Thru-hiking is ondertussen al enkele jaren een buzzwoord, maar wat wil dit nu precies zeggen? Het concept is in principe heel simpel: je legt een langeafstandswandeling af van begin tot eind. Toch is de executie een pak intenser en voornamelijk weggelegd voor backpackers met extra veel wandellust. Wij leggen je uit waarom!
Thru-hiking: geen walk in the park
Met thru-hiking wandel je gewoon van punt A naar punt B. Maar het addertje onder het gras is dat punt B een pak verder ligt dan gewoonlijk. Een thru-hike is dus een langeafstandswandeling die vaak doorheen verschillende regio’s of zelfs landen wordt afgelegd en geconnecteerd is aan een specifieke route. Het doel is om de wandeling af te werken in één stuk, wat weken of vaak zelfs maanden in beslag kan nemen.
Van AT tot PCT: het thru-hike alfabet
Thru-hiking wordt vooral geassocieerd met drie langeafstandswandelingen in de Verenigde staten:
• De Appalachian Trail (AT): loopt 3540 kilometer lang doorheen 14 staten in het oosten van de VS. Duur: gemiddeld 5 tot 7 maanden.
• De Continental Divide Trail (CDT): is 4.873 kilometer pure wildernis en loopt van de Canadese tot de Mexicaanse grens (of omgekeerd natuurlijk).
• De Pacific Crest Trail (PCT): deze route, van Canada tot Mexico, kreeg naam en faam dankzij de film ‘Wild’ met Reese Witherspoon, maar de hele 4.270 km is nog steeds door minder mensen voltooid dan de beklimming van de Everest.
Samen vormen deze trails de Triple Crown of Hiking. Maar je hoeft niet helemaal naar de VS te gaan om een thru-hiker te worden. Zo is er de Grand Italian Trail (= 6.166 km) waarbij de Dolomieten, Sardinië en veel pasta en pizza op het menu staan. Of de Czech trail, een perfecte 1000 km in Tsjechië die gemiddeld 40 dagen tijd nodig heeft. Een van de populairste thru-hikes in Europa is ook de GR 5 (= 2.150 km). Die dwarrelt doorheen de Benelux, een beetje Duitsland (=1 km), op de rand van Zwitserland tot in Nice, Frankrijk. Maar je hebt ook nog de Via Dinarica (2000 km door acht landen in de westerse Balkan), de Kungsleden in Zweden (440 km) en de North-to-South traverse (550 km) in IJsland.
Of je kan zelfs verder de wereld intrekken. Zo is er de Australische Triple Crown met de Bibbulmun Track (1000 km), de Australian Alps Walking Track (655 km) en de Heysen Trail (1200 km). Iets dichterbij is er de Tokai Nature Trail (1050 km) in Japan die speciaal ontworpen is om je weg te leiden van de toeristische hotspots. Of de Jordan trail (650 km) met als eindpunt het adembenemende Petra. Je ziet maar, de lijst is eindeloos, net zoals de thru-hikes die erop staan!
Tips voor een goed gepakte rugzak
Wat extra raad nodig om jouw rugzak goed in te pakken voor jouw volgende langeafstandwandeling? We got your back(pack)!
Hoe begin je aan een thru-hike?
Het is enorm belangrijk om je goed voor te bereiden op een thru-hike. Wij vatten bondig samen wat je kan doen.
Fysieke voorbereiding
Een goede fysieke conditie is een must. Begin op tijd met trainen en maak van wandelen een gewoonte. Steek na verloop van tijd een tandje bij en ga op stap met een zware rugzak op ruwer terrein met pittige hoogteverschillen.
Planning
Doe je huiswerk. Wat zijn de opties voor overnachtingen en voedsel? Welke dieren kunnen je pad kruisen? Hoeveel kilometers kan je per dag stappen? Dit zijn allemaal vragen die je best oplost vooraleer je aan je thru-hike begint.
Materiaal
Ook dit is een complexe puzzel. Elk onderdeel van jouw uitrusting moet een nuttig doel dienen, zodat jouw rugzak niet te zwaar wordt. Dit betekent niet dat elk object jouw leven moet redden in een noodsituatie, maar probeer creatief te zijn. Lees je bijvoorbeeld graag een paperback onderweg? Scheur dan alle gelezen bladeren uit je boek en gebruik ze om een vuurtje te stoken.
Kortom, een thru-hike voorbereiden vergt tijd en moeite, maar dat op zich is al een onderdeel van het avontuur. Weet je niet goed waar beginnen?