Oostenrijk is hét bergland bij uitstek. Wil je een huttentocht maken? Dan raden we je deze topper aan.
Wandel van hut naar hut
Om het ultieme berggevoel te beleven, ga je op huttentocht. Daarbij wandel je meerdere dagen in de bergen en overnacht je onderweg in berghutten. Omdat je elke dag verder trekt en niet steeds terug moet keren naar je startpunt, zoals bij een dagtocht, ontdek je een veel groter gebied.
Wettersteingebergte
Wettersteingebergte: op de grens van Oostenrijk & Duitsland
Deze huttentocht voert je in vijf etappes door schitterend grensgebied: grotendeels door Oostenrijk, maar met de Zugspitze (2962 m), de hoogste berg van Duitsland, als adembenemend hoogtepunt. Langs de wandeltocht liggen kleine, knusse berghutten. Die hutten worden onderweg duidelijk aangegeven op borden. De kans om verloren te lopen is daardoor minimaal.
Deze huttentocht is gemiddeld qua moeilijkheid. Enkele etappes omvatten meer hoogtemeters en zijn wat uitdagender, maar eigenlijk maak je het zo moeilijk of makkelijk als je zelf wil. Wie de wandelingen wat lichter wenst, overbrugt kilometers met de skilift. Wil je juist meer uitdaging? Dan kies je aan de Seebensee-waterval bijvoorbeeld voor de via ferrata, waarbij je via kabels en laddertjes langs de rotswand klautert. Hoeft het niet zo spectaculair en wil je liever relaxed wandelen? Dan kies je voor het bospad. Kortom: er zijn steeds opties genoeg voor elk niveau. Het is er waanzinnig mooi maar toch niet te toeristisch en de opties qua wandelroutes zijn enorm. Kortom: alleen maar troeven!
Tip: vervoer
Per auto rijd je in ongeveer acht uur vanuit Brussel naar het vertrekpunt in Ehrwald.
Met de trein ben je negen uur onderweg, inclusief vier keer overstappen.
Ehrwald – Steineres Hüttl
Etappe 1: Ehrwald – Steineres Hüttl
· Startpunt: skilift Ehrwalder Almbahn
· Wandeling: uitdagend met een flink aantal hoogtemeters
· Afstand: 12 km
· Wandeltijd: 5 à 6 uur
· Hoogtemeters: 1250 m stijgen, 320 m dalen
· Overnachting: Steineres Hüttl (1925 m)
Deze eerste etappe vormt een pittige start en een flinke opwarmer voor de rest van de week. Je vertrekt aan de skilift in het dorpje Ehrwald en loopt door bosrijk gebied. Achter de bomen duiken imposante rotswanden op. Hoe hoger je gaat, hoe rotsachtiger het terrein. Met een schitterend uitzicht als decor wandel je de bewoonde wereld uit. De kans is groot dat onderweg gemzen je pad kruisen.
Start je deze huttentocht liever iets meer op ’t gemak? Dan kort je de route makkelijk in door in Ehrwald de skilift te nemen en daarna je wandeling te starten. Vanuit het bergstation doe je ongeveer 3,5 uur over de resterende 7 kilometer.
Na een mooie wandeling en een inspannende klim bereik je je bestemming, de Steineres Hüttl, midden in een groene oase. De houten hut ligt verscholen in een rots en is het best te vergelijken met een hobbithuisje. Eromheen én zelfs op het grasdak van de hut grazen koeien. In deze kleine, oergezellige houten hut kan een handjevol mensen overnachten. Het eten wordt met ecologische streekproducten bereid en de koeien worden ’s ochtends gemolken voor een glas verse melk. ‘s Avonds zin in een pintje of frisdrank? Bedien jezelf en steek het geld in de glazen spaarpot: om maar te zeggen, het vertrouwen is er groot.
Steineres Hüttl: praktische info
· Er zijn 10 slaapplaatsen.
· Je slaapt in een slaapzaal. Er zijn geen aparte kamers.
· Vooraf reserveren is een must.
· Ter plaatse enkel cash te betalen.
Tip: het zijn de hoogtemeters die tellen
In de bergen mispakken beginnende wandelaars zich vaak aan afstanden. Meet een wandeling bijvoorbeeld 12 kilometer met 1250 meter stijgen, zoals deze eerste etappe, dan reken je best als volgt:
· Afstand (12 km) gedeeld door 4 (gemiddeld aantal km/u tijdens het stijgen) = 3 uur.
· Hoogteverschil (stijgen): 1250 meter gedeeld door 300 meter (gemiddeld aantal hoogtemeter per uur tijdens stijgen) = 4 uur.
· Voor de werkelijke wandeltijd deel je de kleinste waarde (3 uur) door de helft = 1,5 uur.
Daar tel je de grootste waarde (4 uur) bij op. Je wandeltijd is dus 1,5 uur + 4 uur = 5,5 uur.
Steinernes Hüttl - Knorrhütte
Etappe 2: Steinernes Hüttl - Knorrhütte
· Startpunt: Steineres Hüttl
· Wandeling: Minder zwaar en minder lang dan gisteren
· Afstand: 5 km
· Wandeltijd: 2,5 u
· Hoogtemeters: 340 m stijgen, 230 m dalen
· Overnachting: Knorrhütte (2051 m) in Duitsland
Ook vandaag staat er een prachtige wandeling op het programma. Met een magnifiek uitzicht wandel je verder door het rotsmassief. Onderweg huppelen geiten voorbij. Het dal en de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze, komen in zicht. Via een oude grensovergang met prikkeldraad en een houten bergpoortje wandel je Duitsland binnen.
Deze wandeling is korter en minder zwaar dan die van gisteren. Heb je zin in meer? Dan voeg je makkelijk meer kilometers toe. Maak ’s ochtends eerst een lusvormige wandeling vanuit de Steineres Hüttl en wandel na een stevige lunch in de hut naar de Knorrhütte.
Vanop een afstand spot je je bestemming op een bergflank. De Knorrhütte is een rustieke en schitterend gelegen alpenhut. Deze plek ademt gezelligheid. Op het kleine terras geniet je van het uitzicht op de top van de Zugspitze en op frissere dagen warm je op in het salon.
Knorrhütte: praktische info
· Er zijn 119 slaapplaatsen.
· Je slaapt in een kamer of een slaapzaal.
· Vooraf reserveren is een must.
· Ter plaatse enkel cash te betalen.
© Jelle Canipel / Knorhüttle – Zugspitze
Etappe 3: Knorhüttle – Zugspitze
· Startpunt: Knorhüttle
· Wandeling: Uitdagend door de hoogtemeters
· Afstand: 4 km
· Wandeltijd: 3 à 4 uur
· Hoogtemeters: 900 m stijgen
· Overnachting: Münchner Haus (2959 m) in Duitsland
Klaar voor een fenomenaal bergpanorama vanop 2962 meter hoogte? Een pittige wandeling met flink wat hoogtemeters leidt je naar de top van de Zugspitze. Onderweg doorkruis je rotslandschap en laat je het Oostenrijkse dal achter je. Net voor de top komt Duitsland in je vizier en aanschouw je groene bossen met magisch mooie meren, zoals de Eibsee. Het laatste gedeelte leg je met behulp van een kabel af. Een via ferrata-set komt hier handig van pas.
Op de bergtop prijkt een futuristisch ogende constructie, waar de skilift toekomt en waar een restaurant, café en zelfs een museum (over de Zugspitze en de omringende bergen) te vinden zijn. Durvers klauteren van hieruit tot aan het kruis op de bergtop. No worries: een kabel biedt houvast tijdens de klim.
Staat boven op een bergtop slapen op je bucketlist? Breng dan de nacht door bij Münchner Haus, de hoogstgelegen hut van het land. Deze ‘rooms with a view’ zijn gegeerd en terecht. Want ’s avonds zijn alle toeristen weg en ben je zo goed als alleen op de bergtop: een unieke ervaring! Geen bedden meer beschikbaar? Neem de skilift naar het dal en overnacht in het gezellige Ehrwald.
Münchner Haus: praktische info
· Er zijn 36 slaapplaatsen.
· Je slaapt in een slaapzaal. Er zijn geen aparte kamers.
· Vooraf reserveren is een must.
· Ter plaatse enkel cash te betalen.
© Jelle Canipel / Zugspitze – Ehrwald – Coburger Hütte
Etappe 4: Zugspitze – Ehrwald – Coburger Hütte
· Startpunt: Zugspitze (of Ehrwald)
· Wandeling: Pittig met wat klimwerk
· Afstand: 6 km
· Wandeltijd: 3 à 4 uur
· Hoogtemeters: 920 m stijgen
· Overnachting: Coburger Hütte (1920 m)
Met de skilift daal je vanaf het hoogtepunt af naar het dalstation, terwijl je je laat verbazen door het uitzicht. Te voet of met de bus (die frequent rijdt) beland je terug in het Oostenrijkse Ehrwald. Van daaruit wandel je opnieuw omhoog, langs een knappe route die de iconische Seebensee passeert. De ideale plek voor pootjebaden met een adembenemend uitzicht. Vervolgens is het nog een half uur stevig klauteren tot aan de hut.
Voor gevorderden vormt de Seebensee via ferrata een interessant alternatief. Via een waterval klim je naar boven. Na anderhalf uur klimwerk beland je aan de Seebensee.
De klim naar de Coburger Hütte is meer dan de moeite waard, alleen al vanwege het prachtige panorama met de kristalheldere Drachensee en Seebensee. Het uitzicht omvat ook bossen en de Zugspitze, waar je exact 24 uur eerder stond. De dag afsluiten doe je hier met smakelijke bergkost en een fenomenale zonsondergang.
Tip: Heb je voldoende tijd? Verblijf dan enkele dagen in de Coburger Hütte. Deze hut biedt tal van wandelmogelijkheden, van makkelijk tot uitdagend. Hier is zoveel te doen: indrukwekkende dagtochten, via ferrata-parcours (zoals de Tajakante klettersteig, zwemmen in een bergmeer… Als je planning het toelaat, is een verblijf van twee of drie nachten een aanrader.
Coburger Hütte: praktische info
· Er zijn 85 slaapplaatsen.
· Je slaapt in een slaapzaal. Er zijn geen aparte kamers.
· Vooraf reserveren is een must.
· Ter plaatse enkel cash te betalen.
© Jelle Canipel / Coburger Hütte
Etappe 5: Coburger Hütte – Ehrwald
· Startpunt: Coburger Hütte
· Wandeling: Ontspannen afdaling
· Afstand: 11 km
· Wandeltijd: 4 à 5 uur
· Hoogtemeters: 950 m dalen
Na al dat klimwerk is het tijd om af te dalen. Een knappe wandeling leidt je via een breed pad door de bossen naar beneden. Onderweg passeer je een natuurbelevingspad voor kinderen, met een dierenzoektocht op de borden langs de route. Halverwege kom je de skilift tegen. Voor wie met vermoeide benen kampt, is dit een handige shortcut.
Huttentocht met kinderen?
Ook met kinderen vanaf ongeveer 10 jaar is deze huttentocht goed te doen. Een fijne bonus voor minder ervaren wandelaars en gezinnen met kinderen: de wandelroutes en hutten voelen afgelegen maar zijn goed bereikbaar. Dus loopt er toch eens iets mis, dan bereik je met een skilift snel weer de bewoonde wereld.
Tip: Neem zwemgerief mee op je wandeling
Neem je zwemkleding en handdoek mee op pad, want langs de wandelroute kom je verschillende meren tegen: ideaal voor een verkwikkende duik of pootjebaden! Zoals de Seebensee (Oostenrijk), de Drachensee (Oostenrijk) en de Eibsee (Duitsland). Vooral die laatste is bijna onwerkelijk mooi, met eilandjes verspreid over het meer. Een superfotogenieke plek!
Lucknerhaus
Vijf unieke berghutten in Europa
Na een dag wandelen en klauteren kom je aan bij je slaapplaats voor de nacht, omringd door bergtoppen en een schitterend panoramisch uitzicht. Een gekoeld drankje, een eenvoudige maaltijd en een comfortabel bed: meer heb je niet nodig voordat je de volgende ochtend doorgaat met je huttentocht. We zetten onze vijf favoriete berghutten op een rij!
Het Lucknerhaus in Oostenrijk
Wandel je door het hooggebergte van Hohe Tauern? Voor een rustige kamer met comfortabel bed, lekkere Oostenrijkse kost en een sauna, klop je aan bij het Lucknerhaus. Van hieruit heb je een fenomenaal panoramazicht op de imposante Grossglockner.
Deze charmante berghut wordt gerund door een warme, gastvrije familie. Reserveer tijdig een van de 38 bedden, want deze hut is populair tijdens de zomer. Het is dé startplaats voor heel wat mooie wandelingen door hooggebergte Hohe Tauern én het beste vertrekpunt voor een beklimming van de berg Grossglockner. Het Lucknerhaus is ook met de auto of de Postbus te bereiken vanuit Lienz of Kals.
Refugi de la Restanca
Refugi de la Restanca
Deze berghut is schitterend gelegen op 2010 meter hoogte, aan een meertje in de Spaanse Pyreneeën. Op deze afgelegen locatie waan je alleen op de wereld. Ontwaken doe je hier met een adembenemend uitzicht.
Er zijn 80 slaapplaatsen beschikbaar. De hut is te bereiken na een forse wandeling van 2,5 uur, vanaf het gezellige dorpje Arties in het Val d’Aran langs de bosweg van Valarties. Ben je liever wat langer onderweg? Dan is een huttentocht dwars door Nationaal Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici iets voor jou. Je doorkruist het park van west naar oost in vier dagen.
Triglavski Dom
Triglavski Dom in Slovenië
Op 2515 meter hoogte, in het rotslandschap op de top van de berg Kredarica, ligt Triglavski Dom.
Dit is een populair vertrekpunt om de hoogste berg van het land, de Triglav, te beklimmen.
Deze hut biedt een spectaculair uitzicht en kijkt onder andere uit op het bovenste deel van de Triglavklim, zodat je wandelaars kan observeren terwijl zij hun laatste stappen naar de top zetten.
Onder het puntige dak zijn in totaal 300 bedden beschikbaar. Vanuit de Krma- en Bohinj-valleien wandel je makkelijk naar de hut. Triglavski Dom is niet per auto bereikbaar.
Een handig vertrekpunt voor je wandeling is de parkeerplaats van het Aljažev Dom in de Vrata-vallei, aan de voet van de Triglav-berg. Dat is per auto of bus slechts een half uur rijden van het populaire Bled vandaan. Van daaruit leidt een goed aangegeven wandelpad je langs fotogenieke landschappen, rivieren en watervallen. In ongeveer 4 uur tijd wandel naar de berghut. Heb je de volgende dag nog fut over? Klauter dan zeker tot het topje van de berg, alvorens weer af te dalen tot je vertrekpunt. Voor ervaren hikers is ook een meerdaagse huttentocht door het Triglav Nationaal Park een optie, bijvoorbeeld van Vrsic Pass tot Lake Bohinj.
Monte Rosa Hütte
Monte Rosa Hütte in Zwitserland
Denk je bij een berghut aan een houten hut met traditionele look? Think again! Want in het ongerepte landschap van het Monte Rosa-massief ligt een futuristische hut, omringd door de spectaculaire Gorner, Grenz en Monte Rosa-gletsjers. Niet alleen het uitzicht, maar ook de zonsopgang en -ondergang zijn hier legendarisch. De Monte Rosa Hütte is bekleed met een fonkelende, hoogtechnologische aluminium schaal die zonneënergie opslaat en zo maar liefst in 90% van de eigen energiebehoefte voorziet.
Deze berghut telt 120 slaapplaatsen en is een perfect vertrekpunt voor beklimmingen van bergtoppen tot 4.000 meter hoogte, zoals de Dufourspitze, Nordend en Lyskamm.
Van aan de Schwarzsee bij Zermatt wandel je in ongeveer 4 uur tijd tot aan de berghut. Het wandelpad is goed aangegeven en loopt steil omhoog door bergachtig terrein met uitzicht op de omliggende bergen en gletsjers. Een andere optie is de Panoramatrail vanuit Rotenboden, die je eveneens in 4 uur naar de hut leidt.
Skogadalsbøen hut
Skogadalsbøen hut in Noorwegen
Jotunheimen, oftewel de ‘Wereld van de Reuzen’, vormt het hooggebergte van Noorwegen en herbergt de hoogste bergtoppen van het land. Hoewel wildkamperen hier toegestaan is, zijn de goed uitgeruste berghutten verleidelijk. Zoals de Skogadalsbøen hut, prachtig gelegen in de Utladalen-vallei. De hut trekt al 150 jaar wandelaars en bergbeklimmers en staat bekend om zijn met gras bedekte dak en weelderige groene omgeving.
Deze hut biedt plaats aan 87 personen in stapelbedden. In de zomer kan je een bus nemen van Oslo naar Otta/Lom en van daaruit naar Sognefjellshytta. Vervolgens wandel je in 5 uur tot aan de Skogadalsbøen hut. Tijdens wandelingen kunnen herten, rendieren, elanden, reeën, vossen en zelfs lynxen je pad kruisen.
Wat heb je nodig voor een huttentocht?
· Wandelschoenen: Je wandelschoenen maken van je tocht een hemel of een hel. Blaren kunnen namelijk een stevige domper op je wandeling vormen. Hoe je ze voorkomt en verzorgt, lees je hier.
· Water: Met een handige drinkfles of drinksysteem blijf je onderweg gehydrateerd.
· Energierepen: Tijdens een huttentocht wandel je buiten de bewoonde wereld. Voorzie jezelf van een paar energierepen om hongerklopjes te voorkomen.
· Rugzak: Een stevige rugzak is onmisbaar om je materiaal mee dragen.
· Slaapzak: In bijna alle berghutten heb je een eigen slaapzak of lakenzak nodig.
· Handdoek: Een compacte, lichtgewicht handdoek die in een mum van tijd droog is.
· Pantoffels: Bestaat er een heerlijker gevoel dan na een lange wandeling je schoenen uittrekken?
In veel hutten zijn pantoffels verplicht.
· Wandelkleding: Met aangepaste kleding wandel je comfortabel en bescherm je jezelf tegen de elementen.
· Bescherming tegen de zon: Bescherm je huid altijd voldoende met een goede zonnecrème. Met een pet hou je de zon uit je gezicht.
Jij de plannen, wij het materiaal. Nu ook te huur!
Kriebelt het om zelf zo'n avontuur te beleven, maar ontbreekt het je aan kwalitatief materiaal? Of wil je die nieuwe trekrugzak eerst eens uitproberen? Goed nieuws: je kan je uitrusting ook huren bij A.S.Adventure. Huren kan al vanaf één nacht, kiezen doe je à la carte.