6x lopen, maar dan anders

Jog je altijd hetzelfde rondje en heb je zin in een nieuwe loopuitdaging? Met deze varianten van hardlopen ligt de wereld aan je voeten!

Urban running: lopend op ontdekkingstocht

In steeds meer steden worden ‘urban trails’ of ‘city runs’ georganiseerd. Het parcours is meestal meer dan 10 kilometer en voert lopers langs én door de landmarks van de stad. Snelheid doet er niet toe: het ontdekken van de omgeving is bij urban running belangrijker dan het neerzetten van een straffe tijd.

Man breekt zijn tent correct af

Waar kan je aan urban running doen?

Urban running kan in elke stad! Plan je een citytrip? Neem dan je sportschoenen mee en ga al lopend op ontdekkingstocht. Zo werk je aan je conditie terwijl je cultuur opsnuift. Liever een georganiseerde looptour of wedstrijd? Dan heb je keuze in overvloed.

Antwerp Urban Trail


Jaarlijks krijg je in Antwerpen de kans om een parcours van 7 of 12 kilometer te lopen langs pareltjes als het Vlinderpaleis, het FOMU en de Vlaaikensgang. Het parcours varieert telkens een beetje en nam deelnemers de voorbije jaren al mee dwars door het stadhuis, de Stadsfeestzaal en het KMSKA.

Meer weten?

Urban Trail in Brussel


Ook in de hoofdstad loopt ieder voorjaar een verrassend parcrous van 7 of 12 kilometer langs én door verschillende highlights. Je passeert dwars door de prachtige Sint-Gorikshallen, door techno-tempel Fuse en langs het parlement. Zelfs de poorten van het Koninklijk Paleis worden voor jou geopend! (Ook dit parcours kan jaarlijks een beetje wijzigen.)

Meer weten?
Ontdek alle urban trails van 2023

Wat heb je nodig voor urban running?

De stad ga je best te lijf met comfortabele loopschoenen die voldoende demping bieden, aangezien je bij urban running op verharde paden loopt. Denk ook aan goede loopkousen voor optimale zweetafvoer en kies voor geschikte loopkleding die je temperatuur op peil houdt tijdens je tocht. Tijdens een vroeg ochtendloopje of avondloopje komt reflectiemateriaal handig van pas: zo blijf je goed zichtbaar voor het stadsverkeer.


Trailrunning: lopen over onverharde paden

Off-road lopen, liefst in het groen, over smalle paadjes en natuurlijke hindernissen zoals beekjes, rotsen en duinen: dat is trailrunning. Hou je van de natuur en ben je niet vies van wat modder? Dan is deze sport jouw ding!

Man breekt zijn tent correct af

Waar kan je aan trailrunning doen?

Doorheen het hele land worden trailruns georganiseerd, die meestal kleinschaliger zijn dan klassieke loopwedstrijden. Je kan immers niet met honderden deelnemers tegelijk over een smal bosweggetje lopen.

Kemmelberg Trail


In het West-Vlaamse Heuvelland leidt de Kemmelberg Trail lopers gedurende 7, 10, 20 of 29 km langs een uitdagende route in een schitterend decor. Denk: avontuurlijke bospaadjes én over de 156 meter hoge bergtop van de befaamde Kemmelberg.

Trail de Chimay


In het voorjaar staat de jaarlijkse Trail de Chimay op het programma, waarbij lopers een parcours van 11, 24 of 50 km in de weelderige groene natuur afleggen. De eerste 200 ingeschrevenen worden bij aankomst beloond met een heerlijke Chimay-degustatie!

Wat heb je nodig voor trailrunning?

Naast geschikte trailrunningschoenen en comfortabele loopkleding, komt een CamelBak handig van pas om water mee te dragen. Onderweg extra energie nodig om de bospaden of duinen te bedwingen? Dan kan sportvoeding de oplossing zijn.

Tip: nooit de weg kwijt

Bij trailrunning wijk je af van de gebaande paden. Dankzij een sporthorloge met navigatiefuncties om je pols loop je niet verloren!

Sky running: hoog in de bergen

Al eens trailrunning geprobeerd en mag het voor jou letterlijk een niveau hoger? Dan zoek je het met sky running eens hogerop: in de bergen! Het parcours is soms gelijkmatig en heeft soms ook grote hoogteverschillen in petto, afhankelijk van de gekozen discipline. Zo is er de ‘vertical kilometer’ waarbij je 1000 hoogtemeters aflegt over een parcours van maximaal 5 kilometer. En bij de ‘skyrace classic’ loop je tussen de 21 en 49 kilometer met 2000 tot 4000 meter hoogteverschil.


Waar kan je aan sky running doen?

Je kan natuurlijk gewoon zelf de bergen in trekken, of je kan je aansluiten bij een club van gelijkgestemden! De Klim- en Bergsportfederatie wil beginnende en ervaren sky runners basiskennis meegeven om veilig te sporten én om te genieten van deze sport. Denk: clubstages, trainingsweekends en workshops rond sportvoeding of looptechniek op moeilijk terrein.

Challenge du Montcalm

 

In augustus vindt in Frankrijk de Challenge du Montcalm plaats, die verschillende loopwedstrijden bundelt: voor elk type loper is er wat wils! Bij de ‘verticale kilometer’ worden sky runners uitgedaagd om zo snel mogelijk 1080 meter te stijgen, verspreid over een afstand van 3,5 kilometer.

Matterhorn Ultraks Sky Race & Vertinight


De Sky Race is een magisch mooie loopwedstrijd van 49 kilometer, die atleten fenomenale uitzichten biedt én een pittige uitdaging voor de benen. Voor wie een kortere race verkiest, is er ook de ‘Vertinight: een verticale kilometer die in het duister met hoofdlampen afgelegd wordt, verspreid over een afstand van 6,3 kilometer.

Wat heb je nodig voor sky running?

Tijdens het sky runnen draag je loszittende en lichte loopkledij, trailrunningschoenen met een goed profiel en een winddicht jasje. Nog een aanrader: een hardlooprugzak of -gordel met water en sportvoeding om bij te tanken onderweg.

Kledingtip: het drielagensysteem

Koud, warm, nat of droog, storm of windstil: het weer bepaalt welke kleding jij aantrekt voor je loopje. Door te kiezen voor het drielagensysteem hou jij je temperatuur perfect op peil!

Meer weten

Barefoot running: blootvoets lopen (of toch niet)

We lopen al miljoenen jaren op blote voeten, maar ‘barefoot running’ is tegenwoordig weer helemaal hot in de loopwereld. Hardlopen op blote voeten lijkt misschien onhandig, maar het is de meest ‘natuurlijke’ vorm van lopen. Het levert vaak een andere loopstijl op: zonder demping van je loopschoenen zal je eerder landen op je voorvoet (op de bal van je voet), dan afrollen vanaf de hiel. Er wordt beweerd dat deze manier van lopen minder schokbelasting geeft op je gewrichten en zo minder blessures oplevert. Zelf eens proberen? Begin met een klein eindje, een paar honderd meter, bijvoorbeeld als uitloper van je gewone looptraining.

Man breekt zijn tent correct af

Waar kan je barefoot running doen?

Beginners doen er goed aan om op asfalt te starten. Op deze ondergrond merk je meteen hoe je je techniek moet bijschaven. De ene barefoot runner loopt graag op het strand, terwijl een ander het bos verkiest. Probeer het uit en ontdek welke ondergrond voor jou het best werkt en de interessantste prikkels geeft.

Een Finse piste

 

Te vinden doorheen het hele land: een Finse piste, waarbij de bovenlaag samengesteld is uit speciale boomschors. De houtsnippers werken schokdempend en de textuur voelt aangenaam aan je voeten. Fijne bonus: je voeten blijven schoon.

Het strand


In het zachte, mulle zand of op het vochtige zand vlakbij de branding: het strand is een fijne plek om uit te proberen of je blootvoets lopen aangenaam vindt. Opgelet voor scherpe schelpen!

Wat heb je nodig voor barefoot running?

Trap je onderweg op een scherpe steen of beukennootje, dan komen reinigingsspray en pleisters goed van pas om een eventueel wondje te verzorgen.

‘Barefoot running’ hoeft trouwens niet per se te betekenen dat je écht met blote voeten de straat op gaat. Er bestaan ook speciale barefoot-runningschoenen met ultradunne zolen (en vaak hebben ze ‘tenen’). Deze schoenen zijn ontworpen om je voetzool te beschermen, maar niet om demping of steun te bieden. Ze geven je het gevoel van blote voeten en lokken daarom een ‘natuurlijke’ vorm van lopen uit.

Wist-je-datje

In 1960 won Abebe Bikila een gouden medaille op de Marathon, tijdens de Olympische Spelen van Rome … op zijn blote voeten!

Ultra running: verder dan een marathon

Nog uitdagender dan een klassieke marathon van 42 kilometer, is een ultra run of ultramarathon. Vaak liggen de afstanden rond de 100 kilometer of zelfs meer en ploeter je (soms dagenlang) in de natuur over ruig terrein. Ultra runs zijn ongekend taai en enkel voor de echte diehards. Niet je tijd maar het überhaupt bereiken van de finish wordt als een overwinning gezien. Heb jij een hunkering naar het extreme en heb jij een ijzeren doorzettingsvermogen? Dan is ultralopen misschien iets voor jou…

Man breekt zijn tent correct af

Waar kan je ultralopen?

Doe net als Forrest Gump: RUN! Hij doorkruiste de VS, maar ultra runs worden over de hele wereld georganiseerd: van de Barkley Marathon in Tennessee, tot de Spartathlon in Griekenland en de 6622 Arctic Ultra in Canada.

Dodentocht

 

Dit jaarlijkse evenement in Bornem is eigenlijk een wandeltocht van 24 uur, waarbij een afstand van 100 km afgelegd wordt. Maar wie wil, mag deze afstand ook lopend afleggen. Ultralopers waarderen de Dodentocht omwille van het afwisselende en veilige parcours langs Scheldedijken, brouwerijen en idyllische dorpjes

Marathon des Sables

 

De meest uitdagende ultramarathon ter wereld heeft zijn naam niet gestolen: de Marathon des Sables (letterlijk: ‘marathon van het zand’) vindt plaats in de snikhete Marokkaanse Sahara. Je krijgt zes dagen plus één rustdag om de 251 km af te leggen en de finish te halen.

Wat heb je nodig voor ultra running?

Je outfit wordt bepaald in functie van welke ultraloop je kiest. Voor Marathon des Sables draag je bijvoorbeeld best zandproof schoenen, anders lijkt het binnen de kortste keren of je op schuurpapier loopt. Bij zonnig weer is een pet zeker geen overbodige luxe om je hoofd te beschermen.

Omdat je bij een ultraloop lang onderweg bent, is het belangrijk om voldoende te eten. Sportvoeding is een handig hulpmiddel om je energiereserve op peil te houden. En een handig drinksysteem helpt je om gehydrateerd te blijven.

Lees meer over voeding bij een langeafstandsloop

Heb je nog helemaal geen kilometers in de benen? Stel dan eerst de Antwerp 10 Miles (16 km of een korter parcours van 6,8 km) voorop als persoonlijk doel! Loop je die afstand vlot? Dan kan je je voorbereiden op een marathon.

Freerunning: van het ene naar het andere obstakel

Bij freerunning (ook gekend als ‘parkour’) verplaats je je in een stadse omgeving zo snel en sierlijk mogelijk van A naar B. Muurtjes, banken, trappen en lantaarnpalen vormen daarbij geen hindernis – integendeel! Ze zijn juist het ideale hulpmiddel om salto’s en andere capriolen aan je loopje toe te voegen. Je hebt wellicht al wel eens spectaculaire beelden gezien van een freerunner die in de hoogte van dak naar dak springt. Maar behalve voor die professionals speelt deze sport zich voornamelijk op het gelijkvloers af.

Man breekt zijn tent correct af

Waar kan je freerunning doen?

Ons land telt heel wat freerunning-clubs waar je de kneepjes van de sport leert. Meestal oefen je in een sporthal. Dat heeft als voordeel dat je ook in het donker en bij regen kan lopen, flippen, kicken en andere moves kan uitproberen.

Freerun in Namen

 

Voor wie graag wil freerunnen, is het walhalla in de hoofdstad van Wallonië te vinden. De Naamse Freerun sporthal is naar eigen zeggen de best uitgeruste freerun-zaal in het land en dus dé ideale uitvalsbasis voor freerunners. Jong en oud kunnen er lessen volgen, in groep of privé.

Regatta Urban Sports Park in Antwerpen

 

Ook in de Koekenstad ligt een openbare, outdoor freerunning space. In het Regatta Urban Sports Park op Linkeroever kregen tal van urban sports een plek: van pumptracking en calisthenics (fitnessen) tot voetvolley en freerunning.

Heb je de basis van het freerunnen onder de knie? Dan kan je ook buiten deze oefenzones aan de slag op zogenaamde ‘spots’: plaatsen waar veel obstakels bij elkaar staan. Met de app ‘URBN Jumpers’ (voor iOs en Android) vind je spots in heel België en ver daarbuiten.

Wat heb je nodig om te freerunnen?

Voor freerunning draag je comfortabele kledij en een lichte schoen met dunne zool en goede grip, zodat je optimaal kan lopen en springen.

Hoe kies je de beste loopkleding?

Van freerunner en trailrunner tot ultrarunner: het gaat beter met de juiste loopkleding rond je lijf. Wij vertellen je waarop je moet letten bij het kiezen van je sportkleding.

Meer weten

Laat je verder inspireren

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.