Nu al korting tot -40% bij aankoop vanaf 2 producten
image link

Nu al korting tot -40%

Alles wat je moet weten over wintersport

Aan het aftellen tot het wintersportseizoen, of zit het wachten er eindelijk (bijna) op? Of je nu een beginnend snowboarder of gevorderd slalommer bent, met een goede voorbereiding ben jij tien wintersporters waard. Op deze pagina bundelen we alle tips, expertise en checklists. Tot bij de après-ski?

De beste wintersportuitrusting? Wij weten raad!


Hoe kies je de beste skihelm?

Hoe kies je de beste skibril?

Hoe kies je de beste ski’s?

Hoe kies je het beste snowboard?

Hoe kies je de beste skischoenen?

Hoe kies je de beste skikleding?

Hoe kies je de beste skibroek?

De top 10 van onze expert

Elke wintersportvakantie wil je nieuwe (besneeuwde) pieken bereiken. Met de top 10 van onze expert blijf je de rest altijd een paar skilengtes voor.

Getest en goedgekeurd

Vind je wel de weg door de sneeuw, maar nog niet helemaal door ons aanbod wintersportuitrusting? Met deze reviews is het inklikken en wegsjezen


Wat neem je mee op skivakantie?

Weer dat extra paar skikousen of je wanten vergeten? Met onze handige checklist voor skivakanties overkomt het je geen tweede keer! 

Vink de checklist af

De beste tips van onze expert

Graag nog wat extra advies? Van het voorkomen van koude handen en ongevallen tot de beste uitrusting voor beginners. Met de tips van onze expert stap jij goed (uit)gerust op de skilift.

Onderhoudstips voor je wintersportuitrusting

Door tijdig te denken aan een onderhoudsbeurt, houd je je kleding waterdicht en je ski’s of snowboard in topconditie. Doe het zelf met onze tips, of laat het over aan onze wasservice en Snow Atelier



Onderhoud ski- en snowboardkleding

Je ski-of snowboardoutfit brengt het grootste deel van het jaar in je kledingkast door. Reden te meer om alles proper gewassen op te bergen na je vakantie. Of misschien was jij alles liefst (nog eens) vlak voor je vertrek? Met onze onderhoudstips sta je bij de start van het nieuwe seizoen hoe dan ook tiptop op de piste. Zeker checken als je het droog wil houden!

Onderhoud skilatten en snowboards

De latten of het board onder je voeten laten je snel, veilig en gezwind naar beneden glijden. Onderhoud ze goed, dan ben jij het eerst bij de après-ski. We vertellen je stap voor stap wat je moet doen, van slijpen tot waxen. Wist je trouwens dat een tijdig onderhoud van je wintersportmateriaal dé manier is om jarenlang van je ski's of board te genieten? Doen dus!

Veelgestelde vragen

Algemeen

Je voorbereiden op een wintersportvakantie doe je op twee vlakken: fysiek en materieel. Wat fysieke voorbereiding betreft, kunnen we kort zijn. Beginners nemen best een aantal skilessen. Mensen met al wat ervaring in de sneeuw kunnen eventueel een opfrislesje gebruiken. Het is hoe dan ook handig als je fit de piste af kan sjezen. Verbeter op voorhand al je conditie met enkele oefeningen, zo verschijn je goed opgewarmd aan de start van je skivakantie!  

 

Wat je materiaal betreft, is het belangrijk dat je alles goed op voorhand checkt. Zijn je ski’s/snowboard correct afgesteld? Zijn zowel je kleding als je uitrusting goed onderhouden? Heb je geen eigen materiaal, dan kan je terecht bij onze verhuurservice. En hebben je kids nog geen eigen outfit, dan kan je ook die gewoon huren. We sturen je alleen met het beste van het beste de piste op!

 

Je conditie en je materiaal check? Top. Met onze ultieme checklist voor wintersporters ben je er ten slotte ook zeker van dat je dat extra paar sokken en je skibril niet vergeet.


Het eerste waar je aan denkt, is natuurlijk je materiaal en kleding. Maar denk zeker ook aan je verblijf, vervoer en verzekering. We zetten de belangrijkste punten op een rijtje:

 

  • Verblijfplaats: boek op tijd je hotel of vakantiehuisje.
  • Vervoer: ga je met je eigen wagen? Denk dan aan een dakkoffer, sneeuwkettingen en eventueel een internationaal rijbewijs. Ga je met de nachttrein? Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de tickets.
  • Verzekering: je gewone reisverzekering dekt vaak geen berg- en wintersporten. Check op voorhand of je een aparte verzekering moet afsluiten.
  • Skipas: als je op voorhand een skipas regelt, scheelt dat weer tijd op de piste.
  • ID: kijk snel even na of je identiteitskaart (en die van je gezelschap) nog geldig is. Reis je buiten de Europese Unie, dan heb je een reispaspoort nodig.

Veelgestelde vragen over veiligheid

Veel meer dan vroeger is de skihelm vandaag helemaal ingeburgerd bij wintersporters. Safety first, weet je wel? Als volwassene ben je in de Europese skigebieden nergens verplicht een helm te dragen, maar voor kinderen ligt het anders. Omdat de voorschriften verschillen per land en soms zelfs per regio, is het aanbevolen vooraf de specifieke regels voor jouw skigebied te checken. Zo moeten je kinderen tot 15 jaar in sommige Oostenrijkse en Italiaanse regio’s wél verplicht een skihelm dragen. Doen ze dat niet, dan mogen mama of papa zich aan een fikse boete verwachten én kan je aansprakelijk gesteld worden voor de schade na een botsing. Ons advies? Wacht niet tot er ongelukken gebeuren en draag die helm maar gewoon.

Hoe kies je de beste skihelm? >

Ja, je hebt altijd een nieuwe helm nodig na een zware val. De binnenschaal van je skihelm kan namelijk gebroken zijn, en dat kan je langs de buitenkant niet altijd zien. In dit geval is de veilige werking niet meer gegarandeerd en koop je beter een nieuw exemplaar. Denk eraan: je hoeft niet te vallen om af en toe je skihelm eens te vervangen. Na een tijdje verliest het schokabsorberend materiaal van je helm zijn werking, door slijtage of blootstelling aan zonlicht. Bewaar hem dus altijd in een doos of hoes als je hem niet gebruikt en schaf om de 5 jaar een nieuwe skihelm aan.

De grootste kans op een blessure loop je wanneer je ongetraind naar de skipistes afzakt. Ga je maar één weekje per jaar wintersporten, dan gebruik je de specifieke spiergroepen voor skiën of snowboarden veel te weinig, met spierpijn of verrekkingen tot gevolg. Begin dus enkele weken (of liefst maanden) op voorhand met de nodige spieroefeningen om tijdig in vorm te geraken. Ook een ontspannen wintersporter zal zich minder snel blesseren, dus zorg dat je uitgerust bent voor je de pistes betreedt. Plan vooraf eventueel wat bezoekjes aan een indoorpiste in eigen land om je techniek nog wat op te frissen of boek een extra les bij een ervaren skileraar, zodat je vol zelfvertrouwen op de latten of de plank staat.

Glijden op de sneeuw is helaas niet zonder risico. Hoe veilig je ook bent op de piste, toch kan je nooit 100% uitsluiten dat je tijdens het wintersporten een letsel oploopt. Een verstuiking is een vaak voorkomende blessure, maar ook botbreuken zijn typisch bij skiërs en snowboarders. Bij een skiduim raakt de binnenband van het onderste duimgewricht gedeeltelijk of volledig gescheurd. Wie verdwaald raakt tijdens een offpiste-avontuur loopt het risico op onderkoeling, wanneer de lichaamstemperatuur onder de 35 °C zakt. Sneeuwblindheid ten slotte ontstaat wanneer je geen skibril draagt en je ogen te veel worden blootgesteld aan uv-straling, waardoor je hoornvlies ontstoken raakt. Kom je in de problemen op of naast de piste? Bel dan zo snel mogelijk het noodnummer 112.

Je eerste reflex moet zijn: binnen blijven, het lawinebulletin in de gaten houden en wachten tot het gevaar geweken is. Lawines kunnen heel onverwacht ontstaan en toeslaan. Zelfs een echte pro komt in de problemen als hij zich onvoorbereid buiten de piste waagt. Een sneeuwlawine is namelijk altijd sneller dan een mens, zélfs als het een wedstrijdskiër is. Wil je toch offpiste skiën of snowboarden, zorg dan dat je over de nodige lawinekennis beschikt of ga op pad met een ervaren gids, die de weersomstandigheden en het terrein op zijn duimpje kent. Zonder het juiste materiaal – lawinepieper, sonde en schepje – ben je een vogel voor de kat eens de sneeuw begint te rollen. Neem vooral geen onnodige risico’s: slaat het weer plots om en heb je een beperkte zichtbaarheid, kies dan voor de skilift om weer naar het dal af te dalen.
Zo ga je veilig offpiste >

Veelgestelde vragen over onderhoud

Met een regelmatig en correct uitgevoerd onderhoud kan je de levensduur van je wintersportmateriaal aanzienlijk verlengen. Je doet dit best één keer grondig voor je op skivakantie vertrekt. Ben je een frequente skiër of snowboarder? Dan geef je je materiaal best aan het einde van het skiseizoen nog eens een beurt voor je alles opbergt tot het volgende seizoen.
Zo onderhoud je je wintersportmateriaal >

Klik je ski’s uit elkaar en bewaar ze uit de zak, op een droge plaats. Je ski’s of snowboard bewaar je best rechtop of op hun zijkant – niet plat op de grond – zodat ze hun veerkracht behouden. Haal de binnenschoenen uit je boots en berg ze kurkdroog, met gesloten buckles of gestrikte veters op in een droge, koele en donkere ruimte voor het volgende winterseizoen.
Zo onderhoud je je wintersportmateriaal >

Een laagje wax aan de onderkant van je latten of plank laat je moeiteloos glijden over de sneeuw. Helaas blijft die wax er niet eeuwig op zitten … Wil je vermijden dat de verse sneeuw aan de onderkant van je ski’s of snowboard blijft plakken, dan breng je best vóór vertrek (zelf of in het Snow Atelier), maar ook na elke wintersportdag een verse laag wax aan. Tot slot is waxen ook een goed idee wanneer je je spullen opbergt na het seizoen, zodat ze niet uitdrogen. 

Zo onderhoud je je wintersportmateriaal >

Wil je het grondig aanpakken, dan heb je een elektrisch waxijzer, een waxschraper en -borstel en de juiste ‘hot wax’ nodig. Eerst warm je het waxblokje op tegen het elektrisch waxijzer tot het smelt, waarna je er het beleg van je ski’s of snowboard mee insmeert. Is de wax goed afgekoeld? Verwijder dan de overtollige was met een plastic waxschraper. Nadien ga je er nog even overheen met een waxborstel en dan … ben je klaar om de berg af te glijden!

Zo onderhoud je je wintersportmateriaal >

Door harde sneeuw of stenen op je pad raken de stalen kanten van je latten of board na een tijdje bot, waardoor je niet meer vlot kan sturen en stabiel op de pistes kan glijden. Met een handslijper kan je de staalkanten snel in de gewenste hoek slijpen. Hoe kleiner de hoek, hoe scherper de randen. Een slijpsteen is handig om kleine bramen en roestvorming netjes te verwijderen. Met een diamantvijl maak je de randen van je ski’s en snowboard weer spiegelglad.

Zo onderhoud je je wintersportmateriaal >

Breng jouw ski’s of snowboard een tweetal weken voor vertrek binnen bij jouw A.S.Adventure Store. Wij bezorgen je materiaal zorgvuldig én veilig aan ons eigen Snow Atelier voor een grondige onderhoudsbeurt. Ook na je vakantie is zo’n wellnesskuur voor je wintersportmateriaal geen overbodige luxe: zo zijn je latten en board beschermd tegen roest en klaar voor het volgende wintersportseizoen. 

Zit er dons in je kledij, dan heb je een speciaal wasproduct nodig. Geen dons te bespeuren? Draai je wintersportbroek en -jas dan binnenstebuiten en laat ze in de wasmachine draaien op het synthetische wasprogramma op 30 °C. Met de speciale wasproducten van Nikwax of Grangers zit je altijd goed! Langzaam laten drogen op een droogrek is ideaal. Stop je skikledij enkel in de droogkast als er op het etiket staat dat dit mag. Berg je jas en broek pas op als ze écht droog zijn.

Zo onderhoud je je wintersportkledij >


Alles voor wintersporters

Wie de pistes af sjeest, kan goede uitrusting gebruiken. Van ski-jas tot skibril, we zetten al wat je nodig hebt in een handig overzicht. 

Sneeuwwitte inspiratie

Checklists, keuzewijzers, inspiratie, onderhouds- en andere gouden tips: we zetten het allemaal voor je op een rijtje. 


Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.