Mid season kortingen: tot -40% op fashion & kids
image link

Mid season kortingen: tot -40% op fashion & kids >

Dorien wil iedereen aan het hiken krijgen

Als je haar vijf jaar geleden had gezegd dat ze ooit met de grote glimlach zou gaan hiken, - in de bergen! zonder toilet! – ze had je vierkant uitgelachen. Maar tijden, en mensen, veranderen. Vandaag noemt Dorien Draps (27) zichzelf outdoor ondernemer en wil ze met haar Op Wandel Academy iedereen aan het wandelen krijgen. “Ik heb er mijn missie van gemaakt om zoveel mogelijk mensen op weg te helpen naar een leven in de buitenlucht. Een leven vol natuur, welzijn, rust en verbinding.”


Volmaakt gelukkig bovenop een berg

Een zonnige bestemming en een all-inhotel. Meer had Dorien vroeger niet nodig om de perfecte vakantie te beleven. Vandaag verkiest ze een tent. Die ze bij voorkeur zelf heeft meegezeuld naar de top van een berg. “Er zijn zo veel mooie plekken die je alleen te voet kan bereiken”, zegt ze. “In IJsland heb ik eens bovenop een berg gestaan die 360 graden zicht bood op de omgeving. Het kleurenspel op de vulkanische ryholietbergen was prachtig. Dat was een moment waarop ik me volmaakt gelukkig voelde.”

“Niemand zag in mij een sportieve wandelaar. Ikzelf misschien nog het minst.”

Vrienden die haar nog kennen van vroeger, maken er soms grapjes over. Dorien, hiken? Dat kan niet! “Niemand zag in mij een sportieve wandelaar”, glimlacht ze. “Ikzelf misschien nog het minst. Ik ben er ook totaal niet mee opgegroeid. Mijn ouders zijn geen buitenmensen. Wij zijn nooit samen de natuur in getrokken of gaan kamperen.”

 

En toch. Het kan verkeren in een mensenleven. “Tegenwoordig mis ik het als ik een paar dagen niet ben gaan stappen. Zowel fysiek als mentaal doet wandelen zo’n deugd. Het helpt me om mijn hoofd leeg te maken.



Wie is Dorien?

LEEFTIJD

28 jaar

 

BEROEP

Outdoor ondernemer, blogger en freelance copywriter        

 

Bezieler van Op Wandel (podcast en blog) en de Op Wandel Academy

 

WOONPLAATS

Woont in Leuven

 

HOUDT VAN

Lekker eten, festivals, reizen… en hiken natuurlijk 

 

Nam deel aan het Explore Camp van A.S.Adventure in Slovenië

Voor vandaag koos Dorien een van haar lievelingsroutes in eigen streek. We staan in natuurgebied Doode Bemde in Huldenberg. Op een papiertje heeft Dorien de wandelknooppunten genoteerd, samen goed voor zo’n 10.000 stappen. “Dit is een zalige tocht, zeker in de zomer. Straks zullen we door weides met hoog gras wandelen. Superrustgevend vind ik dat.”

Uit de ratrace

Amper drie jaar geleden zette Dorien haar eerste stapjes als wandelaar. “Ik werkte destijds bij een communicatiebureau. Onder collega’s gingen we ’s middags weleens een stukje wandelen. Maar pas toen ik in 2019 voor het eerst alleen op pad ging, merkte ik wat wandelen met me deed. ‘Dit is zó leuk’, dacht ik. ‘Waarom doen we het allemaal niet veel vaker?’”

 

Die gedachte bleef hangen en is ondertussen uitgegroeid tot iets veel groters. Eerst kwam er de Op Wandel Podcast, waarin Dorien inspirerende gasten meenam voor een wandeling en een goed gesprek. “Babbelen gaat veel vlotter als je aan het wandelen bent”, zegt ze. “Je kijkt niet naar elkaar en alles is in beweging. Je lijf, maar evengoed je gedachten.”

“Babbelen gaat veel vlotter als je aan het wandelen bent. Je kijkt niet naar elkaar en alles is in beweging. Je lijf, maar evengoed je gedachten.”

Sinds kort is er ook de Op Wandel Academy, een online leerplatform waarmee Dorien haar liefde voor het hiken wil overdragen op anderen. “Ik vind dat we allemaal wat meer moeten vertragen en dichter bij onze essentie komen. Dat probeer ik zelf ook. Acht maanden geleden ben ik uit de ratrace gestapt en heb ik mijn job opgezegd om zelfstandig ondernemer worden. Ik volg mijn buikgevoel en wil anderen inspireren hetzelfde te doen.”

Wat is de Op Wandel Academy?

•    Een online leerplatform met videocursussen over hiken en trektochten maken.

•    Bedoeld voor beginnende hikers, maar evengoed voor ervaring stappers die onzeker zijn over bepaalde aspecten.

•    Je kan er online cursussen aankopen over onderwerpen als navigeren, bergwandeltechnieken, EHBO, voorbereiding enzovoort.

•    Het paradepaardje is het ‘Start to Hike’-pakket. Daarin zitten alle cursussen die je nodig hebt om je zelfstandig voor te bereiden op trektochten. Er is ook een online community aan verbonden.

•    Een maand na de lancering, waren er al 90 mensen ingeschreven voor het pakket ‘Start to Hike’.

Dorien: “We bundelen in de Op Wandel Academy alle informatie die je nodig hebt om te starten met hiken. Die kennis is moeilijk op eigen houtje te vergaren. Er is van alles te vinden online, maar de informatie is te gefragmenteerd of alleen gericht op getrainde stappers.”

 

Doriens eigen ervaring als voormalig wandelleek, hielp enorm bij het uitbouwen van haar Op Wandel Academy. “Experts vonden sommige van hun tips zelf té voor de hand liggend. Terwijl ze voor beginners net heel nuttig zijn. Dat je best een liter water drinkt voor je aan een hike begint, bijvoorbeeld. Dan hoef je dat water alvast niet meer te dragen. Toptip, toch?”

 

Ben je Explore More-lid? Dan hebben we goed nieuws! Bij aankoop van wandelschoenen krijg je 50% korting op een losse cursus van Op Wandel Academy.

Meer info

Plasangst

“Veel mensen denken dat hiken niks voor hen is”, zegt Dorien. “Of ze zitten met onzekerheden. Vooral over het gebrek aan sanitair (glimlacht). Het is opmerkelijk hoeveel mensen me vragen waar ik tijdens trektochten naar het toilet ga. Het antwoord is simpel: gewoon in de natuur. Dat is echt iets waar je je mentaal moet overzetten. De eerste keer dat ik wildplaste, heeft het mij ook een kwartier gekost voor het lukte.”

 

Dat beginnende stappers met veel vragen en twijfels zitten, weet Dorien uit eigen ervaring. “Ik herinner me nog mijn eerste dagtochten met Pieter op de Canarische Eilanden. Het kwam zelfs tot ruzies, omdat ik het écht niet leuk vond. We stapten er door een vochtig bos, ik was de hele tijd aan het zweten. ‘Wat zijn wij hier aan het doen?’, riep ik. ‘We zijn toch op vakantie om te rusten?!’”

 

Nu kan Dorien ermee lachen. “Als ik daar nu op terugkijk, ben ik vooral dankbaar dat ik heb doorgebeten. Hiken is jezelf uitdagen en je grenzen verleggen. Soms ben je supermoe en moet je jezelf pushen om toch voort te gaan. Daar leer je zoveel uit.”

“Hiken is jezelf uitdagen en je grenzen verleggen”

Je grenzen verleggen, is nog iets anders dan je onbezonnen in een avontuur storten, waarschuwt Dorien. “Een trektocht is geen walk in the park. Het is niet omdat je geregeld gaat wandelen, dat je zomaar kan starten aan een hike. Hiken gaat over moeilijkere routes, langere tochten, vaak op afgelegen locaties... Dat vraagt voorbereiding. Je moet vooraf je route bestuderen, net als het weer, weten welk materiaal je nodig hebt en hoe je moet reageren bij onverwachte omstandigheden …”

Klimaatbewustzijn

Iedereen kan wandelen. Daar gelooft Dorien steevast in. “Tenzij je een fysieke beperking hebt natuurlijk. Velen denken dat hiken en trektochten maken alleen weggelegd is voor mega-avonturiers. Terwijl mijn verhaal bewijst dat het niet zo moeilijk is. Als je weet waar te beginnen. Dat maakt de Op Wandel Academy zo waardevol.”

Vier favoriete routes van Dorien

1.     “In Ouren, een Belgisch dorpje aan de grens met Luxemburg en Duitsland, vind je een supermooie hike van ongeveer 17 kilometer. De omgeving is er prachtig en je komt er amper andere wandelaars tegen.”

2.     “IJsland is mijn lievelingsland. Ik stapte er in groep 55 kilometer over de Laugavegurtrail, die ons op prachtige vergezichten trakteerde.”

3.     “Abdij van Park in Leuven. Hier ga ik bijna elke dag een uur stappen. Per seizoen zie ik de natuur veranderen. Dat is het leuke aan wandelen vlak bij huis.”

4.     Doode Bemde in Huldenberg. “Een prachtige natuurgebied om ’s avonds door te stappen. Wanneer de zon ondergaat, hangt er een mooie gloed over het landschap.”

Wandelen zorgt er ook voor dat we ons opnieuw verbonden voelen met de natuur, zegt Dorien. “Dat merkte ik zelf ook. Vroeger wandelde ik gewoon, zonder stil te staan bij de omgeving. Ondertussen voel ik me een deel van de natuur. Het is ook die shift die we nodig hebben in het klimaatverhaal. Voor veel mensen blijft dat een ver-van-hun-bedshow. Hoe vaker we naar buiten gaan, hoe dichter we bij die natuur komen. Ik geloof dat die verbinding een superbelangrijke stap is in klimaatbewustzijn.”


Durven stinken

Hike your own hike. Het is een quote waarbij Dorien zweert. “Jij beslist hoe je wandelt. Als je niet graag in een tent slaapt, kies dan voor een berghut. Of wil je rode lippenstift dragen tijdens het stappen? Doe dat dan gewoon! Hou jezelf geen beeld voor van alles waaraan een ‘echte hiker’ volgens jou moet voldoen. Alle rollen die je in het dagelijks leven speelt, kan je tijdens het stappen loslaten. Toen ik op trektocht was in Jordanië konden we ons drie dagen niet wassen. Tja, dan stinkt iedereen in de groep. Niemand gaat je daarvoor veroordelen.”

“Hoe vaker we naar buiten gaan, hoe dichter we bij die natuur komen. Ik geloof dat die verbinding een superbelangrijke stap is in klimaatbewustzijn.”

Vijf vragen om te stellen aan jezelf voor je start met hiken

1.     Wat wil ik?

“Er zijn oneindig veel verschillende soorten trektochten. Bepaal dus eerst wat je wil. Een warm of een koud klimaat, 10 of 20 kilometer per dag, veel of weinig hoogtemeters….”

 

2.     Wat kan ik?

“Wees eerlijk met jezelf. Als jij elke dag 8 uur achter een laptop zit en nooit sport, dan moet je niet starten met een trektocht van drie weken. Bouw rustig op. Zo kan je jezelf telkens iets meer pushen en verder groeien.”

 

3.     Wie ken ik?

“Laat je goed omringen. Door gelijkgestemden, maar ook door mensen die er iets van kennen. Zij gaan je aanmoedigen. Als niemand in je omgeving gelooft dat je jouw doelen zal behalen, dan ga je zelf ook twijfelen.”

 

4.     Welk materiaal heb ik nodig?

“Het juiste materiaal - schoenen, wandelsokken, slaapzak, tent … - is duur. Voor een beginnende hiker is het dus slim om in het begin materiaal te huren of te lenen. Controleer wel steeds of alles werkt. Niets zo vervelend als na een dag hiken ontdekken dat er een scheur is in je tent.”

 

5.     Schuilt er genoeg tractor in mij?

“Veel beginners – dat gold ook voor mezelf - willen een berg op vlammen. Terwijl je net je energie moet verdelen over de volledige afstand. Stijg dus traag, zoals een tractor dat zou doen. Sowieso raad ik aan om pas te beginnen met hiken wanneer je vlot 15 kilometer kan stappen op een vlakke ondergrond.”

“Vaak maakt vooral het mentale aspect van hiken het je moeilijk”, zegt Dorien. “Het gaat erom de negatieve stemmetjes in je hoofd, die er áltijd zijn, het zwijgen op te leggen. Soms sta ik voor een berg en denk ik: ‘Hier ga ik niet naar boven geraken’. Om dan op de top te beseffen dat het wel meeviel.” Het zijn momenten die Dorien steevast een goed gevoel geven. “Na een vermoeiende dag aankomen en mijn tentje opzetten, heerlijk vind ik dat. Blijf dan maar weg met je vijfsterrenhotel. In de natuur heb ik er duizenden boven mijn hoofd.”

Laat je verder inspireren

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.