basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

Zuid-Korea in 5 gerechten

 Wie de Zuid-Koreaanse keuken niet kent, zou wel eens in de war kunnen geraken door de vele side dishes, de onbekende ingrediënten en de vaak complex ogende gerechten. Geen nood, wij stellen het lekkers van de Koreaanse keuken voor in vijf gerechten.

1. Banchan, baby

De side dishes, of banchan, zijn zo belangrijk in Zuid-Korea dat ze uitgroeiden tot een heus statussymbool. Wie banchan serveert kan niet rond de traditionele kimchi (Chinese kool, gefermenteerd met chili), namul (gestoomde of gefrituurde groenten, aangevuld met chilipeper, look en sojasaus) en jeon (een krokante pannenkoek, gevuld met vlees en/of groenten). VIP’s nemen pas vrede met een banchan of 100, terwijl je ouders er sowieso meer moeten krijgen dan jij. Traditionele jongens, die Zuid-Koreanen. 

2. Noedels for the win

Dat Zuid-Korea noedels in alle maten en kleuren presenteert, dat mag niet verbazen. Maar hoe kies je uit zo’n overaanbod in godsnaam de lekkerste noedels? Eenvoudig, wij schotelen jou simpelweg het juiste antwoord voor: glasnoedels met rundvlees en groenten komen als winnaar uit de bus. De Koreaanse glasnoedels zijn gemaakt van zoete aardappel – dat levert hen een geweldige textuur op – en zuigen als het ware de heerlijke sesamolie en sojasaus op. Voeg daar nog fijngesneden rundvlees, wortel, spinazie, shiitake en een halve ui aan toe en je weet dat je een simpel, doch overheerlijk gerechtje hebt bereid. Geen wonder dat de Koreanen deze noedeltopper voornamelijk op feestdagen en bij speciale gelegenheden nuttigen.

3. Barbecue-de-luxe

Maar wat de Koreanen het liefst doen – misschien zelfs nog liever dan wij Belgen – is barbecueën. Niet met van dat zwart aangebrand varkensvlees en de obligate saté, wel met bulgolgi (ossenhaas) en samgyeobsal (drie lagen buikspek). Side dishes zijn nergens beter op hun plaats dan hier: salade, kimchi, maïs, inktvis, ajuintjes en ga zo maar door. De barbecue-etiquette verschilt danig van de onze en de volgorde waarin er wordt gegeten, verschilt van plaats tot plaats. Dat kan aanvankelijk enige verwarring veroorzaken, maar laat je vooral helpen door het immer vriendelijke personeel van het restaurant in kwestie. 

4. Katerverdwijntruc

Iets te veel soju (een rijstwijn) achterover gekapt? Geen probleem, een portie haejangguk en je bent er zo weer bovenop. Deze stevige stoofpot, die bekendstaat als het ideale middel tegen een kater, wordt bereid op basis van varkensvlees, chilipasta en tal van andere, steeds weer variërende kruiden. Laat je vooral verrassen. En geloof ons maar als we zeggen dat het werkt. Katervrij op een uurtje tijd. En dat dankzij een gerecht waarvan je de naam enkel uitgesproken krijgt wanneer je al flink wat op hebt. 

5. Rijstpap to the rescue

Eén ding zijn die Koreanen wel vergeten: dessert! Zoetekauwen komen niet aan hun trekken in de Koreaanse keuken. Wie op restaurant verlekkerd zit te wachten op een traditioneel dessert komt vaak bedrogen uit. Toch is er één desserttopper die we jou niet willen onthouden: rijstpap met pijnboompitten. Meer dan wat rijst, verse pijnboompitten, honing, zeezout en zwarte sesamzaadjes heb je niet nodig om deze eenvoudige, maar lekkere rijstpap te bereiden. Voeg er een beetje water aan toe en je hebt trouwens rijstsoep, in plaats van rijstpap. Het is maar dat je het weet. 

>> Van de Koreaanse keuken smullen in Brussel? Dat kan bij SAN! Je leest er alles over in ons verslag in A.S.Magazine 39, dat nu in de winkel ligt.