Wie doet de test?
Dana Ravijts
• 33 jaar
• Werkt als afdelingsverantwoordelijke trekking bij A.S.Adventure Lommel
• Hikingervaring: wandelweekends in Ardennen, Voerstreek, Vogezen
• Favoriete reisbestemming: VS, Algarve
Beter voorkomen dan genezen
Zes dagen stappen we door de meest onherbergzame streken van Jordanië. Het terrein is ruw, de temperaturen lopen soms hoog op. Met andere woorden: onze voeten zien af. We trotseren het soort omstandigheden waarin bleinen ineens kunnen opduiken. En een blaar tijdens een lange trektocht, dat is zoals permanent regenweer tijdens een strandvakantie: je gaat er niet van dood, maar plezant is anders. Zeker omdat een dagje rusten tijdens The Jordan Trail niet tot de mogelijkheden behoort.
Om blaren te vermijden trekt Dana elke middagpauze haar schoenen uit. Gedisciplineerd gaat ze vervolgens aan de slag met de voetverzorgingsproducten die ze meekreeg van Care Plus. Eerst spuit ze anti-blister spray op haar voeten. “Lekker koel, lekker fris”, zegt ze. “Eigenlijk begin je daar best al twee tot drie weken voor je wandeling mee. Zo verstevig je de huid van je voeten.” En voorkom je bijgevolg die vervelende blaren. Zeker in dit geval is voorkomen beter dan genezen.
Wanneer de spray opgedroogd is, volgt foot powder. Dana brengt het kwistig aan. Zuinigheid is voor niets nodig wanneer je voeten tracht te vrijwaren van vervelende bleinen. Het talkpoeder houdt voeten droog, absorbeert vocht en verkoelt. “Het ruikt fris en het doet wat het moet doen”, aldus Dana. Met succes. Van blaren is zelfs na de zwaarste dagen geen sprake. Enkel op een voordien gebroken teentje dreigt een blein te ontstaan. Gelukkig zitten er ook blisters plasters van Care Plus in Dana’s rugzak. Die verminderen de wrijving en verlichten de pijn. “Al ontbreekt er jammer genoeg een kleiner formaat. Dat zou nochtans handig geweest zijn op mijn kleine teen.”
Blaren vermijd je zo
Door wrijving, druk en vochtige voeten kunnen blaren ontstaan, zeker tijdens een lange, uitdagende wandeling als The Jordan Trail. Een blaar fungeert eigenlijk als natuurlijke pleister, een klein zakje gevuld met vocht dat het onderliggende weefsel beschermt. Tijdens een wandeling doen bleinen evenwel pijn. Hoe kan je ze voorkomen?
• De juiste wandelschoenen. Let bij het passen op eventuele drukpunten en zorg dat je schoen helemaal goed zit. Maat en pasvorm zijn daarbij cruciaal: in te grote schoenen gaat je voet in geen tijd aan het schuiven. Loop je schoenen zeker in, zo vormen ze zich al voor de tocht naar jouw voeten.
• De juiste sokken. Vermijd katoen. Kies wandelsokken uit synthetisch materiaal of merinowol, die je zweet afvoeren. Wissel zo nodig regelmatig van sokken.
• Voetpoeder als dat van Care Plus houdt voeten droog, absorbeert vocht, verkoelt de huid en voorkomt zo blaren. Strooien maar!
• Met tape of blarenpleisters kan je pijnpunten preventief afplakken. Zo verminder je de druk en wrijving op die plekken en blijf je blaren een stap voor.
• Gebruik vanaf drie weken voor een wandel- of trektocht elke dag Care Plus Anti Blister Spray. Je voeten dagelijks inspuiten met deze voetspray maakt de huid van je voeten harder en voorkomt zo blaren.
Voor- en nadelen van Care Plus’ voetverzorgingsproducten volgens Dana
+ frisse voeten en geen last van blaren dankzij anti-blister spray
+ Care Plus foot powder droogt voeten goed uit en verkoelt tijdens de wandeling
- slechts één formaat van blarenpleisters, net iets te groot om aan te brengen op kleine teen
De favoriete producten van onze tester
Drinken van de bron
Na een lange, pittige afdaling belanden we op dag één bij een kabbelend stroompje. Over een afstand van ettelijke kilometers heeft het water een machtige kloof uitgesleten. Dana diept een waterfilter van Care Plus op uit haar rugzak en drinkt rechtstreeks van het water. Nadien vult ze nog een bijgeleverde waterzak voor later. Dat alles doet ze met een gerust gemoed: het ultrafijne membraan (0,1 micron) van haar waterfilter haalt bacteriën, parasieten, protozoa en microplastics uit het water.
“Het gemakkelijke aan deze filter is dat je hem op verschillende manieren kan gebruiken”, zegt Dana. “Je kan ‘m direct in een stromende waterbron steken. Je kan vervuild water filteren in een bijgeleverde drinkzak. Of je kan vervuild water in een fles doen, de filter op de fles draaien en zo drinken. Die veelvoud aan opties komt van pas.” Ook het drinken zelf verloopt erg vlot. De waterfilter verwerkt tot 1,7 liter water per minuut. “Of ik nu via een reguliere waterzak of via de filter drink, qua snelheid merk ik geen verschil.”
Wat is het Explore Camp?
“Door het jaar moedigen we onze klanten aan om zo vaak mogelijk de buitenlucht op te zoeken en de mooiste plekjes te ontdekken, dicht bij huis of ver weg. Tijdens het Explore Camp voegen we zélf de daad bij het woord. Met een bende ambASsadeurs, productexperts, een fotograaf, een journalist en een projectmanager wagen we ons aan de Jordan Trail, zes dagen wandelen, kamperen en back to basics gaan in de mooiste landschappen die Jordanië te bieden heeft. Om zo de regio te leren kennen én om producten uit te testen. Yalla!
Helaas heeft een woestijn de vervelende eigenschap dat er weinig water te vinden is. De volgende dagen passeren we geen bronnen en zijn we aangewezen op flessenwater. Dana’s waterfilter blijft technisch werkloos. Totdat we op dag vijf in Petra belanden. Die avond slapen we voor het eerst in vier nachten in een hotelkamer. Het kraantjeswater van Jordanië is in principe niet drinkbaar, maar met een filter kan het wel. ‘s Ochtends vult Dana de bijgeleverde waterzak en ze gebruikt die tijdens een dagtocht in Petra als drinksysteem in haar rugzak. “De capaciteit, een liter, is daarvoor perfect.”
Dana wil de waterfilter zeker blijven gebruiken. Als fervent wandelaar verkent ze vaak kleine paadjes in de Ardennen en ze ziet daar heel wat nut voor haar handige gadget. “In tegenstelling tot Jordanië tellen de Ardennen genoeg waterbronnetjes. Tijdens een tocht van een of meerdere dagen zou je de filter bijvoorbeeld kunnen meenemen als back-up, bovenop je watervoorraad. De filter is namelijk compact genoeg om in je handpalm te passen, weegt amper 65 gram en zit in een gemakkelijk opbergzakje.”
Na de tocht zal Dana de filter uitgebreid schoonmaken. Vuil en ziekteverwekkers stapelen zich namelijk snel op. Gelukkig is de filter van Care Plus volledig demonteerbaar: zo kan je na elk uitje elk onderdeel apart met de hand reinigen. Besteed daarbij extra aandacht aan het mondstuk en het beschermdopje. Minder tijd? Dan kan je het filterelementen zuiveren met enkele korte schudbewegingen in proper water. Zo schud je zichtbaar en oppervlakkig vuil snel los. Een grondige reiniging doe je door water met een medische spuit via de drinktuit in de omgekeerde richting te spuiten. Want hoe meer zorg jij draagt voor je filter, hoe langer die zorg kan dragen voor jou.
Voor- en nadelen van Care Plus’ waterfilter volgens Dana
+ meerdere gebruiksmogelijkheden, waaronder drinksysteem voor rugzak
+ filtert snel
+ waterzak heeft capaciteit van een liter
+ compact en licht
+ handig opbergzakje
- stopt geen virussen, daarvoor zijn Care Plus Hadex-druppeltjes nodig
EHBO, zonnecrème en meer bij de hand
Het zijn niet de enige spulletjes van Care Plus die Dana gebruikt tijdens het Explore Camp. Al in het vliegtuig draagt ze compressiesokken. “Na de vlucht waren mijn benen opvallend minder zwaar dan anders”, zegt ze. Ook de zonnecrème en de multifunctionele biologische zeep - waarmee je lijf, haar,en kleren kan wassen, alsook de afwas doen - gebruikt ze gretig. “Maar vooral het EHBO-kitje haalde ik meerdere keren per dag boven. Om tapes te knippen met het schaartje, voor een pleister of een ontsmettingsdoekje.” Dana vindt het een geruststelling om te weten dat ze een complete set bij de hand heeft in geval van nood, van pincet tot windels. “Tegelijk is het kitje erg compact en overzichtelijk, met allemaal aparte compartimenten.”
Over Care Plus
Wie veilig reist, brengt geweldige verhalen mee naar huis. Met dank aan Care Plus, dat al 30 jaar reizigers behoedt voor ongemakken als insecten- en tekenbeten, zonnebrand, diarree en bleinen. Ooit begon Care Plus als importeur van vaccins tegen exotische ziektes, intussen groeide het bedrijf uit tot one-stop shop voor EHBO-kitjes, reishanddoeken, muskietennetten, waterfilters en insectenwerende sprays.
Conclusie: vakantiegenot intact dankzij Care Plus
Op vakantie kan er heel wat misgaan. En in tegenstelling tot wat de bomma blijft beweren, zijn het doorgaans niet struikrovers, handtassendieven of oplichters die een droomreis aan diggelen slaan. De kans is vele malen groter dat ons vakantiegenot verpest wordt door meer prozaïsche problemen, zoals bleinen, reizigersdiarree, zonnebrand of uitdroging. Het soort ongemakken waar we eigenlijk niet aan willen denken terwijl we een bloedappelsienen zonsondergang bewonderen. Gelukkig doet Care Plus het denkwerk voor ons, met een arsenaal aan voetverzorgingsproducten, waterfilters en andere EHBO-sets. Zo rest ons slechts één taak: mooie herinneringen maken. Opdracht geslaagd.
Ook deze verzorgingsproducten waren mee op reis
Hoe kies je een waterfilter?
Een waterfilter is een absolute must voor elke reis door gebied waar het water van bedenkelijke kwaliteit is. Of wanneer je bij een trektocht je dorst wil lessen aan een meertje. Met onze keuzewijzer vind je de filter die bij je past.