Ontdek België met de mountainbike. We zetten negen knappe routes in Vlaanderen en Wallonië op een rij.
Vijf MTB routes in Vlaanderen
© Kemmelberg
Mountainbikeroute in Heuvelland (West-Vlaanderen)
· Startplaats: De Lork, Kattekerkhofstraat 2, 8956 Kemmel
· Routes: Aangeduid met groene, blauwe en rode bordjes
· Inspanningsgraad: Afhankelijk van hoeveel lussen je aan elkaar linkt, van gemakkelijk tot lastig.
· Technische moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk
De Kemmelberg is één van die mythische hellingen die elke wielerliefhebber minstens één keer in zijn leven beklommen moet hebben. Het West-Vlaamse Heuvelland is echter ook een schitterend mountainbikegebied met vanuit startplaats Kemmel drie prachtige routes. De groene basislus is 29 kilometer lang en loodst je over de Kemmelberg, de blauwe lus is 41 kilometer lang en de rode route is goed voor 37 kilometer fietsplezier. Wie er een daguitstap van maakt én over een stel goed getrainde kuiten beschikt kan de routes ook aan mekaar linken. Zo ontstaan ritten van 66, 71 of zelfs 106 kilometer. Technisch nooit super uitdagend en daarom prima te rijden met een hardtail mountainbike, maar tegelijk ook geen seconde saai of vervelend want het Heuvelland biedt achter elke boom en op de top van elke helling wel een nieuw vergezicht dat je als achtergrond voor je computerscherm wil gebruiken.
© Kluisberg
Mountainbikeroute in Kluisbergen (Oost-Vlaanderen)
· Startplaats: Recreatiedomein Kluisbos, Poletsestraat 69, 9690 Kluisbergen
· Routes: Aangeduid met groene, blauwe en rode bordjes
· Inspanningsgraad: Afhankelijk van hoeveel lussen je aan elkaar linkt, van gemakkelijk tot lastig.
· Technische moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk
De Kluisberg is één van de ‘gemakkelijkere’ hellingen uit de Ronde van Vlaanderen, al blijft het voor de wielertoerist wel een flinke bult. Recreatiedomein Kluisbos ligt midden in het gelijknamige loofbos dat een speeltuin is voor mountainbikers. De 11 kilometer lange groene route is de basislus van het netwerk aan mountainbikeroutes dat hier is aangelegd. De groene lus blijft zo goed als helemaal in het Kluisbos, met een klein uitstapje naar de Waalse zuidkant van de heuvelrug. De blauwe route is 10 kilometer lang en laat je de beruchte Oude Kwaremont offroad beklimmen, een inspanning die je kuiten op ontploffen zal zetten. Ben je dan nog niet uitgesport, dan ligt er nog een rode lus klaar die je in 17 kilometer onder andere over de belachelijk steile Paterberg stuurt. Of anders gezegd: de finale van de Ronde van Vlaanderen in een notendop, maar dan voor mountainbikers. De machtig mooie vergezichten krijg je er gratis bovenop.
© Lichtaart
Mountainbikeroute in Lichtaart (Antwerpen)
· Startplaats: Coolseweg, 2460 Kasterlee
· Route: Aangeduid met groene bordjes
· Inspanningsgraad: Aan een rustig tempo een makkie. Volgas een ware uitputtingsslag.
· Technische moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk
De groene lus van het mountainbike routenetwerk van Herentals-Kasterlee is slechts 11 kilometer lang, maar loopt voor 97% over onverharde paden in de bossen van Lichtaart. De beperkte hoogteverschillen die het landschap te bieden heeft worden maximaal benut want de route slingert op en af tussen de bomen als was het een rollercoaster van pretpark Bobbejaanland (dat trouwens vlakbij ligt). Deze route is ideaal voor mountainbikers en veldrijders die hun techniek willen aanscherpen en hun bochtensnelheid willen opdrijven want slalommend tussen de bomen biedt de route je alle kansen om je stuurtechniek te verbeteren. Op de dreven tussen de slalomsecties kan je een beetje uitrusten of juist nog eens het onderste uit de kan halen. Bijkomend voordeel van de route is de zandgrond waarop je rijdt, een ondergrond die ook na weken van onophoudelijke regenval perfect berijdbaar is. Geen wonder dat de beste veldrijders van het land iedere week op dit rondje te vinden zijn! Voor wie meer kilometers wil rijden zijn er aansluitmogelijkheden op de routes van Herentals, Netepark en Tielen.
Tip: wat heb je allemaal nodig om de EuroVelo 5 te fietsen?
Het avontuur lonkt, maar eerst moet je nog inpakken natuurlijk.
Met onze checklist vergeet je zeker niets in je fietstassen te stoppen!
© Hoge Kempen / Nationaal Park Hoge Kempen
Mountainbikeroute in de Hoge Kempen (Limburg)
· Startplaats: Verschillende mogelijkheden
· Routes: Aangeduid met rode, groene, blauwe, gele of zwarte driehoeken
· Inspanningsgraad: Afhankelijk van hoeveel lussen je aan elkaar knoopt, van gemakkelijk tot behoorlijk pittig.
· Technische moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Hou je van avontuurlijk mountainbiken door een prachtig landschap? Dan kom je in de omgeving van Nationaal Park Hoge Kempen ongetwijfeld aan je trekken. Want hier doorkruis je machtige bossen en geniet je van schitterende uitzichten in een gevarieerd landschap. Met zo’n 400 kilometer aan mountainbikepaden, verspreid over 13 lussen, krijgt verveling geen kans. De routes lopen voor 98% over onverharde paden. Van beginner tot pro: elke mountainbiker haalt hier z’n hart op!
Mountainbikeroute in Holsbeek (Vlaams-Brabant)
· Startplaats: St. Maurusstraat 2, Holsbeek
· Route: Aangeduid met blauwe bordjes
· Inspanningsgraad: wat meer ervaring is meegenomen
· Technische moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
De blauwe lus van het mountainbike-routenetwerk van Holsbeek neemt je 27 kilometer lang mee, goed voor zo’n anderhalf uur pret op de pedalen. De lus doorkruist de vier deelgemeenten van Holsbeek, waarvan zo’n 58% off-road. Hier en daar krijg je een steil stuk voor de kiezen, dat prompt wordt beloond met een indrukwekkend vergezicht. Je sjeest via holle wegen, Vlaamse dorpjes, bospaden en oude bedevaartswegen door het landschap. In de afdaling in de Wingevallei daal je met de wind in de haren snel af langs een Hagelandse wijngaard. Zin in méér? De MTB-routes op het grondgebied van Holsbeek bestaan uit twee grote 8-vormige lussen. Die kunnen apart gereden worden of aan elkaar gelinkt: zo kan je kiezen uit 8 verschillende afstanden van 15 tot 53 kilometer.
Vier MTB routes in Wallonië
© Genappe
Mountainbikeroute in Genappe (Waals-Brabant)
· Startplaats: Place d’Hattain, Baisy-Thy
· Route: Aangeduid met blauwe bordjes.
· Inspanningsgraad: Gemiddeld
· Technische moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk
Geen enkele wielrenner debuteert in de Tour de France, net zoals geen enkele voetballer zijn eerste wedstrijd in de Champions League speelt. Ook voor mountainbikers is het belangrijk om de technische moeilijkheidsgraad en de lastigheidsgraad van de routes die je rijdt stapje voor stapje op te drijven. Heb je in Vlaanderen de meeste routes gereden, dan vind je aan de andere kant van de taalgrens, even ten zuiden van Brussel een mooi gebied om door te groeien. De mountainbikeroute van Genappe doorkruist een bijzonder charmante landbouwregio op een steenworp van de Leeuw van Waterloo. Technisch valt het allemaal nog prima te behappen, fysiek moet je op de steile hellingen toch een aantal keer flink uit je pijp komen. Al blijft de totale afstand van de route, 27 kilometer, wel heel haalbaar. Hoewel de route vooral over veldwegen en bospaden loopt, moet je enkele drukke steenwegen dwarsen. Voorzichtigheid is hierbij geboden.
© Houffalize
Mountainbikeroute in Houffalize (Luxemburg)
· Startplaats: Place de l’Eglise, Houffalize
· Routes: Aangeduid met gele, blauwe, rode, groene en zwarte bordjes
· Inspanningsgraad: Lastig
· Technische moeilijkheidsgraad: Moeilijk
Houffalize is zonder enige twijfel het hart van de mountainbikesport in België. Jarenlang werden op uitdagende omlopen op de steile hellingen van het Ourthedal wedstrijden op nationaal en internationaal niveau georganiseerd en ook voor de recreatieve mountainbiker heeft Houffalize een aantal mooie routes in petto. Er zijn maar liefst zeven bepijlde routes, maar op het internet vind je een veelvoud aan GPS-routes. Alle gemarkeerde routes starten op het Place de l’Eglise in het centrum van Houffalize, de gele route is 18 kilometer lang en leid je naar het zuiden. Dit is één van de toegankelijkste routes, zowel qua fysieke als technische lastigheidsgraad. Wil je eens aan den lijve ondervinden hoe pittig een modern cross-country mountainbikeparcours is, kies dan voor de zwarte lus. Amper 3,7 kilometer lang, maar op de supersteile helling tegenover de brandweerkazerne fiets je elke ronde wel 150 hoogtemeters bij mekaar. En de afdalingen zijn niet voor doetjes. Extra handig is dat er in Houffalize ook voor de niet-sporters van alles te beleven valt. Terwijl jij en je makkers je een hele dag uitleven op de fiets, kunnen de niet-fietsers terecht in watersportcomplex Vayamundo en/of in Houtopia, een natuurbelevingscentrum voor kinderen.
© Malmedy / Stoneman Arduenna / Dennis Stratmann
Mountainbikeroute in Malmedy (Luik)
· Startplaats: Malmedy
· Route: De hele route van Stoneman Arduenna staat voor je uitgestippeld.
· Inspanningsgraad: Heel zwaar
· Technische moeilijkheidsgraad: Moeilijk
Stel dat je het allermooiste van de Hoge Venen en de Ardennen in één rit wil beleven, hoe pak je dat dan aan? Door de Stoneman Arduenna te rijden. Doel van de trip is niet zozeer de sportieve uitdaging, wel de ‘goesting’ om maximaal van de buitenlucht en de omgeving te genieten. Je kiest zelf wanneer je de route fietst. De best getrainde sporters rijden de 176 kilometer met maar liefst 3.400 hoogtemeters op één dag, wie het wat rustiger aan wil doen kan de route in drie stukken hakken. Fietsplezier van de bovenste plank gegarandeerd, inclusief diploma voor wie de uitdaging tot een goed einde brengt.
© Thuin
Mountainbikeroute in Thuin (Henegouwen)
· Startplaats: Treinstation van Beignée
· Route: Staat hier voor je uitgestippeld
· Inspanningsgraad: Zwaar
· Technische moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Zin om vier uur lang los te gaan op je mountainbike over bospaden, singletracks en langs panoramische uitzichten? Dan moet je deze kant uit! Een goede conditie is een basisvereiste voor deze 46 kilometer aan pure mountainbikefun. Op enkele steile stukken moet zelfs de goed getrainde mountainbiker alles geven om boven te geraken zonder af te stappen. Challenge accepted?
MTB-toertochten in België
Toertochten of MTB-tochten zijn georganiseerde ritten over verschillende afstanden. Zin om alleen of met vrienden een gepijlde route te rijden? Op mountainbike.be vind je een overzicht van alle Belgische toertochten van het jaar.
Zeven musthaves om te mountainbiken
· Aangepaste kledij: Een gepassioneerd mountainbiker laat zijn fietsplannen niet saboteren door de weergoden, maar houdt wél rekening met het weer. Met de juiste laagjes is élk weer fietsweer. En met een fietsshort met ingebouwd zeem zit je comfortabel op je zadel. Onze keuzewijzer helpt je de juiste fietsbroek kiezen.
· Fietshelm: Als mountainbiker zijn slippertjes en valpartijen dagelijkse kost, zeker bij regenachtig weer. Een goede helm is dus geen overbodige luxe. Kies voor een lichte, goed passende helm die voldoende ventilatie biedt.
· Fietsschoenen: De juiste schoenen verbeteren je grip op je pedalen, terwijl jij downhill door de bossen sjeest.
· Fietssokken: Warme en sneldrogende sokken houden je voeten en tenen warm bij lagere temperaturen.
· Fietshandschoenen: Kies voor handschoenen die je een goede grip op je stuur geven. Graag warme handen bij koud weer? Ga dan voor gevoerde, winddichte exemplaren.
· Fietsbril: Een bril beschermt je ogen niet alleen tegen fel zonlicht en uv-straling, maar ook tegen opspattende modder en grind.
· Fietsrugzak: Ga je de hele dag de bossen in? In een lichtgewicht rugzak (met ventilerend rugpad) bewaar je handig je drinksysteem en energierepen voor onderweg.
Vuile fietskleding? Maak gebruik van onze wasservice
Heeft je fietskleding afgezien tijdens de mountainbiketocht? Breng je uitrusting binnen in de dichtstbijzijnde A.S.Adventure-winkel. Je fietskleding wordt professioneel gereinigd én terug waterafstotend gemaakt. Zo ben je weer helemaal klaar voor je volgende MTB-avontuur.