Succesvolle trektocht achter de rug? Als je ’m goed en regelmatig onderhoudt, kan je samen met je rugzak nog vele kilometers afleggen!
Hoe maak ik mijn rugzak schoon?
Ga je regelmatig op tocht met je rugzak, dan kan hij wel eens van een vuile reis terugkomen... Maak je rugzak altijd eerst volledig leeg en schud hem ondersteboven uit voor je hem schoonmaakt. Opgedroogde modder verwijder je meestal makkelijk met een zachte borstel. Heb je te maken met hardnekkige vlekken, zoals zweet, olie of andere vetvlekken? Dan dompel je je rugzak best onder in een emmer of een badkuip, laat je hem een kwartier weken, en maak je hem schoon met een milde zeep en een zachte spons of doek. Opgelet, niet te hard schuren!
De gevoerde schouder- en heupriemen masseer je stevig in met zeep om de zoutkristallen van je zweet te verwijderen. Met een oude tandenborstel schrob je de ritsen en naden voorzichtig schoon. Spoel je rugzak nadien goed af met koud of lauw water. Denk er ook aan dat insectenwerende middelen stoffen bevatten die het materiaal van je rugzak kunnen aantasten. Om lekken te voorkomen, wikkel je jouw anti-insectenspray best in een oude lap stof of sok als je hem in je rugzak wil meenemen.
Mag mijn rugzak in de wasmachine?
Een rugzak maak je altijd met de hand schoon, niet in de wasmachine. Door de wrijving van de wastrommel kunnen zowel de stof als de onderdelen (zoals rugpand, heupbanden en sluitingen) ernstig beschadigd of vervormd raken, zelfs wanneer je een programma voor delicate was gebruikt. Ook blijven er vaak restjes van het wasmiddel achter, die in combinatie met je zweet en de uv-stralen van de zon een chemische cocktail vormen, die de coating van je rugzak aantast.
Moet ik mijn rugzak opnieuw impregneren?
Wanneer je een rugzak koopt, is het materiaal meestal voldoende waterafstotend om de eerste jaren door te komen. Na een tijdje kan het nodig zijn om de waterafstotende laag van je rugzak te vernieuwen (impregneren) door hem in te spuiten met een speciale spray. Hou er rekening mee dat een rugzak nooit 100% waterdicht is. Bij langdurige blootstelling aan regen kan er water via de ritsen en de naden naar binnen beginnen te sijpelen. Een extra regenhoes aanschaffen is dus geen overbodige luxe – ook handig om opspattende modder tegen te houden of extra zichtbaar te zijn in het verkeer.
Hoe laat ik mijn rugzak best drogen?
Heb je je rugzak schoongemaakt met een zacht sopje en de zeep goed uitgespoeld? Laat je rugzak dan altijd traag drogen, bijvoorbeeld aan een droogrek of boven het bad, en liefst ondersteboven zodat het vocht eruit kan lekken. Leg hem nooit in de vlakke zon of dicht bij een warmtebron. Ook de droogkast is geen optie, omdat hoge temperaturen schadelijk zijn voor de stof van je rugzak. Geduld is de boodschap, want het kan een tijdje duren vooraleer je rugzak echt kurkdroog is, vooral bij de gevoerde onderdelen zoals de heupband en de schouderriemen.
Hoe berg ik mijn rugzak het best op?
Zorg dat je rugzak helemaal droog is en dat er niks is achtergebleven in een van de zakjes. Klik vervolgens de schouderbanden vast en bewaar je rugzak op een droge, koele en donkere plek die goed geventileerd is. Zet geen zware voorwerpen bovenop je rugzak, want zo kan hij zijn vorm verliezen. Controleer hem voor het opbergen op losse draadjes of haperende ritsen. Die laatste maak je weer soepel met een speciale siliconenspray, Greenland Wax of wat kaarsvet.
Care & Repair: Laat je rugzak repareren door onze hersteldienst
Je rugzak vergezelt jou op heel wat avonturen. Is er een rits of buckle stuk of zit er een gaatje in? Breng je rugzak binnen bij je favoriete A.S.Adventure-winkel en de experts van onze hersteldienst geven hem een tweede adem. En wist je dat je voor onze hersteldienst ecocheques kan gebruiken? Zorg dragen voor je materiaal, dat is ook zorg dragen voor de planeet!