image link

Sale - Nog meer items tot -70%

Getest door onze collega’s: Sea to Summit

Sea to Summit? Of Sea to Desert? Op het Explore Camp kamperen we met de slaapzakken en slaapmatten van het merk vier nachten in de woestijn.

Wie doet de test?

Jonathan Nachtergaele

•    29 jaar

•    Werkt als assistent storemanager bij A.S.Adventure Knokke

•    Hikingervaring: meerdaagse tochten, onder meer in Nepal en GR 20 in Corsica.

•    Favoriete reisbestemming: Kirgizië 

•   @jonathannachtergaele

 

Stefaan Haazen

•    36 jaar

•    Werkt als aankoper outdoor voor A.S.Adventure

•    Hikingervaring: meerdaagse tochten, onder andere Wicklow Way in Ierland en Salkantay in Peru

•    Favoriete reisbestemming: Mongolië

 

Stefaan noemt het luchtbed Ether Light Xt Insulated van Sea to Summit “een enorm praktische mat, gemakkelijk handelbaar voor iedereen, in een-twee-drie op te blazen en in te pakken. En het slaapcomfort ligt torenhoog: voor backpackers is dit een keuze voor comfort.” Dat geldt des te meer in combinatie met de slaapzak Treeline van Sea to Summit, “prijs/kwaliteit fantastisch”, volgens Jonathan. “Een erg degelijke instapslaapzak.”

Als de matras in je slaapkamer

Op The Jordan Trail hiken we dagelijks gemiddeld 15 kilometer op en af door de bergen. Geen wonder dat we elke avond pompaf aankomen in een bedoeïenenkampplaats. Gelukkig heeft Sea to Summit ons geëquipeerd met al het nodige voor een goede nachtrust: van slaapmatten over kampeerkussens tot laken- en slaapzakken. Aangekomen op de eerste kampplaats maken de deelnemers van het Explore Camp kennis met het luchtbed Ether Light Xt Insulated. En vooral met de manier waarop dat volgepompt dient te worden, een systeem met een zak die je aan de mat kan bevestigen om het matje op te blazen. Dit fungeert als een soort blaasbalg. Je blaast in de zak en duwt de lucht vervolgens in het luchtbed. Nadien ruim je de zak weer makkelijk op in de stuffzac.

 

Dat opblazen gaat heel vlot, merkt Stefaan. “Niet door één keer te blazen, zoals op de gebruiksaanwijzing staat, maar met zeven of acht ademteugen is de mat wel volledig gevuld. Zeker als er wat wind staat, dan moet je zelfs bijna niet blazen maar komt de lucht er zo in”, zegt hij. Later zal het opbergen even gesmeerd verlopen. “In drieën plooien, oprollen en de lucht er zo uitduwen - veel gemakkelijker dan een zelfopblazende mat”, zegt Stefaan.

 

De ondergrond van de eerste kampplaats baart meer zorgen. Het lijkt wel een boek in braille, zoveel kleine en grotere stenen liggen er. Teveel om ons plekje voor de tent volledig vrij te maken. “Zijn jullie zeker dat jullie op die opblaasbare dingen willen slapen?” vraagt gids Kees bezorgd. “We hebben ook matrassen van schuim.” Maar een test is geen test als we de binnenwegen nemen. En dus duwen negen deelnemers negen luchtbedden in tenten. “Ik hoop dat jullie niet na vijf minuten op de grond liggen”, zegt Kees.

 

Maar de volgende ochtend blijkt dat alle luchtbedden de nacht hebben overleefd. “Het was zeker geen zacht grasveldje”, aldus Stefaan. “Maar toch voelde je de stenen niet door het luchtbed heen. Niets. Bij een dunner matje was dat sowieso wel het geval geweest.” Jonathan bevestigt dat verhaal: “De mat vlakt heel goed uit. Zeker als zijslaper zit je niet direct op de grond. Je slaapt meer zoals op de matras in je bed thuis. Terwijl: op zo’n dun schuimmatje zou je in deze omstandigheden echt moeten zoeken naar de juiste houding. Anders boor je er met je heupbeen of schouder zo doorheen.”

“We lagen op stenen, maar voelden daar helemaal niets van.”

Stefaan 


© Jonathan Nachtergael 


Wat is het Explore Camp?

“Door het jaar moedigen we onze klanten aan om zo vaak mogelijk de buitenlucht op te zoeken en de mooiste plekjes te ontdekken, dicht bij huis of ver weg. Tijdens het Explore Camp voegen we zélf de daad bij het woord. Met een bende ambASsadeurs, productexperts, een fotograaf, een journalist en een projectmanager wagen we ons aan de Jordan Trail, zes dagen wandelen, kamperen en back to basics gaan in de mooiste landschappen die Jordanië te bieden heeft. Om zo de regio te leren kennen én om producten uit te testen. Yalla!

Ontdek het Explore Camp

Een reparatiekit hebben we dus gelukkig niet nodig, al zit die er wel standaard bij. Top, vindt Jonathan. “Er bestaat zoveel reparatiegerief, in de winkel merk ik dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. Dan is het mooi dat de fabrikant gewoon zegt wat je nodig hebt, zo moet je niet twijfelen.

 

Qua slaapcomfort doorstaat het luchtbed van Sea to Summit de test met verve. Ook al omdat Stefaan en Jonathan zelf bepalen hoe hard ze hun tijdelijke bed opblazen. “Met het ventiel kan je heel goed doseren”, zegt Jonathan. “Daardoor lag het matje erg comfortabel. Enig minpunt: het materiaal maakt veel lawaai wanneer je beweegt. Daar ben ik niet zo’n fan van, al staan veel van dit soort grotere matten daarvoor bekend.” Wel een topper voor Jonathan: dat je een kussen van Sea to Summit kan bevestigen aan het luchtbed. “Ik was verbaasd hoe goed het bleef hangen, want ik beweeg ‘s nachts best veel. Niet iedereen houdt ervan dat een kopkussen op één plek blijft, maar het is wel fijn dat het optioneel kan.”

 

Stefaan verklaart zich dan weer enthousiast over de rechthoekige vorm van Ether Light Xt, die hij “erg aangenaam” noemt. “Al valt de mat daardoor wel groot uit. Met z’n drieën in een technische driepersoonstent kan dat problemen geven. Het is dus eerder een comfortmat voor kampeerders die ook al kozen voor een comforttent. Dat neemt niet weg dat deze perfect in de rugzak kan bij een trektocht: in vergelijking met de smallere versie scheelt het maar 80 gram” De R-waarde van 3,2, de mate van isolatie - “aan de lage kant voor een geïsoleerde mat”, aldus Jonathan - maakt het luchtbed geschikt voor drie seizoenen.

“Dit is een comfortmat die in de rugzak kan bij een trektocht

Stefaan Wat is de R-waarde?

Het isolerend vermogen van een matje wordt uitgedrukt met een R-waarde. R staat daarbij voor resistance, ofte thermische weerstand. De waarde bepaalt hoe goed je matje bestand is tegen lage temperaturen. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter je mat isoleert.

Voor- en nadelen van Sea to Summit Ether Light luchtbed volgens onze testers

+ handig systeem om op te blazen

+ hoog slaapcomfort

+ bijgeleverde reparatiekit


- maakt vrij veel lawaai

Comfort tot 2°C

Net als het luchtbed (690 gram) is de slaapzak Treeline van Sea to Summit vederlicht, net geen kilo (970 gram). “Qua gewicht is het zeker iets dat je kan meenemen op een trektocht”, zegt Jonathan. “Het materiaal is dons, waardoor de slaapzak sowieso al lichter uitvalt dan een synthetisch exemplaar.” Fabrikanten drukken de vulkracht van dons standaard uit in ‘cuin’, cubic inch per ounce. Met andere woorden: het volume van één ounce - ofte 28 gram - dons. Hoe hoger die waarde ligt, hoe meer lucht een bepaald gewicht dons kan vasthouden. En hoe meer die dus isoleert. “De cuin van deze slaapzak is 600”, zegt Jonathan. “Dat is zeer solide, veel beter dan de gemiddelde slaapzak.”

 

“De Treeline is zeer solide, beter dan de gemiddelde slaapzak.”

Jonathan 

De eerste nacht slapen we 300 meter boven de zeespiegel. De volgende nachten gaan we een pak hoger, een stuk boven de 1000 meter, en nemen de temperaturen bijgevolg een duik. Toch hebben Stefaan en Jonathan op geen enkel moment kou. “Zelfs niet toen ik de slaapzak op de frisse tweede nacht als deken over me legde”, zegt Stefaan. Met dank aan een comforttemperatuur van 2°C, die deze slaapzak bruikbaar maakt in drie seizoenen. “Bij koudere temperaturen komt de aanpasbare kap van pas”, vervolgt hij. “Die kan je helemaal aanspannen, zodat je volledig ingeduffeld bent.”

 

Op de laatste dag duwt de regen de gevoelstemperatuur nog wat omlaag. Jonathan voegt de daad bij het woord en trekt de elastiek van de kap aan rond zijn gezicht. “De kap sluit mooi aan, maar heeft geen tochtkraagje. Als het nog kouder wordt, zou ik overwegen om te slapen met een buff en een onderlijfje. Zodat dat klein beetje lucht dat doorstroomt niet op je blote huid komt. Dan zit je echt veilig.” Verder is Jonathan te spreken over het zakje dat bij de slaapzak zit. “Dat is stevig gebouwd en zorgt ervoor dat je de Treeline tot een goed volume kan reduceren. Helaas zit er geen compressiezak bij, dat had het echt afgemaakt. Qua prijs/kwaliteit kunnen niettemin weinig slaapzakken wedijveren met deze Treeline.”

Voor- en nadelen van Sea to Summit Treeline slaapzak volgens onze testers

+ licht

+ hoog isolerend vermogen, comforttemperatuur van 2°C

+ mooi aansluitende aanpasbare kap

+ fantastische verhouding prijs/kwaliteit


- geen compressiezakje

Deze producten gingen mee op reis

Over Sea to Summit

Wanneer avontuur een levensstijl wordt, dan is Sea to Summit de gedroomde compagnon. In de naam schuilt namelijk een belofte: de matten, slaapzakken, liners, kussens, tenten en drybags van dit merk laten je nergens in de steek - niet op zeeniveau, noch op de top van een kanjer van een berg. Dat mag je gerust letterlijk nemen: het bedrijf leverde ooit het materiaal voor een bijzondere expeditie, die begon met een plonspartij in de Indische Oceaan en pas eindigde op de top van de Mount Everest. Sea to Summit? Check!

Ontdek Sea to Summit

Conclusie: met Sea to Summit slaap je als een (woestijn)roosje

Kamperen hoeft niet gelijk te staan aan te korte nachten, veel gewoel en wallen bij het ontbijt. Wie z’n nachtrust ook onder tentzeil waardeert, kan slechtere keuzes maken dan die voor Sea to Summit. De slaapmatten en -zakken mikken op het snijpunt tussen comfort, warmte en lichtgewicht. Na vier dagen op The Jordan Trail kunnen we met zekerheid stellen dat ze raak treffen: dat onze avonturiers sliepen als (woestijn)roosjes, had zeker niet alleen te maken met de vermoeidheid.

Laat je verder inspireren

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.