5 out of the box bosspelletjes
Op zoek naar leuke spelletjes om in het bos te spelen? Wij tippen je vijf originele ideeën voor een onvergetelijke dag (of avond …!) in het bos. Of je nu nog jonge kinderen hebt of een bende pubers, of je met een grote groep gaat of alleen met je gezin, deze out of the box spelletjes zijn goed voor uren spelplezier tussen de bomen.
1. Een moddermasker voor de bomen
Kunnen jouw kinderen zich binnen uren amuseren met plakkerig slijm? Dan zijn ze vast ook te vinden voor een creatief spelletje met de natuurlijke buitenversie ervan: modder! Door de bruine smurrie te combineren met andere natuurlijke materialen krijgt het spel – letterlijk en figuurlijk – een extra dimensie. Wie maakt het grappigste moddermasker?
Zo speel je het:
- Zoek een grote modderpoel in het bos, of maak er zelf eentje met water uit een drinkbus.
- Kies een boom uit en smeer een dikke laag modder in de vorm van een gezicht op de stam. Maak daarbij eventueel gebruik van de natuurlijke vorm van de boom (een uitstekende knoest wordt bijvoorbeeld de neus).
- Verzamel verschillende natuurlijke materialen en gebruik deze om het moddermasker tot leven te wekken: mos als haren, bladeren als oren, eikeltjes als ogen en een takje als mond … Laat vooral je fantasie de vrije loop!
2. In jullie nest!
Zit je met een bende ervaren kampenbouwers die wel eens een extra uitdaging kan gebruiken? Probeer dan eens – in plaats van een traditioneel kampement – om een echt vogelnest op mensenmaat te bouwen. Welke materialen kan je allemaal gebruiken? Hoe bouw je de constructie het beste op? Wat kan je vinden om het nest extra comfortabel maken? Het betere bouw- en denkwerk dus, ideaal om in team aan te pakken.
3. Zoek het licht
Voor durvers, groot en klein: een spannend zoekspel in het (schemer)donker met heel wat variatie-mogelijkheden.
De basis van het spel is heel simpel: verstop ledlampjes op een duidelijk afgebakende plaats in het bos en laat de kinderen de lichtjes zoeken.
Afhankelijk van de leeftijd kan je het spel zo moeilijk of makkelijk maken als je wilt.
Enkele voorbeelden:
- Hang de lampjes goed zichtbaar of net niet.
- Gebruik grotere of net heel kleine lichtjes.
- Laat de kinderen gewoon de lampjes verzamelen of geef nog een extra opdracht bij elk gevonden lichtje.
- Speel het spel met of zonder zaklamp.
- Gebruik geen ledlampjes maar reflectiematerialen die enkel oplichten als ze beschenen worden met een zaklamp of koplamp. Niet voor doetjes!
4. Boomknuffelen
Een hilarisch spelletje waarbij je al je zintuigen op elkaar moet afstemmen. Voelen, ruiken, kijken … elke boom is anders, maar wie kan zijn eigen boom duidelijk herkennen? De beste knuffelaar wint!
Zo speel je het:
Een speler krijgt een blinddoek om en wordt naar een boom geleid die hij al knuffelend moet verkennen.
Hoe dik is de boom (past hij in je armen)? Hoe voelt zijn schors? Hoe ruikt hij? Heeft hij duidelijke knoesten of andere opvallende kenmerken? Hoe voelt de ondergrond aan?
Na een uitgebreide knuffelronde, wordt de speler weggeleid van de boom en een paar keer rondgedraaid om hem te desorienteren. Dan mag de blinddoek af en kan hij terug op zoek naar ‘zijn’ boom. Kan hij de juiste groene vriend weer in zijn armen sluiten? Daarna is het de beurt aan de volgende speler.
Spelvariaties:
- Geef de zoeker een bepaalde tijd (bv. een minuut) om zijn boom terug te vinden.
- Bind de handen op de rug, zodat de zoeker alleen op zicht en geur kan zoeken.
- Voor grotere groepen: laat de kinderen in groepjes van twee of drie een boom verkennen en zoeken.
5. Hup, de boom in
Vergeet gesofisticeerde klimtuigen of dure speeltoestellen. In het bos vind je alles wat je nodig hebt voor uitdagende avonturen in de hoogte, gratis en voor niks, én voor elk wat wils. Schuilt er een echte katachtige in je kroost of wil je zelf graag de eekhoorn in je nageslacht naar boven halen? Wij geven je enkele tips voor veilige en vrolijke boomklimmerij.
- Natte bomen en takken worden glibberig en glad. Laat je kinderen dus nooit klimmen als het regent of het net geregend geeft.
- Leer je kinderen dode takken herkennen (én mijden natuurlijk). Ook takken die te veel doorbuigen zijn een ‘no-go’.
- Hamer op de ‘driepuntsregel’: houd steeds één voet en twee handen, of één hand en twee voeten aan de tak of boom.
- Zo dicht mogelijk bij de stam klimmen is het makkelijkst, en het meest veilig.
- Ken je pappenheimers. Kinderen klimmen meestal niet hoger dan ze zelf aanvoelen dat veilig is, maar echte waaghalzen geef je beter een duidelijk eindpunt.
- Voor jonge kinderen of beginnende klimmers is klimmen in een omgevallen boom ook al spannend. Let ook hier op dorre takken die kunnen afbreken.
- Terug uit de boom geraken is vaak lastiger dan erin. Geef je kind rustig de tijd om de weg naar beneden te vinden.
- Zelf mee in de boom klimmen is op zich niet nodig.* Eventueel kan je aanwijzingen geven voor het plaatsen van handen en voeten.
*Tenzij je ook eens van het uitzicht wilt genieten natuurlijk!
Niet elk bos is een speelterrein!
Goed om weten voor je enthousiast het bos intrekt met onze spelletjestips: je mag niet zomaar in elk bos, of in elke zone van een bos, de paden verlaten om tussen de bomen te gaan spelen. Gelukkig hebben heel wat bossen speciale speelzones waar je helemaal los kan gaan. Op de site van het Agentschap Natuur en Bos vind je meer info: www.natuurenbos.be/spelen
>> Speelden jullie onlangs een onvergetelijk bosspel? Deel jullie avonturen met ons op Facebook en Instagram via de hashtag #asadventure en inspireer andere ouders om ook met hun kroost het bos in te trekken.
>> Regenweer? Geen excuses … Met de juiste essentials kan iedereen anytime anywhere comfortabel naar buiten!
