Skiën zonder kou: kledingtips voor wintersporters

Eén van de charmes van de bergen is de onvoorspelbaarheid ervan. Stralende winterdagen kunnen snel worden opgevolgd door ijskoude mist met vriestemperaturen. Een uitdaging voor wintersporters, want hoe speel je daar op in bij de keuze van je kleding?

Het drielagensysteem, jouw basis voor warmte

Het drielagensysteem is een prima basis voor wintersportvakanties, terwijl je er ook de rest van het jaar je voordeel mee kan doen. Niet alleen houden de verschillende laagjes kleding je lichaamstemperatuur efficiënt op peil, ze laten ook toe om snel in te spelen op wisselende temperaturen en plotse weersveranderingen.

 

Elk laagje heeft zijn eigen specifieke functie in het geheel:

 • De basislaag wordt gevormd door thermisch ondergoed dat warmte isoleert maar transpiratievocht ook snel laat ontsnappen.
 • Een softshell of fleece trui voor extra warmte vormt de tweede laag.
 • Een technische ski-jas met ademend membraan houdt de wind en regen buiten, terwijl zweet kan ontsnappen.

Hou je hoofd lekker warm

Het geheim van een warm aanvoelend lichaam? Zo weinig mogelijk lichaamswarmte laten ontsnappen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want warmte verliezen kan via elk stukje blote huid. Wanneer je weet dat je in de praktijk maar liefst 40 procent van je lichaamswarmte verliest via je hoofd, doe je er goed aan om die plaats vooral niet over het … juist, hoofd te zien.

 • Op de piste zit je relatief safe dankzij je skihelm. Deze zorgt niet alleen voor bescherming, maar houdt ook je hoofd en oren warm.
 • Tijdens een pauze of bij de après-ski draag je best een muts.
 • Ook je nek en kin zijn zeer gevoelig aan de kou. Een sjaal of Buff zijn ideale aanvullingen op de kraag van je ski-jas.

Koude voeten? Niet met skisokken!

Je voeten zijn uitermate belangrijk tijdens het skiën en snowboarden, maar ze zijn ook gevoelig voor kou. Met deze tips voorkom je dat het onaangenaam wordt op de latten:

 • Begin de dag met warme, kurkdroge voeten.
 • Laat je skischoenen of snowboardboots steeds drogen voor je ze weer aantrekt. Natte schoenen halen je lichaamstemperatuur meteen naar beneden.
 • Draag warme, technische skisokken die goed passen.
 • Trek geen twee paar sokken over elkaar aan. Je snijdt alleen maar je bloedtoevoer af.
 • Verwarmende zooltjes zijn een ideaal hulpmiddel als je snel last hebt van bevroren tenen.

Voor de hand liggend: ski- en snowboardhandschoenen

Handschoenen zijn een absolute must voor skiërs en snowboarders. Ze houden niet alleen je vingers warm, ze bieden ook extra bescherming tegen blessures op de piste.

 • Handschoenen met een synthetische voering drogen snel en houden je handen ook nog warm wanneer ze nat worden. Wollen handschoenen isoleren zeer goed, maar verliezen die eigenschap wanneer ze nat worden.
 • Sportief doen in de sneeuw gaat gepaard met nattigheid van twee kanten: zweet dat naar buiten wil en smeltende sneeuw die naar binnen wil. Met handschoenen die voorzien zijn van een (Gore-Tex®-) membraan hou je je handen droog en warm.
 • Als je snel last hebt van koude handen, kan je ook kiezen voor wanten. Doordat je vingers samenzitten, houden ze meer lichaamswarmte vast.
 • Een liner in je handschoenen creëert nog een extra isolatielaagje. Efficiënter dan een dikkere handschoen, zonder dat het de bewegingsvrijheid van je vingers zo sterk beperkt.
 • Zijn je handen toch veranderd in ijsblokjes? Stop dan een handwarmer in je handschoen.

En een druppeltje tegen de kou?

Alvast één van onze shot flasks gekocht als voorbereiding op je wintersportvakantie? Smart move! Verwacht alleen niet dat een neut schnaps je warm gaat houden in de kou, laat staan dat je er beter van gaat skiën. Alcohol mag de sfeer er dan wel in houden, het werkt contraproductief als het om warmte gaat.

 

 

Je bloedvaten gaan zich namelijk verwijden onder invloed van alcohol, waardoor je bloed dichter bij het huidoppervlakte komt. Vandaar ook de extra rode neus en wangen wanneer je tipsy wordt in de kou. Hierdoor ga je echter nog sneller afkoelen. De zenuwen in je huid wekken misschien geen koudegevoel op, maar dat is geen voordeel. Integendeel, de kans op onderkoeling vergroot net.

 

Hoe train je je dan wel op de kou? Met deze extra tips!

 

Op zoek naar nog meer expertise over wintersportmateriaal en je skivakantie?