Sport is goed voor je fysieke én mentale gezondheid. Vind je het lastig om in beweging te komen? We zetten alle voordelen op een rijtje!
Redenen om te starten met bewegen
Het staat als een paal boven water dat een goede gezondheid en sport hand in hand gaan. Maar zoals voor veel dingen geldt ook hier: de eerste stap is vaak de moeilijkste. Zeker die vanuit de zetel, naar bijvoorbeeld de fitness of je fiets.
Waarom is sport(en) gezond?
Een paar van de grootste voordelen van bewegen en waarom bewegen belangrijk is:
• Meer bewegen betekent meer energie. Er worden feel good-hormonen in ons lichaam gestimuleerd, waardoor je na een uurtje sporten goedgezind terug naar huis gaat en de rest van de dag of avond energie op overschot hebt.
• Te weinig bewegen kan een risicofactor vormen voor bepaalde ziektes zoals diabetes, kanker, hart- en vaatziekten, osteoporose… Geef je systeem liever een gezonde boost.
• Uit onderzoek blijkt dat beweging stress, angsten en depressieve gevoelens vermindert. Ons stresshormoon, cortisol, kan alleen afgebroken worden door fysieke actie. Beweeg je niet, dan blijft de cortisol in je lichaam.
• Regelmatig bewegen doet je vetpercentage drastisch dalen. Het cijfer op de weegschaal maakt daarbij niet uit, wel hoe jij je voelt in je lichaam.
• Je spieren worden sterker en je uithoudingsvermogen verbetert. Bewegen zorgt er ook voor dat je botten hun dichtheid behouden en er genoeg gewrichtssmeersel wordt aangemaakt. Daardoor blijft je lichaam soepel en sterk.
• Je concentratie neemt toe, doordat er meer zuurstofrijk bloed in je hersenen komt.
• Je valt makkelijker in slaap en je slaapt beter.
The list goes on! Je krijgt er dus héél veel voor terug als je regelmatig tijd maakt om te bewegen.
Begin laagdrempelig: ga op wandel
Bij een stevige work-out denk je niet meteen aan wandelen. Maar volgens een interview in De Morgen met kniespecialist en sportarts Johan Bellemans is niets zo gezond: zelfs na een half uur heb je al een gezondheidsvoordeel! Wandelen activeert je cardiovasculaire systeem, pept je immuunsysteem op en zorgt ervoor dat er een cocktail van voordelige stofjes vrijkomt die je humeur verbetert. Het is ook een heel natuurlijke vorm van lichaamsbeweging, zowat iedereen kan het. Binnen of buiten, op eender welk moment van de dag.
Je wandelt het best aan een tempo van 5 kilometer per uur, per minuut zijn dat ongeveer 100 stappen. Nog beter is interval walking: een trend die vooral in China en Japan populair is. Je wisselt je normale wandeltempo van 5 kilometer per uur af met korte periodes waarin je sneller stapt, bijvoorbeeld 6 kilometer per uur. Bonus: het is nog altijd minder belastend voor je gewrichten dan joggen.
Zin om te gaan wandelen? Begin dan bijvoorbeeld met een van de prachtige wandelroutes van A.S.Adventure en Natuurpunt. Of schrijf je in voor ons motivatieprogramma Daily Dose of Nature: 12 weken lang inspirerende mails om je aan het wandelen te krijgen.
Wat houdt je tegen?
Als je ergens geen zin in hebt of niet weet hoe te beginnen, kan je wel 1000 redenen bedenken om dat te bevestigen. Ik heb geen tijd, ik heb geen zin, ik heb het nog nooit gedaan, ik vind het te duur… Stuk voor stuk argumenten die we makkelijk kunnen ontkrachten.
• Tijd kan je maken. Blokkeer een paar momenten per week in je agenda voor sport en houd deze ook echt vrij.
• Heb je nooit eerder gesport? Laat je dan motiveren door het lijstje met alle voordelen iets hoger hier.
• Heb je minder aanleg voor sport? Maakt helemaal niet uit. De voordelen zijn even groot, ook als je er (nog) niets van bakt. Gewoon doen! En zo heb je natuurlijk meer ruimte voor verbetering.
• Vind je sporten te duur? Kies dan voor een discipline die weinig kost of maak slimme keuzes wat je materiaal betreft.
• Eens je een sport hebt gevonden die je leuk vindt, komt de zin echt vanzelf. En heb je even geen zin maar ben je wel goed bezig, dan sla je toch gewoon een keertje over? No pressure!
• Heb je écht geen idee wat voor jou de ideale vorm van beweging is? Wij hebben wel een paar suggesties, van toegankelijke tot meer atypische sporten: ontdek welke sport bij jou past.
Welk type sport past bij je doel?
Van gewoon ontspannen tot enkele overtollige kilo's verliezen: met de ene activiteit gaat het al sneller dan met de andere. Wij lijsten vier courante doelen op om je te inspireren bij je keuze voor een (nieuwe) sport!
Om af te vallen
Om vetten doeltreffend te verbranden, kijk je best naar activiteiten die vooral je hart aan het werk zetten: hardlopen, boksen, zwemmen, fietsen, touwtje springen. Deze sporten richten zich vooral op je calorieverbruik. Meer weten? We lijstten voor jou de ultieme vet verbrandende sporten op.
Om je af te reageren
Heb jij het vaak zo druk dat je je tijdens het sporten vooral eens goed wil afreageren? Stoom aflaten en jezelf tegelijk opladen met een hoop endorfines? Gyms staan bol van de activiteiten waar je niet hoeft na te denken, maar gewoon alles moet geven: spinning, zumba, HIIT, body jump op een trampoline… Beuken maar!
Om spieren te kweken
Droom jij van strakke billen, gespierde armen of afgelijnde buikspieren? Op naar de fitness! In deze tak van sport is het wel belangrijk om je te laten begeleiden door een ervaren coach die je toont hoe je alle bewegingen met of zonder toestellen juist uitvoert. Ook dansen, zwemmen en roeien zijn goede manieren om evenwichtig spieren te kweken.
Om te ontspannen
Bewegen hoeft niet altijd liters zweten te betekenen. Vooral sporten waarbij je op je ademhaling en beweging moet letten, dragen bij aan een staat van diepe ontspanning. Yoga of pilates bijvoorbeeld vereisen veel concentratie en laten je echt stilstaan bij het functioneren van je lichaam. Wij helpen je graag met de beginselen van yoga. Of maak gewoon een prachtige wandeling ‘s avonds na werk of in het weekend. Genieten van de natuur, zalig.
Voordelig Bewegen op Verwijzing
Wil je echt bewegen, maar weet je niet waar te beginnen? Bewegen Op Verwijzing, een initiatief van de Vlaamse overheid, helpt je op weg.
Ga in gesprek met je zorgverlener over wat je precies wil en/of wat je niet lukt. Dan zorgt deze voor een verwijsbrief, waarmee je terecht kan bij een professionele Bewegen Op Verwijzing-coach in jouw buurt, aan een erg laag tarief. Samen maken jullie een beweegplan dat helemaal past bij je dagelijkse leven. Zo wordt bewegen niet alleen leuk, maar ook haalbaar en betaalbaar.
Hoeveel keer per week?
Nee, je hoeft echt niet meteen 7 op 7 te trainen. En het is niet omdat je vrienden en collega’s intensief hoort of ziet sporten, dat jij dat ook meteen moet doen. Hoeveel keer per week je kan of wil gaan sporten, is eigenlijk heel persoonlijk.
Obi Obadike, personal trainer voor de grootste sterren van Hollywood en fitness- en coaching-goeroe zegt het zo: consistency is key. Niet alleen om in vorm te blijven, maar ook om een routine te ontwikkelen en van beweging een prioriteit te maken in je agenda.
Als je net begint met sporten, is drie dagen per week een mooi startpunt, ongeacht de sport die je kiest. Voor het beste resultaat wissel je best af tussen een dag intensief bewegen en een dag rustiger, statischer bewegen. Met een sporthorloge kan je makkelijk je vooruitgang bijhouden. En wie vooruitgang ziet, gaat met des te meer plezier weer sporten.
Opgelet: vergeet niet dat herstel net zo belangrijk is als je training zelf! Je moet je lichaam de tijd geven om de inspanning te verwerken. Toch stijf? Dan hebben wij tips om je spierpijn te verlichten. Drink ook altijd voldoende water: dat helpt bij je spierherstel en voorkomt krampen. Houd dus altijd een toffe drinkfles in je favoriete kleur bij de hand.
Tips om te starten
Zin om erin te vliegen? Dan hebben we nog wat tips om je door die eerste fase te helpen.
- Niet te zot. In het begin wil je jezelf niet laten kennen en bewijzen dat je een doorzetter bent. Die motivatie is goed, maar luister naar je lichaam. Je gewrichten en spieren moeten wennen aan de inspanning en je moet je conditie rustig opbouwen. Heb je nog veel spierpijn of voel je je moe? Rust dan wat langer.
- Verdiep je in de sport, maar houd het leuk. Er zijn zoveel leuke blogs en boeken te vinden over de sport die je uitgekozen hebt. Als je je goed inleest, ben je goed voorbereid en krijg je vanzelf nog meer zin. Maar maak het niet te gek: je kan zoveel lezen als je wil, beter worden doe je vooral door het te doén.
- Investeer in goede uitrusting. Met goede spullen haal je meer uit je ervaring, voelt alles comfortabeler en voel je je zelfzekerder.
- Vraag hulp en advies. Heb je vrienden of collega’s die van een bepaalde sport houden of in het algemeen sportief zijn? Sportliefhebbers delen graag hun passie en kennis. Dus hengel vooral naar tips, of ga eens samen sporten.
- Geef niet meteen op. Geef een sport een kans en probeer ze een paar maanden vol te houden. Is het toch echt niet je ding, dan probeer je gewoon iets anders!
De populairste sporten
In België wordt flink wat af gesport. En wat blijkt: wandelen en fietsen zijn al een aantal jaar op rij de meest beoefende sporten van het land. Niet toevallig ook de twee meest toegankelijke sporten: je hebt er weinig meer voor nodig dan een goed paar wandelschoenen of een leuke fiets (en die hoeft echt niet duur te zijn). Ze zijn bovendien heel vriendelijk voor je pezen, spieren en gewrichten.
Bezig aan een steile klim in alle lijstjes: padel! De ultieme combinatie tussen tennis en squash die je met z’n vieren speelt. Super intensief, maar tegelijk ook super gezellig met je vrienden.
Laat dit lijstje van 10 populaire sporten je inspireren om er zelf ook in te vliegen:
1. Wandelen
2. Fietsen
3. Lopen
4. Fitness
5. Zwemmen
6. Yoga
7. Voetbal
8. Dans
9. Padel
10. Tennis