Wil jouw kroost nooit mee gaan wandelen in de ‘saaie’ natuur? Met deze 10 supercoole en uitdagende wandelingen breng je daar verandering in!
1. Klauteren op de Kabouterberg in Kasterlee
• Buggytoegankelijk? Nee
• Speeltuin? De Kabouterberg is één grote speeltuin
Bestaan kabouters echt? Hoe klein zijn ze dan? Waar wonen ze? Als je ergens het antwoord op deze vragen kan vinden, is het wel op de Kabouterberg. Trek voor een peuter- en kleutervriendelijke wandeling naar Kasterlee, waar je de boslucht opsnuift in het gezelschap van indrukwekkende bomen. De boomwortels groeien hier ook boven de grond en vormen het perfecte klim- en klauterparcrous voor jouw kabouter! Er is een uitgestippelde wandeling voor jonge stappers: die is ongeveer 1,5km lang en aangepast aan kleine kinderbeentjes. Onderweg kom je een grote paddenstoel, een doolhof en een tunnel tegen. En misschien ook wel een klein kereltje met een rode pinnenmuts?
© Mie De Backer
2. Verborgen magie op het Grave Ravenpad
• Buggytoegankelijk? Ja. De paden zijn onverhard, maar met een stevige buggy of met de bolderkar die je op zondag kan uitlenen bij Bezoekerscentrum Boshuis (de startplaats) kunnen ook de kleinste of slaperigste wandelaartjes mee.
• Speeltuin? Nee
Verscholen in het Gewestbos in Ravels zitten allerlei mythische wezens: van Drie IJle Prijen, tot Hugo de Raaf en een mysterieus babydiertje. Tijdens een wandeling langs het Grave Ravenpad ontdek je hen allemaal. Iedereen kan genieten van dit speel- en wandelparcours, maar de wandeling van 2,5 km is speciaal gemaakt voor de allerkleinste kinderen, van 0 tot 6 jaar. De verborgen magie van de omgeving en het spelen in de natuur staan centraal. Ideaal om met je baby, peuter of kleuter op avontuur te gaan!
© Mie De Backer voor Toerisme Provincie Antwerpen
Elke dag buitenspelen: doe mee met 'Daily Dose of Nature'
Er is toch niemand die zo geniet van buiten ravotten en op avontuur gaan als kinderen? En hoewel veel kids verslingerd zijn aan hun (elektronische) gadgets, is er niks wat hen fysiek en mentaal zo goed doet als lekker buiten zijn. Trakteer hen daarom op een Daily Dose of Nature. Want zoals voor alle goede dingen in het leven geldt: jong geleerd is oud gedaan!
3. Pret op de natuurlijke glijbanen van de Ninglinspo
• Buggytoegankelijk? Nee
• Speeltuin? Nee
Als er één wandelroute is die je absoluut op je bucketlist moet zetten, dan is het wel deze: de 6,2 km lange wandeling van de Ninglinspo in de provincie Luik. De Ninglinspo is de enige echte bergrivier van België. Ze loopt dus niet zomaar rustig kabbelend tussen de bomen, maaar heeft af en toe ook kleine watervalletjes (lees: natuurlijke glijbanen!) en waterbekkens (lees: spetteren en plonsen!) die de tocht extra aantrekkelijk maken voor jong geweld. Wandelen doe je hier dus niet alleen langs en over, maar vooral ook IN het water. Ga op een mooie dag, neem handdoeken en waterschoenen mee, en genieten maar!
© Cedness
4. Je evenwicht bewaren op het Totterpad in Meerhout
• Buggytoegankelijk? Nee
• Speeltuin? Het Totterpad is één grote speeltuin
Wil je graag de natuur in, maar blijven je kinderen zeuren om een speeltuin? Dan is het Totterpad de perfecte oplossing! Het combineert een wandeling, een avontuurlijke zoektocht en een hindernissenparcours in één. Iedereen tevreden dus! Over een boomstamburg lopen, in een vogelnest kruipen, over obstakels klimmen… Tijdens deze opdrachten leren je kinderen niet alleen de natuur, maar ook hun eigen grenzen verkennen. Een toppertje voor jonge stappers!
© kempen.be
Is het Totterpad kinderspel voor je kleine acrobaten? Misschien is slacklining wel een grotere uitdaging voor hen!
5. Mythes en monsters achterna in Ellezelles
• Buggytoegankelijk? Moeilijk. De route omvat onverharde wegen en is op sommige plaatsen steil.
• Speeltuin? Nee
Heksen, duivels of weerwolven. Niets prikkelt de verbeelding van je kinderen zo sterk als spannende verhalen over mythologische wezens uit een andere wereld. Midden in het prachtige landschap van het Pays des Collines kan je met je kroost op zoek naar de fantastische creaturen van kunstenaar Jacques Vandewattyne (1932-1999), die met zijn sculpturen oude legendes nieuw leven inblies. Langs het ‘Pad van het Vreemde’ (5,4 km) maak je op een speelse manier kennis met de folklore van het dorpje Ellezelles en geniet je tegelijk van de typische wilgenbomen, pittoreske kapelletjes en glooiende heuvels van deze betoverende streek. Vervelen? Da’s niet aan de orde hier!
© walloniebelgiquetourisme.be
6. Wandelen tussen de boomtoppen in Limburg en Henegouwen
• Buggytoegankelijk? Ja, het Kruinenpad is toegankelijk voor kinderwagens.
• Speeltuin? Nee
Een wandeling tussen de bomen is best leuk. Maar een wandeling tussen de boomTOPPEN is ronduit … megacool! Laat je kroost de natuur eens vanuit een ander standpunt ontdekken en neem ze mee op wandel naar het Kruinenpad in Maasmechelen. Op tien meter hoogte loop je 181 meter lang – op een breed en stevig wandelpad, geen paniek, mama! – tussen de boomkruinen van het natuurgebied De Greven. Dat is pas een whaahaaahhhwandeling! En wil je de volgende keer nog beter scoren bij de jeugd? In het natuurpark van Plaines de l’Escaut in Henegouwen loopt een bomenpad van wel zestien meter hoog. Wedden dat die wandelschoenen sneller aangetrokken zijn dan jij ‘wandeling’ kan zeggen?
© visitmaasmechelen.com
5 musthaves om te gaan wandelen
Met je kroost op pad, dat is quality time op z’n best. Om jullie avontuur zo vlot mogelijk te laten verlopen, komen deze spullen zeker van pas:
• Rugzak: Grote kinderen dragen gewoon zelf een handige rugzak en anders verzamel je zelf alle snacks in een stevige dagrugzak.
• Snacks: Neem fruit en wat lekkers mee voor onderweg (zoals energierepen) en vooral: een flinke voorraad water. Op zo’n avontuurlijke tocht moet alles wel tegen een stootje kunnen. Ga dus voor een stevige drinkfles en een robuuste brood- of snackdoos.
• Regenkledij: Laat een plensbui jullie niet tegenhouden! Zorg gewoon voor een kwalitatieve regenjas en regenbroek. Ook regenlaarzen komen ongetwijfeld van pas om in de modder en in plassen te springen.
• Reservekleding: Dat je kids best outdoorkleding aantrekken om op avontuur te gaan, is logisch. Neem een setje reservekledij mee voor de zekerheid.
• Speurneusmateriaal: Onderweg vallen heel wat grote en kleine beestjes te bespeuren. Neem dus een verrekijker mee om vogels te spotten. Hun ontdekkingen houden je avonturiers bij in een persoonlijk natuurschriftje!
7. Moddertrappelen in Het Verdronken Land van Saefthinge
• Buggytoegankelijk? Nee
• Speeltuin? Nee
Een beetje spannend, een beetje (heel) smerig, maar vooral een belevenis om nooit te vergeten. Een wandeltocht in Het Verdronken Land van Saefthinge is een absolute aanrader voor jong en oud. Dit uitgestrekte natuurgebied op de grens van België en Nederland staat bij vloed volledig onder water. Bij eb komen diepe geulen, slikken en schorren vrij die een prachtig stuk woeste natuur vormen. Mooi om naar te kijken vanop het vrij toegankelijke plankenpad, maar wie niet terugdeinst voor een beetje slijk gaat natuurlijk voor het echte werk: een avontuurlijke wandeling dwars door modder en water. Om de natuur te beschermen en voor je eigen veiligheid – de vloed kan erg snel en verraderlijk opkomen – kan je deze wandeling alleen onder begeleiding van een gids maken, maar zo kom je wel op de meest bijzondere (en leukste!) plekjes van het gebied. Enneuh, zeker niet vergeten dus: laarzen én een setje droge kledij. Want de kans dat je eindigt met een bende moddermannetjes is behoorlijk groot.
© saefthinge.eu
Geef kinderkledij een langer leven
Is je kroost te diep in de modder gedoken? Met onze wasservice is hun favoriete jas snel weer als nieuw. En die scheur in de wandelbroek van de jongste? Onze kledinghersteldienst fixt het zo voor je.
8. Pittige klimpartij op de ladderwandeling in Rochehaut
• Buggytoegankelijk? Nee
• Speeltuin? Nee
Heb jij ook te kampen met (pre-)pubers die alleen maar met hun ogen rollen bij de gedachte aan alweer een ‘saaie’ wandeling? Dan is dit dé ultieme tip voor jou. De wandeling ‘Les échelles de Rochehaut’, aka de ladderwandeling, staat immers niet voor niets bekend als de meest spectaculaire wandeltocht van België. Eerst maak je een uitdagende afdaling tot beneden aan de Semois, en dan klim je weer naar boven langs metalen laddertjes en spannende steile afgronden. Interessant weetje: het VVV-kantoor van Rochehaut geeft de wandeling code ‘AR’: ‘Af te Raden aan gevoelige personen’. Zei er nog iemand ‘saai’?
© Julien Seguinot
9. Wandelen op het water van het Vinnemeer
• Buggytoegankelijk? Nee
• Speeltuin? Ja
Op zoek naar een wandelplek die je kinderen een paar uur van hun schermpjes weghoudt? Zet dan Provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw maar op je lijstje. Het Vinnemeer – het grootste natuurlijke meer van Vlaanderen – is immers een echte hotspot. Niet voor wifi, maar wel voor vogels én voor liefhebbers van bijzondere wandelroutes. Dankzij avontuurlijke plankenpaden die rakelings over het water liggen, wandel je hier letterlijk op het meer. Onderweg kom je vogelkijkhutten tegen, maar ook grazende gallowayrunderen en een tien meter hoge uitkijktoren die je kan beklimmen. We bedoelen maar: move over, Fortnite! Mag de schermloze tijd nog wat langer duren? Blijf dan een nachtje paalkamperen in de vrije natuur. Geen voorzieningen – op een waterpomp en een composttoilet na dan – maar avontuur verzekerd!
10. Reis door de tijd in de kloof van Le Fondry des Chiens
• Buggytoegankelijk? Nee
• Speeltuin? Ja
Of hij zijn bijnaam ‘de Grand Canyon van België’ alle eer aandoet, daar moet je zelf maar over oordelen. Maar bij het zinkgat van Le Fondry des Chiens in Nismes waan je je toch met gemak in de grote rotskloven van het zonnige zuiden. Kunstig afgesleten door erosie, lijken de enorme blokken kalksteen wel een eeuwenoud labyrint dat uit de aarde gerezen komt. Ideaal voor kinderen met een passie voor geologie! Dankzij de warme kalkbodem kan je hier met je kleine ontdekkingsreizigers trouwens ook op zoek naar hagedissen, sprinkhanen, krekels en vlinders. En de uitzichten over de vallei van de Viroin zijn ook niet mis. Met een nostalgisch ritje met een oude stoomtrein kan je er ook nog eens op een unieke manier van genieten. Memorabele familieselfies verzekerd!
© Raoul Heremans
Schattenjacht voor gevorderden
Hangen je oogappels lusteloos rond in huis? Stuur ze wandelen! Met een rondje geocaching verandert de meest alledaagse route al snel in een heuse ontdekkingsreis. Aan de hand van gps-coördinaten, die je bijvoorbeeld vindt op www.geocaching.com, ga je in je buurt (of ver daarbuiten) op zoek naar goed verstopte doosjes. Hierin vind je een logboek om je naam en de datum te noteren, en soms zitten er ook kleine ‘schatten’ in.
Ben je getriggerd? We geven je graag wat meer uitleg over hoe geocaching juist werkt en wat je ervoor nodig hebt.
Jij de plannen, wij het materiaal. Nu ook te huur!
Kriebelt het om zelf zo'n avontuur te beleven, maar ontbreekt het je aan kwalitatief materiaal? Of wil je die nieuwe trekrugzak eerst eens uitproberen? Goed nieuws: je kan je uitrusting ook huren bij A.S.Adventure. Huren kan al vanaf één nacht, kiezen doe je à la carte.