image link

Tijdelijk extra online deals: Ayacucho, Nordisk en Vaude tot -40% >

12 heerlijke wandelingen aan zee

Eens goed uitwaaien aan zee: is er een betere manier om je hoofd leeg te maken en te vullen met Noordzeefrisse energie? Het strand en de duinen bieden kilometers aan wandelplezier, maar onze kust heeft nog heel wat meer te bieden: van street art over erfgoed tot beschermde fauna en flora. Dit zijn onze twaalf favoriete kustwandelingen, voor elke kustgemeente minstens een!

Verrassend veelzijdig wandelen

Het loont meer dan de moeite om eens voorbij de dijk van onze Belgische kust te kijken. De duinen en duinbossen bieden een thuis voor de meest veelzijdige fauna en flora en in de Belgische kuststeden vind je prachtige architecturale gebouwen, denk maar aan de wonderlijke belle epoquestijl. Haal dus maar je wandelschoenen, laarzen of knalgele regenjas boven, want dat ’t zètje heel wat wandelplezier in zich heeft, bewijzen deze twaalf wandelingen.

Man maakt een wandeling aan zee met een goede regenjas

1. Zeehonden spotten in Nieuwpoort

o   Startgemeente: Nieuwpoort

o   Afstand: niet bepaald

o   De ideale wandelschoenen: A-mid

o   Extra plezier onderweg: neem de veerboot

Tussen de charme van een vuurtoren en de weidsheid van het oosterstaketsel, vind je in Nieuwpoort een prachtig strandreservaat. Vogels en zeehonden kunnen hier rusten zonder gestoord te worden. Met wat geluk spot je dus tijdens je wandeling zo’n chillende zeehond. Geef je dosis wandelen aan de kust extra pit door met de veerboot naar je vertrekpunt aan het strandreservaat in Nieuwpoort te reizen.


Zeehond spotten tijdens een wandeling aan de kust

2. Volg de Duinbossenroute

o   Startgemeente: De Haan

o   Afstand: 11,2 km

o   De ideale wandelschoenen: A-mid, laarzen

o   Extra plezier onderweg: bezoek domein La Potinière

Het startpunt brengt je al meteen in de juiste sfeer: het geklasseerde tramstationnetje van De Haan is een toonvoorbeeld van de typische belle-epoquearchitectuur van onze kust. Diezelfde stijl ontdek je in de prachtige kustvillawijken die je tijdens deze kustwandelroute doorkruist. Uiteraard spelen de robuuste duinbossen tussen De Haan en Wenduine de echte hoofdrol in deze lusvormige topwandeling.


Wandelen aan de zee in De Haan

© Westtoer

3. Met een Treinstapper van Blankenberge naar Oostende

o   Startgemeente: Blankenberge

o   Afstand: 23,6 km

o   De ideale wandelschoenen: A-mid

o   Extra plezier onderweg: vaar een stuk mee met de veerboot

Treinstappers zijn (stukjes) GR-wandelingen die vertrekken en eindigen aan een Vlaams treinstation. Deze editie neemt je een heel eind mee langs de Belgische kust. Op de route van de GR 5 wandel je langs duinen, duinbossen en het strand – helemaal van Blankenberge naar Oostende.


GR-wandeling aan de Belgische kust van Blankenberge naar Oostende

© Johan Van Malderen

4. Een paradijs voor vogelaars: de Zwinroute

o   Startgemeente: Knokke

o   Afstand: 13,3 km

o   De ideale wandelschoenenA-mid, laarzen

o   Extra plezier onderweg: bezoek het Zwin-bezoekerscentrum

Deze wandeling is een droom voor elke vogelliefhebber. Via knuppelpaden, door bossen en over oude zeeweringsdijken ontdek je in het Zwin in Knokke de favoriete broed- en rustplaats van vogels in alle soorten en maten. Vooral ooievaars voelen zich hier helemaal thuis. Houd dus verrekijker en vogelgids paraat!


Een van de mooiste wandelingen aan de Belgische kust in het Zwin

5. Zie garnalenvissers aan het werk in Oostduinkerke

o   Startgemeente: Oostduinkerke

o   Afstand: niet bepaald

o   De ideale wandelschoenenA-mid, laarzen

o   Extra plezier onderweg: eet verse garnalen in de Peerdevisscher

Geen uitgestippelde wandeling, wel een stukje levend kusterfgoed. Oostduinkerke is de enige plaats ter wereld waar je de echte garnalenvissers te paard nog aan het werk kan zien. Trek er dus op uit in de uitgestrekte duinen, wandel een flink eind het extra brede (tot 1 kilometer bij laagtij!) strand af en zie hoe de vissers-in-knalgele-jas garnalen vangen. Je maakt het helemaal af met een portie vers gevangen garnalen in estaminet de Peerdevisscher.


Garnaalvissers tijdens een van de mooiste wandelingen aan de Belgische kust in Oostduinkerke

© Westtoer


Zee, zand en… zout

Niets beters voor je gemoed dan een fikse strandwandeling. Alleen: het zout van het zeewater is niet zo goed voor je wandelschoenen. Geef ze daarom na zo’n zeebezoek een stevige onderhoudsbeurt of laat ze professioneel onderhouden in ons schoenatelier.

Alles over onderhoud & herstellingen

6. Westhoekwandelroute De Panne

o   Startgemeente: De Panne

o   Afstand: 10,5 km – of 7,2 in verkorte versie

o   De ideale wandelschoenenA-mid, laarzen

o   Extra plezier onderweg: bezoek het Provinciaal Bezoekerscentrum Duinpanne

Natuurreservaat de Westhoek biedt je het grootste aaneengesloten duinmassief van onze kust. Je flirt tijdens deze wandeling met de Frans-Belgische grens, kruist een waterwinningsgebied en geniet van de grote troef van deze wandeling: het Calmeynbos – een duinbos van maar liefst 55 ha. Natuurliefhebbers komen alles over dit gebied te weten – en genieten van een drankje  - in het Provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne.


Een van de mooiste wandelingen aan de Belgische kust in De Panne

© Westtoer

7. Voor de diehards: wandel van De Panne naar Knokke

o   Startgemeente: De Panne

o   Afstand: 60 km

o   De ideale wandelschoenenA-mid

o   Extra plezier onderweg: overnacht in een belle epoque hotel

De GR 5 loopt van Hoek van Holland tot Nice – en wat ons betreft hoort het Belgische deel tot de allermooiste stukken. Stap met de GR 5A de volledige Belgische kustlijn af van De Panne tot Knokke – over duinen, door bossen en natuurlijk over het strand. Tussendoor laat je je verwonderen door de prachtig authentieke bouwstijlen van de kustgemeentes: want achter de hoogbouw schuilen ware architecturale pareltjes. Overnachten kan op een van de vele campings, of uiteraard in een van detypische charmehotels onderweg.


Een wandeling langs de volledige Belgische kust

“Laat je omverblazen door het unieke architecturale erfgoed van onze kust.”


Heb jij je Daily Dose of Nature al binnen?

Dat wandelen in de natuur wonderen doet voor je lichaam en geest, is geen geheim. Bij A.S.Adventure willen we daarom zoveel mogelijk mensen naar buiten sturen. Laat je op sleeptouw nemen door het manifest van 'Daily Dose of Nature', dat we samen met experten en wetenschappers uitschreven.

Lees het manifest

8. Bloeiende orchideeën in Middelkerke

o   Startgemeente: Middelkerke

o   Afstand: 8 km

o   De ideale wandelschoenenA-mid, laarzen

o   Extra plezier onderweg: in de zomer kan je wandelen met een gids

De Warandeduinen zijn een smalle duinengordel, maar vergis je niet: het is een van de mooiste gebieden van onze kust. Hier huizen namelijk unieke planten. Wist je bijvoorbeeld dat je enkel hier wilde asperge vindt die liggend groeit? En in juni staan de duizenden orchideeën er in bloei. Om echt alles over dit gebied te weten te komen, zijn er in de zomer begeleide wandelingen.


Een van de mooiste wandelingen aan de Belgische kust in Middelkerke

© Westtoer

9. Verbluffende Street Art in Oostende

o   Startgemeente: Oostende

o   Afstand: verschillende opties

o   De ideale wandelschoenenA-laag, A-mid

o   Extra plezier onderweg: deze wandeling is extreem fotogeniek!

Zonder twijfel de hipste wandeling: the Chrystal Ship in Oostende. Al sinds 2016 duiken in Oostende reusachtige street art kunstwerken op. Aan de hand van verschillende wandelingen – ook op kinderschoenmaat – ontdek je het coolste van de Belgische kust. Alleen of onder begeleiding van een chatbot: met deze wandeling leer je Oostende pas echt kennen.


Een van de mooiste wandelingen aan de Belgische kust in Oostende

© Westtoer

10. Met de vogels op grote hoogte in Bredene

o   Startgemeente: Bredene

o   Afstand: niet bepaald

o   De ideale wandelschoenenA-laaglaarzen

o   Extra plezier onderweg: vraag een geleide wandeling aan

De Spanjaardduin is een van de hoogste duinpannen van onze kust. Aan de voet ervan vind je het natuurgebied de Paelsteenpanne. Een echte parel aan onze kust, heel erg geliefd bij ornithologen. Vogels vinden hier namelijk een perfecte rust- en broedplaats. Ransuil, fitis of een kleine grasmus? Die voelen zich hier top. Omdat het gebied zo waardevol en fragiel is, is het niet vrij toegankelijk. Je kan wel steeds een begeleide wandeling aanvragen bij Natuurpunt.


Een van de mooiste wandelingen aan de Belgische kust in Bredene

© Westtoer

11. Ontdek het erfgoed in Zeebrugge

o   Startgemeente: Zeebrugge

o   Afstand: 5,8 km

o   De ideale wandelschoenenA-mid

o   Extra plezier onderweg: les je dorst in een authentiek café in de vissershaven

Het strand van Zeebrugge is uniek dankzij het prachtige zicht op de haven. Werk en ontspanning komen hier moeiteloos samen. Deze wandeling toont je dan ook de fascinerende wereld van de haven van Zeebrugge, voert je mee langs Seafront en het Visserskruis en laat je mond openvallen bij een spectaculair zicht over deze wereldhaven. Afsluiten doe je met een ‘teugsje’ in een echt visserscafé in de oude haven.


Een van de mooiste wandelingen aan de Belgische kust in Zeebrugge

© Westtoer

12. Wandel terug in de tijd in Westende

o   Startgemeente: Westende

o   Afstand: 4,2 km

o   De ideale wandelschoenenA-laag, A-mid

o   Extra plezier onderweg: Beklim de Warandetoren voor 360° uitzicht

Wil je met eigen ogen zien hoe de beau monde tijdens het interbellum zijn dagen spendeerde aan onze kust? Dan is deze erfgoedwandeling een echte eye-opener. Van statige doktersvilla’s tot het majestueuze Grand Hôtel Belle-Vue: Westende was duidelijk the place to be. Als je ook nog eens de 7 meter hoge Warandetoren beklimt, krijg je er een panoramisch uitzicht over de zee en de omgeving bovenop.


Een van de mooiste wandelingen aan de Belgische kust in Westende

© Westtoer


Meer kust ontdekken?

Slechts 65 kilometer lang is ze, onze Belgische kustlijn. En toch schuilen er eindeloze mogelijkheden. Ga je graag nog verder op zoek naar een verrassende wandeluitstap? Visitwestvlaanderen en dekust.be bieden je een schat aan informatie, of stel meteen zelf de perfecte wandeling samen met de vele wandelknooppunten langs de kust. Iets van wandeluitrusting nodig? Bezoek dan een van onze winkels in Knokke, Oostende en Nieuwpoort.

Laat je verder inspireren

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.