De Dolomieten zijn een populaire vakantiebestemming onder actievelingen.
We vroegen drie collega’s naar hun reisverhaal.
Aan het woord: Yahti Riskin over haar wandelvakantie in de Dolomieten
Wie is Yahti?
• Geboren in 1991
• Werkt als e-communicatie coördinator bij A.S.Adventure sinds 2021.
• Houdt van hiken, wandelen, kunstschaatsen, HIIT-workouts, reizen, bloggen, pretparken en fotografie.
Waarom koos je voor een vakantie in de Dolomieten?
“Begin 2023 ging ik hiken in Jordanië en dat smaakte naar meer! Ik kies mijn vakantiebestemmingen op basis van wat ik op Instagram en Pinterest tegenkom en #dolomieten was trending. Ik zag de meest schitterende foto’s passeren en dacht: op dié berg wil ik ook staan!”
“Online reserveerde ik een appartementje en samen met een vriendin reed ik er vanuit Antwerpen in ongeveer 12 uur heen. De Dolomieten wordt wel eens een dure bestemming genoemd, maar wij hebben er een heel budgetvriendelijke reis van gemaakt.”
Welke activiteiten deed je in de Dolomieten?
“Hiken! Vooraf had ik wandelroutes gezocht op Pinterest en TikTok. Elke avond kozen we welke route we de volgende dag zouden doen. Daarvoor baseerden we ons vooral op de weersvoorspellingen.”
“We waren vaak al om zeven uur uit de veren en vertrokken na het ontbijt met de auto. We parkeerden aan het startpunt van een wandelroute of zweefden met de kabelbaan naar boven en begonnen daar aan onze dagtocht. Onderweg pauzeerden we regelmatig om te fotograferen, te picknicken of om iets te drinken bij een berghut langs de route. Tegen de avond kwamen we moe maar voldaan thuis. Wandelen heeft een therapeutisch effect en is heerlijk ontspannend, vind ik.”
“Tijdens onze wandeling in Seceda waren we op zeker moment pompaf na een klim. We ploften neer op het zonnige terras van een berghut - in strandstoelen met zicht op de omliggende bergtoppen - en bestelden appelstrudel met vanillesaus. Een gelukzalig moment!”
“De Dolomieten zijn een droombestemming voor hikers en wandelaars!”
– Yahti
Wat zijn voor jou de hoogtepunten?
“De Dolomieten zijn een droombestemming voor hikers en wandelaars! We brachten er een week door en deden vijf mooie dagtochten. De uitzichten op de bergen zijn indrukwekkend en de opties qua wandelingen zijn eindeloos.”
“De wandeling rond de Tre Cime di Lavaredo behoorde zonder twijfel tot de highlights van onze reis. We wandelden rond de rotsformatie met drie gigantische pieken. Het voelde machtig om dat bombastische gesteente te zien. Vanaf het Cadini di Misurina-viewpoint kan je de Towers of Mordor bewonderen. Om dat uitzichtpunt te bereiken, wandel je langs een smal padje naast een gigantische afgrond – een behoorlijk spannend stukje. Maar het waanzinnige uitzicht maakt het dat helemaal waard.”
“Een ander hoogtepunt vond ik Lago di Braies. Het bekendste meer van de Dolomieten is enorm fotogeniek en dus populair op sociale media. Ik vroeg me vooraf een beetje sceptisch af of het wel de moeite zou zijn, maar het was pràchtig. We stonden daar om 8 uur ’s ochtends en waren bijna alleen. Ik koester een voorliefde voor fotografie en ben geïntrigeerd door de reflectie van bergen in het water. De kleurschakeringen waren magnifiek en die plek straalt één en al rust uit.”
Waren er ook minpunten?
“Het wisselvallige weer in de bergen vormt soms een uitdaging. Terwijl aan de ene kant van de berg een stralende zon schijnt, kan het aan de andere kant onweren. Het is dus nuttig om de weersvoorspelling in de gaten te houden en je plannen daarop af te stemmen. Dat draaide bij ons meestal goed uit. Maar je moet voorbereid zijn op elk type weer. Ik heb mijn fleece wel honderd keer aan- en uitgetrokken.”
“De wandelingen worden als gemakkelijk of gemiddeld bestempeld, maar regelmatig zitten er toch pittige stukken tussen. Op een wandeling met hele steile gedeeltes, in volle zon, was het soms afzien. Maar ik hou daar wel van! Ik geniet ervan om door te bijten en mijn doel te bereiken.”
“De accommodaties in de Dolomieten zijn tamelijk prijzig. Na even zoeken vonden we een budgetversie. Kamperen zou natuurlijk goedkoper zijn, maar daar heb ik weinig ervaring mee. Dat is het volgende op mijn bucketlist.”
Wat moet je zeker meenemen naar de Dolomieten? Vijf musthaves van Yahti’s
• Wandelschoenen: “Stevige stappers (categorie B&C) die voldoende grip en steun aan je enkels bieden tijdens het stijgen en dalen. Ik draag Salewa’s – in combinatie met wandelsokken – en ben daar heel tevreden over.”
• Dagrugzak: “Kies een comfortabel exemplaar want het is je buddy voor de hele dag.”
• Wandelkleding: “In de bergen kan de temperatuur snel omslaan van superwarm naar frisjes, dus laagjes zijn onmisbaar.”
• Voetverzorging: “Ik tape mijn voeten in en verzorg ze met kamferspray en voetpoeder. Ik weet waar mijn drukpunten zitten en doe dat preventief om blaren te vermijden.”
• Wandelstokken: “In de Dolomieten wandel je over ruw terrein, dus stokken zijn een must.”
Aan het woord: Katrien Dupon over haar gezinsvakantie in de Dolomieten
Wie is Katrien?
• Geboren in 1979
• Werkt sinds 2021 bij A.S.Adventure. Eerst als design coordinator en sinds 2023 als campaign manager.
• Houdt van bootcamp, reizen en musea.
Waarom koos je voor een vakantie in de Dolomieten?
“Voor onze gezinsvakantie zocht ik een bestemming waar we ons actief konden uitleven. We wilden graag iets nieuws ontdekken en het leek me heerlijk om de zomer door te brengen in de bergen, in de ongerepte natuur.”
“In de Dolomieten kost het weinig moeite om kindvriendelijke activiteiten te vinden.”
– Katrien
Welke activiteiten deed je in de Dolomieten?
“We hebben vooral gewandeld. De routes kozen we ter plaatse, dat was heel eenvoudig. In het dal staan ze aan elke lift duidelijk aangegeven en je vindt overal folders. We kozen voor uitstappen die ook in de smaak vielen bij onze zoon van zeven jaar. Gelukkig zijn de Dolomieten een heel kindvriendelijke vakantiebestemming. Je hoeft er weinig moeite te doen om leuke activiteiten voor kinderen te vinden.”
“’s Ochtends namen we de skilift naar boven – dat was al een avontuur op zich - en van daaruit gingen we op stap. Op elke bergtop was een andere playground te vinden. We wandelden bijvoorbeeld over een blotevoetenpad van drie of vier kilometer, dat gevarieerde uitzichten bood. Supertof! Bij een andere wandeling passeerden we verschillende dieren: elanden, koeien, schapen… En langs nog een andere wandelroute kwamen we in het bos allerlei houten sculpturen tegen, die onderdeel uitmaakten van een verhaal: van een huisje tot een gigantisch bestek. Ook maakten we een rit met een bobslee. Dat was voor het hele gezin leuk om te doen!”
“Die kindvriendelijke wandelingen varieerden in lengte, van drie tot vijf kilometer. Maar we zijn ook een keer helemaal tot in het dal gewandeld, zo’n 8 kilometer extra.”
“Als je doorgaans tegen kinderen zegt “kom, we gaan een wandeling maken”, krijg je ze moeilijk mee. Maar dankzij die activiteiten ging dat vanzelf! De wandelingen waren voor mijn man en mij heel leuk – maar ook voor zoon! Hij was telkens nieuwsgierig welke skilift we dit keer zouden nemen en wat er boven te ontdekken viel.”
“We verbleven 8 dagen in de regio van Sexten – maar ik had daar makkelijk twee weken kunnen doorbrengen. Omdat het weer in de bergen wisselvallig kan zijn, koos ik voor een tiny house op een camping in plaats van een tent. Zo hadden we het nodige comfort bij regenweer. Er was een binnen- en buitenzwembad op het domein: een fijne troef om onze zoon mee te belonen na een wandeling en de ideale activiteit bij minder mooi weer. Onze zoon had vanuit zijn bed uitzicht op de Drei Zinnen, ook gekend als Tre Cime di Lavaredo. Die drie bergtoppen waren het eerste wat hij bij het ontwaken zag – een prachtig zicht!”
“Ik geniet van de gesprekken tijdens het wandelen. Dat is echte quality time.”
– Katrien
Wat zijn voor jou de hoogtepunten?
“Voor onze zoon was de rit met de bobslee het absolute hoogtepunt. Vooraf vond hij het een beetje spannend om naar beneden te razen. Maar eens je vertrokken bent is dat zó plezant, dat pretpark-gevoel met kriebels in de buik.”
“Mijn favoriete herinnering is de eerste keer dat we samen vanop de bergtop tot in het dal wandelden. We wisten vooraf niet zeker of dat ging lukken met onze zoon, dus het voelde als een overwinning. Ik genoot enorm van onze gesprekken tijdens het wandelen. Dat is echt quality time die je samen beleeft.”
“Het lekkere eten is ook een troef! We probeerden met plezier het lokale lekkers uit in berghutten onderweg. Zoals Tiroler Gröstl met gebakken aardappelen, ei en spek. Of zoals Kaisersmarrn, een zoetigheid met versneden pannenkoeken.”
Waren er ook minpunten?
“Het weer in de Dolomieten is wisselvallig. Zodra de zon erdoor kwam, trokken we onze wandelschoenen aan en gingen we naar buiten. Bij regenachtige dagen speelden we een gezelschapsspelletje of gingen we zwemmen. Ook leuk!”
Wat moet je zeker meenemen naar de Dolomieten? Drie musthaves van Katrien
• Regenjas: “In de bergen moet je op elk weer voorbereid zijn. Het kan er heel warm worden, maar plots ook heel fris of nat.”
• Drinkfles: “We dronken regelmatig iets bij een berghut, maar een voorraad water is altijd handig om bij te hebben. Ik neem ook altijd gedroogde vruchten mee, dat is de favoriete snack van mijn zoontje.”
• Schetsboekje: “Onze zoon tekent daarin wat hij onderweg ziet en kleeft er de tickets van de skilift in. Dat vormt dan een visueel reisverslag. Er hangt ook een prachtige zwanenveer in die hij aan een meertje vond. Een leuk souvenir!”
Geef je wandeluitrusting de beste zorgen
Vertrek met perfect verzorgd materiaal op stap. Met Care & Repair laat je je favoriete jas professioneel wassen en je trouwe paar stappers onderhouden of herstellen.
En een mankementje aan je wandelbroek? Dat is zo gefixt met onze hersteldienst.
Aan het woord: Vicky Verstappen over via ferrata in de Dolomieten
Wie is Vicky?
• geboren in 1981
• Sinds 2021 e-communicatie marketeer bij Juttu, het lifestyle zusje van A.S.Adventure
• Houdt van reizen, lezen, fietsen, mountainbiken en lopen
Waarom koos je voor een vakantie in de Dolomieten?
“Mijn man, dochter en ik reizen het liefst met ons kampeerbusje. Vorig jaar hebben we Albanië, Kroatië en Montenegro bezocht – allemaal zonnige gebieden met veel strand. Dus dit jaar wilde ik de bergen in. Ik was nog nooit in de Dolomieten geweest. We maakten er een rondrit van: langs de Vogezen, de Dolomieten, het Gardameer en het Comomeer.”
“Italië is een fantastisch vakantieland. De bergen, die Italiaanse hartelijkheid en de uitbundigheid: ik vind dat heerlijk. De sfeer is er warm en gemoedelijk. En ik ben dol op hun tiramisu!”
Welke activiteiten deed je in de Dolomieten?
“We brachten enkele dagen in de Dolomieten door met als hoofddoel: een tweedaagse huttentocht in het Rosengarten Massief.”
“Onze dochter van 10 jaar vindt wandelen maar saai – behalve als het avontuurlijk is. Tijdens het uitstippelen van de wandelingen ontdekten we dat er via ferrata’s langs de route lagen. Dat hebben we de voorbije jaren ook al enkele keren gedaan en vinden we alle drie superleuk!”
“In plaats van de klassieke wandelroute langs de berg, klauterden we de eerste dag langs de via ferrata over de top van de Kesselkogel – de hoogste berg van de Dolomieten – tot aan Lago di Antermoia, een ijsblauw meer tussen de rotsen. Daar staat een knusse berghut met een schitterend uitzicht: Rifugio di Antermoia. De volgende dag wandelden we langs een andere via ferrata (via ferrata delle scalette) terug. Die eerste via ferrata bleek behoorlijk lang en uitdagend – gelukkig was het niet onze eerste keer. De tweede via ferrata was korter en veel toegankelijker.”
Wat is via ferrata (of: klettersteig)?
‘Via ferrata’ is Italiaans voor ‘ijzeren weg’. Je begaat een avontuurlijke route die beveiligd is met een staalkabel. Aan die kabel zeker je jezelf met een via ferrata-set of klettersteigset - een soort klimgordel - waardoor je bij een val of uitschuiver toch blijft hangen. Je klautert langs rotswanden over steil rotsgebied, vaak met behulp van voetbeugels, steunkabels en handgrepen. Een aanrader voor bergwandelaars die een uitdaging zoeken!
Tip: Doe je eerste via ferrata onder begeleiding, want er zijn een aantal basisregels die je moet leren. Kijk ook altijd naar de moeilijkheidsgraad voor je aan een via ferrata begint. Voor kinderen staat doorgaans duidelijk aangegeven wat de minimale grootte is.
“Samen die bergtop bereiken behoort tot de top-3 van de mooiste momenten uit mijn leven.”
– Vicky
Wat zijn voor jou de hoogtepunten?
“Langs die via ferrata de bergtop op 3000 meter hoogte bereiken, samen met mijn man en onze dochter, was een unieke ervaring. Dat behoort zonder twijfel tot de top-3 van de mooiste momenten uit mijn leven.”
“Voor mensen met hoogtevrees is een via ferrata een absolute no-go, maar wij vinden het geweldig. Een wandeling door de bergen is sowieso knap, maar een via ferrata is nog een stuk spectaculairder. Onderweg kregen we het gevoel dat we alleen op de wereld waren. Behalve af en toe een vogel was er niemand te bespeuren. Op 3000 meter werd het steeds kouder en de wind waaide hevig. Het laatste stukje naar de bergtop loopt over een heel smalle bergkam waar geen zekeringspunten aanwezig zijn, dus we kropen op handen en voeten tot bij het kruis op de top. Dat was spannend en voelde onvergetelijk!”
“Onze dochter is heel trots op wat ze bereikt heeft. Ze vond de via ferrata over de Kesselkogel te lang duren – we waren drie of vier uur onderweg – maar ze beseft hoe uniek die ervaring was. Ze zag zelf ook dat er weinig of geen andere kinderen van haar leeftijd dat deden. We kregen achteraf verbaasde reacties van de Italianen: “Wàààt, hebben jullie dat gedaan met haar erbij?!” We zijn enorm trots op haar, dat ze zo’n avontuur meebeleeft zonder veel te morren.”
Waren er ook minpunten?
“We startten onze trektocht op zondagochtend en het was er enorm druk. Het leek een beetje op een bedevaart… Blijkbaar doen veel Italianen daar in het weekend een daguitstap. Gelukkig bleek die drukte enkel voor het eerste stuk van onze route te gelden: waar de Italianen terugkeerden omdat ze een dagtocht deden, wandelden wij verder. Dus als je reisplanning flexibel is, doe je wandeling dan niet op zondag.”
Wat moet je zeker meenemen naar de Dolomieten? Drie musthaves van Vicky
• Handschoenen: “Kies voor beschermende handschoenen die veel grip bieden, om sneetjes in je vingers te vermijden tijdens de via ferrata. De rest van het via ferrata-materiaal kan je ter plaatse huren op verschillende plekken, van sportwinkels tot campings.”
• Wandeloutfit: “Voor een via ferrata draag je best een lange wandelbroek die bescherming en warmte biedt. Een legging zit in combinatie met een klimgordel het meest aangenaam, vind ik. Hoe hoger je gaat, hoe meer wind, dus draag een windstopper, met daaronder een fleece. Verder zijn geschikte wandelschoenen en wandelsokken natuurlijk onmisbaar.”
• Kampeermaaltijd: “Ik neem op een trektocht altijd een ‘maaltijd uit een zakje’ mee als back-up, voor als er bij de berghut geen eten meer te krijgen is.”
Jij de plannen, wij het materiaal. Nu ook te huur!
Wil je uittesten of kamperen echt wat voor jou is, zonder meteen het materiaal aan te schaffen? Onder het motto 'camp more, worry less' kan je je uitrusting ook huren bij A.S.Adventure. Huren kan al vanaf één nacht, kiezen doe je à la carte.