Ravotten op de speelplaats of in de klas zitten met de verwarming op een lagere stand: je kinderen zitten er maar beter warmpjes bij dit najaar. De redding? Laagjes!
Binnen zitten of buiten spelen?
Tijdens een wedstrijdje voetbal op school of tikkertje bij de jeugdbeweging krijgt je kind het al snel te warm. Een dikke jas is dan niet zo handig. Een beter idee is laagjes dragen, zodat je oogappel zijn outfit vlot kan minimaliseren wanneer er calorieën verbrand worden. Met een thermisch onderhemdje en een handige fleecetrui met rits speelt je stuiterende energiebommetje makkelijk een laagje uit. Is het buiten guur en nat weer? Dan maakt een stevige waterdichte jas uit ademend materiaal de winteroutfit af. Maar wees gerust: spelende kinderen krijgen het niet snel koud!
Dat ligt natuurlijk anders wanneer ze stil moeten zitten op een stoel in de klas ... Zeker als de temperaturen buiten naar beneden duikelen, zijn laagjes een godsgeschenk. Heb jij een ijskoningin of een bibberkoning in huis? Het ene kind heeft een andere koudegrens dan het andere, dus zorg dat je kroost tijdens de schooldag zélf de ideale combinatie in elkaar kan puzzelen.
Met deze drie lagen hou je je kind warm
1. De basislaag: vocht- en thermoregulerend
De eerste laag geeft zweet door naar de volgende laag en zorgt daardoor voor de nodige basiswarmte. Een bezwete huid koelt namelijk bliksemsnel af! Gebruik steeds een synthetisch of merinowollen onderhemdje of T-shirt, dat goed aansluit op je lichaam.
Wist-je-datje
Katoen is een absolute no-go als warmhouder
Katoen is een stof die vocht vasthoudt in plaats van doorgeeft, waardoor je sneller afkoelt. Dat katoenen T-shirt van de jeugdbeweging is dus niet zo’n wintertopper…
2. De tussenlaag: isolerend
De tweede laag houdt je lichaamswarmte vast en transporteert je zweet verder naar buiten. Denk aan fleece, wol of dons. Een fleecetrui is ideaal, want fleece kan veel lucht vasthouden – en lucht is een fantastische isolator. Kies voor een meer aansluitende fleece, want zo ontsnapt er geen lichaamswarmte.
3. De beschermingslaag: winddicht en waterdicht
De derde laag beschermt je tegen regen, wind en sneeuw, maar moet ook voldoende ademen. Anders wordt je jas binnenin vochtig door de condensatie en ben je eraan voor de moeite … Een stoere outdoorjas komt dus van pas! Kies voor Hardshell (100% wind- en waterdicht) of Softshell (waterafstotend en voor 90% winddicht).
Onderhoud je outdoorjas regelmatig met speciale onderhoudsproducten. Bij voorkeur impregneer je ‘m na elke drie wasbeurten.
Vier tips om zo lang mogelijk plezier van je kleding te hebben
Tip 1: draag zorg voor je materiaal
Door je kleren goed te onderhouden, gaan ze langer mee. Onderhoud je thermisch ondergoed op de juiste manier en was je outdoorjas correct. We helpen je graag op weg met onze onderhoudstips voor kleding en schoenen.
Tip 2: maak je outdoorjas terug waterafstotend
Is je outdoorjas aan een wasbeurt toe na het ravotten? In ons inhouse wasatelier zorgen wij ervoor dat je materiaal correct en proper gewassen aan een nieuw avontuur begint. Onze experts impregneren je spullen ook opnieuw. Zo wordt het waterafstotende en ademende vermogen hersteld. Regendruppels zullen dan zichtbaar van de stof ‘afparelen’. Je waterdichte kleding is zo in een-twee-drie weer als nieuw!
Tip 3: laat je spullen herstellen
Zit er een gaatje in je jas of zijn je wandelschoenen toe aan een herstelbeurt? Onze hersteldienst past overal een mouw aan. Of het nu gaat om kleine herstellingen of serieuze oplapwerken.
Tip 4: kies comfortabele schoenen
Het juiste schoeisel houdt de tenen van je kind lekker warm. Nieuwe schoenen nodig? Kom langs voor een gratis 3D- voetanalyse. Met een paar (wandel)schoenen dat de voeten van je kinderen ondersteunt waar nodig, kunnen ze de wereld aan!
Hoe kies je de beste technische jas?
Een ontspannen wandeling in het bos of een intensieve trektocht in de bergen: met een goede technische jas ben je beschermd tegen weer en wind. Wij maken je wegwijs in het ruime aanbod en helpen je kiezen.