image link

Sale tot -40 %

Verre reizen met kinderen: 5 ouders vertellen

Wil je een verre reis maken met je kinderen maar lijkt dat je vermoeiend en ingewikkeld? Deze 5 collega’s zochten verre oorden op met hun kroost. Laat je inspireren!

Katrien reisde met haar kinderen naar o.a. Namibië en Colombia


Wie is Katrien Fonck?

•    Geboren in 1985
•    Merchandiser voor A.S.Adventure sinds 2015
•    Houdt van volleybal, lezen en reizen 
•    Favoriete reisbestemming: Latijns-Amerika 

Eerste verre reis met kinderen: Namibië

Leeftijd kinderen bij die verre reis: Elliott was 5 en Vega werd daar 4 jaar

Favoriete reisbestemming met kinderen: Colombia 

Highlights: “Samen dingen ontdekken en nieuwe herinneringen maken”


“Mijn man en ik hielden altijd al van reizen en geven die reismicrobe met veel plezier door aan onze kinderen. We hebben ons hart verloren aan Latijns-Amerika. Colombia voelde voor ons als thuiskomen. Het landt biedt een enorme geografische variatie: woestijnen, jungle, kust, koloniale steden… Het openbaar vervoer is er goed geregeld, dat maakt het makkelijk om rond te trekken. Er is zoveel te doen en te zien - en de relaxte vibe is aanstekelijk.”

 

“Bij aankomst in Colombia hadden we ongeveer twee dagen last van de jetlag. We hebben ons direct aangepast aan het lokale ritme, hoe moe we ook waren. Dat is de beste manier om er snel doorheen te geraken. Eigenlijk viel dat al bij al goed mee.”  

“Onze kinderen eten wat de lokale pot schaft. Zo proefden ze in Zambia zebra en springbok.”

Katrien

“Toen we door Colombia reisden, waren onze kinderen zes en vijf jaar. Natuurlijk passen we ons programma aan hun tempo aan. Door Tayrona National Park maakten we bijvoorbeeld een prachtige wandeling naar de kust, die eindigde met een verkoelende duik in de zee. Zonder de kinderen erbij zouden mijn man en ik ook terug gewandeld zijn, maar nu kozen we voor een terugtocht te paard. Reizen met kinderen is vaak een beetje compromissen sluiten.”

 

“Onze kinderen eten op reis wat de lokale pot schaft. Zo hebben ze in Zambia bijvoorbeeld zebra en springbok geproefd. En op haar vijfde verjaardag kreeg onze dochter in Colombia gefrituurde mieren voorgeschoteld in plaats van een verjaardagstaart. Dat was een lokale specialiteit. Veel kinderen zouden hun neus ophalen, maar onze dochter houdt wel van een avontuur.”

“Tijdens een vliegerfestival in een Colombiaans dorpje mochten ze mee vliegeren met de lokale kindjes. Ze spraken niet dezelfde taal, maar dat maakte niet uit - ze vonden toch een manier om te communiceren.”


Kidsproof activiteiten in Colombia

Tatacoa-woestijn: “We wandelden door het grijze en het rode deel van de woestijn en eindigden onze tocht door de hitte met een plons in een openluchtzwembad. ’s Nachts gingen we sterrenkijken bij de sterrenwacht en planeten spotten door telescopen.”

 

Medellín: “Deze levendige en moderne stad ligt in de heuvels. Kabelbanen brengen je van de ene naar de andere kant – een leuke belevenis!”


Isla del Rosario: “Een klein eilandje met witte stranden en azuurblauwe zee. Heerlijk om op het strand en in het water te spelen.”


Tayrona National Park: “Een fenomenaal mooie jungle aan de kust, waar je kan wandelen, of een tocht te paard kan maken. We deden er ook een afvaart langs een junglerivier in een opblaasbare band. Tijdens het dobberen in de rivier kan je apen en vogels spotten in de boomkruinen boven je.”


Salento: “Hier wandel je langs de hoogste palmbonen ter wereld – een indrukwekkend zicht!”

 

Villa de Leyva: “In dit koloniale dorpje met witte huisjes was op het grote dorpsplein het jaarlijkse vliegerfestival aan de gang. Zowat elke dorpeling probeerde om een zo groot mogelijke vlieger de lucht in te krijgen. Onze kinderen vonden het geweldig om mee te vliegeren met de andere kindjes.”

Tip van Katrien

“Neem niet te veel speelgoed mee. De kans is groot dat het toch niet uit je rugzak komt. Kinderen zijn creatief en vinden onderweg van alles om mee te spelen. Wij nemen kleurpotloden, een kleurboek en een kaartspelletje mee. Verder spelen ze met wat de natuur hen biedt.”

Fiona reisde met haar zoon naar o.a. Thailand en Curaçao


Wie is Fiona Vercauteren?

•    Geboren in 1988
•    Web Content Medewerker bij A.S.Adventure sinds 2011
•    Houdt van gezinstijd, uit eten gaan en winkelen
•    Favoriete reisbestemming: Azië

Eerste verre reis met kind: Curaçao
Leeftijd kind bij die verre reis: zoon Ries was 1,5 jaar

Favoriete reisbestemming met kind: Thailand

Highlights: “Hoe verder we van huis zijn, hoe meer we verbonden raken.”

 

“Mijn partner en ik reisden altijd al graag en ver – en dat zijn we blijven doen nadat we onze zoon kregen. Kinderen krijgen betekende voor ons niet het einde van onze verre reizen. Integendeel! We wilden aan Ries tonen dat de wereld zoveel méér biedt dan ons eigen land. Een kind mag je niet tegenhouden om verre reizen te maken, het is juist een reden om dat wél te doen. Want samen op ontdekking gaan, is zo verrijkend voor je gezin!”


“Tijdens de pandemie was de keuze qua reizen beperkt. In tegenstelling tot veel landen mocht je wél naar Curaçao reizen, dus onze keuze was snel gemaakt. Die reis was een groot succes, dus trokken we enkele maanden later naar Thailand, het jaar daarna naar de Seychellen, vervolgens naar Vietnam en nog een jaar later naar Mexico.” 

“Zelf vind ik Thailand de grootste aanrader voor wie met kinderen reist. Het land leeft van toerisme, dat maakt het heel makkelijk om er rond te reizen. Er zijn fijne hotels, goede restaurants, voldoende vervoersmogelijkheden. Naast de basisvaccins heb je geen bijkomende vaccins of malariapillen nodig. En de mensen zijn zó kindvriendelijk! Ze komen meteen naar je kind toe om met hem te praten en hem te entertainen. Veel Thai kwamen over zijn blonde hoofdje aaien, omdat ze geloven dat dat geluk brengt. En als je op restaurant zit en je kind begint te jengelen, dan ontfermen ze zich met plezier over je uk zodat je rustig verder kan eten.”

“Een kind mag je niet tegenhouden om verre reizen te maken, het is juist een reden om dat wél te doen.”

Fiona

“Ons zoontje is geen makkelijke eter. We laten hem op reis het lokale eten proeven, zoals rijst met gekookte groenten – geen rauwe voeding. We vragen ook altijd om zijn portie niet pikant te bereiden. Tot hij drie jaar was, namen we poedermelk mee, al vind je die op veel verre bestemmingen gewoon in de winkel. Ook namen we toen als back-up 7 of 8 potjes peutervoeding mee, voor als hij iets écht niet wilde eten. Die potjes brachten we van thuis mee, omdat hij die smaken dan in ieder geval kende. Intussen is hij vier jaar en begrijpt hij dat hij in een ander land ander eten moet leren proeven.” 

 

“We stemmen onze dagplanning af op zijn middagdutjes. Soms zorgen we dat hij in onze verblijfplaats kan slapen, andere keren plannen we onze autorit tijdens zijn dutje zodat hij onderweg slaapt – maar dat is toch niet helemaal hetzelfde als in een bedje slapen, dus dat blijft wikken en wegen.”


Kidsproof activiteiten in Thailand

Boottocht op Khao Sok: “Een prachtig natuurgebied waar je dagenlang kan wandelen. Wij kozen voor een kortere toer en droegen Ries in de kinderdrager, want het terrein is niet buggyproof.”


Samet Nangshe:
“Een schitterend uitzichtpunt, niet ver van Phuket. Je kan er varen op het meer of wandelen in de buurt.”


Eilandhoppen: “We vroegen telkens aan een local met een bootje om ons een mooie plek zonder toeristen te tonen. In plaats van het drukbezochte James Bond Island, voeren we met een lokale visser naar het rustigere Hong Island en enkele onontdekte eilandjes.”

 

De vele stranden: “Ideaal om te spelen en te relaxen!”

Tip van Fiona

“Als je een rondreis maakt met een huurauto zorg je best voor je eigen autostoel. In landen waar wij een rondreis deden, bleek het moeilijk om een goede autostoel te krijgen bij de verhuurmaatschappijen. Autostoelen zijn vaak in slechte staat, onveilig of ongeschikt voor de leeftijd van je kind. Bij de meeste vliegmaatschappijen mag je een autostoel meenemen aan boord en kan je kindje op het vliegtuig daarin zitten. Bij sommige maatschappijen moet je een keuze maken tussen een buggy of autostoel, dus het is belangrijk om je vooraf goed te informeren.”


Jij de plannen, wij het materiaal. Ook te huur!

Zin om op avontuur te gaan, maar mis je nog kwalitatief materiaal? Of wil je die nieuwe trekrugzak of slaapzak eerst eens uitproberen? Goed nieuws: je kan je uitrusting ook huren bij A.S.Adventure. Huren kan al vanaf één nacht, kiezen doe je à la carte.

Ontdek het verhuuraanbod

Sarah reisde met haar tieners naar Vietnam


Wie is Sarah Gernaey?

•    Geboren in 1979
•    Buying Manager Outdoor
•    Werkt sinds 2013 bij A.S.Adventure
•    Houdt van lopen, trailrunning en crossfit
•    Favoriete reisbestemming: Noorwegen

Eerste verre reis met kinderen: Vietnam

Leeftijd kinderen bij die verre reis: zoon Nand was 14 jaar, dochter Marne 12 jaar
Favoriete reisbestemming met kind: Vietnam

Highlights: “Verbinden met onze kinderen, hen nóg beter leren kennen.”


“Toen mijn man en ik zelf kind waren, behoorden verre reizen om financiële redenen niet tot de mogelijkheden. Daardoor hebben we nog te weinig van de wereld gezien. Nu we de optie hebben, willen we onze kinderen graag die meerwaarde bieden. We beseffen dat het een smak geld kost, maar het is een enorme rijkdom die we hen kunnen meegeven. We wonen in een klein dorp en willen onze kinderen tonen dat de wereld meer is dan blanke gezichten en worst met patatjes.”

“De periode om met je kinderen op reis te gaan is beperkt. We willen er alles uithalen.”

Sarah

“Jarenlang gingen we met ons gezin naar Frankrijk en Italië, stuk voor stuk fijne vakanties. We hebben gewacht met het maken van een verre reis tot onze kinderen tieners waren. We vonden het belangrijk dat ze alles bewust meemaken en er zoveel mogelijk herinneringen aan overhouden.”


“Over enkele jaren gaat onze oudste ongetwijfeld zelf de wijde wereld in, zonder ons. De periode om met je kinderen op reis te gaan is beperkt. We hebben nog maar een viertal jaar om samen op vakantie te gaan en daarna is het finito. We willen er dus het meeste uit halen!”

 

“Wij kozen voor een vakantie in Vietnam, met reisorganisatie De Prins van Hola Pola. Wij zijn alle vier sociale beesten en hebben nood aan nieuwe mensen ontmoeten. Ook dàt is een manier om je blik te verruimen en avontuurlijk te zijn, want je weet vooraf niet wie er in je groep zit. De focus lag op slow travel, dus we hebben enkel het noorden van Vietnam bezocht - dat tempo was ideaal. Die eerste verre reis was fantastisch en smaakte naar meer!”


Kidsproof activiteiten in Vietnam

Ploegen op het land met een waterbuffel: “Het absolute hoogtepunt van de reis, volgens onze zoon. Even boer zijn, met de voeten in de modder mee op het land werken.”

 

Halong Bay: “Van de boot springen en zwemmen, te midden van al die natuurpracht. We zijn ook een beetje verder gevaren – voorbij de paradijselijke stranden – tot aan een strand dat vol afval lag. Enorm confronterend en ontgoochelend om zo’n immense berg vuilnis te zien zo dicht bij de pracht en praal, maar het is belangrijk om ook die kant te tonen aan onze kinderen. We hebben daar een uur lang afval opgeruimd – een poging om samen de wereld een beetje mooier te maken.”

Pottenbakken: “Een lokale ambacht, op de traditionele manier.”

 

Fietsen: “Met een mountainbike fietsten we dwars door het platteland van Duong Lam.”   

 

Rit met de riksja “In Hanoi reden we door de drukke straten, overweldigd door geuren, kleuren en brommertjes. Typisch toeristisch maar heel leuk!” 

 

Kookworkshop: “We leerden spring rolls te bereiden en roosjes te maken van een tomaat.”

Tip van Sarah

“We overliepen vooraf met onze tieners de reisroute en bekeken op YouTube en TikTok de leefwereld van de Vietnamese jongeren. Zo wisten ze een beetje wat te verwachten. Onze zoon ontdekte zo een graffitistraatje en een vintage winkel die hij graag wilde bezoeken. Hij stelde zelf een wensenlijstje met to-see’s op.”

Edith ging met haar drie kinderen op wereldreis


Wie is Edith Büscher?

•    Geboren in 1980
•    Fotograaf en visual content verantwoordelijke  
•    Werkt sinds 2012 bij A.S.Adventure
•    Houdt van reizen, wandelen, fotografie en crossfit
•    Favoriete reisbestemming: Italië

Eerste verre reis met kinderen: wereldreis (Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Dubai, Singapore, Maleisië, Thailand en Australië)

Leeftijd kinderen bij die verre reis: dochters 11 en 9 jaar, zoon 4 jaar
Favoriete reisbestemming met kind: Botswana

Highlights: “De band die wij met elkaar gekregen hebben door zes maanden samen te reizen.”

 

“Mijn man en ik hadden nog nooit een verre reis gedaan. Onze wereldreis was een impulsief plan. Tijdens een discussie mopperde ik dat we nooit eens iets zots deden - waarom gingen we niet eens een tijdje reizen ofzo? Tot mijn verbazing stemde mijn man meteen toe, dus datzelfde jaar vertrokken we voor zes maanden op wereldreis.”

“Onze 2 dochters stonden oorspronkelijk niet te springen om te vertrekken. Ze waren boos dat ze hun turnlessen – hun passie – zouden moeten missen, totdat de trainster zei: “Wat jullie gaan doen is supercool! En na de reis komen jullie gewoon terug turnen.” Vanaf dat moment waren ze enthousiast.”

“Ik weet niet wat er nog komt, maar die reis was zonder twijfel één van de hoogtepunten van mijn leven.”

Edith

“Voor ons vertrek overlegden we met de school van onze dochters hoe we het onderwijs op reis best aanpakten. Vervolgens maakten we een lijstje van bestemmingen waar we graag heen wilden: we kozen voor Afrika, Azië en Australië. We boekten onze vliegtickets via Joker, raadpleegden het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de nodige vaccins, reserveerden een auto met daktent in Afrika en een camper in Australië. We reserveerden een slaapplaats voor de eerste nachten op elk nieuw continent, verder lieten we alles open. Zo bleef er veel ruimte voor improvisatie. Als we ’s ochtends van een camping wegreden, konden we ter plekke beslissen of we naar links of naar rechts gingen.”

 

“We waren heel blij dat de school van onze kinderen openstond voor onze reisplannen. Hun reactie luidde: “Wat jullie hen aan levenslessen gaan meegeven, kunnen wij niet evenaren in de klas, dus geniet ervan!” We bespraken met de juffen welke leerstof de kinderen die periode moesten zien en namen de nodige werkschriften en onze laptop mee. Mijn man gaf de wiskundelessen, ik nam Nederlands en Frans voor mijn rekening. Meestal gebruikten we het apero-moment om les te geven, met een drankje en een hapje erbij. Het één-op-één lesgeven gaat sneller dan in de klas, we waren er dagelijks ongeveer een uurtje mee bezig.”

 

“Het is moeilijk om één favoriete kindvriendelijke bestemming te kiezen… Botswana maakte een diepe indruk op ons. Het is een waanzinnig mooi land. Er zijn schitterende natuurparken en enorme zoutvlaktes waar je urenlang doorheen kan rijden. Je beleeft er het ‘echte Afrika’ en je bent er vaak de enige toerist. We spotten wilde dieren, maakten kennis met locals, kampeerden in onze daktent in uitgestrekte natuurgebieden en op campings op unieke locaties.”

 

“We hadden een point-it boekje bij met allerlei gerechten in, dat was vooral handig op niet-toeristische plekken! Zo konden we aanwijzen: spiegelei en een toastje. Vaak hebben de locals de ingrediënten wel, maar maken ze het anders klaar. Dus als je er gewoon naar vaagt, is er veel mogelijk. Ook hadden we een pot choco mee als back-up. We hebben ook veel zelf gekookt op de campings – en corn flakes en pasta vind je overal ter wereld. Onze kinderen hebben massa’s fruit leren eten, want dat smaakt zoveel lekkerder en verfrissender in warme landen. Ondanks hun jonge leeftijd waren ze nieuwsgierig naar het lokale voedsel – al hoefde dat voor hen geen kippenpoten te zijn.”


“Het is onbeschrijflijk wat die zes maanden reizen met ons gedaan hebben, dat is met niets te vergelijken. We hebben elke minuut samen meegemaakt, van de leuke tot de minder leuke ervaringen, en deelden zoveel moois. Op de laatste avond van onze reis stonden we op de brug in Sydney en beseften we dat ons avontuur voorbij was. Dat was een heel emotioneel moment. Onze kinderen hebben na de thuiskomst nog maandenlang gevraagd of we terug konden vertrekken. We hebben er keihard van genoten met ons allen! En ik weet niet wat er nog gaat komen, maar die reis was zonder twijfel een van de hoogtepunten van mijn leven.”


Kidsproof activiteiten in Botswana

Kubu Island: “Een enorme zoutvlakte met grote Baobab bomen en eindeloze blauwe lucht. We kampeerden er op een camping in the middle of nowhere. Zo ver je kon zien was er niets dan zoutvlakte. Dat onbeschrijflijk mooie uitzicht, een kampvuurtje, een zonsondergang om U tegen te zeggen en een sterrenhemel waar we urenlang naar staarden: Wat.Een.Hoogtepunt.”

 

Chobe National Park: “In dit wildpark zijn er geen hekken, dus je kampeert tussen de wilde dieren. Dat vonden we wel cool, tot we op een ochtend pootafdrukken van een leeuw rondom onze auto ontdekten. Een andere keer werden we gewekt door een aap die onze doos corn flakes leegrammelde. Je hebt een dosis lef nodig, maar je maakt er wel wat mee.”

 

Kasane: “We maakten bij zonsondergang een boottocht met een gids langs nijlpaarden en ander wildlife.”


Avontuurlijke plekken om te logeren: “De verschillende campings vormden een bron van vertier voor onze kinderen. Van spelen in het zwembad tot houtsprokkelen voor het kampvuur.”

Tip van Edith

“Voorzie voldoende tijd en hanteer geen strakke planning. Vonden we het ergens fijn, dan bleven we daar wat langer. We lieten ons ook leiden door de tips van de locals. Die flexibele planning bood ruimte om daarop in te spelen.”

Tiffany reisde met haar kinderen naar Indonesië en Indië


Wie is Tiffany Vansteenland?

•    Geboren in 1989
•    Verkoopster Outdoor Trekking, Kamperen en Reizen bij A.S.Adventure Pommerloch sinds 2013
•    Houdt van trailrunning, hiken en fotografie  
•    Favoriete reisbestemming: Bulgarije en Indonesië

Eerste verre reis met kinderen: Indonesië            

Leeftijd kind bij die verre reis: Hugo was 2,5 jaar

Favoriete reisbestemming met kind: Indonesië
Highlights: “Het delen van unieke ervaringen met ons gezin”

 

“Toen mijn man en ik op huwelijksreis gingen, namen we onze zoon mee. We wilden dat avontuur samen met hem beleven. Indonesië was voor ons de ultieme bestemming omdat het weelderige natuur, een andere cultuur en majestueuze tempels bood. Bovendien is er relatief veilig en zijn er geen specifieke vaccinaties nodig.”

“Indonesië, en dan vooral Bali en het minder toeristische Lombok, biedt een unieke combinatie van cultuur, natuur en gastvrijheid. We vonden het fantastisch om dat te kunnen tonen aan onze zoon. Het is de ultieme plek om onvergetelijke familieherinneringen te creëren.”  

“Het delen van die unieke ervaringen versterkt de familiebanden.”

Tiffany

“Een paar jaar later kregen we een dochter. Ook zij werd al op jonge leeftijd ondergedompeld in het reizen, want toen ze 22 maanden was, ging ze mee naar Zuid-Indië. Door met onze kinderen te reizen, ontwikkelen ze een gevoel van avontuur, openheid en tolerantie ten opzichte van andere culturen. Het delen van die unieke ervaringen versterkt bovendien de familiebanden.”

 

“Onze kinderen waren dol op het exotische eten. Nu nog steeds proeven ze met plezier van verschillende smaken en gerechten. Ze zijn heel nieuwsgierig naar onbekende soorten fruit, groenten en kruiden. Ik ben van opleiding diëtiste en waardeer hun interesse in voeding enorm!”


Kidsproof activiteiten in Indonesië

•    “Bewonder de eindeloze rijstvelden en watervallen.”
•    “Speel met de kinderen van een lokaal schooltje.”

•    “Bezoek de magische tempels.”

•    “Maak een ritje in een TukTuk.”
•    “Speel op de paradijselijke stranden.”
•    Ga snorkelen en ontdek de onderwaterwereld.”
•    “Vaar in een traditionele houten boot.”
•    “Volg samen kookles bij een gastgezin.”

Tip van Tiffany

“Gebruik packing cubes, zodat je goed georganiseerd bent bij talrijke hotelwissels en je spullen altijd makkelijk terugvindt in je reistas of rugzak.”


Brochure: Op reis naar de tropen

Of je nu wil hiken door het regenwoud of wil loungen in een hangmat op een idyllisch strand: het is verstandig om goed voorbereid op pad te gaan. In onze brochure ‘Op reis naar de tropen’ lees je alles wat je moet weten voor je vertrekt!

Ontdek de brochure

Laat je verder inspireren


Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.