Vier je verjaardag met een van deze natuurvriendelijke activiteiten
Er is er eentje jarig … Proficiat, jij bent een geweldige meerwaarde voor onze planeet!
Wist je dat je op je verjaardag ook een bijdrage kan leveren voor al dat andere leven op aarde? Wij verzamelden een hele rits ideetjes die passen bij jouw birthday mindset. Kies je favoriete buitenactiviteiten en stel je ideale, milieuvriendelijke feestdag samen!
De ‘liever buiten’-jarige
Binnen blijven is niet aan jou besteed: in de openlucht bloei jij helemaal open, vooral als er iets bij te leren valt. Met deze avontuurlijke outdoortips kan je haast niet dichter bij de natuur komen.
© Natuurpunt
Maak kennis met bushcrafting. Overleven in de natuur, daar is niks aan met een smartphone en een trekkingmaaltijd in je rugzak. Laat al je moderne snufjes thuis en ga eens helemaal zero-energy op je verjaardag! Tijdens een bushcraft-workshop met Outdoorschool leer je alle kneepjes van het survival-vak: eten bij elkaar zoeken en bereiden in de buitenlucht, sporen lezen en je eigen bladerhut bouwen voor de nacht.
© www.campspace.com
Vertrek op microavontuur. Waarom thuis in je eigen bed slapen als je ook de wereld kan intrekken vanaf je voordeur? Vergeet exotische bestemmingen of dure citytrips, tijdens een avontuur in miniformaat beleef je de beste 24 uur van het jaar gewoon bij jou om de hoek! Zoek een kampeerplek in de buurt of zet je tent op in je eigen tuin. Ben je jarig in de winter? Met de juiste uitrusting hoeft de kou jou niet af te schrikken.
Hou je eigen Ronde van België. Een roadtrip is leuk, maar mensenlief, wat verbruik je veel benzine tijdens zo’n autovakantie ... Dat kan beter! Stippel een weekendje uit langs rustige fietsroutes en slaap elke avond in een andere stad of dorp. Kamperen doe je gratis via Welcome to my Garden, een burgerplatform waar je als bikepacker je tentje kan opzetten in iemands achtertuin. Wie weet maak je wel nieuwe vrienden?
© www.thisiseindhoven.com
Reis naar de prehistorie. Wil je er even tussenuit met het hele gezin? Back-to-basics was nog nooit zo tastbaar als tijdens een weekendje in een prehistorisch dorp. Vuur maken, boogschieten, wol spinnen … In het openluchtmuseum in Eindhoven (gesloten t.e.m. 26 maart 2021) is het allemaal dagelijkse kost. Klinken op je verjaardag doe je in de herberg op het dorpsplein, waar je op een schapenvelletje kan genieten van een grote homp brood.
© Natuurpunt
Maak een langeafstandswandeling. Buiten zijn, aan je conditie werken én onderweg de mooiste plekjes ontdekken: er gaat niets boven van ’s morgens tot ’s avonds wandelen om alles uit je verjaardag te halen. Uitwaaien doe je langs de Kustroute van De Panne naar Wenduine (58 km), voor een flinke portie bos moet je in onze meest zuidelijke provincie zijn, waar de Tour du Luxembourg belge (226 km) langs de GR 151 je dwars door de Ardennen voert. Maak er gerust een verjaardagsweek van!
De culinaire jarige
Originele recepten, authentieke smaken en slow cooking in openlucht om je vrienden te verrassen met gastronomische hoogstandjes: check! Deze tips voor lekkerbekken zijn ook nog eens climate-proof.
© www.cuisinesauvage.org
Ga wildplukken met een gids. Wist je dat de natuur één groot gratis buffet is? Mits de nodige kennis van zaken kan je een uitgebreid driegangendiner aan wilde planten bij elkaar plukken … en het is nog lekker ook! Welke paddenstoelen kan je eten, welke plant leent zich het best voor een pittige salade en welke kruiden doen het goed in een thee? Ga op pad met de kenners van Rewilding, je smaakpapillen doen de rest.
© www.dekust.be
Kook eens met zeewier. Hét nieuwe superfood schep je gewoon eigenhandig uit onze eigenste Noordzee. Kan je wat inspiratie gebruiken? Klop dan eens aan bij Le Homard et La Moule in Bredene, het restaurant van seaweedchef Donald Deschagt. Op aanvraag organiseert hij informatieve wandelingen met een bijbehorende demonstratie over alle mogelijke zeegroenten.
© www.lechampignondebruxelles
Bezoek een paddenstoelboerderij. Stadslandbouw is a-boomin’ en dat hebben ze in Brussel goed begrepen. In de ondergrondse kelders van Kuregem kweken de ambitieuze jongemannen van Eclo (voorheen Le Champignon de Bruxelles) een eigen variant van de Japanse shiitake op een laagje bierbostel, ofte het restafval uit brouwerijen. Op en top Belgisch én ecologisch verantwoord!
Maak kennis met oude bewaartechnieken. Heb je er al eens bij stilgestaan hoeveel energie een koelkast of diepvriezer verbruikt? Da’s een vraag die we ons 100 jaar geleden niet hoefden te stellen, want eten bewaren deden we toen zonder elektriciteit. Denk maar aan fermenteren, dehydrateren, pasteuriseren, inkuilen of pekelen. Deze oude methoden zijn weer helemaal hip en helemaal niet moeilijk!
© www.toerismewesthoek.be
Proef bier tijdens het wandelen of fietsen. De Belg en zijn bier, je kan ze moeilijk van elkaar scheiden. Ben jij iemand die een goed streekbiertje wel kan appreciëren, in combinatie met een flinke portie lichaamsbeweging? Waag je dan eens aan de Lambiekwandeling in Alsemberg, de bierfietsroute van Diksmuide naar Alveringem of de GR van de trappistenabdijen in Chimay, Rochefort en Orval. Je hoeft niet altijd zelf achter de potten en pannen te staan, toch?
De geëngageerde jarige
Jij doet niets liever dan je handen uit de mouwen steken voor een beter leefmilieu. Met deze activiteiten draag je actief je steentje bij voor de natuur, terwijl je er zelf ook plezier aan beleeft. Win-win!
Ga proper kajakken. Wie een portie waterpret en een training voor de armspieren wil combineren met een goede daad voor moedertje Natuur, kan in Brussel terecht bij Canal It Up. Deze organisatie houdt zich bezig met het inperken van de gigantische plasticberg die in het kanaal van onze hoofdstad ronddobbert. Peddelen én afval opvissen: daar komt je ’s avonds gegarandeerd met een voldaan gevoel van thuis.
Gooi wat zaadbommen. Vind jij je stad of buurt ook maar een saaie, grijze boel? Daar kan je zélf wat aan doen! Trommel je vrienden op, spring op de fiets en hou een guerrillaoorlog met zaadbommen – je weet wel, als milieuvriendelijk alternatief voor paintball. Plan je veldslag op een braakliggend terrein en ga binnen enkele maanden het resultaat van je flower power battle bewonderen. De bijtjes zijn je dankbaar!
© Natuurpunt
Organiseer een boomplantactie. Zoek een mooi plekje in je tuin en plant een boom die er qua grootte en vereiste bodemtype, hoeveelheid zonlicht en vochtigheid het best tot z’n recht komt. Of trommel enkele medejarigen op en vraag bij je gemeente waar je een miniverjaardagsbos mag aanplanten. Niets zo verbindend als samen een spade in de grond steken en de wereld wat groener maken! Wil je iemand anders eren met een boom, dan kan je meewerken aan het Heldenbos.
© www.bajabikes.eu
Maak een alternatieve citytrip. Voor een stedentripje vlakbij stappen we allemaal nog net iets te vlot in het vliegtuig. Waarom niet eens met de trein een buitenlandse stad bezoeken? Ter plaatse kan je je op sleeptouw laten nemen door een gids van Baja Bikes, die je op de fiets alle verborgen plekjes leert kennen die je vanuit de auto of de ‘hop on, hop off’-bus nooit had ontdekt.
Ga eens ploggen. Aan je conditie werken en je steentje bijdragen voor de natuur? Yes, you can. Neem een vuilniszak mee wanneer je gaat joggen en pluk alle plastic verpakkingen en lege blikjes uit de berm langs je parcours. Zo geniet je zelf extra van je work-out – wel goed door de knieën buigen! – en maak je het voor de natuurleifhebbers die na je komen ook een stukje aangenamer. Met de app WePlog kan je letterlijk zien dat je een verschil maakt: ‘vuile’ straten zijn in rood aangeduid, opgeruimde straten kleuren groen op het stratenplan.
Organiseer een zero-waste picknick. Zoek een picknickbank in het bos, kleed ze mooi aan met een tafellaken, lampjes en stoffen vlaggetjes en nodig je vrienden uit voor een privéfeestje. Moedig iedereen aan een eigen gerecht mee te brengen op basis van seizoensgroenten en -fruit. Extra punten voor vegetarische hapjes! Servies, bestek, rietjes en afdekfolie zijn uiteraard allemaal herbruikbaar.
© www.abattoir.be
Maak een eco-tour door Brussel. Misschien droom je wel van een eigen ecologisch project in je buurt? Met Bazaar Trottoir kan je een tour maken langs alle ecologische intiatieven die onze hoofdstad een tikkeltje duurzamer maken. Van slow fashion tot urban farming, van circulaire economie tot duurzame kunst: jij kiest het thema en de inspiratie komt vanzelf. Zo leer je Brussel eens van een andere kant kennen!
De DIY-jarige
‘Wat je zelf doet, doe je beter’, dat is jouw motto. Als je niet met je handen bezig bent, dan zit je wel YouTube-video’s te kijken over alle vaardigheden die je ooit wil leren. Mooie extra: zelfgemaakt is meestal ook lief voor het milieu!
© www.bewustverbruiken.be
Organiseer een Repair Café. Breng je kennissen bij elkaar en vraag hen om hun kapotte spullen mee te brengen. Zorg wel dat er op z’n minst één handige harry bij zit die ermee aan de slag kan. Ook leuk: een clothes swap met vrienden die je kledingmaat delen. En misschien heb je nog wat boeken, dvd’s of speelgoed waar je een ander blij mee kan maken? Zo gaat straks iederéén met een cadeautje naar huis.
© www.meneertjeteelepel.be
Snij je eigen houten lepel. Akkoord, de makkelijkste weg is de winkel met kookbenodigdheden. Maar het is toch duizend keer leuker om je eigen houten lepel uit een ruw stuk snoeihout te snijden? Bij Meneertje Teelepel doe je dat bij mooi weer gewoon lekker in de buitenlucht en krijg je ook nog eens de nodige weetjes over houtsoorten en gereedschap erbovenop. Leuk voor jong en oud!
© www.mamauk.typepad.com
Pluk een boeketje bloemen. Soms mag je jezelf ook eens een cadeautje gunnen, toch? Trek naar een zelfpluktuin en stroop je mouwen op, want voor een vast bedrag mag je hier je eigen favoriete bloemen bij elkaar plukken tot een kleurrije ruiker. Mooi meegenomen: de bloemen zijn ecologisch geteeld, lokaal en seizoensgebonden. Vaak is het ook een oase van rust waar je even kan bekomen van de drukte van alledag.
Boetseer je eigen stoofpotje. Zit je liever met je handen in de klei dan in het veld? Een cursus pottenbakken blijft een leuke klassieker om met je verborgen talenten aan de slag te gaan. En het hoeft ook niet bij kommetjes en vaasjes te blijven: bij Wildspoon kan je met keramiste Myriam aan de slag in haar atelier in Haversin om je eigen stoofpot voor het kampvuur of de oven te kleien. Het aangename aan het aangename koppelen, noemen we dat.
© www.knokke-heist.be
Mix je eigen beautyproducten. Kijk eens in je badkamerkastje: hoeveel plastic potjes, flesjes en flacons zie je staan? Juist ja … Wie z’n eigen schoonheids- en poetsproducten maakt, spaart een heleboel afval uit. En bovendien zijn die middeltjes vaak een stuk goedkoper én beter voor je huid. Na een workshop van Anne Drake ga je naar huis met je eigen cosmetica, wasmiddel of wc-reininger.
De diervriendelijke jarige
Een hondenmens of een kattenmens: moet er dan een onderscheid zijn? Dieren zijn voor jou een evidentie in het dagelijks leven en je doet er dan ook alles aan om je er zo vaak mogelijk mee te omringen. Dankzij deze activiteiten krijg je die kans ook op je verjaardag!
© www.natuurenbos.be
Vang gewonde dieren op. Een aangereden egel langs de kant van de weg, een roofvogel met een gebroken vleugel of een vos die vast kwam te zitten in een klem: breekt je hart bij het zien van gewonde dieren? Draai dan eens een dagje mee als vrijwilliger in het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren. Zij kunnen je hulp goed gebruiken en jij kan weer met een gerust hart onder de wol.
Ga op bezoek bij een imker. Bijen hebben het niet makkelijk dezer dagen, en dat is zwak uitgedrukt … Onze honingbijen zijn met uitsterven bedreigd. Wil je weten hoe jij de bijen een handje kan helpen, dan is de beste bron van informatie jouw eigen lokale imker. Na een rondleiding tussen zijn bijenkasten eet je gegarandeerd nooit meer honing uit de supermarkt! Let op: ’s winters kruipen bijen dicht bij elkaar in de kast en worden dan liever niet gestoord … Ben je jarig in de wintermaanden, stel je bezoek dan even uit.
© Eva Lamont
Graaf een vijver in je tuin. Zijn je vrienden van het potige, sportieve type? Koppel dan het nuttige aan het aangename en nodig hen uit voor een alternatieve challenge. Benodigdheden: een spade en veel werklust. Met een ecologische zwemvijver lok je extra leven naar je tuin én creëer je de belofte van een pool party voor je volgende verjaardag. Zelfgemaakte icetea of limonade helpt voor de motivatie!
Help mee met de paddentrek. Ben je jarig in het voorjaar, dan kan jij een sleutelrol spelen in de voortplanting van de pad. Na de winter komen deze sympathieke blaaskaken weer tevoorschijn en trekken ze naar de dichtstbijgelegen poel om te paren en eitjes te leggen. Omdat hun route vaak autowegen kruist, kunnen ze daar wel wat hulp bij gebruiken ... Draag jij je emmertje bij?
© www.natuurenbos.be
Maak je tuin gastvrij. Je achtertuin kan een bron van entertainment worden als je jouw potentiële gasten van de nodige accommodatie voorziet. Met wat restjes hout, spijkers en een hamer kom je al een heel eind: timmer een nestkastje, maak een voederplankje of knutsel een insectenhotel met materiaal dat je in je garage of tuinhuis vindt. Wedden dat er volgend jaar nóg meer gasten op je feestje komen?
A.S.Adventure: Our Planet
Duurzaam samenleven met de natuur zit diep in ons DNA geworteld. Door aandacht te besteden aan de impact van onze keuzes zien we waar het beter kan: zo werken we aan 0% afval, investeren we in verantwoorde partnerschappen en zorgen we voor duurzamere productie en materialen. Ook voor jou. Bewust consumeren hoeft immers niet ingewikkeld te zijn
Laat je verder inspireren
Wil je op je verjaardag van de wereld een schonere plek maken? In dit lijstje met alternatieve manieren om afval op te ruimen vind je zeker je gading.
Benieuwd wat je absoluut niet mag vergeten voor je eropuit trekt voor je verjaardag? Met deze handige checklists ben je voorbereid op elk mogelijk avontuur.
