Waarom Sherpa streeft naar een cadeau van tien miljoen schooldagen
De missie van Sherpa Adventure Gear is even uitzonderlijk als doodgewoon. Het in 2003 door Tashi Sherpa opgerichte outdoorkledingmerk maakt eerlijke kledij en accessoires en tracht daardoor de levenskwaliteit van de sherpa’s en hun families in Nepal danig te verbeteren. Met succes, want zeventien jaar later stelt Sherpa meer dan 1.500 werknemers te werk en wordt een groot deel van de collectie in Nepal vervaardigd.
Scholen renoveren
Maar het stopt niet bij die nobele missie. Er is inmiddels een heuse Sherpa-community ontstaan en die doet meer dan alleen maar voor extra werkgelegenheid in Nepal zorgen. “De Sherpa School Days-visie houdt in dat er van elk verkocht Sherpa-item – of dat nu een winterjas, een fleecetrui of een muts is – telkens weer een bepaald bedrag wordt doorgestort naar een fonds dat naar school gaan betaalbaar maakt voor de Nepalese jeugd”, zegt Jamie Fisher, Head of Digital Marketing van Sherpa.
“Liefst 43 procent van de kinderen in Nepal stopt met school op hun twaalfde. Wat zoveel betekent als: na de basisschool genieten ze geen enkele vorm van opleiding meer. Daar wil Sherpa iets aan veranderen, door geld in te zamelen waarmee leerkrachten opgeleid kunnen worden en hand- en leesboeken aangekocht en verspreid kunnen worden. Als we dan ook nog bibliotheken kunnen bouwen en we de broodnodige renovatiewerken aan de schoolgebouwen kunnen uitvoeren, zijn we toch al een heel eind op weg.”
1 verkocht item = 1 schooldag
Met de opbrengst van de verkoop van elk Sherpa-product kan een Nepalees kind één dag naar school. Door het dragen van de Sherpa Adventure Gear help jij dus mee een kind te onderwijzen en kansen te creëren voor een nieuwe generatie. Een kleine bijdrage met een grote impact!
Dropouts vermijden
Tien miljoen schooldagen. Dat is het doel dat ze bij Sherpa voor ogen hebben. “Dat bereiken voor 2030 is inderdaad onze ambitie”, beaamt Jamie Fisher. “Hoe meer kinderen we een kwaliteitsvolle opleiding kunnen laten volgen, hoe liever. En hoe meer gemeenschappen we daarin kunnen betrekken, hoe beter. Want hoewel lang niet alle Nepalezen al overtuigd zijn van de verstrekkende gevolgen van vroegtijdig stoppen met school, toch zijn die er wel degelijk.
Meer dan veertig procent van de kinderen tussen vijf en zeventien zijn al aan het werk in Nepal. Twee derde van de werkende kinderen zijn jonger dan veertien. Daar komt dan nog eens bij dat zeven procent van de meisjes in het huwelijksbootje stapt voor ze vijftien zijn. Maar liefst veertig procent trouwt voor ze meerderjarig zijn.
Onderzoek wijst uit dat ieder jaar extra scholing de kans op een huwelijk voor hun achttiende met vijf procent doet afnemen. Geen wonder dus dat we, samen met Room to read, zo inzetten op opleiding en gendergelijkheid.” Room to read bereikte met al haar campagnes al meer dan zestien miljoen kinderen in 30.000 verschillende gemeenschappen, verspreid over zestien landen.
Verschil maken
Meer nog dan een kwalitatief hoogstaand en duurzaam outdoormerk is Sherpa een sociale katalysator. De vaak in armoede levende sherpa’s ondersteunen, dat was zeventien jaar geleden al de insteek van oprichter Tashi Sherpa. En die aanpak is in de loop der jaren alleen maar uitgebreid. “Door middel van de Sherpa Adventure Gear kledingcollectie stellen we niet alleen mensen te werk die anders de eindjes misschien niet aan elkaar zouden kunnen knopen, maar we bieden naast warmte ook hoop”, geeft Jamie Fisher mee. “Wij kunnen ons dat misschien niet goed voorstellen, maar een job hebben biedt op zich al hoop op een beter leven.
En als er iets van goudwaarde is in zulke omstandigheden, is het wel hoop. Daarmee alleen al maak je een wezenlijk verschil in andermans leven. Of hoe je als klein merk wel degelijk de wereld kan veranderen. Dat klinkt misschien een tikje hoogdravend, maar daar geloven we met z’n allen heel hard in. We zien het ook iedere dag weer in de praktijk omgezet worden.”
Werknemers groeien
Hoe dat dagelijkse leven er dan uitziet bij de Sherpa-medewerkers? “Onze medewerkers kunnen ’s ochtends hun kinderen naar school brengen en daarna naar hun werkplek gaan. Dat klinkt banaal, maar dat is het in Nepal zeer zeker niet. De vrouwen doen er doorgaans drie uur over om een Sherpa-muts te vervaardigen en zijn maar wat blij dat ze hun dagen kunnen vullen met een betekenisvolle job in prima werkomstandigheden. Hoe succesvoller het Sherpa-verhaal wordt, hoe meer ook onze medewerkers zullen groeien. En daar kan een hele gemeenschap van meegenieten.”
Sherpa Adventure Gear maakt meer dan alleen maar kledij. Prachtige Nepalese designs worden naadloos gekoppeld aan een maatschappelijk missie waar je het warm van krijgt.
Niet alleen de missie van Sherpa Adventure Gear is aantrekkelijk, ook de kledij van Sherpa is meer dan de moeite waard. Ontdek de collectie!
