Hoe onderhoud je je thermisch ondergoed?
Hou je van wandelen, fietsen, skiën of een andere outdooractiviteit? Op een koude dag wordt dat een pak aangenamer met een warme isolatielaag onder je kleren. Maar ook in de zomer kan een setje thermisch ondergoed helpen om je zweet sneller af te voeren en je huid droog te houden. Wil jij lange tijd blijven genieten van je baselayer? Gun ’m dan regelmatig een juist onderhoud.
Hoe vaak was ik mijn thermisch ondergoed best?
Kom je thuis na een pittige wandeling, een intensieve fietstraining of een andere buitenactiviteit waarbij je flink gezweet hebt? Hoe vaak je jouw thermisch ondergoed moet wassen, hangt af van het materiaal.
Natuurlijk
Heb je een baselayer uit merinowol (eventueel in combinatie met Tencel), dan zal je wasmachine niet veel werk hebben. Merinowol is een ademend materiaal met een natuurlijke antibacteriële werking, waardoor je niet snel last zal krijgen van nare geurtjes. Na de 7 Days Challenge van het merk icebreaker bleek dat je hun T-shirts zelfs zeven aaneensluitende dagen kan dragen zonder naar zweet te ruiken! Het is dan wel belangrijk dat je ze elke dag goed laat verluchten, aan de waslijn of over een stoel.
Synthetisch
Thermisch ondergoed uit een synthetisch materiaal is ideaal voor zwaardere inspanningen, omdat het razendsnel vocht afvoert en heel snel weer opdroogt. Langs de andere kant krijg je in synthetische stoffen wel sneller last van zweetgeurtjes. Je stopt je baselayer dus maar beter meteen na elke inspanning in de wasmachine, zodat het zout van je zweet zich niet kan vastbijten in het textiel. Geen tijd om meteen een wasje te draaien? Spoel je ondergoed dan op z’n minst even uit onder de kraan en leg het te drogen op een droogrek, niet de dicht bij de verwarming.
Hoe was ik mijn thermisch ondergoed?
Tijd voor een grondige wasbeurt? Ook dan is het belangrijk om rekening te houden met het materiaal van je baselayer. Volg alleszins altijd de specifieke wasinstructies op het etiket!
• Een baselayer van merinowol was je best op een lage temperatuur met een speciaal wolwasmiddel, zonder wasverzachter of bleekmiddel. Je kiest daarbij best voor een handwas of voor het programma voor delicate was of wol.
• Thermisch ondergoed dat gemaakt is uit een synthetische stof, was je best binnenstebuiten. Omdat synthetische vezels meer geurtjes vasthouden dan thermisch ondergoed uit merinowol, verdient het wel de aanbeveling om ze regelmatig te wassen met een speciaal reinigingsmiddel en conditioner, zoals de Nikwax Basewash. Dit product reinigt niet alleen de stof, maar verdrijft ook geurtjes en voorkomt het intrekken ervan in de stof.
• Sommige modellen bestaan uit een mix van verschillende vezels. In dat geval respecteer je best de algemene wasinstructies voor de meest kwetsbare vezel in de textielmix. Bij een mix van 70 procent synthetische vezels en 30 procent merinowol, vertrek je dus best van de aanwijzingen voor merinowol.
Waarom gebruik ik best een speciale waszak?
Een speciale waszak, zoals de Guppyfriend, vangt 99% van de plastic en nylon microvezels op die vrijkomen bij het wassen van al je synthetische kledij. En dat is nodig, want die piepkleine microplastics kunnen niet worden gefilterd door waterzuiveringsinstallaties en komen dus in onze natuurlijke waterlopen en in ons drinkwater terecht. De Guppyfriend werkt als een microfilter en is slijtvast, gemaakt van robuuste polyamide die geen plastic vezels loslaat. Bovendien is de Guppyfriend gemaakt uit gerecycleerd materiaal. Zo draag je verder je steentje bij om de ecologische impact zo laag mogelijk te houden. Door je synthetische kleding te wassen in deze waszak, verslijt ze ook minder snel, aangezien de vezels minder snel loslaten. Klaar met wassen? Dan hoef je alleen nog de microvezels uit het waszakje te halen en ze bij het restafval te gooien. Reken op gemiddeld 1,9 gram per wasbeurt. Stop je je synthetische kledij toch los in de wasmachine zonder waszak, maak dan zeker na de wasbeurt de filter van je machine proper.
Hoe droog ik mijn thermisch ondergoed?
Net als bij (de frequentie van) het wassen, moet je ook voor het drogen van je thermisch ondergoed rekening houden met het materiaal waaruit het gemaakt is.
• Een baselayer uit merinowol leg je na het wassen plat te drogen, zodat de pasvorm optimaal blijft. Het droogproces kan je wel iets versnellen door je thermisch ondergoed eerst in een badhanddoek te rollen en je shirt daarop te laten drogen. Kies wel voor een droogplek uit de volle zon.
• Vaak zijn synthetische baselayers geschikt voor de droogmachine en houden ze hun pasvorm goed vast, zelfs wanneer je ze aan een droogrek hangt. Kijk wel altijd eerst goed de aanbevelingen van de fabrikant na op het waslabel voor je jouw ondergoed in de droogtrommel mikt! Hou er ook rekening mee dat je kledij sneller verslijt als je ze in de droogkast stopt, dus gebruik ’m enkel als het echt moet.
Strijken is niet aan de orde: ten eerste zijn de hoge temperaturen van je strijkijzer schadelijk voor de vezels van de stof, en ten tweede is thermisch ondergoed uit zichzelf al kreukvrij.
Zo onderhoud je je thermisch ondergoed: stappenplan
Natuurlijk materiaal (zoals merinowol en Tencel)
STAP 1: Laat je thermisch ondergoed verluchten na elke inspanning
Merinowol is een ademend materiaal met een natuurlijke antibacteriële werking, waardoor je niet snel last zal krijgen van geurtjes.
TIP: Leg je baselayer op een droogrek of op een stoel, waar hij goed kan uitwaaien.
STAP 2: Geef je thermisch ondergoed een grondige wasbeurt
Na enkele dagen zal je baselayer uit merinowol toch een rondje in de wasmachine kunnen gebruiken. Was ’m op lage temperatuur op een programma voor delicate was of wol.
TIP: Gebruik de Nikwax Wool Wash, om de ademende werking van de merinowol te heractiveren.
STAP 3: Leg je thermisch ondergoed te drogen
Leg je baselayer uit merinowol plat te drogen, zodat de pasvorm optimaal blijft, en zet je droogrek niet in de volle zon.
TIP: Om het droogproces te versnellen, kan je je ondergoed eerst in een droge handdoek rollen en het daarop verder laten drogen.
Synthetisch materiaal
STAP 1: Spoel je thermisch ondergoed uit na elke inspanning
Als je niet zo hard zweet, volstaat dit om de stof vrij te houden van zoutkristallen, zodat ze zich niet in het textiel kunnen vastbijten.
TIP: Geen tijd om te wassen? Hang je baselayer dan op z’n minst op een droogrek of aan de waslijn om te verluchten.
STAP 2: Geef je thermisch ondergoed een grondige wasbeurt
Draai je baselayer binnenstebuiten en stop hem in de wasmachine. Je gebruikt best de Nikwax Base Wash, om alle nare geurtjes te verwijderen.
TIP: Stop je synthetische baselayer in een speciaal waszakje zoals de Guppyfriend, om te voorkomen dat er na het wassen microplastics vrijkomen, die in ons drinkwater terechtkomen.
STAP 3: Droog je thermisch ondergoed aan de waslijn of in de droogkast
Synthetische kledij behoudt z’n pasvorm goed, dus je kan je ondergoed perfect te drogen hangen op het droogrek, aan de wasdraad of indien nodig in de droogkast stoppen.
TIP: Kijk altijd de instructies op het waslabel na om er zeker van te zijn dat je ondergoed de droogkast overleeft.
Geef je thermisch ondergoed een tweede leven!
Houden wisselende weersomstandigheden jou niet tegen om allerlei avonturen in de buitenlucht te beleven? Dan zal je thermisch ondergoed door veelvuldig gebruik en wassen na lange tijd onvermijdelijk verslijten. Gooi je baselayers niet zomaar in de vuilnisbak! Deponeer je ondergoed liever in onze Recycle Box, die je in al onze A.S.Adventure winkels kan vinden. Wij zorgen ervoor dat iemand anders nog plezier kan beleven aan jouw donatie – hetzij door hergebruik, hetzij als grondstof voor een nieuw product.
Laat je verder inspireren
Zo, je thermisch ondergoed is alweer klaar voor een nieuw buitenavontuur! Met deze onderhoudstips gaat ook de rest van je technische uitrusting een eeuwigheid mee.
Hét bewijs dat een baselayer uit natuurlijke materialen prima bestand is tegen geurtjes? Lees snel de ervaringen van ons testpanel na de 7 Days Challenge van icebreaker.