CONTACTEER ONS

Elke dag: 10u - 18u

(behalve op feestdagen)


Dames
Heren
Kids

€ 10 extra korting bij élke aankoop vanaf € 100 | + Gratis levering

Kajakvaren in eigen land: waar mag het?

In België moet je als recreatieve kajakker niet ver zoeken naar kanalen, rivieren en vijvers om je hobby op te beoefenen. Maar mag je jouw kajak wel zomaar overal te water laten?

Op de ‘bevaarbare’ waterwegen

Goed nieuws: op de meeste bevaarbare binnenwateren in ons land is het absoluut geen probleem om met je kajak op verkenning te gaan. Voor een kajak is een immatriculatiedocument niet langer verplicht, maar je kunt het wel vrijwillig aanvragen. Denk er wel aan dat de scheepvaart altijd en overal voorrang heeft, dus hou je aan het scheepvaartreglement! 

>> Meer info vind je op de site van FOD Mobilieit.

Vergeet je veiligheidsuitrusting niet

Ook je kajak of kano moet voorzien zijn van een wettelijk vastgelegde veiligheidsuitrusting. De complete lijst vind je hier.

Waar mag je niet kajakken?

 • Er zijn slechts een paar uitzonderingen op die regel, zoals het Kanaal Gent-Terneuzen, Oostende-Brugge en Zeebrugge-Brugge. De Beneden-Zeeschelde, de binnenarmen van waterwegen zoals de Rijen in Brugge of de Afleiding van de Nete in Lier zijn eveneens verboden terrein, net zoals bepaalde gedeelten in Gent (zoals de Gentse Haven) en de zeehavens.
 • Ook de sluizen op de waterwegen zijn niet toegankelijk voor kajakkers. 

Op de ‘onbevaarbare’ waterwegen

Dit is een ander verhaal, met eigen (soms ingewikkelde) regels  voor Vlaanderen en Wallonië. Sommige rivieren, vooral in de Ardennen, hebben de laatste tijd veel last van extreme ‘overbevaring’. Waar je vroeger zomaar ongevraagd kon gaan peddelen, geldt nu een zeer strikte regelgeving. Om de natuur te beschermen is het op veel plekken zelfs verboden om je langwerpige bootje te water te laten, zeker wanneer het waterpeil te laag is.

Tips voor kajaktrips

Wil je op eigen houtje op een Belgische rivier gaan kajakken? Huur dan een kajak ter plaatse bij een officieel verhuurbedrijf of breng je eigen bootje mee. Enkele tips:

 

 • Oost-Vlaanderen: op de Zuidlede/Moervaart (huren kan bij Kano Center in Wachtebeke)
 • Antwerpen: op de Kleine Nete (huren kan bij Kempen Kayaks in Retie of De Wimpe in Lichtaart)
 • Vlaams-Brabant: op de Dijle (huren kan bij The Shelter in Korbeek-Dijle)
 • Namen: op de Viroin (Café-restaurant Le Montjoie – 060/39.92.24 of Café Chez Raoul – 060/39.02.41)
 • Luxemburg: op de Semois (huren kan bij Le Batifol in Chiny-sur-Semois)
 • Luxemburg: op de Ourthe (huren kan bij La Petite Merveille in Durbuy of Durbuy Kayak in Durbuy)

 

>> Klaar om te boeken? Ontdek meer concrete trajecten op deze waterlopen in het A.S.Magazine nummer 37 van maart 2017.

Ecologisch varen: hoe doe je dat?

Wie in ons land gaat kajakken in de vrije natuur, hoort rekening te houden met de omgeving. De Vlaamse Kano en Kajak Federatie stelde daarom een gedragscode op voor het varen in kwetsbare gebieden.

 

 • Stap in en uit de kajak op daartoe voorziene plaatsen. Zijn die er niet, kies dan een plek uit waar je zo weinig mogelijk schade toebrengt aan de vegetatie op de oever.
 • Ontwijk drijvende planten, zoals lelies, ranonkel en violier. Zo kunnen de mensen die na je komen er ook nog plezier aan beleven.
 • Spreek op zachte toon en maak geen nodeloos lawaai. Geniet van de stilte en de rust op het water zonder de omgeving te verstoren.
 • Vermijd ondiep water of riet aan de oevers. Hier bevinden zich vaak paar- en broedplaatsen van kikkers, salamanders, vogels en vissen.
 • Respecteer de lokale voorschriften en laat geen afval achter na je picknick aan de waterkant.

Heb je weinig opbergruimte voor een kajak? In onze webshop vind je enkele handige opblaasbare modellen in het assortiment.
>> Kies hier het formaat dat het beste bij je plannen past.