Sportieve avonturiers hebben de fiets altijd al gebruikt om mee te reizen, maar met de komst van de gravelbike is bikepacking enorm populair geworden. Met minimale bagage eropuit trekken voor een meerdaags fietsavontuur spreekt heel veel mensen aan. Wat heb je nu precies allemaal nodig om van je avontuur op twee wielen een topbelevenis te maken? En waar let je op bij de voorbereiding?
Bikepacking: welke bagage komt waar?
‘Pack light’ is sowieso regel nummer 1 bij bikepacking, kwestie van het volume in de fietstassen én het gewicht van je fiets zo laag mogelijk te houden.
Kleine spullen die je snel bij de hand wil hebben tijdens je rit berg je in een frametasje dat bovenop de bovenbuis van je fiets komt, vlak achter het balhoofd. Een stuurtas is ideaal voor lichte bagage (de slaapzak, bijvoorbeeld), te zware items aan het stuur bevestigen zal het stuurgedrag van je fiets nadelig beïnvloeden. Wie echt veel bagage moet of wil meenemen, kan ook nog met tassen op de voorvork werken. Deze hebben echter een heel grote invloed op het stuurgedrag van een fiets en staan daarom niet bovenaan de checklist van de snelle bikepacker. Heb je meer ruimte nodig voor bagage, dan kan je beter kiezen voor een grotere frametas en je bidonhouders en de drinkflessen naar de poten van de voorvork verhuizen.
Kledij & accessoires
Besteed ook aandacht aan de juiste onderkleding. Kies voor onderkleding die gemaakt is van een vezel die het vocht snel afvoert, op die manier blijft je lichaam in alle omstandigheden comfortabel droog. Fietsschoenen voor SPD-schoenplaatjes krijgen de voorkeur op fietsschoenen met grote schoenplaten. De SPD-schoenplaatjes zitten immers verzonken in de schoenzool zodat je op deze fietsschoenen gemakkelijker stapt. Dat is wel zo handig als je onderweg een terrasje doet. Een fietspetje is nuttig als bescherming tegen de zon en kan je hoofd warm houden als het weer helemaal omslaat, een Buff is op eenzelfde manier nuttig. Voorzie tussenseizoenshandschoenen of een liner en denk aan overschoenen of waterdichte sokken om je voeten droog te houden tijdens een plensbui. Uiteraard draag je een fietshelm, een fietsbril met fotochromatische lenzen is perfect omdat die van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat je ogen beschermt en het invallende licht naar een constante sterkte omzet. In plaats van meerdere outfits mee te nemen, voorzie je een beetje wasmiddel zodat je na elke rit je fietskleding even kunt uitwassen. Zo kan je de volgende ochtend met frisse kleding terug op weg.
Concreet: wat wel en wat niet?
Een goede nachtrust is essentieel als je elke dag je kilometers wil fietsen. Wij helpen je alvast met de keuze van de juiste slaapzak.
TIP: Net zoals geen enkele bergbeklimmer als eerste berg de Mount Everest beklimt, zo ook pak je het als beginnende bikepacker best rustig aan om in deze manier van reizen te groeien. Begin met een binnenlandse trip om uit te vissen of je bikepacking leuk vindt en op welke manier je je bagage en/of fiets moet aanpassen voor grotere avonturen. Gelukkig zijn er dicht bij huis al genoeg uitdagingen te vinden.
Accessoires
Ook al ben je niet van plan om ’s nachts te fietsen, voorzie toch een compact voor- en achterlichtje. Je weet immers nooit dat een dagrit uitloopt en misschien moet je onderweg wel een paar donkere tunnels door. Een compact fietsslot is essentieel om bij een lunchstop je fiets te kunnen beveiligen, uiteraard heb je een fietsbel op je stuur. Een fietscomputer/navigatietoestel is handig om je op koers te houden, een compacte batterypack, een mini-zonnepaneeltje of een fiets met naafdynamo en USB-stekker is ideaal om onderweg niet zonder stroom te vallen. Voorzie grote drinkflessen, bij voorkeur transparante. Die hebben als voordeel dat je ten allen tijde weet hoeveel drank je nog bij de hand hebt en je kan ook perfect controleren of ze wel 100% proper zijn aan de binnenkant. Een binnenband, bandenpleisters, een spaaksleutel, een multitool en een compact fietspompje of CO2-patroon zijn essentieel om onderweg kleine herstellingen te kunnen uitvoeren. Een mini-flacon smeermiddel houdt je ketting in optimale conditie.
Een zonnebril voor fietsers is veel meer dan ‘gewoon’ een zonnebril. Hij moet je ogen immers beschermen tegen de zon én tegen insecten en straatvuil. Daarenboven mag er geen tocht achter de lenzen ontstaan en moet hij je ogen rust geven. Een waslijst aan vereisten dus.
Wij helpen je met de keuze van de juiste zonnebril.
Hygiëne & verzorging
Zonnecrème, lippenbalsem, insectenspray en een compacte EHBO-kit met overlevingsdeken zijn het minimum. Indien je een gevoelig achterwerk hebt, kan ook zitvlakcrème meenemen aangewezen zijn. Schat vooraf in hoe lang je weg zal blijven en hoeveel van deze producten je nodig zal hebben. Stem de grootte van de flacons daarop af.
Voeding
Zit je een hele dag op de fiets, dan hoor je de intensiteit van je inspanning daarop af te stemmen. Om lang te kunnen fietsen moet je zo economisch mogelijk rijden en maximaal gebruik maken van je vetverbranding. Op die manier haal je de meeste energie uit de drie standaard maaltijden op een dag: ontbijt, lunch en avondmaal. Voor de momenten waarop je het lastig krijgt kan je wel een paar energierepen en -gels voorzien. Vul één van je drinkflessen altijd met water en de andere met energiedrank die je maakt met tabletten. Die zijn gemakkelijk mee te nemen en eenvoudig te doseren: 1 tablet per drinkfles.
Of toch liever op de klassieke manier?
Trek je er voor langere tijd op uit met de fiets of heb je helemaal geen zin om op de omvang en het gewicht van je bagage te besparen, dan kan je nog altijd opteren voor de meer ‘klassieke’ manier van reizen met de fiets. Kies dan voor een toerfiets die standaard voorzien is van spatborden, verlichting en bagagedragers. In de voortassen en achtertassen kan je veel meer kwijt zodat je wat comfortabeler reist, maar ook wel iets trager fietst. Aan jou de keuze…
Als bikepacker neem je je kampeermateriaal mee op de fiets. Met onze checklist voor lichtgewicht kamperen vergeet je geen enkele essential! Bekijk de checklist voor lichtgewicht kamperen.
Niks leuker dan af en toe eens heerlijk verdwalen op de fiets, maar je wil wel ten allen tijde kunnen terugvallen op de correcte informatie van een fiets-GPS. Wij helpen je om de juiste fiets-GPS te kiezen.
