Zwart of een wolkje melk? Voor sommigen start de dag altijd met koffie, ook als ze gaan kamperen. Met onze tips zet je goede koffie tijdens je kampeertrip.
Oploskoffie of filter?
Wat voor koffie wil je gebruiken? Dat is de eerste vraag waar je als kampeerder mee te maken krijgt. Oploskoffie is natuurlijk het makkelijkste. Je kookt water op je (gas)vuurtje en deponeert de koffie erin. Even roeren en klaar.
Kies je liever zelf de roast van je bonen, dan is filterkoffie een betere optie. Giet het kokende water in een filter met gemalen koffie, en je kan gaan genieten. Het duurt wat langer, maar deze populaire manier van koffiezetten geeft je de smaak waar je naar op zoek bent.
Gemalen of zelf malen?
Als je voor filterkoffie kiest, moet je nog beslissen of je gemalen koffie in je rugzak steekt, of ter plekke de koffiebonen gaat malen. Bij vooraf gemalen koffie verlies je altijd een klein beetje smaak. Als je het echt puur wil houden, kan je dus maar beter zelf je bonen fijnmalen.
Naast het smaakvoordeel, heb je een grotere keuze aan koffiebonen. Het malen zelf is bovendien niet zo’n groot karwei. Met een eenvoudig koffiemolentje is de klus zo geklaard. Kies er eentje waar je geen elektriciteit of batterijen voor nodig hebt.
4 manieren om campingkoffie te zetten
Italiano, à la Française of laten doorlopen? Ook hier zijn er weer heel wat mogelijkheden. Je eigen smaak speelt de grootste rol bij de keuze. Heb je veel ruimte in de auto of reis je met een camper of caravan? Dan neem je gewoon je lievelingskoffiemachine met je mee.
Percolator
Ben je wel te vinden voor de quick shot en intense smaak van espresso? Dan is een Italiaanse percolator een goede zet. Vul het onderste deel met water, doe gemalen koffie in de filter en zet de percolator op het vuur. De warmte stuwt het water naar boven, zodat het geleidelijk bij de koffie komt. Met je espresso breng je gegarandeerd leven in de tent!
Koffiefilter
Een eenvoudige manier, zonder dat je al te veel hoeft te doen of veel materiaal hoeft mee te sleuren, is een opvouwbare, herbruikbare koffiefilter. Vul de filter met gemalen koffie en giet er heet water op. De koffie sijpelt traag door - vandaar de naam slow coffee. Deze koffiefilters zijn er bovendien in verschillende uitvoeringen: gaande van een mok met ingebouwde filter tot een handige opzetfilter die past op elke koffietas.
Cafetière
De derde zetmethode is op z’n Frans met een cafetière of french press. Hiervoor gebruik je grof gemalen koffie, liefst van een iets mildere soort. Je voegt heet water toe en laat de koffie intrekken (zo’n 4 minuten). Druk de pers naar beneden en je koffie is klaar!
Koffiezetmachine
In een grote camper of caravan vind je meestal wel een plekje om je favoriete koffiezetmachine te stallen. Mmmm, da’s puur genieten net zoals thuis!
Wat doe je met het koffiedik?
Sta je met je tent, camper of caravan op een camping, dan mag je de koffiedrab samen met de filter bij het groente- en fruitafval deponeren. Kampeer je in het wild, dan geldt steeds de regel dat je zo weinig mogelijk sporen mag achterlaten. Leave no trace. Stop je al je afval in een zakje of gesloten container en neem het met je mee om later weg te gooien in een geschikte vuilnisbak.
De beste koffiebeker voor jouw kampeertrip
Wie nog op zoek is naar de juiste koffiekop heeft keuze te over.
● De klassieke emaille koffiebeker doet het niet alleen op Instagram goed. Ook je koffie smaakt er voortreffelijk in.
● Wil je een tas die tegen een stootje kan, kies dan een roestvrijstalen kop of een aluminium exemplaar.
● Wanneer je vooral plaats en gewicht wil besparen, opteer je voor een handige lichtgewicht, opvouwbare kop.
Wie graag tijdens een wandeling geniet van een kopje koffie (of twee), kan deze al maken op de camping. Of misschien zit je gewoon met een heerlijk restje dat je niet wil weggooien. Dan kan je zeker een goede thermofles gebruiken!
Ken je deze A.S.Adventure-diensten al?
· Bij ons kan je een heel scala aan kampeermateriaal huren. Van tent tot slaapzak, rugzak of matje, we’ve got you covered. Bekijk het aanbod.
· Is je slaapzak of regenjas aan een wasbeurt toe? Onze wasservice ontfermt zich er graag over, zo krijg je je spullen weer kraakhelder terug.
· Bij een kampeertrip komt heel wat kijken. Laat je tijdens een personal shopping-afspraak in de winkel persoonlijk adviseren door onze kampeerexperten.
· Hebben je wandelschoenen een onderhoudsbeurt nodig of wil je ze laten herstellen? Dat kan in ons schoenatelier!