Fiets je vaak dezelfde routes en heb je zin om nieuwe paden te ontdekken? Onze expert Tom vertelt je over zijn favoriete routeplanner.
Welke fietsrouteplanners zijn er allemaal?
Papieren kaarten behoren voor de meeste fietsers allang tot vervlogen tijden. Wielrenners, gravelfietsers en mountainbikers schakelen anno nu een fietsrouteplanner in om hun route uit te stippelen of een kant-en-klare route te kiezen. Komoot, Strava, Bikemap, Vlaanderen Fietsland, RouteYou… Wie een routeplanner wil gebruiken, heeft keuze in overvloed. “Mijn favoriet is Komoot”, vertelt A.S.Adventure-expert Tom Marchal.
Wat is Komoot?
Van de modderigste singletrack tot de hoogste bergpas: met Komoot kom je overal (en geraak je ook terug thuis). Want Komoot is een navigatietool voor het vinden van kant-en-klare wandel- en fietsroutes, het uitstippelen van je eigen routes en het navigeren onderweg.
Je route volgen met Komoot
“Zodra ik mijn fietsroute gevonden of gemaakt heb in Komoot, download ik ze op mijn fietscomputer, de Edge 1040 van Garmin. Dat klinkt ingewikkeld maar is eigenlijk heel eenvoudig, want Komoot en Garmin ondersteunen elkaar. Ik hoefde slechts eenmalig een verbinding in te stellen op de website en sindsdien worden mijn routes bij het synchroniseren automatisch naar mijn fietscomputer opgeladen. Handig! En dat werkt niet alleen bij Garmin zo, want Komoot is beschikbaar op honderden apparaten: van fietscomputers tot sporthorloges.”
Heb je geen fietscomputer of smartwatch? Geen probleem! Je kan de route onderweg ook gewoon op je smartphone volgen. Download de Komoot-app voor Android of iOs op je telefoon en je bent vertrokken.
Hoe het prijskaartje van Komoot eruitziet? “Er is een gratis versie en een betalend Premium-abonnement.” Ben je benieuwd naar het verschil? Lees dan vooral verder.
Wat zijn de voordelen van Komoot?
• Eenvoudig in gebruik
• Via app en website
• Inspiratie door routes van anderen
• Maak makkelijk je eigen routes
• Volg fietsroutes offline
• Deel fietsroutes met je vrienden
• Kan zonder abonnement
• Compatibel met je sporthorloge-apps
• Ook voor wandelaars, hardlopers en andere outdoorliefhebbers
Hoe kan je Komoot gratis gebruiken?
Voor Tom is de gratis versie van Komoot voldoende: “Ik gebruik de app zonder abonnement. Dat is meteen ook het grote verschil met andere routeplanners. Het downloaden van de app is gratis, net als het plannen van fietsroutes.”
“Komoot werkt met kaarten per regio. Je eerste regio krijg je cadeau. Zo kan je alle features gratis uitproberen. Welke regio je gratis krijgt, bepaal je zelf. Kies best de regio waar je woont, zodat je er volop gebruik van kan maken”, tipt Tom.
Heb je de app getest met je gratis regio en wil je Komoot ook in andere regio’s gebruiken? Dan heb je twee opties: je ontgrendelt regio’s met een eenmalige betaling, of je meldt je aan voor een Premium-abonnement. Tom koos voor die eerste optie: “Ik schafte het Wereldpakket aan voor een eenmalig bedrag van 29,99 euro, om die kaarten offline te kunnen gebruiken en mijn route te exporteren naar mijn gps-apparaat.”
Komoot prijslijst*
• Één gratis regio
• Enkele regio: 3,99 euro
• Regiopakket: 8,99 euro (Bijvoorbeeld: West-België)
• Wereldpakket: 29,99 euro
• Premium abonnement: 59 euro per jaar
*Dit zijn de prijzen in maart 2023
Waarom zou je betalen voor Komoot?
Met de gratis versie van Komoot kan je al heel wat! Waarom zou je dan een jaarlijkse som neertellen voor een abonnement? “Er zijn heel wat goede redenen om te kiezen voor het Komoot Premium-abonnement”, bevestigt Tom:
• Meerdaagse planner: Een meerwaarde bij bikepacking of meerdaagse fietstrips. Je past je route aan volgens je eigen voorkeuren. De app berekent het aantal hoogtemeters, de moeilijkheidsgraad of gemiddelde fietstijd per dag, op basis van het aantal dagen dat je beschikbaar hebt voor deze reis. Bovendien kan je de nodige accommodaties toevoegen aan je route. Ben je niet helemaal thuis in het organiseren van dit soort trips? Geen nood, dan staan er talloze kant-en-klare reizen voor jou in de app.
• Sport-specifieke kaarten: Deze functie houdt rekening met de gekozen activiteit. Ga je bijvoorbeeld te voet van A naar B? Dan krijg je mogelijks een andere route voorgesteld dan wanneer je van A naar B fietst. Een handige functie als je de regio niet goed kent.
• On-Tour weerbericht: Zo weet je precies wanneer je je regenjas moet bovenhalen, wanneer je extra drinkwater nodig zal hebben of een sterke tegenwind tegemoet gaat. Komoot verwittigt je tijdig wanneer het donker zal worden, waar het precies regent of zelfs wanneer je een mooie zonsondergang kan spotten.
• Live Tracking: Dankzij deze functie kunnen je thuisfront of je fietsvrienden je steeds volgen. Ze kunnen exact checken waar je je bevindt, hoeveel kilometer je nog voor de boeg hebt, wanneer je precies aankomt… Zo weet je partner bijvoorbeeld wanneer je zal thuiskomen. Ook handig in het ergste geval: bij een ongeluk weten ze meteen waar je je bevindt.
• Premium Protection: De natuur is onvoorspelbaar, hoe goed je ook voorbereid bent. Daarom werkt Komoot samen met AXA Assistance voor een compleet verzekeringspakket. Van lekke banden en kapotte fietskettingen tot volledige opsporings- en reddingsacties. Een mooi extraatje!
• Privileged pricing: Geniet van flinke kortingen op fietsen en fietsuitrusting.
• Wereldpakket: Dit pakket opent de deur naar alle uithoeken van de wereld. Wil je van de gratis versie van Komoot naar Premium overstappen maar had je het Wereldpakket al aangekocht? Dan betaal je het eerste jaar een verlaagd abonnementstarief.
Benieuwd naar andere tips van onze expert?
Tom Marchal is verslaafd aan adrenalinekicks, zijn mantra is ‘travel light’ en hij wordt zielsgelukkig van een vers paar sokken na een lange wandeltocht. Benieuwd naar de tips van deze outdoor lover pur sang? Van sporthorloges en outdooritems tot advies om de Mont Ventoux op te fietsen.
Hoe kies je de beste fiets-gps?
Wil jij je horizon én je actieradius al fietsend verruimen met een gps-toestel? Met onze tips blijf je steeds op koers! Wij vertellen je waarop je moet letten bij het kiezen van een fiets-gps.