Geen plek waar het belangrijker is om voldoende te drinken dan de woestijn. Tijdens het Explore Camp ontdekten onze testers de geneugten van HydraPak.
Wie doet de test?
Gehydrateerd de bergen in
Elke ochtend herhaalt berggids Kees dezelfde mantra: “Genoeg drinken, jongens.” In de woestijn van Jordanië klinkt dat inderdaad als wijze raad. Niemand wil uitgedroogd richting fata morgana sjokken. Gelukkig hebben we allemaal een goed gevulde Contour van Hydrapak in onze rugzak zitten - twee liter fris water, beschermd van de zon en dus de hele dag lang lekker koel. Voor Febe is de Hydrapak een godsgeschenk. “Zonder waterzak heb ik de neiging om te weinig te drinken”, verklaart ze. “Omdat ik niet constant wil stoppen om een drinkfles boven te halen. Zeker in groep voel ik me stom om daarvoor iedereen op te houden. Dat is nu niet nodig.”
Ook Jonathan drinkt “minstens dubbel zoveel” als wanneer hij enkel met drinkflessen op pad is. “Vooral in een omgeving als deze heb je de hele tijd je handen vol. Met een camera, wandelstokken of een rots om je aan vast te houden. Dan kom ik er meestal niet toe om een drinkfles uit mijn rugzak te halen. Het is heerlijk dat je gewoon kan drinken van een slangetje dat aan je schouder hangt.” Voor je lichaam is het bovendien gunstiger om vaak kleinere slokjes te nemen dan tijdens de pauze op korte tijd twee liter door je keelgat te gieten.
Tot zover gelden die voordelen voor elke waterzak. Wat onderscheidt Hydrapak van de concurrentie? In de eerste plaats het gebruiksgemak. “Het sluitsysteem is erg handig, met een plastic schuivertje dat je over de opening glijdt”, zegt Jonathan. “De zak is gemakkelijk te vullen en honderd procent waterdicht.” Febe wandelt normaal met een waterzak van een goedkoper merk. “Het verschil is enorm”, zegt ze. “De tuit van die goedkopere moet ik altijd vergrendelen wanneer ik niet aan het drinken ben, anders lekt die. De Contour kan je ook vergrendelen, maar tijdens het wandelen is dat niet nodig. Er lekt geen druppel.”
© Febe Cuvelier
Wat is het Explore Camp?
“Door het jaar moedigen we onze klanten aan om zo vaak mogelijk de buitenlucht op te zoeken en de mooiste plekjes te ontdekken, dicht bij huis of ver weg. Tijdens het Explore Camp voegen we zélf de daad bij het woord. Met een bende ambASsadeurs, productexperts, een fotograaf, een journalist en een projectmanager wagen we ons aan de Jordan Trail, zes dagen wandelen, kamperen en back to basics gaan in de mooiste landschappen die Jordanië te bieden heeft. Om zo de regio te leren kennen én om producten uit te testen. Yalla!
HydraPak Contour 2l in een oogopslag
• afmetingen: 37 x 19,1 cm
• gewicht: 142 gram
• inhoud: twee liter
• compatibel met clips, haken en lussen van een breed scala aan rugzakken
• zacht, flexibel handvat vergemakkelijkt vullen
• hoge stabiliteit tijdens activiteiten
• magneetclip om slang te bevestigen aan rugzak
• ekvrije drinktuit
• Plug-N-Play-systeem met lekvrij ventiel laat toe om slang eenvoudig los te koppelen
• vaatwasbestendig
Dáárom is het belangrijk om voldoende te drinken in de woestijn
Water is leven. En dat geldt zeker in de soms verzengende hitte van de woestijn. Wanneer je lichaam te weinig water of mineralen krijgt, volgen spierkrampen, hoofdpijn, misselijkheid, braakneigingen en duizelingen, in het allerslechtste geval met coma of de dood tot gevolg. Enkele tips om dat te vermijden:
• Dehydratatie duidt niet enkel op een verlies aan vocht, maar ook aan mineralen. Daarom volstaat het niet om voldoende te drinken. Je moet ook flink en evenwichtig blijven eten. Desnoods kan je een en ander aanvullen met ORS, electrolytes of isotone energiedrankjes.
• Het is beter om voortdurend kleine slokjes te nemen dan om ineens een hele drinkfles te legen tijdens een pauze.
• Doorgrond je lichaam, aanvaard je limieten en leer signalen van uitdroging herkennen. Donkere urine is een belangrijke aanwijzing dat je te weinig drinkt.
• Tijdens het Explore Camp hanteerden we een buddysysteem: spreek met een metgezel af om elkaar eraan te herinneren voldoende te drinken.
• Drink niet enkel wanneer je dorst hebt.
• Neem meer water mee dan je nodig denkt te hebben.
Geen geknoei
Febe is prettig verrast door het beperkte gewicht van de Contour. “Voor een zak van twee liter is dit een opvallend compact ding”, zegt ze. “Leeg weegt de zak bijna niets.” 142 gram, om precies te zijn. Een slim ontwerp verdeelt het gewicht perfect over je rug. Geen geklots in je rugzak, wel perfecte stabiliteit. De universele hanger van de Contour is compatibel met clips, haken en lussen van alle bekende rugzakmerken die ruimte laten voor zo’n drinksysteem, inclusief de Gregory Jade en Zulu die we tijdens het Explore Camp testen.
Bijvullen gaat vlot. Een Plug-N-Play-systeem laat onze testers toe om de drinkslang los te maken - een automatisch ventiel voorkomt geknoei en lekken - en het reservoir volledig uit de rugzak te halen. “Doordat de zak redelijk flexibel is, moet je achteraf wel even plaats maken in de bovenkant van je rugzak vooraleer je het reservoir er terug in kan stoppen”, aldus Jonathan. “Dat is op zich niet anders dan bij andere waterzakken.”
Ook prettig: een bijgeleverde magneet klikt je drinkslangetje makkelijk vast aan je rugzak. Het hoeft niet te verbazen dat de ingenieurs van HydraPak soms duizenden uren nadenken over een detail. Al dat denkwerk maakt van de Contour een functioneel staaltje van techniek, dat zonder tierlantijntjes exact doet wat je ervan verwacht. Door de zak binnenstebuiten te keren, kan je die na elke trip eenvoudig schoonmaken en laten drogen. In de vaatwasser kan ook.
Minder volume na elke slok
Heeft een waterzak dan helemaal geen nadelen? Toch wel. In vergelijking met drinkflessen kan je moeilijker inschatten hoeveel je drinkt. In Jordanië blijkt dat geen groot probleem, we zeulen voldoende water mee. Maar op momenten dat je moet rantsoeneren, kan het ongemakkelijk worden. “Het vergt redelijk wat ervaring om aan te voelen wanneer je waterzak leeg zal geraken”, beaamt Jonathan. “Om die reden steek ik liefst extra drinkflessen in mijn rugzak. Wanneer je meer meeneemt dan je denkt nodig te hebben, moet je ook nooit nadenken over water. En kan je drinken wanneer je wil. Dat vind ik een geruststellende gedachte.”
Wat ons brengt bij de flexibele drinkflessen van HydraPak. Febe en Jonathan testen de FLUX, een flexibele drinkfles met een capaciteit van een liter. Beiden zijn dolenthousiast. “De fles drinkt aangenaam en je kan er goed van doordrinken - echt fijn!” zegt Febe. Jonathan roemt het zachte, flexibele materiaal. “Doordat je de fles bijeen kan drukken, neemt ze automatisch de vorm aan van de plaats die nog vrij is in je rugzak. En elke slok betekent minder volume.” Leeg wegen de flessen weinig en nemen ze nauwelijks plaats in. En wanneer je een voor 80 procent gevulde fles enkele uren in de diepvries plaatst, doet ze nadien eerst dienst als koelelement, daarna als drinkfles. Zeker op warme dagen, zo meent Jonathan, werkt de combinatie met een waterzak van twee of drie liter ideaal. “Dan kan je van het slangetje drinken terwijl je wandelt en deze fles uithalen tijdens pauzes.”
Over Hydrapack
Geen avontuur zonder water, zo luidt het uitgangspunt van HydraPpak. En al zeker niet in de ongerepte wildernis. Daarom zorgt HydraPpak sinds 2001 voor persoonlijke hydratatiesystemen die gebruiksgemak voorop stellen. Zodat jij je kan concentreren op dat avontuur.
Voor- en nadelen van HydraPak Contour
+ Gemakkelijk drinken wanneer je je handen vol hebt
+ Ultralicht
+ Eenvoudig te vullen
+ Lekvrij sluitsysteem
+ Drinktuit lekt niet
- Moeilijk in te schatten hoeveel je drinkt
Conclusie
Zeker op het uitdagende terrein van Jordanië wil je niet om de vijf minuten stoppen om te drinken. Dankzij de Contour van HydraPpak konden onze testers zich in een handomdraai behoeden van uitdroging. Het beperkte gewicht en het torenhoge gebruiksgemak maken van deze waterzak een prima keuze voor elk outdooravontuur. En al helemaal in combinatie met drinkfles FLUX.
Zweer je bij een drinkfles?
Een isolatiefles voor warme dranken, een drinkfles voor het sporten of een oplossing voor de dagelijkse dorst:
wij zetten je op weg naar de juiste drinkfles.