image link

Tijdelijk extra online deals: Ayacucho, Nordisk en Vaude tot -40% >

Waar kan je kajakken in België?

Van de Ardennen tot West-Vlaanderen: water genoeg!

Wij verzamelden de mooiste plekjes waar je kan gaan kajakken in eigen land.

Op de ‘bevaarbare’ waterwegen

Goed nieuws: op de meeste bevaarbare binnenwateren in ons land is het absoluut geen probleem om met je kajak op verkenning te gaan. Voor een kajak is een immatriculatiedocument (recent vervangen door de registratiebrief) niet langer verplicht. Denk er wel aan dat de scheepvaart altijd en overal voorrang heeft, dus hou je aan het scheepvaartreglement! Op de website van VisuRIS (Vlaamse Waterwegen) vind je een overzicht waar je officiëel mag kajakken.


Vergeet je veiligheidsuitrusting niet

Ook je kajak of kano moet voorzien zijn van een wettelijk vastgelegde veiligheidsuitrusting,

zoals een opblaasbare reddingsboei, een noodfluitje en een reservepeddel.

 

Check de volledige lijst >

>> LET OP: Bij de verhuur van kajaks en kano’s op de binnenwateren moet verplicht een zwemvest aan boord voorzien zijn. Het dragen van die zwemvest wordt sterk aangeraden, zeker bij kinderen tot 12 jaar. 

Waar mag je niet kajakken?

·       Er zijn slechts een paar uitzonderingen op die regel, zoals het Kanaal Gent-Terneuzen en Zeebrugge-Brugge. De Beneden-Zeeschelde, de binnenarmen van waterwegen zoals de Reien in Brugge of de Afleiding van de Nete in Lier zijn eveneens verboden terrein, net zoals bepaalde gedeelten in Gent (zoals de Gentse Haven) en de zeehavens.

·       Ook de sluizen op de waterwegen zijn niet toegankelijk voor kajakkers.


Wandeling in De Blankaart met een mooi vlonderpad

Op de ‘onbevaarbare’ waterwegen

Dit is een ander verhaal, met eigen (soms ingewikkelde) regels voor Vlaanderen en Wallonië. Sommige rivieren, vooral in de Ardennen, hebben de laatste tijd veel last van extreme ‘overbevaring’. Waar je vroeger zomaar ongevraagd kon gaan peddelen, geldt nu een zeer strikte regelgeving. Om de natuur te beschermen is het op veel plekken zelfs verboden om je langwerpige bootje te water te laten, zeker wanneer het waterpeil te laag is – wat de voorbije zomers regelmatig het geval is. Bij extreme droogte gaan volledige rivieren onverbiddelijk op slot voor kajakkers.
 
Wil je exact weten waar je wel en niet mag kajakken in Wallonië, neem dan een kijkje op deze website van het Waals Gewest voor real-time informatie. 

Of word lid van een officiële kajakvereniging, zoals het Koninklijk Belgisch Kano VerbondPeddelsport Vlaanderen of de Fédération Francophone de Canoë. Zo ben je steeds op de hoogte van de meest recente wetgeving en kan je voor je trainingen in het kader van een sportief evenement ook gebruikmaken van kleinere riviertjes die niet toegankelijk zijn voor het grotere publiek.


Elke dag buitenspelen: doe mee met 'Daily Dose of Nature'

Er is toch niemand die zo geniet van buiten ravotten en op avontuur gaan als kinderen? En hoewel veel kids verslingerd zijn aan hun (elektronische) gadgets, is er niks wat hen fysiek en mentaal zo goed doet als lekker buiten zijn. Trakteer hen daarom op een Daily Dose of Nature. Want zoals voor alle goede dingen in het leven geldt: jong geleerd is oud gedaan!

Laat je inspireren

Tips voor kajak-dagtrips

Wil je op eigen houtje op een Belgische rivier gaan kajakken? Huur dan een kajak ter plaatse bij een officieel verhuurbedrijf of breng je eigen bootje mee. Enkele tips om te gaan kajakken in Vlaanderen of de Ardennen:


Wandeling in De Blankaart met een mooi vlonderpad

© Vilda

Kleine Nete (Antwerpen)

·       Afstand: 25 km 

·       Vertrek- en eindpunt: tussen Retie en Grobbendonk 

·       Kajak: verhuur bij Kempen Kayaks in Retie 

Van de Watermolen in Retie vaar je over de rustige Kleine Nete langs het domein De Putten en taverne Netherust in Kasterlee, de kinderboerderij van Ark van Noë in Lichtaart en de achtbanen van Bobbejaanland. De vistrap aan het Spaans Hof en de terreinen van Sport Vlaanderen in Herentals zijn de laatste haltes voor je – met 25 kilometer in de armen, rust in je hoofd en prachtige fauna en flora in je fotografisch geheugen – aanmeert bij de Watermolen van Grobbendonk.


Wandeling in De Blankaart met een mooi vlonderpad

Centrum van Gent (Oost-Vlaanderen)

·       Afstand: zelf te bepalen

·       Vertrek- en eindpunt: op de hoek van de Sint-Michielsbrug en de Korenlei

·       Kajak: verhuur bij Kajaks Korenlei

 

Vanop het water ziet de stad er helemaal anders uit! Wil je het historische centrum van de Arteveldestad eens op een andere manier beleven? Stap aan boord en verken de Gentse wateren, aan de hand van deze vaarkaart. Er is een toeristische vaarroute in het centrum van de stad en 2 kajaklussen iets verder van de stadsdrukte. De ene brengt je naar de Coupure en de Blaarmeersen, de andere naar het Keizerpark en de Visserij.


Wandeling in De Blankaart met een mooi vlonderpad

© Vilda

Dijle (Vlaams-Brabant)

·       Afstand: 35 km

·       Vertrek- en eindpunt: tussen Huldenberg en Werchter 

·       Kajak: eigen kajak 

 

Ben je een ervaren kajakker, beschik je over een brevet 1C en ben je op zoek naar wat uitdaging? Stap dan in je kajak in de Florivalstraat in Huldenberg en peddel langs de rand van het Meerdaalbos, terwijl je flirt met de taalgrens. In Korbeek-Dijle kan je even pauzeren voor een hapje en een drankje bij The Shelter. Daar kan je je informeren over het traject: er liggen namelijk enkele permanent omgevallen bomen in het water die draaikolken veroorzaken. Daarna vaar je verder richting het centrum Leuven – kijk hier uit voor mogelijke stuwen. De 800 jaar oude Molen van Rotselaar luidt het einde van de trip in, eindigen doe je vlak bij het festivalterrein van Rock Werchter.


Wandeling in De Blankaart met een mooi vlonderpad

© Vilda

Zuidlede en Moervaart (Oost-Vlaanderen)

·       Afstand: 32 km

·       Vertrek- en eindpunt: Kalvebrug of Molenmuseum Puyenbrug  

·       Kajak: verhuur bij Kano Center in Wachtebeke of eigen kajak  

 

Wie een kajak huurt bij het Kano Center, kan zijn bootje te water laten aan de Kalvebrug in Wachtebeke. Met je eigen kajak, of je gehuurde kajak bij A.S.Adventure, mag je van deze privé-instapplaats geen gebruik maken en is de Puyenbrug over de Zuidlede een ideaal startpunt voor deze lusvormige vaarroute. Verwacht je onderweg aan gevarieerde landschappen en meanders, veel schaduw door de hoge populieren en het gezelschap van diverse watervogels.  
 
>> LET OP: Tijdens het broedseizoen (1 april t.e.m. 30 juni) is het gedeelte tussen de Stenenbrug en Eksaarde Dam niet toegankelijk. 


Wandeling in De Blankaart met een mooi vlonderpad

Demer (Vlaams-Brabant)

·       Afstand: 31,5 km

·       Vertrek- en eindpunt: Diest en Rotselaar   

·       Kajak: eigen kajak  

 

In Werchter kan je veel meer dan alleen festivalsferen opsnuiven. De Peddelroute Demer kronkelt door de mooiste natuurgebieden langs de Demer tussen Diest en Werchter. Het Hageland op z’n mooist. De tocht is bedoeld voor mensen met serieus wat peddel in de armen, maar niets houdt je tegen om slechts een deel van de route te varen. Je komt langs Scherpenheuvel-Zichem, Langdorp, Aarschot, Begijnendijk en Rotselaar. Breng je eigen kajak mee of huur een exemplaar bij A.S.Adventure.  


Wandeling in De Blankaart met een mooi vlonderpad

Natuurgebied Miseriebocht (West-Vlaanderen)

·       Afstand: 7 of 12 km

·       Vertrek- en eindpunt: Beernem en Brugge of Moerbrugge   

·       Kajak: verhuur bij De Kijkuit in Beernem   

 

Kajakken in West-Vlaanderen, dat doe je in de Miseriebocht. Laat je niet misleiden door de naam: in dit prachtige natuurreservaat zijn plezier- en vrachtboten verboden. Allesbehalve miserie dus! Geniet van de rust tijdens het peddelen, en waan je ver weg van de bewoonde wereld. De Kijkuit regelt zelfs het bagage- en fietsvervoer voor je, zodat jij gewoon zorgeloos kan varen. 


Wandeling in De Blankaart met een mooi vlonderpad

Ourthe in Durbuy (Luxemburg)

·       Afstand: 8 km

·       Vertrek- en eindpunt

·       Kajak: verhuur bij Adventure Valley of eigen kajak 

 

Durbuy mag dan de kleinste stad van de Ardennen zijn, het adembenemende decor staat garant voor groots avontuur. Per kajak bijvoorbeeld! Vaar op het kristalheldere water van de Ourthe en verken het ongerepte landschap van deze streek. Een populair vertrekpunt langs de Ourthe is Chêne à Han in Grandhan. Vanaf hier kan je een 7 kilometer lange tocht maken. Onderweg zijn er verschillende plekken waar je even kan stoppen voor een picknick of om te zwemmen. Als je je kayak huurt bij Adventure Valley, peddel je 8 km van Durbuy naar Barvaux en brengt een pendelbus je terug naar je startpunt.  


Wandeling in De Blankaart met een mooi vlonderpad

© Vilda

Viroin (Namen)

·       Afstand: 20 km

·       Vertrek- en eindpunt: tussen Dourbes en Treignes 

·       Kajak: verhuur bij café-restaurant Le Montjoie in Treignes of eigen kajak  

 

De ruïnes van het Château de Haute Roche vormen het schilderachtige decor van de start van deze vaarroute. Onderweg passeer je een oude, verlaten steengroeve en la Roche aux Faucons, waar je een prachtig uitzicht hebt over het dorpje Olloy-sur-Viroin. Halverwege je tocht kan je in Vierves-sur-Viroin aanmeren om een hapje te eten, waarna je verder peddelt richting Treignes. Vlak voor je eindpunt ligt de Gallo-Romeinse Villa des Bruyères, een archeologische site waar je de benen kan strekken na je tocht op het water.  


Wandeling in De Blankaart met een mooi vlonderpad

Semois (Luxemburg)

·       Afstand: 17 km

·       Vertrek- en eindpunt: tussen Alle en Bohan-sur-Semois   

·       Kajak: verhuur bij Kayaks La Vanne in Alle-sur-Semois  

 

Deze kajakroute brengt je over de Semois door het Réserve Naturelle de Membre-Bohan, een typisch Ardens natuurgebied met een rijkdom aan biodiversiteit. Reken op drie tot vier uur varen, waarbij je bezienswaardigheden zoals de bijzondere houten Pont de Claies in Laforet (enkel tussen juni en september) en het indrukwekkende uitkijkpunt ‘Le Jambon de la Semois’ – waar de Semois een bocht maakt in de vorm van … jawel, een hesp – van je wenslijstje kan afvinken. 


Wandeling in De Blankaart met een mooi vlonderpad

© Vilda

Ourthe (Luik)

·       Afstand: 15 km

·       Vertrek- en eindpunt: tussen Barvaux en Hamoir   

·       Kajak: verhuur bij Kayak Les Remous in Hamoir 

 

Eens je bent weggevaren uit het toeristische Barvaux word je al snel omringd door groene oevers en kan je het betere peddelwerk loslaten op de verrassende kronkels van de Ourthe. In het voor- en najaar krijg je hier enkele pittige stroomversnellingen voor de kiezen, maar tijdens een droge zomer zal je je bootje soms een handje moeten helpen in het ondiepe water. Halfweg bereik je Sy, waar de horeca je met open armen ontvangt aan de oevers van de Ourthe. En nadien wacht je niets dan uitgestrekte bos- en weilanden tot in Hamoir. 


Wandeling in De Blankaart met een mooi vlonderpad

Jupille (Luik)

·       Afstand: 9 km

·       Vertrek- en eindpunt: La Roche-en-Ardenne en Jupille  

·       Kajak: verhuur bij Wildtrails in Jupille 

 

Deze relatief korte kajaktocht vaart je van het prachtige la Roche-en-Ardenne naar het Wildtrails Basecamp, aan de oevers van de Ourthe ter hoogte van het dorpje Jupille. De Ourthe baant zich kronkelend een weg tussen de unieke landschappen van de vallei. Kleine watervallen en stroomversnellingen kunnen wel voor natte voeten (en meer) zorgen, je bent gewaarschuwd!  


Wandeling in De Blankaart met een mooi vlonderpad

Lesse (Namen)

·       Afstand: 12 km

·       Vertrek- en eindpunt: Gendron en Anseremme   

·       Kajak: verhuur bij Dinant Evasion in Gendron 

 

Verken de Lesse met de kajak tijdens een lekker koele tocht door de beschermde natuur. Op zo'n 2,5 uur tijd beleef je een lekker ontspannende middag op het water. En dat kan hier ook in een tweezit model! Mag het wat meer zijn? Dan kan je ook al vertrekken vanuit Houyet, zo wordt het een tocht van 5 uur. De perfecte keuze voor wie sport en ontspanning wil combineren! Tips voor meerdaagse kajaktrips

Wil jij je helemaal onderdompelen in een avontuur op het water? Waag je dan eens aan een kajaktocht van meerdere dagen. Vergeet je tentje niet! 

 

Wandeling in De Blankaart met een mooi vlonderpad

Driedaagse op de Semois (Luxemburg)

·       Afstand: 77 km

·       Vertrek- en eindpunt: tussen Chiny en Bouillon    

·       Kajak: verhuur bij Kayak Le Batifol in Chiny    

 

Deze tocht kan je vrijblijvend verdelen over drie etappes, bijvoorbeeld: van Chiny naar Chassepierre (25 km), van Chassepierre naar Linglé (22 km), en tot slot van Linglé naar Bouillon (30 km). Reken erop dat je dagelijks zo’n 5 à 6 uur aan het peddelen bent, dus een goed basisconditie en een stevig stel armspieren zijn geen overbodige luxe. Onderweg logeer je op een van de vele campings langs de rivier. Hier kan je ook terecht voor de nodige bevoorrading, een warme douche of een stevige maaltijd in de cafetaria. Boek je de tocht bij Kayak Le Batifol? Dan is er een terugkeer naar het startpunt voorzien met minibusjes.


Wandeling in De Blankaart met een mooi vlonderpad

© Vilda

Tweedaagse op de Dijle (Vlaams-Brabant)

·       Afstand: +/- 22 km 

·       Vertrek- en eindpunt: tussen Korbeek-Dijle en Werchter 

·       Kajak: verhuur bij The Shelter in Korbeek-Dijle 

 

Een weekend lang in een kajak op het water vertoeven, welk gezin tekent daar niet voor? Tijdens deze tocht georganiseerd door Woodkid leer je niet alleen hoe je een peddel moet gebruiken, maar vaar je ook dwars door de stad Leuven, word je ondergedompeld in de kunst van het survival-koken en overnacht je na een avondje bij het kampvuur in de jeugdlokalen van Wilsele. Basiskennis van kajakken is niet vereist, een zwembrevet daarentegen wél. Zorg dus dat je kinderen (vanaf 8 jaar) goed kunnen zwemmen voor je aan dit avontuur begint! Materiaal, verblijf, maaltijden en bagagetransport zijn allemaal inbegrepen in de prijs.  


Wat heb je nodig op het water?

Zin gekregen om te kajakken? Trek je zwemkledij aan en laat je meevoeren door de golvende grillen van jouw watersportavonturen. Wildwaterrivier of zachtjes kabbelend meertje: met de juiste uitrusting kan je zorgeloos het water op!

Ecologisch varen: hoe doe je dat?

Wie in ons land gaat kajakken in de vrije natuur, hoort rekening te houden met de omgeving. De Vlaamse Kano en Kajak Federatie stelde daarom een gedragscode op voor het varen in kwetsbare gebieden

 

·       Stap in en uit de kajak op daartoe voorziene plaatsen. Zijn die er niet, kies dan een plek uit waar je zo weinig mogelijk schade toebrengt aan de vegetatie op de oever. 

 

·       Ontwijk drijvende planten, zoals lelies, ranonkel en violier. Zo kunnen de mensen die na je komen er ook nog plezier aan beleven.

 

·       Spreek op zachte toon en maak geen nodeloos lawaai. Geniet van de stilte en de rust op het water zonder de omgeving te verstoren. 

 

·       Vermijd ondiep water of riet aan de oevers. Hier bevinden zich vaak paar- en broedplaatsen van kikkers, salamanders, vogels en vissen.

 

·       Respecteer de lokale voorschriften en laat geen afval achter na je picknick aan de waterkant. 

Wil je nog een stapje verder gaan?

Gebruik je kajak dan eens om ronddobberend afval uit het water te vissen.

 

·       Zwerfvuil in de Dijle: in Mechelen kan je bij hotel Van der Valk terecht voor een gratis kajak, een schepnetje en een vuiniszak. Zo kan je genieten van de stadszichten én je handen uit de mouwen steken om de Benedendijle weer toonbaar te maken. 

 

·       Canal It Up: de ideale manier om met je vrienden onze hoofdstad eens van een andere kant te leren kennen … vanop het kanaal! Geef de natuur opnieuw een kans en doe mee aan een van de wekelijkse opruimacties in hartje Brussel.

 

·       River Clean Up: wil je samen met meer dan 100.000 vrijwilligers wereldwijd je steentje bijdragen voor schone waterlopen? Een opruimactie met vrienden en familieleden bij een rivier of beekje in je buurt heb je zo op poten gezet! Daarom zijn we trotse partner van River Clean Up. Zij maken het verschil door een deel van het plastic in onze rivieren te onderscheppen voor het de oceaan bereikt. We staken bijvoorbeeld een handje toe op World Water Day. We visten samen 312 kg afval uit het water langs de Schelde en de Hobokense Polder!  


Musthaves voor op het water

Peddels

 

Mag het wat vooruit gaan? Met een set peddels stuur jij jouw wateravontuur gezwind de juiste richting uit.

Waterdichte zak

 

Laat je lunch of je droge kleren niet in het water vallen! Of toch …? Met een drybag hou je alles droog.

Waterschoenen

 

Met een stevig paar waterschoenen heb je extra grip op een vochtige ondergrond. En ze drogen razendsnel!

Zonnecrème

 

Door de reflectie van de zonnestralen op het wateroppervlak verbrand je sneller. Regelmatig insmeren dus!


Jij de plannen, wij het materiaal. Nu ook te huur!

Kriebelt het om zelf zo'n wateravontuur te beleven, maar ben je nog niet helemaal zeker? Je kan een kajak of sup ook huren bij A.S.Adventure. Op deze manier heb je kwalitatief materiaal om te testen of het iets voor jou is! Ook kampeermateriaal en fietstassen zijn terug te vinden in ons huuraanbod.

Meer info

Laat je verder inspireren

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.