletsjermeren, hooggebergte, kliffen, de zee
o Routeaanduiding: de karakteristieke rood-witte GR-markeringen
o Overnachten: berghutten met campingsites
Van dwars door de Westhoek naar dwars door Corsica. De GR 20 is het letterlijke toppunt van al onze favoriete trektochten en kan al tellen als een thru-hike. Het is niet de langste trekking op ons lijstje, maar wordt wel vaak de moeilijkste trektocht in Europa genoemd. Begin hier dus niet zomaar aan: ervaring in bergbeklimmen is sterk aangeraden. De tocht vereist klauterwerk en veel zelfvertrouwen met rotsachtig landschap. Wandelschoenen van het type-B en kennis van kaartlezen zijn sterk aangeraden.
Nog niet klaar voor deze kanjer? Hike dan enkel het zuidelijke gedeelte tot het middelpunt Vizzavona waar er een treinstation is. Zo kan je in geen tijd gaan uitrusten op het strand.
Langeafstandswandelen: hoe begin je eraan?
Beginnende wandelaars doen er goed aan om een wandelpartner mee te nemen. Zo kan er zeker iemand helpen in geval van bijvoorbeeld een verzwikte enkel. Vooral in hooggebergte is dit veiliger. Toch liever meteen alleen? Ga dan voor een makkelijkere route die niet te ver ligt van de bewoonde wereld.
Als beginnende wandelaar is dit een goede optie, zeker wanneer je niet veel tijd hebt om je voor te bereiden. Veel organisaties zorgen ook voor bagagevervoer waardoor je zonder rugzak kan wandelen. En je hoeft je geen zorgen te maken of er wel een plekje zal zijn in de berghut. Je kan voor Travelbase gaan voor Theg Iceland Trail, voor Europ Aventure voor de Transardennaise en voor de lokale experts van Corsica Aventure voor de GR 20.
Een van de beste opties voor een trektocht is gevriesdroogd voedsel. Het weegt weinig, is gezond én makkelijk klaar te maken. Tussendoor kan je gedroogd fruit, proteïnerepen, trail mix en andere sportvoeding eten als snack.
Dat hangt af van het terrein van je bestemming. Met een A-mid schoen zit je meestal wel goed. Trek je het hooggebergte in? Ga dan voor een hoog model, dat meer steun biedt en ervoor zorgt dat er minder steengruis in je schoenen belandt. Voor bijvoorbeeld de GR20 ga je best voor een B. Onze experts hebben alvast de beste keuze opgesteld voor dames en heren.
Ga op voorhand regelmatig wandelen met gewicht op je rug, zo train je je schouders, rug en beenspieren. Je kan ook wat oefeningen doen om je core stability te versterken, zoals push-ups, planking en zijwaartse plank. Zo is het wat makkelijker om die zware rugzak op te hijsen.
Veel hangt af van de bestemming en van hoe zwaar je rugzak weegt. In het laag- of middelgebergte is 20 à 25 kilometer per dag goed te doen, ook voor beginners. In het hooggebergte tel je geen kilometers maar hoogtemeters. Beginnende wandelaars mikken best op 1.000 hoogtemeters per dag, maximum 1.500. Maar doe vooral waar jij je goed bij voelt!
Wij raden alvast het volgende aan: een waterdichte, windbestendige tent voor trektochten zonder geboekte accommodaties. Een hoofdlamp om ’s nachts je spullen, of zelfs de weg, te vinden. Een waterfilter, want flessen zijn zwaar, en ten slotte nog een reishanddoek om snel even een kattenwasje te doen.
Er bestaan waterfilters in alle soorten en maten. De beste optie voor jou hangt af van de filterkracht, het systeem, het type filter en jouw persoonlijke voorkeur. Wij zetten je op weg met onze keuzewijzer voor waterfilters.
Dat is heel subjectief en hangt af van welke uitdaging of natuurpracht het precies voor jou doet. Wij hebben alvast zes mooie trektochten hierboven opgenoemd. A.S.ambassadeur Arne Lannoo noemt er nog eens zes voor jou op. Hopelijk vind je wat je zoekt!
Tip: Laat je wandelschoenen onderhouden
Na al die meerdaagse tochten kunnen je wandelschoenen wel een stevig onderhoud of herstelling gebruiken. Ons inhouse onderhoudsatelier zet je snel weer op pad.
Jij de plannen, wij het materiaal. Nu ook te huur!
Kriebelt het om zelf zo'n avontuur te beleven, maar ontbreekt het je aan kwalitatief materiaal? Of wil je die nieuwe trekrugzak eerst eens uitproberen? Goed nieuws: je kan je uitrusting ook huren bij A.S.Adventure. Huren kan al vanaf één nacht, kiezen doe je à la carte.