De kans dat je nog precies weet hoe je allereerste schooldag eruit zag, is klein. Wat wél zeker is, is dat die eerste dag van je schoolcarrière behoorlijk spannend is, zowel voor je kind als voor jezelf. Gelukkig vind je bij A.S.Adventure al wat je nodig hebt om je peuter goed van start te laten gaan: van handige snackdoosjes en lekvrije drinkflessen tot een veilige fietshelm. Die nieuwe vriendjes volgen vanzelf!
Onmisbare schoolspullen voor een goede start
Checklist: van rugzakje tot knuffel
Fruitdoosje goed gevuld, tutje of knuffel voor het dutje, reservekleding voor eventuele ongelukjes: met deze checklist heeft je peuter alles zeker bij.
Welk formaat van boekentas heb je nodig?
Je kleine spruit heeft overdag niet vee nodig. Een rugzak van 6-10 liter is voldoende voor een brooddoos, drinkfles, snackdoosje en de agenda.
Klein: 10 liter of kleiner (ideaal voor de instapklas)
Middel: tot 12 liter (ideaal voor de kleuterschool)
Hulp nodig bij het kiezen?
Hoe kies je de beste boekentas?
Groot of kleiner, met felle prints of in een leuke kleur, veel aparte vakjes of net heel minimalistisch: er is een rugzak voor elk kind. Wij helpen je kiezen!
Hoe kies je de beste kinderfietshelm?
Veiligheid boven alles en zéker onderweg naar school en terug naar huis. Het belangrijkste is dat de fietshelm goed past én dat hij er tof uitziet.
Hoe kies je de beste drinkfles?
Ook op school geldt: stay hydrated! Kies voor een lekvrije, duurzame drinkfles. Zo blijft niet alleen de boekentas, maar ook de natuur intact. Wij helpen je kiezen!
Hoe kies je de beste boekentas?
Groot of kleiner, met felle prints of in een leuke kleur, veel aparte vakjes of net heel minimalistisch: er is een rugzak voor elk kind. Wij helpen je kiezen!
Hoe kies je de beste kinderfietshelm?
Veiligheid boven alles en zéker onderweg naar school en terug naar huis. Het belangrijkste is dat de fietshelm goed past én dat hij er tof uitziet.
Hoe kies je de beste drinkfles?
Ook op school geldt: stay hydrated! Kies voor een lekvrije, duurzame drinkfles. Zo blijft niet alleen de boekentas, maar ook de natuur intact. Wij helpen je kiezen!
Veilig in het verkeer
Veilig met de fiets naar school
Neem jij je peuter mee in een fietsstoeltje, bakfiets of fietskar, of is het van ‘zelf doen’ met een eerste loop- of pedaalfietsje? Zorg naast een stevige fietshelm ook voor reflecterende accessoires zodat jij en je oogappel goed zichtbaar zijn. Meer weten over veilig naar school fietsen?
Populaire merken
Veelgestelde vragen voor de eerste schooldag
Wat heeft mijn peuter nodig voor de eerste schooldag?
Dit is jouw checklist:
- Zorg voor een goeie lekvrije drinkfles en oefen samen op het zelf openmaken (en weer sluiten).
- Zorg voor een brooddoos die je peuter zelf open en dicht kan doen (even oefenen!). Kies je voor een brooddoos met compartimenten of voor een bentobox met verschillende vakjes en bakjes, dan kan je tip 3 overslaan.
- Geef een (bijpassend) fruitdoosje en een koekendoosje mee voor respectievelijk het fruit en de snack. Zoals altijd geldt: zorg dat je kindje het zelf open en dicht kan doen. De meeste scholen houden niet van koeken met chocola (plakhanden!). Geef genoeg fruit mee, maar ook weer niet té veel.
- Oeps, een ongelukje is snel gebeurd. Geef op de eerste schooldag alvast een zakje reservekleding mee waar je overal de naam van je kind in zet.
- Vergeet ook andere dingen niet die de school eventueel vraagt. Eigen zakdoeken, foto’s van de ouders, een favoriete knuffel (maar zorg dat hij ook weer naar huis komt) of eventueel eigen knutselgerief.
Is mijn kind klaar voor school?
Het moment van de eerste schooldag is niet zomaar gekozen: rond 2,5 jaar neemt de ontwikkeling van een gemiddeld kind een enorme sprong. Maar natuurlijk: gemiddelden zijn er om van af te wijken. Als jouw kindje naar de crèche of onthaalmoeder is geweest, kunnen zij je helpen om te beoordelen of ze al klaar zijn voor school, en dus voor een nieuwe uitdaging.
Sommige scholen vragen dat je kindje overdag grotendeels zindelijk is. Verder kijken pedagogen vooral of een kindje zich al kan uitdrukken. Dat hoeft nog niet in volzinnen, zolang het maar duidelijk is wat hij of zij wil. Het kan helpen om na een aantal weken aan de juf te vragen of alles lukt. Vertrouw verder vooral op je gevoel!
Wat kunnen peuters?
Zowel motorisch als sociaal en emotioneel maken peuters een grote sprong. Je kleintje wordt bijvoorbeeld veel behendiger, de bewegingen worden steeds verfijnder. Rennen zonder te vallen, tekenen, een potloodje vasthouden, voorzichtig knippen en plakken enzovoort. En waar de wereld eerst nog vooral om zichzelf draaide, leert je peuter nu ook de gevoelens van een ander te herkennen, begrijpen en ermee om te gaan. Iemand troosten als hij of zij verdrietig is, speelgoed delen met andere kindjes, die sociaal-emotionele ontwikkeling is onmisbaar.
Ook de taalontwikkeling komt in een enorme stroomversnelling. Waren het vroeger nog vooral losse woordjes, dan maakt je peuter nu kleine zinnen van twee of drie woorden. Of zelfs langer!
Wat doen peuters tijdens een eerste schooldag?
De allereerste schooldag is een groot avontuur. Veel scholen organiseren net voor het begin van het schooljaar een wenmomentje of kijkdag. Ga er samen met je peuter heen en verken de school en het klasje. Dit is ook het ideale moment om de juf wat beter te leren kennen. In de peuterklas wordt vooral veel gespeeld. Denk aan zakdoekje leggen, verstoppertje, knikkeren, een kamp bouwen in de klas… Zo’n allereerste dag moet vooral leuk zijn. Met een dutje tussendoor!
Welke boekentas koop ik voor mijn peuter?
Een goede rugzak is niet te groot en te zwaar, zodat je peuter hem gemakkelijk kan aandoen. Kies een exemplaar met genoeg ruimte voor een drinkfles, brooddoos, snacks en een A5-mapje. De belangrijkste tip: kies een rugzakje dat je peuter mooi vindt. Maak er gerust een echt moment van: een eigen boekentasje krijgen, kan de start zijn van de voorbereiding op de eerste schooldag!
Welke rugzak kies ik voor de peuterklas?
Als je kleine spruit voor het eerst naar de peuterklas gaat, heeft die nog niet zoveel spulletjes nodig. Een klein rugzakje tot 6 liter is voldoende. In zo’n rugzakje passen een brooddoosje en drinkfles en je hebt ruimte over voor een extra setje kleding of het favoriete speelgoed van je peuter. Zo’n klein exemplaar is ook handig om mee te nemen naar logeerpartijtjes bij de grootouders of naar een playdate met vriendjes!
Hoeveel mag een boekentas wegen?
Een schooltas mag niet meer dan 10% van het lichaamsgewicht van je kind bedragen. Als je twijfelt, even de weegschaal bovenhalen dus! Zorg er ook altijd voor dat het zwaartepunt van de rugzak zo dicht mogelijk bij het lichaam zit. Vertel je kinderen dus dat ze zware mappen of boeken altijd achteraan stoppen. Beter een pijnlijke rug voorkomen dan genezen!
Hoe kies ik een drinkfles voor mijn kind?
Genoeg drinken, begint met de juiste drinkfles. Voor peuters kies je best een drinkfles met een eenvoudige dop. Een pop-up tuit open en sluit je met een eenvoudige druk op de knop. Zorg zeker voor een fles waar voldoende water in past, want peuters kunnen hun drinkfles nog niet zelf bijvullen. Een transparant exemplaar is handig, omdat de juf dan mee in de gaten kan houden hoeveel je kleintje drinkt. Extra handig op warme dagen! Net zoals een handige draaglus aan de fles, waar een peuterhandje vlot doorheen past. En drinken maar.
Welke gezonde lunch geef ik mee naar school?
Stopt jouw inspiratie bij een boke met choco of heb je gewoon te weinig tijd om een lekkere schoollunch te bedenken? Wij hebben jummie tips!
- Probeer een bentobox: een grote maaltijd kan intimiderend zijn voor kleintjes. Wanneer je kleinere porties en veel variatie aanbiedt, zijn ze sneller geneigd ervan te eten. Kies voor verschillende gezonde snacks zoals rauwe groentjes, rozijnen en nootjes.
- Briefje: een schoollunch wordt eens zo leuk wanneer je er een lief briefje in verstopt. Een post-it met een lieve boodschap of tekening doet wonderen!
- Soep: een tas soep meegeven is een fantastische manier om je kinderen genoeg groenten te laten eten. Een vers soepje in een geïsoleerde thermosfles die de juf kan uitschenken, heerlijk.
Hoe laat ik mijn kind veilig door het verkeer fietsen?
- Zorg ervoor dat je kind voldoende zichtbaar is in het verkeer. Kijk na of de fiets van je kind is uitgerust met reglementaire fietsverlichting en zorg ervoor dat ze telkens een fluohesje dragen. Vinden ze dat niet hip of cool? De fluohesjes van WOWOW zijn net dat tikkeltje specialer.
- Laat ze zeker een fietshelm dragen.
- Stippel op voorhand de veiligste route uit, ook al is dat niet noodzakelijk de kortste.
- Oefen de uitgestippelde route samen met je kind(eren) in. Op die manier kan je hen op potentiële gevaren wijzen en leren oversteken op veilige plekken.
Hoe check ik of de fiets van mijn kind in orde is?
Met een fiets en veiligheidsuitrusting die goed in orde zijn, vermijd je niet alleen nare ongevallen, maar ook vervelende boetes. Met deze checklist komen je kids goed op hun bestemming aan:
- Fietsverlichting: een wit of geel licht vooraan, een rood licht achteraan. Dat mag vast gemonteerde verlichting zijn, maar losse lampjes zijn ook toegestaan.
- Fiets: zorg dat de remmen voor- en achteraan werken, de fietsbel goed rinkelt en zorg voor reflectoren op alle belangrijke punten.
- Afstelling fiets: pas de zadel- en stuurhoogte aan, pomp de banden op, controleer de wielen en de spaken, smeer de ketting en zorg voor een stevig fietsslot.
Hoe check ik of de fiets van mijn kind in orde is?
Met een fiets en veiligheidsuitrusting die goed in orde zijn, vermijd je niet alleen nare ongevallen, maar ook vervelende boetes. Met deze checklist komen je kids goed op hun bestemming aan:
- Fietsverlichting: een wit of geel licht vooraan, een rood licht achteraan. Dat mag vast gemonteerde verlichting zijn, maar losse lampjes zijn ook toegestaan.
- Fiets: zorg dat de remmen voor- en achteraan werken, de fietsbel goed rinkelt en zorg voor reflectoren op alle belangrijke punten.
- Afstelling fiets: pas de zadel- en stuurhoogte aan, pomp de banden op, controleer de wielen en de spaken, smeer de ketting en zorg voor een stevig fietsslot.
Hoe bereid ik mijn kind voor op de eerste schooldag?
Wees in de eerste plaats zelf heel enthousiast over school! Je kan er zelf verhaaltjes over vertellen, of zoek een leuk leesboekje over naar school gaan. Hierboven lees je wat je best allemaal in hun rugzakje stopt, zodat je zeker niets vergeet. Wat je zéker niet mag vergeten: stop samen alles in het rugzakje. Zo weet je kind wat er juist in zit én waar het zit. Kies voor doosjes en drinkflessen in kinderformaat die makkelijk te openen zijn. Een keertje oefenen thuis is een goed idee. En dan samen aftellen maar! Voor je het weet staan ze te popelen om naar school te gaan.
Hoe neem ik het best afscheid?
Sommige peuters rennen die eerste dag naar binnen zonder om te kijken, andere kindjes huilen alsof ze nooit meer naar huis mogen. En zeker dat tweede kan jouw ouderhart in duizend stukjes breken. Dit kan misschien helpen tegen tranen op de eerste schooldag:
- Blijf herhalen dat je terugkomt en dat je niet voor altijd weg bent. Tijdsbesef is niet altijd gemakkelijk op deze leeftijd.
- Laat je kindje weten wie hem of haar komt halen: is het een van de ouders of misschien wel opa? Dit kan een fijne houvast zijn én geruststelling dat er echt wel iemand komt.
- Teken eventueel een klein hartje of bloemetje op de hand van jouw kindje als ‘misknopje’. Als ze verdrietig zijn, kunnen ze daarop drukken: dan voelen jullie dat thuis. Knipoog.
Nood aan shopadvies voor je kids?
Krijg 1-op-1 advies tijdens een gratis personal shopping.
Uiteindelijk zijn het je kids die zich goed moeten voelen in hun nieuwe outfit. Voor iedere bengel wat wils!
