Er is geen leukere uitstap voor je viervoeter dan een dagje naar zee. Wij verzamelden de regels én dog friendly adresjes per kustgemeente.
Met je hond op stap: tips voor de Belgische kust
In Vlaanderen - en dus ook aan de kust - geldt dat jouw hond aan de leiband moet lopen tenzij anders vermeld. Denk aan afgebakende hondenlosloopzones en bepaalde stukken strand. Op het strand moet je hond dus standaard aan een leiband. Check de borden aan het strand om te achterhalen of je hond welkom is, wanneer je hond welkom is en of hij los kan lopen, of scrol gewoon verder! Steeds geldt: weet dat zwemmen héél vermoeiend is voor honden, en dat je er niet vanuit mag gaan dat jouw hond überhaupt wel kan zwemmen. Hou je hond dus altijd in de gaten als hij in het water zit.
Aan de Belgische kust vind je bijna overal “hondenpoepbuizen” waarin je jouw zakjes met hondenpoep kwijt kan. In heel wat gemeenten is het zo dat als je gaat wandelen met je hond, je minstens twee poepzakjes moet kunnen voorleggen.
Wist je trouwens dat je hond ook mee mag op de Kusttram? Je hoeft geen ticket te kopen, maar je hond moet wel aan de leiband of op je schoot tijdens de rit. Ook op de trein mag je viervoeter mee, zolang je een ‘supplement huisdier’ bijkoopt (voor 3 euro). De hond moet aan de leiband en mag niet op de stoelen zitten.
© Jolien Dusauchoit
Waar mogen honden op het strand?
Met je hond naar Oostende
In de koningin der badsteden is je hond tussen 1 oktober en 31 maart de klok rond welkom op het strand én mag hij zelfs vrij rond lopen. Je moet je hond wel steeds in bedwang kunnen houden. Enkel op het Klein Strand, een sportstrand, moet je jouw hond altijd aan de lijn houden. Ben je niet op het strand, dan moet je hond op het openbaar domein altijd aan een korte leiband lopen.
In de zomermaanden zijn er meer restricties. Zo zijn honden in april, mei, juni en september tussen 10.30 uur en 18.30 uur niet toegelaten. In de vakantiemaanden juli en augustus mogen honden tussen 10 uur en 20 uur niet op het strand.
Er zijn enkele plekjes waar je hond het hele jaar door kan ravotten:
• Vanaf strandhoofd 5 op de Oosteroever tot aan de grens met Bredene.
• Op het Klein Strand tussen het Westerstaketsel en de Westelijke strekdam.
• Op enkele hondenpleinen en losloopweiden verder weg van het strand.
Wil je iets gaan eten met je viervoeter? Op deze leuke adresjes is je hond zeker welkom:
• Bij Pho Sure eet je traditionele en authentieke Vietnamese Street Food.
• Geniet van dagverse lunchgerechten met Noorse invloeden of neem een FIKA-pauze bij Moose.
• In de huiskamerbistro No Nonsense is het gezelligheid troef.
Met je hond naar Blankenberge
Trek je met je hond naar Blankenberge, weet dan dat je hond op het strand altijd aangelijnd moet zijn. Vanaf de paasvakantie tot en met 15 september zijn honden niet toegelaten op het strandgedeelte vanaf het oosterstaketsel tot aan de voet van de duinen aan de Gadeynehelling. Buiten deze zone zijn honden wel het hele jaar door welkom op het strand. Wil je jouw favoriete viervoeter graag zonder leiband laten ravotten? Trek dan naar de hondenspeelweide tussen de Oude Steenweg en de J. Van de Puttelaan.
Uitgaan met je hond in Blankenberge?
• Ga heerlijk oesters slurpen in Venitien.
• Geniet van het lekkerste uit de zee en het meest malse van het land, terwijl je hond een koekje knabbelt bij Restaurant Blankeduyn.
Met je hond naar Knokke-Heist
In Knokke-Heist kan je hond vrij flaneren op het strand zónder leiband, tussen 15 oktober en 15 maart. In het hoogseizoen, van 15 maart tot en met 15 oktober, mag je enkel voor 9 uur en na 21 uur met je hond op het strand. Tijdens die periode kan je wel de hele dag met je hond terecht op het strandgedeelte aan het Zoute, gelegen ten oosten van de watersportclub Surfers Paradise, ter hoogte van de Appelzakstraat en tot aan de Nederlandse grens. Hier hoeven ze nooit een leiband te dragen.
Ook in Knokke-Heist is je hond op heel wat plekjes welkom:
• Neem hem mee naar The Shelter aan het Zwin, waar jij geniet van een natuurlijke keuken met dagverse en seizoensgebonden producten.
• Op de dijk geniet jij van heerlijke visgerechten bij Brasserie Rubens terwijl je viervoeter uitpuft van al dat ravotten.
Met je hond naar Middelkerke
Ga je naar de stranden van Middelkerke, dan is je hond aangelijnd het grootste deel van het jaar welkom. Enkel tussen 15 juni tot 15 september zijn honden niet toegelaten op het strand, behalve op drie specifieke hondenstranden:
• Honden mogen vrij rondlopen vanaf het strandhoofd ten oosten van de bewaakte zone Carlton (ter hoogte van het verlengde van de Sluisvaartstraat) tot aan de grens met Oostende.
• Op de strook van de bewaakte zone ter hoogte van de Louis Logierlaan, vanaf het strandhoofd ten westen van het sportstrand, mag je hond van de zeebries genieten. Een leiband van maximaal 10 meter is verplicht.
• Op de strook vanaf het strandhoofd ten westen van de bewaakte zone Cristal Palace (ter hoogte van de Idyllelaan) en verder in westelijke richting tot de grens met Nieuwpoort. Ook hier moet je hond aangelijnd zijn met een leiband van maximaal 10 meter.
Wil je jouw hond laten zwemmen buiten het strand? Dat kan helaas niet: het is verboden om dieren te laten baden in vijvers of openbare parken. Je kan wel terecht in twee hondenweides om je hond te laten spelen. Er is er eentje in de Koninginnelaan, ter hoogte van woonzorgcentrum Haerlebout, en een tweede in Westende, in de Hofstraat ter hoogte van de Voetbalstraat.
Wil je jouw hond meenemen naar een gezellig plekje?
• In De Lanteirne is je viervoeter welkom. Zelf smul je er van de streek- en seizoensgebonden gerechten van chef-kok Pedro.
• Zin in een versgebakken wafel aan de zeedijk? Bij Piccolo schuift je hond mee aan en krijgt ie zijn welverdiende bakje water.
Zo vind je de leukste dogfriendly restaurants
Er zijn nog heel wat meer hondvriendelijke horeca-adresjes aan de kust dan degene die wij hier verzamelden. Ben je op zoek naar een toffe tearoom of gezellige brasserie voor je uitstap?
• Google op “hondvriendelijke horeca + [kustgemeente]”. De kustgemeenten zelf maken vaak een opsomming die je zo makkelijk terugvindt.
• Ook als je over de dijk flaneert zal je heel wat leuke plekjes spotten. Zie je een drinkbakje staan of een sticker met een hond op, dan weet je dat jouw hond vast ook welkom is.
• Maak je telefonisch je reservatie, check dan even of honden welkom zijn. Als het restaurant weet dat je jouw huisdier meebrengt, zetten je vaak op een rustig plekje.
Met je hond naar De Haan
Met je viervoeter genieten van het pittoreske De Haan? Van 16 september tot 31 mei mag je hond zonder leiband op het strand. Tijdens het hoogseizoen van 1 juni tot en met 15 september zijn honden niet toegelaten in de bewaakte zones op het strand, in de duinen en in zee tussen 10 en 19 uur. ‘s Ochtends en ‘s avonds kan je dus wel even samen loslopen langs de golven. Ook in de niet-bewaakte zones op het strand zijn honden altijd welkom. Op andere publiek toegankelijke plaatsen in De Haan, zoals de Duinbossen, moet je hond aan de leiband. Die leiband mag bovendien niet langer dan 1,5 meter zijn.
Wist je trouwens dat De Haan de thuisstad is van één van de grootste hondenevenementen aan zee? De Kynologische Vereniging De Haan organiseert op de laatste zondag van september jaarlijks de Zee-Hondenwandeling. Duizenden deelnemers wandelen dan langs strand, duin, polders en bosjes met hun hond(en).
Enkele fijne plekjes in De Haan waar je hond mee naartoe mag:
• Word je warm van een eerlijke, seizoensgebonden kaart die elke twee weken verandert? Rep je naar Restaurant Yelo.
• Voor huisbereid roomijs, pannenkoeken en wafels moet je bij Tearoom Mano zijn.
Met je hond naar De Panne
De Panne telt enkele prachtige natuurgebieden, waar je hond aangelijnd welkom is. In bepaalde periodes worden honden er echter geweerd. Dit is altijd aangegeven aan de ingang van het gebied. Het strand van De Panne is opgedeeld in vier zones.
• In Strandzone 1 - vanaf het Canadezenplein richting Koksijde - mogen honden het hele jaar op het strand, weliswaar aan de leiband.
• In Strandzone 2 - tussen het Canadezenplein en de Rampe - zijn honden aangelijnd welkom van 1 oktober tot en met 14 mei. In het hoogseizoen tussen 15 mei en 30 september zijn honden er niet toegelaten.
• In Strandzone 3 - tussen de Rampe en het zeilwagencentrum - zijn honden het hele jaar aangelijnd welkom.
• In Strandzone 4 - van het zeilwagencentrum richting Frankrijk tot aan de grens met het natuurreservaat - mogen honden van 1 oktober tot en met 14 mei vrij loslopen. Van 15 mei tot en met 30 september mogen honden los tussen 19 uur en 7 uur, en aan de leiband tussen 7 uur en 19 uur.
Daarbovenop telt De Panne ook nog twee hondenlosloopweides: ééntje in Adinkerke bij de vijvers Markey en één in de Kerkstraat, ter hoogte van het kerkhof.
Wil je op restaurant met je hond in De Panne?
• Laat je verrassen door lokale en seizoensgebonden producten in Parkhotel De Panne.
• Geniet van de Frans-Belgische keuken in Cajou.
© Jolien Dusauchoit © Nina Wevers
Met je hond naar Koksijde
In Koksijde en Oostduinkerke zijn honden van 16 september tot en met 31 mei welkom op het strand, als ze flink aangelijnd zijn. Tijdens de zomer mogen ze er hun pootjes strekken voor 10u30 in de ochtend en na 18u30 ‘s avonds. Overdag kunnen ze ‘s zomers wel in drie hondenzones terecht, die ook ter plekke zijn aangeduid. Samen zijn deze zones goed voor 30% van de lengte van het Koksijdse strand:
• Zone 1 ligt tussen de gemeentegrens met De Panne en de grens van de bewaakte zone ter hoogte van de Pieterlaan 10 in Sint-Idesbald.
• Zone 2 strekt zich uit tussen het Elisabethplein in Koksijde en de G. Scottlaan.
• Zone 3 ligt tussen de Felix Timmermanslaan in Koksijde en de Paardevissersweg aan de Groenendijk.
Wil je jouw hond liever los laten lopen, dan kan je in twee hondenspeelzones terecht. De eerste is op het Sportpark Oostduinkerke en de tweede vind je vlakbij het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde (toegang via Gladiolenlaan of Jaak Van Buggenhoutlaan).
Je hond is welkom bij deze gastvrije plekjes:
• Voor ontbijt, lunch en apero bij Kabine aan Zee.
• Voor heerlijke Belgisch-Franse keuken in Venise.
Zo vind jij een diervriendelijk hotel aan de kust
In de meeste hotels aan de kust zijn kleine hondjes welkom. Je betaalt dan een toeslag van rond de 10 euro: vermeld het altijd even bij het boeken of bel vantevoren om zeker te zijn dat ook jouw (grote) hond mee mag. Nog enkele tips:
• Via Booking.com kun je filteren dat je op zoek bent naar huisdiervriendelijke accomodaties.
• Op Airbnb kun je invullen hoeveel huisdieren je meeneemt. Je weet dan dus automatisch dat je hond welkom is in de accommodatie die je kiest.
• Tof om te geven en handig om tussen te neuzen: Bongo heeft een bon ‘Honden Welkom’ die je kan gebruiken om te overnachten op plekken waar – verrassing – honden welkom zijn.
Met je hond naar Nieuwpoort
In Nieuwpoort is het simpel: honden mogen op het strand van 16 september tot 14 juni. Ze moeten aangelijnd zijn en hun leiband mag niet langer zijn dan vijf meter. Tijdens het hoogseizoen zijn ze niet toegelaten op het strand. Er is wel een hondenweide van liefst 2.500 vierkante meter tussen Nieuwpoort-Stad en Nieuwpoort-Bad. Daar kan je hond zich helemaal uitleven.
Verder zijn honden welkome gasten in:
• De gezellige Brasserie De Krone.
• De Vierboete, waar je het lekkers van de Noordzee combineert met een zicht op de jachthaven van Nieuwpoort.
• Vlakbij de vismijn in Bistro Du Port.
Met je hond naar Bredene
Wil je jouw hond zonder leiband laten dollen op het strand, trek dan tussen 15 oktober en 15 maart naar Bredene. Met uitzondering van de surfzone aan de Twins mag je hond er vrij rondlopen. Vanaf 16 maart tot 14 oktober moet je hond in Bredene wel altijd aangelijnd zijn. In het hoogseizoen, van 1 juli tot 31 augustus, zijn honden tussen 10u30 en 18u30 niet welkom op het strand en in de duinen. Ze kunnen wel vrij ravotten op twee hondenweides: aan de Brouwerijstraat en bij het gebouw Creatuur, Kerkstraat in Bredene-Dorp.
Ga je graag op date met je viervoeter, dan kan je hier terecht:
• Bij Brasserie Duinenhoeve geniet je van traditionele keuken met uitstekende lokale producten.
• Voor overheerlijke ijscoupes moet je bij Mdue zijn.
Met je hond naar Zeebrugge
Zeebrugge werkt met groene en rode zones om duidelijk te maken waar je hond welkom is. Zo mag je viervoeter in de groene zone loslopen tussen 16 oktober en 14 maart, en aangelijnd de rest van het jaar. In de rode zone mogen honden van 15 maart tot 15 oktober niet op het strand en de rest van het jaar enkel aangelijnd. Da’s duidelijk, niet?
Genieten van Zeebrugse heerlijkheden mét je favoriete huisdier doe je
• In Tijdok, waar je proeft van de dagverse visvangst.
• Bij La Trattoria, een traditionele Italiaanse keuken met heerlijke slow pizza’s.
Mag je hond mee naar de Franse en Nederlandse kust?
Ook aan de Franse en Nederlandse kust is het heerlijk wandelen met je hond. In Nederland kan je op veel stranden met je viervoeter ravotten. Hier geldt meestal dat honden tussen oktober en april de hele dag welkom zijn én los mogen lopen. Net als in België gelden er andere regels tijdens het hoogseizoen. Zoek er zeker de speciale hondenstranden uit om vrij los te lopen.
In Frankrijk zijn er stranden waar je hond welkom is en plekken waar dat niet zo is. Neem contact op met de toeristische dienst of check de website van de gemeente waar je vakantie gaat vieren met je hond. Zij kunnen je precies vertellen wat de regels zijn.
Checklist: dit neem je mee voor een dag naar het strand met je hond
Een bal
Zo weet je dat je hond zich niet begint te vervelen. Neem een versie mee die blijft drijven zodat je ook in het water kan spelen. Hou je hond daar ook altijd goed in het oog: kan hij wel zwemmen?
Micvrovezel handdoek of hondenbadjasje
Als je hond is gaan zwemmen, is het verstandig om hem zo snel mogelijk af te drogen, dat is beter voor de vacht. Spoel hem liefst na de zwempartij even af in de douches aan het strand zodat het zout de huid niet irriteert. Thuis in bad of afspoelen in de tuin is natuurlijk ook goed!
Opvouwbaar drinkbakje / of drinkfles met bakje
Het is zeker op hete dagen belangrijk om je hond genoeg te laten drinken, en het zout in zeewater is niet goed voor hem. Zorg dus voor een drinkbakje on-the-go!
Hondenzonnecrème
Eigenlijk zou je alles wat je voor jezelf meeneemt, ook in een hondenversie moeten inpakken. Smeer zijn neus en oren in met zonnecrème tegen verbranding.
Vul een mini-EHBO kit met een tekentang, pincet, ontsmettingsmiddel, fysiologisch water, verband, windel en een schaar: better safe than sorry!
Zoek van tevoren even op welke dierenartsen bereikbaar zijn voor spoedgevallen en zet het nummer in je telefoon. In noodgevallen wil je dat niet nog moeten opzoeken.
Foto van je hond
Erg handig om altijd in de portemonnee te hebben zitten en tussen je favorieten in je telefoon: een duidelijke foto van je hond. Is hij verloren gelopen? Dat kan je zoekactie helpen.
En natuurlijk ook
• Hondenkoekjes
• Hondenpoepzakjes
• Halsband