Laat insecten je vakantie niet verpesten

Niets leuker dan de lokale fauna en flora ontdekken op vakantie, toch? Al komen de beestjes soms toch iets te dichtbij ... Gelukkig bestaan er heel wat middeltjes om je tegen insectenbeten en -steken te beschermen. Waar let je op en wat neem je zoal mee in je reisapotheek?

Geef beestjes geen kans

De beste manier om beten en steken te voorkomen? Bedek elk stukje blote huid op je lichaam, zodat de insecten er niet bij kunnen.

 • Slaap onder een geïmpregneerd muskietennet voor een ongestoorde nachtrust. Voor ‘midges’ of knutjes, kleine stekende vliegjes die je vooral in noordelijke gebieden zoals Scandinavië, Schotland en Canada tegenkomt, bestaan er speciale midge-proof klamboes met fijnere mazen. Muggen hebben trouwens een hekel aan wind, dus zet ’s nachts het raam wijd open of laat een ventilator draaien. Tegen de beestjes in je bed, kan je een bugsheet gebruiken.
 • Draag een lange broek als je gaat wandelen, stop je broekspijpen in je sokken en kies een shirt met lange mouwen. Bugsox met antibacteriële werking beschermen je tegen muggen en teken.
 • Blijf zoveel mogelijk in het midden van het pad en ga niet onnodig door lang gras of varens lopen.
 • Vermijd stilstaand water in droge gebieden of wandelpaden met een drassige ondergrond, want dit is de ideale kweekvijver voor allerlei vervelende beestjes.
 • Draag aangepaste kleuren: sommige insecten worden aangetrokken door felle kleuren of bepaalde patronen.

Hou insecten op een afstand

Komen de bijt- en steekgrage beestjes toch dichterbij? Breng ze dan op andere gedachten met anti-insectenmelk of een natuurlijk middeltje.

 • Geurige planten: muggen zijn geurgevoelige beestjes. Breng je je vakantie thuis door? Zet dan wat lavendel en citroenmelisse op je terras als je ongestoord van je zomeravond wil genieten.
 • Anti-insectenmelk: wrijf je onbedekte lichaamsdelen grondig in met een laagje geurige anti-insectenmelk. Verkrijgbaar in stick, roll-on of spray, ook voor kinderen. Met de 2 in 1 spray van Care Plus weert niet enkel insecten af. De spray is ook waterresistent en beschermt je tegen de zon!
 • Anti-tekenspray:met een sterk, natuurlijk tekenwerend middel op basis van Citriodiol ben je tot 6 uur beschermd tegen teken. Zo verlaag je het besmettingsrisico voor de ziekte van Lyme gevoelig.
 • DEET: zeker in tropische streken kunnen muggen en andere stekende insecten erg hinderlijk en zelfs gevaarlijk zijn. Wil je een echte statement maken, gebruik dan een anti-insectenmiddel met ten minste 40 % DEET.
 • Slaap met een geïmpregneerde klamboe. Stekende beestjes hebben er een gruwelijke hekel aan en komen er niet door. 

Toch gestoken of gebeten?

Hoe hard je ook je best doet, toch zal je onvermijdelijk wel eens te grazen worden genomen door een bloeddorstige mug of agressieve wesp. Zo behandel je insectenbeten of -steken:

 • Smeer de beet of steek in met een verzachtende gel of balsem die de jeuk wegneemt en de irritatie kalmeert.
 • Ook basilicum, honing, lavendelolie, melk, azijn, citroensap … slagen er behoorlijk goed in de pijn of jeuk die gepaard gaat met een insectenbeet te verzachten. Zelfs tandpasta met muntsmaak brengt verkoeling!
 • Gebruik bij gifbeten of -steken een zuigpompje om het gif uit je huid te zuigen. Zo voorkom je de verspreiding van het gif in je lichaam.
  • Gestoken door een bij? Verwijder dan zo snel mogelijk de angel met een pincet – niet met je vingers, want dan duw je hem enkel dieper in je huid!
  • Gebeten door een teek? Gebruik ALTIJD een tekentang om het beestje met een draaibeweging uit je huid te verwijderen.
   Goed om weten: met de Careplus Tick’S 2 Go hoef je geen draaibeweging te maken!
 • Opgelet: check jezelf dagelijks op teken! Hoe langer de teek zich kan volzuigen met bloed, hoe groter de kans op besmetting door de Borrelia bacterie.
 • Geen fan van sprays en crèmes? Met dit apparaatje klik je de jeuk en de zwelling van je insectenbeet in 1-2-3 weg!
 • Belangrijk! Haal de teek weg binnen de acht uur. Dat zorgt er namelijk voor dat de kans op besmetting van de ziekte van Lyme een heel pak lager ligt. 

Een beet van een teek!

Gebeten door een teek? Dan is snel handelen geboden. Volg deze 3 stappen om de kans op besmetting te verkleinen:

 1. Verwijder de teek nog dezelfde dag
 2. Gebruik altijd een tekentang
 3. Desinfecteer je huid achteraf

Verzet is zinloos

Wil je de confrontatie met insecten liefst volledig vermijden op vakantie? Dan kies je best voor eenhooggelegen, koude en droge vakantiebestemming. Al steekt de klimaatopwarming daar steeds vaker een stokje voor … Een kleine temperatuutstijging is namelijk al genoeg om de Afrikaanse hooglanden om te toveren tot geschikt leefgebied van de malariamug. En ook in Europa zien we steeds meer tropische insecten opduiken. Een goeie bescherming blijft dus onontbeerlijk!

Meld je tekenbeten online!

Om het tekenbestand en het aantal tekenbeten in ons land beter in kaart te brengen, heeft het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid vorige zomer een online tekenmeldpunt op poten gezet: www.tekennet.be. Op die manier wil de overheid zowel de diagnose als de behandeling van de ziekte van Lyme sterk verbeteren, en dat is nodig ook.

Heb je een tekenbeet? Aarzel dan niet en meld je beet meteen via de website of maak gebruik van de app, gratis te downloaden voor Android of iOS.

Meer weten over teken? Op www.stopdeteek.nl vind je alle nodige informatie, van preventietips tot tekennieuwtjes.

 

>> Vertrek je op reis en al teveel bagage mee? Met de Care Plus Travelset Mini’s 2 Go ben je toch beschermt!