Joggen door weer en wind

Joggen of hardlopen in de winter alleen voor doorzetters? Met de juiste kledij om het lijf trotseer ook jij vorst, regen en sneeuw.

Je winteroutfit doorgelicht

  • Begin bij het begin. Thermisch ondergoed houdt je lichaamswarmte vast en voert je zweet vlotter af. Kies een lange, halflange of korte broek en een warm thermo shirt.
  • Een ademend T-shirt (geen katoen) en aansluitende loopbroek vormen je tweede laag. Die houdt je lichaam droog, want ze absorbeert het vocht en transporteert het naar buiten. Ga voor een lange, strakke tight voor meer bewegingsvrijheid aan je benen.
  • Wie bij regen of extreme kou met een jas loopt, kiest beter een winddicht dan een waterdicht model als derde laag. Een lichte softshell of speciaal ontwikkeld ademend loopjasje voldoen prima voor deze job.
  • Denk ook aan je handen en voeten. Voor koukleumen zijn handschoenen met een thermische voeringeen must. Verwen ook je voeten met hardloopsokken met extra isolerend materiaal in het voetbed.
  • Nog steeds koud? Zet een muts op! Want ongeveer 40% van je lichaamswarmte ontsnapt via je hoofd.

De koudetruc

Kleed je niet te dik aan, zodat je al voor de start begint te puffen. Wanneer je het buiten een beetje koud hebt, ben je perfect aangekleed. Dankzij je lichaamsbeweging produceer je immers zelf extra warmte. Laat die dikke handschoenen en fleece dus maar in de kast.