Sterren kijken

Wie op een heldere nacht naast z’n tent zit en in het duister naar boven staart, ziet enkel stilte en oneindigheid. Hoewel, waar schittert die Grote Beer ook alweer?

Grote beer: een goed startpunt

In onze streken is de Ursa Major of Grote Beer het hele jaar zichtbaar aan de noorderhemel. Zelfs met het blote oog herken je dit sterrenbeeld gemakkelijk aan zijn helderste stuk: de Steelpan. Van daaruit kun je de Grote Beer als oriëntatiepunt gebruiken voor het opzoeken van andere sterren.

Poolster: hemelkompas

Heb je de Grote Beer gespot? Dan vind je ook snel de Poolster door de twee sterren die de zijkant van de Grote Beer vormen vijf keer naar boven te verlengen. Je stuit nu als het ware op de Poolster die steeds het noorden aanduidt.

Cassiopeia: de ijdeltuit

De bloedmooie, maar ook ijdele koningin Cassiopeia, zou volgens de legende gedoemd zijn eeuwig in de ruimte rond te zweven. In onze contreien staat het gelijknamige sterrenbeeld altijd opvallend boven de horizon en vormen haar vijf belangrijkste sterren samen de letter W.

Hercules: onsterfelijke ster

Naast zes sterren zijn in het uitgestrekte sterrenbeeld Hercules ook twee bolvormige sterrenhopen, de M13 en M92, zichtbaar. Ze zijn net iets te zwak om met het blote oog te kunnen zien, maar kampeerders met een verrekijker op zak krijgen waar voor hun geld.

Andromeda: met het blote oog zichtbaar

Het sterrenbeeld Andromeda staat in het najaar hoog aan de zuidelijke hemel. Op donkere nachten kun je zelfs de Andromedanevel met het blote oog waarnemen. Dit is het dichtsbijgelegen grotere sterrenstelsel. Al is dichtbij wel relatief, de nevel is 2,2 miljoen lichtjaar van ons verwijderd.