CONTACTEER ONS

Elke dag: 10u - 18u

(behalve op feestdagen)


Dames
Heren
Kids

€ 10 extra korting bij élke aankoop vanaf € 100 | + Gratis levering

Sterren kijken: herken jij deze sterrenbeelden?

Wie op een heldere nacht in het duister naar boven staart, ziet enkel stilte en oneindigheid. En heel wat sterren, zolang het maar donker genoeg is. Maar waar schittert die Grote Beer ook alweer?

Grote beer: een goed startpunt

In onze streken is de Ursa Major of Grote Beer het hele jaar zichtbaar aan de noorderhemel. Zelfs met het blote oog herken je dit sterrenbeeld gemakkelijk aan zijn helderste stuk: de Steelpan. Van daaruit kun je de Grote Beer als oriëntatiepunt gebruiken voor het opzoeken van andere sterren.

>> WEETJE: Problemen om de Grote beer te herkennen? Met de gratis SkyWatch-app voor Garmin sporthorloges lukt het vast! Download de app in de Garmin IQ Connect Store, start ze op je horloge en volg de richtingaanwijzer om je blik automatisch naar de goede kant te laten leiden. Makkelijker wordt sterrenkijken niet.

Poolster: hemelkompas

Heb je de Grote Beer gespot? Dan vind je ook snel de Poolster door de twee sterren die de zijkant van de Grote Beer vormen vijf keer naar boven te verlengen. Je stuit nu als het ware op de Poolster die steeds het noorden aanduidt.

>> WEETJE: De Poolster is bij ons altijd te vinden in noordelijke richting. Het is de enige ster aan de nachtelijke hemel die schijnbaar niet beweegt, wat goed zichtbaar wordt bij sterrenfotografie. Het is immers de enige ster die geen lichtsporen krijgt wanneer je een lange sluitertijd hanteert voor je opnames.

Cassiopeia: de ijdeltuit

De bloedmooie, maar ook ijdele koningin Cassiopeia, zou volgens de legende gedoemd zijn eeuwig in de ruimte rond te zweven. In onze contreien staat het gelijknamige sterrenbeeld altijd opvallend boven de horizon en vormen haar vijf belangrijkste sterren samen de letter W.

>> WEETJE: Wie Cassiopeia afspeurt met een sterrenkijker, spot mogelijk ook enkele deep-sky objecten. Denk hierbij aan sterrenhopen, sterrenstelsels en verschillende soorten nevels, voorwerpen die je nog verder doen wegdromen bij ons heelal.

Hercules: onsterfelijke ster

Naast zes sterren zijn in het uitgestrekte sterrenbeeld Hercules ook twee bolvormige sterrenhopen, de M13 en M92, zichtbaar. Ze zijn net iets te zwak om met het blote oog te kunnen zien, maar kampeerders met een verrekijker op zak krijgen waar voor hun geld.

>> WEETJE: Bij A.S.Adventure vind je een uitgebreid aanbod verrekijkers op maat van ieder budget. Verken hier ons aanbod.

Andromeda: met het blote oog zichtbaar

Het sterrenbeeld Andromeda staat in het najaar hoog aan de zuidelijke hemel. Op donkere nachten kun je zelfs de Andromedanevel met het blote oog waarnemen. Dit is het dichtsbijgelegen grotere sterrenstelsel. Al is dichtbij wel relatief, de nevel is 2,2 miljoen lichtjaar van ons verwijderd.

>> WEETJE: Een lichtjaar is een kosmische afstandsmaat die overeenkomt met de afstand die het licht aflegt op één jaar tijd, oftewel 9,46 biljoen kilometer.

Sterren waarnemen lukt het best onder een heldere hemel en op een zo donker mogelijke kijklocatie. Echt volledig donkere plekken zijn in Europa dun gezaaid, maar gelukkig zijn er nog een aantal plaatsen waar zelfs de melkweg zichtbaar wordt.

>>  Ontdek hier de beste sterrenkijkspots

 

Op zoek naar een sterrenkijker waarmee je nog meer hemellichamen kan bewonderen? Neem dan eens een kijkje naar de Bynolyt Target 60, een betaalbare telescoop met een vegrotingsfactor tot x60.