To camp is to live

Hou je van back-to-basics-kamperen of van glamping? Ga je een weekendje weg, vakantie in eigen tuin of waag je je aan een trektocht?

Met het advies van onze experts wordt jouw kampeerervaring onvergetelijk! We inspireren je met producten die perfect bij jouw avontuur passen. Kopen of huren, aan jou de keuze.




Eigen plekje

Wil je dicht bij huis kamperen, maar heb je geen zin in een overvolle camping? En is de nacht doorbrengen in een bivakzone toch net ietsje te die hard voor jou? Of zoek je een nieuwe manier om gezellig thuis te cocoonen?

 

Zet je tentje en loungezetel dan gewoon op in je eigen tuin of op je terras. Met onze handige tips & tricks en wat leuke kampeerproducten maak je er een onvergetelijk (thuis)verblijf van!


Summer in the garden


3 culinaire kampvuurtips

Brownie in een sinaasappel

Snij het hoedje van een sinaasappel en lepel het vruchtvlees eruit. Vul met kant-en-klaar browniedeeg, zet het hoedje er weer op en verpak stevig in aluminiumfolie. Laat garen in de hete kolen en geniet van je smeuïge dessertje!

Maak inkepingen in een lang, wit brood en vul de openingen met sneetjes kaas en ham. Rol het brood in aluminiumfolie en laat het langzaam roosteren in de gloeiende kolen van je kampvuur. De ultieme snack voor een laat hongertje.

Bij een spannend kampvuurverhaal hoort een handjevol knapperige popcorn. Gooi wat maïskorrels met een geutje olie in een popcornpan, zet het deksel erop en schuif de pan in het vuur. En nu wachten tot ze beginnen te poppen!


Outdoor cocooning


Buitengewoon gezellig

Hoe meer je buiten kan vertoeven, hoe leuker. En met de juiste warmhoudertjes erbij maakt het niet uit welke tijd van het jaar het is. Gezelligheid troef op je eigen terras!

Vuurkorven
Verlichting
Hangmatten
Dekens

Outdoor is everywhere

Goesting om te kamperen hebben we ondertussen voor tien. Wat je zeker nog kan gebruiken? Een dosis sfeerbeheer, met leuke lichtjes en badminton. Heel veel lekker buiten-eten. En een goede nachtrust. Blader door de kampeerbrochure en breng jouw kampeerplannen verder op smaak. Apéro inbegrepen!

Doorblader de brochure

Veelgestelde vragen over kampeeruitrusting

Veel merken hebben een handig instructiefilmpje voor elk model tent in hun aanbod. Wij geven je alvast enkele algemene tips mee:

  • Check eerst of alle onderdelen aanwezig en in goeie staat zijn. 
  • Zorg dat de ondergrond zo vlak en egaal mogelijk is – een apart grondzeil kan de nodige bescherming tegen scherpe voorwerpen en vocht bieden.
  • Zet de vier hoeken van je binnentent meteen vast met haringen, zodat ze niet wegwaait.  
  • Schuif de tentstokken door de sleuven of klik ze aan je binnentent, al naargelang het systeem.
  • Werp je buitentent eroverheen, bind vast aan de tentstokken en zet het tentzeil vast met haringen die je verticaal in de grond steekt. Zorg dat de tentstof strak gespannen staat, zodat ze niet tegen de binnentent kleeft – zo vermijd je condensatie en schimmel. 
  • Bij winderig weer zet je best ook de stormlijnen vast.

 

Zet stap voor stap je tent op >

 

 

 

  • Zet je tent niet op een helling, maar zoek een vlak plekje op je gazon uit. Verwijder alle takjes, steentjes, dennenappels … en vul eventuele putten op met aarde, bladeren of dennennaalden. 
  • Wie houdt van lang uitslapen, zet z’n tent best niet in de vlakke zon. Hou dus rekening met de oriëntatie en de schaduwplekjes van je tuin. Denk er ook aan dat de uv-stralen van de zon de tentstof na een tijdje kunnen aantasten. Je tent gaat langer mee als je ’m wat vaker in de schaduw opzet. 
  • Hou ook rekening met de windrichting en zet je tent indien mogelijk achter een haag, bomenrij of schutting om zo weinig mogelijk wind te vangen. 
  • Om bij regenweer water in je tent te vermijden, kies je best een hoger gelegen plaatsje uit, dus niet in een kuil of waar het gras snel drassig wordt. Tenzij je graag greppels graaft in je gazon? 
  • Breng je de nacht door in je voortuin? Let er dan op dat je tent niet vlak voor of achter je geparkeerde auto staat of trek op z’n minst de handrem goed aan. 
  • Tot slot: ben je van plan om regelmatig in je tent te slapen, laat ze dan niet een hele zomer op dezelfde plaats staan. Zo geef je het gras de kans om zich te herstellen.

 

 

 

  • Je tent opzetten op een harde ondergrond, zoals de tegels, houten planken of beton van je terras, lukt niet met haringen. Je gebruikt dan ook best een koepeltent, die vanzelf rechtop blijft staan eens de tentstokken erin zitten.
  • Veeg je terras proper en verwijder alle steentjes en takjes, zodat je de bodem van je tent niet beschadigt. Een extra grondzeil is geen overbodige luxe!
  • Wil je voorkomen dat je tent gaat vliegen, leg dan binnenin de tent een baksteen of ander gewicht in de vier hoeken.
  • Om de voortent op te spannen, kan je eveneens bakstenen of andere gewichten gebruiken. Bind er een touw omheen dat je vastmaakt aan de lusjes van de voortent. 
  • De stormlijnen van je buitentent kan je eventueel vastbinden aan een boom, paal of regenpijp in de buurt van je terras.
  • Hou er ook rekening mee dat je wat ruimte nodig hebt om comfortabel in en uit de tent te kruipen. Een tent met dezelfde oppervlakte als je terras is dus te groot.
  • Plaats je tent ook niet recht onder een dakgoot: als die bij hevige regenval verstopt raakt, krijg je een waterval op je tentzeil en hou je het vermoedelijk niet droog.

 

 

Lichtgewicht tentjes uit polyester, die ideaal zijn voor trekkings, hebben een levensduur van zo’n 10 à 20 gebruiksweken. Wil je kamperen in je tuin, dan speelt het gewicht van je tent niet zo’n rol. Je hoeft er immers geen kilometers mee te rond te zeulen in een rugzak. In dat geval kies je beter voor tentzeil uit katoen (levensduur: 15 tot 50 gebruiksweken, afhankelijk van de dikte), dat behalve ademend ook goed bestand is tegen uv-stralen van de zon. Het droogt een stuk trager, maar in je eigen tuin kan je je tent gerust een tijdje laten staan om op te drogen na een regenbui. Je kan ook opteren voor een mix van katoen en polyester (levensduur: 30 tot 40 gebruiksweken), dat iets lichter is dan 100% katoen, maar dezelfde voordelen biedt.

 

De meeste tenten zijn voorzien van een muggengaas aan de ingang(en), dat je dicht kan ritsen terwijl je deur open staat voor verluchting. Zorg ervoor dat het muggengaas al dichtgeritst is vóór je je tent opzet, zodat je niet meteen ongewenst gezelschap van muggen, mieren, wespen of teken krijgt nog voor je tent goed en wel rechtstaat. Wil je in of uit je tent kruipen? Probeer de tijd dat je muggengaas openstaat dan zo kort mogelijk te houden. Een extra klamboe of muggennet kan je tent altijd nog meer insectenproof maken. Heb je veel muggen in je tuin of op je terras? Smeer je dan bij valavond goed in met een anti-insectenspray, eventueel met DEET, die de beestjes op een veilige afstand houdt. 

Eerst en vooral kies je best voor kampeermateriaal van goede kwaliteit, dat je niet in de steek laat wanneer het erop aan komt. Buiten slapen kan best fris zijn, dus warmhoudertjes zijn cruciaal. Een goed isolerende slaapmat, een comfortabele slaapzak, maar ook thermisch ondergoed, een roestvrijstalen drinkfles gevuld met heet water en een donzen hoofdkussentje doen wonderen. Zet de ventilatieritsen van je tent een stukje open, zo vermijd je dat je ‘tentklimaat’ afkoelt door condensatie. Ben je liever niet voor dag en dauw wakker? Draag dan een slaapmaskertje en oordopjes, zodat je je kan afsluiten van al die enthousiaste vroege vogels en zonsopgangen.

Meer tips voor een goede nachtrust >

Je tent mag dan van topkwaliteit zijn, als je het vertikt om ze goed te onderhouden, is ze sneller klaar voor het containerpark dan je denkt.

  • Zorg ervoor dat je je tent steeds goed ventileert, zo voorkom je condensatie en schimmelvorming. Hang liefst ook geen natte kleren te drogen in je tent.
  • Kan je je tent niet meteen laten drogen wanneer ze vochtig is na een regenbui of door de dauw? Doe het dan zo snel mogelijk: een natte tent laat je best niet te lang ingepakt.
  • Behandel je tentstokken met zachtheid: de elastieken kunnen kapotgaan bij ruw gebruik en barstjes in de stokken kunnen je tentzeil beschadigen.
  • Zet je tent zo vaak mogelijk op een schaduwrijk plekje, zodat de dichtingslaag van je tentdoek niet wordt aangetast door de uv-stralen van de zon.
  • Maak na elk gebruik je tentzeil schoon met een vochtige doek of spons, koud water en een milde zeep, en laat ze minstens 24 uur drogen op een propere plaats.
  • Voorzie je tentzeil regelmatig van een verse waterdichte en uv-beschermende laag met een tentspray, dat houdt de stof ook soepel.
  • Bewaar je tent proper en kurkdroog in een ruime doos, op een donkere plaats in je huis.

 

Meer onderhoudstips voor je tent >


Genieten in openlucht

Wil je je helemaal thuis voelen in je eigen tuin of op je terras? Spelen, ontdekken of romantisch dineren: wat je binnen doet, wordt buiten nóg leuker!

Servies & bestek
Kookgerei
Telescopen
Buitenspeelgoed

Sterren kijken

Voel je je beperkt in je vrijheid om te reizen? Dan vergeet je die onmetelijke wereld boven onze hoofden waar je grenzeloos mag bij wegdromen. Ga op verkenning in het heelal en kijk of jij alle sterrenbeelden kan benoemen.


Richt je blik naar de sterrenhemel


Onthard je tuin

Geen Belgische verkaveling zonder een beklinkerde oprit of een voortuin vol grind of kiezelstenen. Een ramp voor de biodiversiteit én het droogteprobleem in ons land! Dat kan beter, groener én even onderhoudsvriendelijk.


Alternatieven voor beton en steen

Onthard je tuin

Geen Belgische verkaveling zonder een beklinkerde oprit of een voortuin vol grind of kiezelstenen. Een ramp voor de biodiversiteit én het droogteprobleem in ons land! Dat kan beter, groener én even onderhoudsvriendelijk.


Alternatieven voor beton en steen


Benieuwd naar meer?

De Explore More-newsletter

Schrijf je in en ontvang boeiende artikels, tips en promo’s in je mailbox.

Schrijf je in

De A.S.Adventure-blog

Als je liever rustig rondklikt of op zoek bent naar iets specifieks.

Lees meer expertisetips

Het A.S.Magazine

Gratis voor Explore More-leden. Opgelet: de kans dat je gaat wegdromen, is groot.

Lees A.S.Magazine digitaal

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.