Mid season kortingen: tot -40% op fashion & kids
image link

Mid season kortingen: tot -40% op fashion & kids >

Van zonnecrème tot uv-kleding: alles over hoe je je beschermt tegen de zon


Genieten in de zon? Heerlijk! Maar onbeschermd in de zon vertoeven, veroorzaakt huidschade. Bescherm je daarom optimaal. Hoe? Een overzicht!

First things first: waarom zijn zonnestralen zo schadelijk voor je huid?

De zon bestaat uit drie types ultraviolette stralen: uv A, uv B en uv C. Van deze drie dringen enkel uv A- en uv B-stralen door de ozonlaag. Goed om te weten: natuurlijke uv C-straling wordt volledig geblokkeerd door onze atmosfeer omdat dit heel schadelijk is voor de mens en onze huidcellen vernietigt.

 

Uv A en B komen wél door de atmosfeer tot bij ons. Uv A dringt diep door in de huid en is verantwoordelijk voor rimpels, huidverslapping en huidkankers zoals een melanoom. Uv B-stralen verbranden je huid en zorgen voor de meest tastbare en directe schade.

 

De intensiteit van de uv A- en uv B-stralen is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan het seizoen, de bewolking, het tijdstip, breedtegraad en reflectie. Wanneer je verbrandt, reageert je huid op deze uv-stralen.

 

Een lichte verbranding zorgt voor een rode of roodbruine huid met een lichte zwelling. Zwaarder verbrand? Dan voelt de huid ook pijnlijk aan en in de opperhuid gaan dan veel cellen dood. Dat wil zeggen dat je huid gaat vervellen en dat je in extremere gevallen ook blaren krijgt. Je huid beschermen is dus altijd een must, ongeacht je huidtype.

Je huid beschermen tegen de zon: de 4 basics

1. Gebruik zonnecrème met de juiste factor

De uv-index toont hoe hoog de uv-intensiteit is, waardoor het een indicator is die je vertelt vanaf wanneer je je het best insmeert. Deze index loopt van 0 tot 11. Bij 0 is de uv-intensiteit erg laag, bij 11 verbrandt je huid bijna onmiddellijk. Bij uv-index 1 of 2 heb je geen bescherming nodig en ben je – welk huidtype je ook hebt – safe. Vanaf uv-index 3 of 4 begin je best met smeren.

 

In de zomer is bij ons de uv-intensiteit sterker dan in de winter. In de zomer bedraagt die rond de middag maximaal 6 of 7; in de winter vaak minder dan 1. Toch is het ook in de winter niet slecht om ook zonnecrème te smeren, bijvoorbeeld in combinatie met een dagcrème. Zo bescherm je je huid extra tegen verschijnselen van huidveroudering zoals rimpels, pigmentvlekken en verslappingen. Ga je in de winter skieën? Dan is insmeren met een hoge factor een absolute must. Sneeuw weerkaatst de zon, wat de kans op verbranding vergroot.

 

En onthou ook: hoe dichter je naar de evenaar reist, hoe hoger de uv-index en uv-intensiteit. Zomer of winter: daar is smeren altijd nodig. 

 

Waar je de uv-index terugvindt? Die wordt altijd meegegeven met het weerbericht in eigen land en kijk je online na. Reis je in Europa? Dan kan je op de website van het European UV-Index Initiative de uv-index per land bekijken. Wereldwijd de UV-index nakijken? Dat kan via de app ‘UV Index Widget’ die je in de App Store of kan downloaden of de ‘UV Index Global’-app in Google Play.

 

Maar welke zonnecrème gebruik je dan? Maak je keuze op basis van je huidtype en de SPF-beschermingsfactor. In totaal zijn er 6 verschillende huidtypes. Niet zeker welk huidtype je hebt? Doe hier even de test. Ken je je huidtype, dan weet je welke SPF daarbij hoort.

 

SPF staat voor Sun Protection Factor en staat vermeld op elke fles of tube zonnecrème. Deze factor loopt meestal vanaf 15 tot 50. Mensen met een licht getinte of donkere huid en donker haar bruinen makkelijk, verbranden minder snel en mogen dus een lagere factor gebruiken. Heb je een lichte huid? Dan kies je voor een hogere variant.

 

Vergeet wel niet om regelmatig een nieuw laagje te smeren, om de 2 uur ongeveer. Wist je trouwens dat om de elke 2 uur een lagere factor smeren beter is dan maar 1 keer een hoge factor?  Onthou ook dat de zon het ‘hardst’ schijnt tussen 12 en 15 uur én om na het zwemmen, zweten of afdrogen opnieuw zonnecrème aan te brengen. Zelfs wanneer er ‘waterbestendig’ op het flesje staat. Vergeet ook niet om kinderen zoveel mogelijk uit de zon te houden, ook wanneer ze ingesmeerd zijn en een hoedje en zonnebril dragen.

 

En niet onbelangrijk: de factor wordt bepaald door je huidtype. Maar daarbinnen heb je natuurlijk de keuze tussen heel wat verschillende producten. Zonnecrème is iets heel persoonlijks, dus neem je tijd om het product te vinden dat bij je past. Doorslaggevende factoren hierbij kunnen zijn: de geur, de uitsmeerbaarheid, de opening van de tube, liever een spray of een crème … Jij kiest!

SPF in detail: 15, 20, 30 of 50(+)?

Je huidtype is een belangrijke indicator voor welke factor je het best gebruikt*. Mensen met een huid die snel verbrand of kleine kinderen gebruiken het best altijd fator 50 (+). Hieronder lijsten we het even voor je op:

 

Factor 15: voor mensen met een lichtgetinte huid, donkerblond tot bruin haar en vaak donkere ogen. De huid wordt gemakkelijk bruin.

 

Factor 20: geschikt voor mensen met een lichtgetinte huid, donkerblond tot bruin haar met vaak bruine ogen. De onbeschermde huid verbrandt zelden en mensen met dit huidtype worden gemakkelijk bruin.

 

Factor 30: beschermt de lichte huid en is geschikt voor mensen met blond haar en lichte ogen. De onbeschermde huid verbrandt snel en wordt langzaam en zeer licht bruin. Wanneer je gaat skieën is SPF 30 een minimum, SPF 50 nog beter.

 

Factor 50: geschikt voor mensen met een zeer lichte huid, vaak met sproeten, rossig of lichtblond haar en blauwe ogen. De huid verbrandt heel snel en wordt niet bruin. Ook kinderen smeer je het best altijd met factor 50 in.

 

Factor 50+: biedt nog net dat tikkeltje meer bescherming dan factor 50. Voor kinderen kan je kiezen tussen factor 50 of 50+.

 

*Ongeacht de factor is om de twee uur opnieuw smeren een must!

2. Ga voor uv-beschermende kleding

De juiste outfit kan je ook perfect tegen de zon beschermen. Uv-beschermende kleding is daar zelfs speciaal voor ontwikkeld. Sinds 1996 bestaat er zoiets als de UPF, ofwel de Ultraviolet Protection Factor. Het idee hierachter is simpel: elk kledingstuk is aan een reeks test onderworpen om de uv-beschermende waarde te bepalen. Hoe hoger de UPF, hoe beter. Maar ook de kleuren en de dichtheid van de stof spelen een rol in de bescherming.

Meer over uv-beschermende kleding

3. Zet een hoedje op je hoofd

Zonnecrème gesmeerd, uv-kleding aan? Top, maar het kan NOG beter! Als extra bescherming is een pet of hoed geen overbodige luxe. Een hoofddeksel houdt de zon weg van je gezicht en voorkomt zonnebrand. Draag een pet of hoed die liefst ook je nek beschermt. Hoe breder de rand van de hoed, hoe meer schaduw in je gezicht valt en hoe beter de bescherming. Tilley heeft een hele reeks hoeden en petjes die optimaal beschermen tegen uv-stralen.

Bekijk het aanbod van Tilley
Check zeker ook ons volledige aanbod zonnehoeden

4. Bescherm je ogen met een zonnebril

Ook je ogen zijn gevoelig aan uv-straling. Zonnestralen zorgen dat de huid rond je ogen én je ooglenzen sneller gaan verouderen. Wist je trouwens dat de onderste oogleden heel gevoelig zijn voor zonneschade? Huidkanker aan de oogleden komt steeds vaker voor.

 

Vergeet daarom niet om je ogen extra te beschermen. Smeer niet alleen je gezicht, maar ook je oogleden voorzichtig in met zonnecrème met een hoge SPF-factor. Kies ook voor een zonnebril met een hoge uv-index, ook tijdens het autorijden of sporten.

Hulp nodig bij het kiezen van een zonnebril?

Bestemming zon! Maar … hoeveel zonnecrème neem je mee?

Met 1 of 2 flessen zonnecrème, afhankelijk van de grootte van je gezin, kom je normaalgezien wel toe. Hou er rekening mee dat ook zonnecrème een houdbaarheidsdatum heeft. Wanneer de tube geopend is, kan je de zonnebrandcrème tot 12 maanden gebruiken, soms iets langer. Over het bewaren van zonnecrème lees je trouwens verderop meer!

TIP: Ga je met het vliegtuig op reis? Dan mag je vloeistoffen (ja, dus ook zonnecrème) enkel meenemen in je handbagage als het apart verpakt is in een verpakking van maximaal 100 milliliter. Bovendien moeten alle vloeistoffen, spuitbussen en gels samen verpakt zijn in 1 doorzichtige en hersluitbare plastic zak met een capaciteit van max. 1 liter. Heb je een verpakking die meer zonnecrème bevat dan 100 milliliter? Dan hoort de tube in de ruimbagage.


Hoe vaak moet je zonnecrème smeren?

Breng een half uur voor je naar buiten gaat een royale laag aan. Zelfs bij een bewolkte hemel is een zonnecrème niet overbodig: zand, water en sneeuw weerkaatsen namelijk zonnestralen. Smeer de zonnecrème goed uit en laat intrekken in je huid. Hoeveel je nodig hebt? Neem ongeveer een eetlepel zonnecrème om je gezicht, oren en hals in te smeren. Voor je hele lichaam mag je gerust zes eetlepels voorzien.

 

Twijfel je nog tussen een spray of een crème? Een spray is misschien wel handiger, maar een zonnecrème is efficiënter, omdat er geen product kan wegwaaien.

Wat te doen bij verbrande huid?

 

•    Ga zo snel mogelijk uit de zon;

•    Koel de verbrande huid met een koude, natte doek;

•    Breng regelmatig een verzorgende (niet-vette) aftersun of bodylotion aan;

•    Blijf gehydrateerd en drink daarom voldoende water;

•    Hou de verbrande huid uit de zon (met handdoek of losse kledij);

•    Voelt de huid erg pijnlijk en trekkerig aan? Dan kan je ook Flamigel smeren.

Hoe moet je zonnecrème bewaren?

Een geopende tube zonnecrème blijft ongeveer 12 maanden goed. De houdbaarheid wordt altijd aangegeven op de verpakking. Na opening gaat de SPF in de crème achteruit door contact met licht, zuurstof en warmte.

 

Als je de tube op de juiste manier bewaart, kan je de fles soms zelfs tot twee jaar gebruiken. Test de zonnecrème altijd voor je de zon ingaat: ruikt het bijvoorbeeld nog aangenaam, ziet de kleur er nog hetzelfde uit en mengt de crème nog goed na het schudden? Merk je dat je toch snel verbrandt nadat je zonnecrème gesmeerd hebt? Gooi de fles of tube dan weg.

 

Onze bewaartips:

 Doe de fles zonnecrème na gebruik altijd dicht

•    Bewaar de zonnecrème in een droge ruimte op kamertemperatuur;

•    Zorg ervoor dat er geen direct of fel zonlicht aan de fles kan;

•    Zet op vakantie de fles altijd in een koeltas of bewaar het in de koelkast;

•    Op het strand? Wikkel de fles in een handdoek zodat er geen direct zonlicht op komt;

•    Geen zand, vuil of water in of bij de fles? Dan kan je de tube opbergen in een waterdicht zakje.

En om af te sluiten: nog een interessant weetje!

Wist je dat …

Je bewust kan kiezen voor een zonnecrème die lief is voor de fauna en flora in het water. Wanneer we in het water springen met zonnecrème op ons lichaam komen er chemicalieën vrij die naar de bodem zinken of aan het oppervlak blijven drijven. Dit tast de waterkwaliteit aan. En er zijn nog meer gevolgen: de koraalriffen verbleken, vissen worden vergiftigd en plankton verdwijnt. Om de schade te beperken, wacht je best een half uur nadat je je hebt ingesmeerd om het water in te gaan. Of je kan ook een rifvriendelijke zonnecrème kopen, zoals van Sun Bum bijvoorbeeld. Deze producten bevatten geen Oxybenzon en Octinoxaat: da’s een pak beter voor de fauna en flora in het water!

 

Disclaimer: Dit artikel is louter informatief en duidend. Voor een antwoord op specifieke vragen contacteer je best steeds een dermatoloog.

Laat je verder inspireren

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.