image link

Tijdelijk extra online deals: Jack Wolfskin tot -60%

Overzicht: watersporten in België

Actief bezig zijn in het water: een beter gevoel bestaat er niet. En voor de mooiste plekken om deze watersporten te beoefenen hoeven we gelukkig niet ver te gaan. Sterker nog: deze  plekken om te surfen, kitesurfen, zeilen, suppen, kajakken, kanoën, wakeboarden, waterskiën, windsurfen en raften vind je allemaal hier in ons eigen land.

In zee

Surfen

Wat is het?

Op een surfplank met de golven mee richting het strand suizen, dat is een gevoel dat je maar met weinig kan vergelijken. De meeste mensen denken aan Hawaï of Australië maar ook aan de Belgische kust kun je leren surfen: de golven zijn niet hoog (dat hebben we te danken aan Groot-Brittannië, dat onze golven blokkeert), maar dat is nu net ideaal voor beginners.

 

Waar doe je het?
Blankenberge is één van de beste spots in België om te surfen. Hier is een redelijke kans op golven, zelfs als het ergens anders plat is. O’Neill is een gezellige beachclub met surfverhuur!

 

Inside - Outside in Oostende is een gezellige surfclub met een locatie aan het strand (voor surfen, windsurfen en kiten) én aan een meer (windsurfen en zeilen).

surfen

Kitesurfen

Wat is het?

Surfen met een grote vlieger, om het even oneerbiedig te zeggen. Deze sport voor adrenalinejunkies maakt gebruik van de wind om met hoge snelheid over het water te gaan. Waarom we dit vooral aan de kust doen? Net voor die snelheid: aan de kust kun je nu eenmaal grotere afstanden afleggen dan in onze Belgische meren. Gevorderden kunnen door hun kite (de vlieger) slim te gebruiken, meters in de lucht springen. Beginners starten met een initiatie op het strand om eerst de vlieger leren te besturen.

 

Waar doe je het?
Volledig op beginners gericht: een initiatie kiten doe je bij The Outsider Coast in Westende. Je leert de vlieger optimaal te controleren, om er eventueel later mee op zee te gaan.

Een begrip in surfend België: Surfers Paradise in Knokke-Heist. Watersporters kunnen hier windsurfen, golfsurfen, kitesurfen, en het nieuwe ‘wingsurfen’ (windsurfen maar dan met een los, opblaasbaar zeil) en ‘foilen’ (met een surfplank die dankzij hydrofoil-technologie nog veel sneller kan) .

Deze kitesurfschool heeft spots in Oostduinkerke, Koksijde en Nieuwpoort: je krijgt een les op de plek waar de condities het beste zijn. Je boekt er lessen voor een dag, week of weekend.

kitesurfen

Zeilen

Wat is het?

Zeilen is de wind gebruiken om een boot te besturen. Zeilboten heb je in allerlei soorten en maten. Er zijn grote zeiljachten of zelfs schoeners waar je met meerdere personen op zeilt. Er zijn kleinere polyvalken waar je met 5 in de kuip kunt zitten, en voor de avonturiers heb je kleinere bootjes: de optimisten voor de jongste zeilertjes, een laser of catamaran voor ons volwassenen. Die kleinere bootjes kunnen – helaas – ook snel omslaan. Dus hijs de zeilen en hijs jezelf in een wetsuit, klaar voor een dag plezier! Zeilen kan uiteraard ook in zoet water, en niet enkel in de zee.

 

Waar doe je het?
Een privéles catamaranzeilen is niet goedkoop, maar daarmee heb je wel je dosis adrenaline op zak. Bij sycod in Oostduinkerke bieden ze lessen aan op hun catamarans, voor elk niveau.

 

Aan onze kust zijn er verschillende schippers die een dag- of weekend op hun eigen zeiljacht aanbieden. Bijvoorbeeld zeilexcursies.be (met lunch) of 4sail.be (in 2 dagen naar Engeland).

 

Bij Windhaan in De Haan doen ze patinzeilen: en dat doe je zonder roer. Je positioneert je boot door de stand van je zeilen en je lichaamsgewicht: vergelijkbaar met windsurfen!

Zeilen

In zoet water

Suppen

Wat is het?

SUP is een afkorting van ‘stand up paddleboarding’. Je staat op een grote (surf)plank en je beweegt jezelf voort met een peddel. Net omdat de plank zo groot is, zul je vrij stabiel staan en hoef je je ook niet veel zorgen te maken om je evenwicht te verliezen. Je bent ook niet afhankelijk van de wind of de golven zoals bij veel andere watersporten. Afhankelijk van de afstand die je wil afleggen, maak je het zo actief of ontspannend als je zelf wil!


Waar doe je het?
Gaaf: met de Sup School kun je in Lier, Mechelen of Leuven een hele dag door de binnenstad suppen. Kinderen onder de 8 mogen gratis mee op de plank van pa of ma, en ook je hond mag mee-suppen!

 

Op het stuwmeer van Nisramont kan je een prachtige dag beleven op je sup. Ook hier mag je viervoeter mee, of huur je een tandem-sup met genoeg ruimte voor het hele gezin.

 

Het Schulensmeer is een prachtig natuurgebied dat je opzoekt om in alle rust van de lokale flora en fauna te genieten. Ideaal ook om eens met de sup te verkennen. (Water-)schoenen zijn hier verplicht.

suppen

Kajakken / Kanoën

Wat is het?

Bij het kanoën zit je in een open bootje en beweeg je jezelf voort met een peddel met aan één kant een blad. Met kajakken zit je meestal in een dicht bootje en heb je een peddel met aan beide kanten een blad. In de Ardennen, maar ook in Vlaanderen zijn er enkele rivieren waar het toegelaten is om te kajakken en kanoën, als de waterstand het toelaat.


Waar doe je het?

Vanuit Korbeek-Dijle richting Heverlee met een stop in het kasteel van Arenberg, en eindigen in het historische centrum van Leuven: deze kanotocht is een bijzondere ervaring door stad en land.

 

De prachtige vallei van Semois mag niet ontbreken. Kayaks la Vanne biedt verschillende trajecten aan van 7 tot 17 km. Kies op basis van jouw niveau en wat je onderweg wil zien.

 

Prachtige lange kanoroute door het Waasland. Een deel van de route is tot 30 juni niet bevaarbaar, dan is het broedseizoen. Informeer je vooraf waar je dan best opstapt.

Kajak

Wakeboarden

Wat is het?

Wakeboarden wordt gedaan op een soort klein surfplankje waar je voeten vast in staan. Je kan dit ten eerste doen aan een kabel achter een boot aan. Zijn naam ontleent het aan de ‘wake’: de boeggolf van een boot die je kan gebruiken om trucjes mee te doen, bijvoorbeeld door de golf als schans te gebruiken om over te springen. Sinds een aantal jaar kun je ook in België wakeboarden aan een kabel die wordt voortgetrokken op een kabelbaan. Ook leuk: op deze kabelbanen kan je meteen ook waterskiën.

 


Waar doe je het?

Het Limburgse Terhills cablepark heeft obstakels om over te springen. Beginners boeken een introsessie waarbij de kabel voor jou op lagere snelheid gaat. Heeft ook een aqua-funpark!

 

Wake Up Cable heeft een kabelbaan in Antwerpen en in Gent. Ook hier een zachtere start voor beginners en obstakels voor gevorderden. Kijken doe je in de fijne beachbar!

 

The Spin Cablepark in Froidchapelle draait volledig op zonne-energie. Hier kun je wakeboarden, waterskiën en kneeboarden voor beginners. Ook hier is er een aqua-funpark!

wakeboarden

Windsurfen

Wat is het?

Windsurfen wordt ook wel plankzeilen genoemd, en die naam zegt eigenlijk alles. Want deze sport doe je op een surfplank waar een zeil op gemonteerd is. Je gebruikt dus niet de golven maar wel de wind om je voort te bewegen. Je bepaalt je richting door de stand van je zeilen aan te passen aan de windrichting. Hoe groter je zeil, hoe meer je wind je vangt en hoe harder je dus kunt gaan. Maar een groter zeil betekent ook: hoe meer kracht het kost om je zeil onder controle te houden.


Waar doe je het?
Bij de Winge in Rotselaar kun je fantastisch windsurfen. Je betaalt eenmalig lidgeld (€ 60) en daarna huur je een plank voor € 10 per dag. Voor de kinderen zijn er surfstages te doen.

 

In Paal ligt windsurfclub Sirocco, en uniek zijn hun initiatieweekends: in 2 aansluitende lesdagen krijg je versneld de kneepjes van het windsurfen aangeleerd.

 

Het Gavermeer in Bredene heeft een windsurfclub die lessen speciaal voor volwassenen aanbieden: bijvoorbeeld ’s avonds na het werk. Ook kan je hier een privéles nemen.

Windsurfen

Raften

Wat is het?

Bij raften zit je met enkele anderen in een opblaasboot en daarmee vaar je een (wildwater-) rivier af. Iedere deelnemer heeft een peddel vast. In België doe je dit vooral op de rivier de Ourthe, maar in de regel is de waterstand in de zomer hier te laag om op te kunnen. In de zomermaanden kun je dit ook op andere plekken in ons land doen, op enkele rustigere rivieren, dat wel.


Waar doe je het?
Raften in België wordt meestal op de Ourthe gedaan, maar enkel als er genoeg water in staat. Hou dus vooral de website in de gaten om te zien of je kunt afvaren.

 

Bij acTeam in de Hoge Venen kan je niet alleen raften maar ook canyoning doen: met touwen een rivier afklauteren. Spannend!

 

Op de grens tussen België en Nederland ligt de Grensmaas, en met haar stroomversnellingen nog best spannend om over te raften. Je rijdt terug naar je beginpunt met een e-step!

raften

Gemakkelijk zelf een kajak of SUP huren

Helemaal klaar om op avontuur te gaan? Bij ons huur je heel gemakkelijk zelf een kajak of sup.

Met de kinderen

De Gavers in Geraardsbergen

De grootste troef van dit provinciaal domein is misschien wel het WoW-waterpark met grote opblaasbare obstakels waar bezoekers boven de 6 jaar een uur lang mogen klimmen, springen en natuurlijk: zwemmen. Daarnaast kan je het zandstrand op voor een duik in het water, kan je spelen in het speelbos of de speeltuin of huur je een kano, waterfiets, roeiboot of surfbike: een soort fiets op een surfplank. Zien is geloven. Zij die een windsurfbrevet hebben gehaald, mogen hier ook een plank komen huren. Voor het WoW-park betaal je € 9,50 entree, voor de rest is de toegang gratis.

De Gavers

Het meer van Robertville in Waimes

Een prachtig meer in de Oostkantons omgeven door de bossen: alleen al voor het adembenemende zicht is dit meer dan de moeite waard. Een plons in het water is trouwens nog fijner als je net één van de vele wandelingen rond het meer hebt gedaan. Dit meer heeft een zandstrand, en duikplanken en een trampoline waar je naartoe kan zwemmen. Verder zijn er waterfietsen, sup-planken en kano’s te huur. Het is niet gratis: kinderen van 5 tot 12 betalen € 1,50 entree en boven de 12 jaar is het € 2,50 euro. Je kunt er picknicken of genieten van een hamburger en frieten in de cafetaria.

Robertville

Het Zilvermeer in Mol

Het schitterende hagelwitte strand van het Zilvermeer in Mol zal je al wel kennen: maar wist je dat er in 2016 ook inspanningen zijn gedaan om werkelijk iedereen mee te kunnen laten genieten? Kleuters en peuters in een rolstoel kunnen plonsen in de (rolstoeltoegankelijke) waterspeeltuin, anderen kunnen via de website een strandrolstoel voor een dag aanvragen.
Verder kun je moddertaartjes bakken in de zandspeelplaats, en de grotere kinderen halen hun hart op bij de zwemvijver met glijbanen, het waterkanon en de klimtoren. In het hoogseizoen betalen bezoekers boven de 6 jaar een entree van 5 euro.

Zilvermeer

Het domein van Claire-Fontaine in Godarville

Naar dit indrukwekkende meer vlak bij Charleroi kom je voor een rustige dag in het water of in één van de speeltuintjes, maar avontuurlijke zieltjes kunnen hier zeker ook hun hart ophalen. In het meer liggen verschillende grote glijbanen, daarnaast kan je vanaf 6 jaar klauteren op en over het opblaasbare aquapark. Als dat nog niet genoeg adrenaline is, huur je een opblaasbare waterbal waar je in kan zitten om mee over het water te rollen. Na het zwemmen ga je ziplinen of klim je in het touwparcours! In het hoogseizoen betaal je tussen de € 2,50 en € 4,00 entree.


De Blaarmeersen in Gent

100 hectare aan sportcomplexen en waterpret: dat vind je in recreatiedomein rond het meer de Blaarmeersen in Gent. Aan de oevers vind je een ligweide, een breed zandstrand, speeltoestellen, en een klim-bos voor uren plezier. De grote glijbaan in het meer zelf, maakt de pret compleet. En als het toch iets avontuurlijker mag: naast zwemmen kan je hier ook duiken, vissen, waterfietsen en windsurfen. Vanaf de Blaarmeersen vertrekt een kano- of kajaktocht die je in 5 uur lang langs de Leie door de binnenstad van Gent voert. Wegens de grote populariteit zal er vanaf dit jaar een kleine entree betaald moeten worden door niet-Gentenaars om te zwemmen in de Blaarmeersen.

Blaarmeersen

Laat je verder inspireren

Dé ultieme checklist voor jouw dagje watersport: die hebben wij alvast voor je samengesteld!


Aan alle goede dingen komt een eind: zo was je jouw badkleding na een dag waterpret.


Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.