Mid season kortingen: tot -40% op fashion & kids
image link

Mid season kortingen: tot -40% op fashion & kids >

Origineel op reis: inspiratie voor jouw avonturen

Natuurlijk kan je gewoon op het vliegtuig of in de auto stappen. Maar deze acht originele manieren van reizen wakkeren het avontuur pas echt aan!

Vanlife: de ultieme vrijheid

Voor wie?

Vrijheidszoekers, romantici, reizigers weg van de gebaande paden.

Waarom?

Flexibiliteit, verbondenheid met de natuur en - vooral - peilloze vrijheid.

Waar?

Overal, van kustlijnen tot bergpassen.


Je surfbord en wetsuit, hangmat, klimuitrusting of wandelschoenen in je kampeerbusje gooien en wegbollen richting horizon, wie droomt er niet van? Zeker sinds de pandemie wint #vanlife aan populariteit. Met recht en rede: wie met een alkoof, semi-integraal of integraal op pad trekt (we leggen graag het verschil uit aan aspirerende camperaars), ademt met volle teugen vrijheid in. En stof, van al die onverharde zandbaantjes. Met je huis op wielen rij je weg van de ratrace en ontloop je de massa’s.

 

De ultieme Europese roadtrip wacht. Wat wordt het, de bergen of de zee? Ga je surfen in Portugal of hiken in Schotland? Trek je naar Scandinavië, de Balkan of het groene noorden van Spanje? Tip: denk bij het kiezen van een bestemming op voorhand even na hoe je wil kamperen. In Scandinavië en Schotland kan je profiteren van het allemansrecht, op andere bestemmingen ben je aangewezen op gratis camperstops of betalende camperplaatsen. Campercontact verzamelt alle adressen.


Tip: Vanlife je voor het eerst?

Een kampeerbusje is een fameuze investering. Voor een eerste keer kan je best huren in plaats van kopen. Zo kom je niet enkel te weten of vanlife wat voor jou is, maar ook welk type camper het best bij je behoeften past. Aanbieders als Goboony brengen je in contact met campereigenaars, die hun huis op wielen verhuren aan anderen. Disclaimer: verslavend!

Liften: duimpje omhoog voor avontuur

Voor wie?

Plantrekkers en budgetreizigers.

Waarom?

Goedkoop reizen gecombineerd met avontuur en milieubewustheid.

Waar?

Je tocht op voorhand plannen of vertrekken aan je voordeur en zien waar je uitkomt, het kan allebei.


Ze mogen dan niet meer zo talrijk langs de weg staan dan in vervlogen tijden, maar lifters zijn verre van een uitgestorven ras. En maar goed ook: weinig verplaatsingen zijn zo avontuurlijk - en duurzaam! - dan het spontaan gescoorde ritje naar het zoete elders.

 

Autostop is de deeleconomie avant la lettre, een bewuste keuze voor solidariteit, vertrouwen in de medemens en eerlijke uitwisseling. Want vergis je niet, als lifter doe je je duit in het zakje: je betaalt met je aangenaam gezelschap tijdens een lange autorit. De voordelen zijn legio: liften is avontuurlijk, sociaal én goedkoop. Voor weinig geld ligt de wereld - of toch op z’n minst Europa - aan je voeten. En je ontmoet mensen van alle rang en stand, van bouwvakkers tot notarissen.

 

De mogelijkheden zijn enkel begrensd door jouw verbeelding (en, toegegeven, je geduld). Ga je op citytrip naar Parijs of Londen? Naar de Côte d’Azur of Barcelona? Of reikt de ambitie nog verder? Zelfs Istanbul of Azië liggen dan binnen bereik. Veel hoef je niet te plannen: simpelweg je rugzak inpakken en eropuit trekken. Met de duim omhoog kom je overal.

 

Nog even dit: het risico is klein - en vaak overschat - maar niet onbestaande. Vertrouw op je buikgevoel: spring nooit in een auto als je je er niet goed bij voelt en zorg dat je immer een plan b hebt. Is naast de kant van de weg staan met je duim omhoog je iets té avontuurlijk? Op Mpact of Carpool.be zoek je online op voorhand chauffeurs die naar hetzelfde festival rijden of die je (een stukje) kunnen meenemen richting vakantiebestemming. Of bied als chauffeur zelf je vrije achterbank aan. Sharing is caring!

Tip: Klein budget? Geen probleem!

Heb je nog nooit gelift en zoek je tips om je koudwatervrees te overwinnen? Of wil je weten op welke plekken je het vlotst een rit kan scoren? Check Hitchwiki, de bijbel voor autostoppers in spe. Een klein budget hoeft je in ieder geval niet tegen te houden. Wie het een beetje slim aanpakt, ziet ook zonder goed gespekte bankrekening een stukje van de wereld.

Slimme budgethacks voor op reis

Graag traag: kanalen verkennen met de boot

Voor wie?

Rustzoekers en trage reizigers.

Waarom?

Onthaasten op het ritme van het water.

Waar?

Op het wijdvertakte Europese netwerk aan kanalen.


Het mooiste aan reizen op het water? De twee v’s: vrijheid en vergezichten. De vakantie begint van zodra je inscheept op je eigen schuit. Stress maakt plaats voor perfecte peis en vree, sereniteit tot kunstvorm verheven. Het water kabbelt en deint, watervogels dobberen vreedzaam voorbij, elke plekje op de kade nodigt uit tot een picknick. Aah, wat een heerlijke manier van (traag) reizen!

 

Europa heeft een wijdvertakt netwerk aan kanalen. De meesten daarvan kan je per boot verkennen. In Frankrijk volg je de kanalen door de Camargue - door de moerassen van het wildste stukje van het land, bevolkt door flamingo’s, stieren en wilde paarden. Elders wachten het Canal du Midi, het Boergondisch Kanaal of het Canal du Rhône - prachtroutes die slingeren doorheen landschappen van chateaux en wijngaarden, waar zelfs de sluiswachters gekoelde flessen rosé verkopen.

 

In Duitsland strekt het merengebied van Mecklenburg-Vorpommern zich uit tussen Berlijn en de Oostzee, een eindeloze speeltuin van kanaaltjes en kristalheldere meren. En dichterbij huis wenken de weidse plassen van Nederland en de kaarsrechte vaarten van België. Zo drijf je via de IJzer en het Lokanaal van Nieuwpoort naar Ieper. Klaar om het ruime sop te kiezen? Meer aan bij Le Boat, de grootste aanbieder van vaarvakanties in Europa, en word kapitein van je eigen boot. Schip ahoi!

Tip: Zonder vaarbewijs het kanaal op

In veel landen kan je je perfect zonder vaarbewijs aan zo’n avontuur wagen. Op voorwaarde tenminste dat je schip niet te lang uitvalt en niet te snel kan varen. De vereisten verschillen van land tot land, dus steek je licht op voorhand even op.

Eilandhoppen: zout op de lippen

Voor wie?

Twijfelaars, rustzoekers en strandliefhebbers.

Waarom?

Ontsnappen aan de ratrace, één tegelijk.

Waar?

De Waddeneilanden, Griekenland, de Azoren: keuze genoeg.


Ligt het aan ons of schijnt de zon net dat tikje feller van zodra je langs alle kanten door water omgeven bent? Een rondje eilandhoppen is de ideale trip voor wie graag wind in de haren en zout op de lippen voelt. Voor wie meerdere plekken in één trip wil combineren. Van zodra je voet zet op een veerboot, lijkt je de drukte van het vasteland achter je te laten. Schakel je gsm uit, zet je horloge op eilandtijd en geniet van een ritme dat ruimschoots lager ligt.

 

Eender waar er eilanden zijn, kan je eilandhoppen. Niets houdt je tegen om het ver weg te zoeken. De Griekse eilanden, als pareltjes gesprenkeld over de Egeïsche en Ionische Zee, leven op het ritme van het veerbootschema. Op elk eiland wacht een ontvangstcomité. Je kan er Griekse mythes onthullen en smullen van eerlijk en kraakvers eten in taverna’s. Of wat gedacht van de Balearen of de Azoren, Åland of Indonesië? Allen hebben hun eigen charme.

 

Maar evengoed kan je dichterbij huis blijven. Voor de Nederlandse kust liggen de Nederlandse Waddeneilanden - vijf bewoonde eilanden en een resem zandplaten ertussen, een universum geboetseerd door eb en vloed. Hop via veerboot, watertaxi of historische klipper van Texel naar Vlieland, van Terschelling naar Ameland en Schiermonnikoog. Elk van de Waddeneilanden heeft z’n eigen smoel, maar één ding hebben ze allen gemeen: het is er heerlijk wandelen, fietsen en kamperen.


Checklist: Ik ga op reis en ik neem mee...

Steek je hand omhoog als je volgende situatie herkent. Je bent al een week in de weer om je trolley in te pakken. Nauwkeurig heb je net voldoende T-shirts en sokken in opbergtassen gepropt, je tickets zijn afgedrukt, je paspoort ligt klaar. Kortom: je bent helemaal paraat. Maar dan kom je aan en blijkt dat je je onderbroeken bent vergeten...


Gebruik onze handige checklist om dat scenario voor eens een voor altijd te elimineren.

Kajakken en kamperen, een droomcombinatie

Voor wie?

Water- en natuurliefhebbers.

Waarom?

Fysieke uitdaging én rust, gecombineerd met bivakplaatsen uit de duizend.

Waar?

Onder meer in Scandinavië of - de dichterbij huis - Nationaal Park Biesbosch.


Duw je spullen in een ton, schuif je kajak in het water en weg ben je. De kajak verandert je perspectief: je komt op plekken die je te voet of met de auto niet kan verkennen. Op het ritme van de peddelslag navigeer je door smalle kreken die eindeloos kronkelen. Je boot schuift door het riet en je krijgt van dichtbij de fauna van het water te zien: libellen en waterjuffers, kuifeenden en reigers, met een dosis geluk zelfs otters en bevers. ‘s Avonds zoek je een plaatsje om je kajak op het droge te trekken. Ver weg van lichtvervuiling: hallo, melkweg!

 

In natuurgebieden overal in Europa kan je deze avontuurlijke combinatie uitproberen. In Zweden is de Östergötlandarchipel een gedroomd decor: dankzij het allemanrätten kies je elke avond zelf het onbewoonde eiland waar je je tent opzet. Of wat gedacht van zeven dagen kajakken en hiken in de Noorse fjorden? Tijdens The Kayak Trip neemt reisorganisatie Travelbase alle logistiek en geregel voor z’n rekening, zodat jij kan genieten van de omgeving. In de Lage Landen kan je dan weer op avontuur in Nationaal Park Biesbosch - het grootste zoetwatertijdengebied van Europa, waar sommige campings enkel via het water te bereiken zijn.


Jij de plannen, wij het materiaal. Ook te huur!

Zin om op avontuur te gaan, maar mis je nog kwalitatief materiaal? Of wil je die nieuwe trekrugzak of slaapzak eerst eens uitproberen? Goed nieuws: je kan je uitrusting ook huren bij A.S.Adventure. Huren kan al vanaf één nacht, kiezen doe je à la carte.

Ontdek het verhuuraanbod

Bikepacking: backpacken met de fiets

Voor wie?

Fietsers die verlangen naar zelfredzaamheid en een diepere verbinding met de natuur.

Waarom?

Avontuur, zelfredzaamheid en minimalisme.

Waar?

Eender waar de paadjes smal en uitdagend zijn.


Bikepacking combineert fietsen (biking) met rondtrekken (backpacking). Naar gelang je wensen kan je bikepacken met een mountainbike, gravelfiets of koersfiets. Je trekt minimalistisch op pad, met al je kampeerspullen in driehoekige en langwerpige frame-, zadel- en stuurtassen. Opgelet: dat vergt de eerste keer wat puzzelwerk.

 

Eens gepakt en gezakt wacht de wereld om verkend te worden op twee wielen. Begin klein, met een overnighter (een trip van één nacht) naar een bivakzone in de buurt. Daarna ben je klaar voor het grotere werk. Waag je aan een alternatieve Ronde van Vlaanderen, via grindpaadjes in Oost- en West-Vlaanderen, of aan de Strade Bianche van Nederland, via kalkweggetjes in de Kop van Holland. Of wat gedacht van Kroatië of de Dolomieten? Verdere inspiratie vind je in ons overzicht van verrassende routes in de Benelux of epische uitdagingen wereldwijd.


Je ski-, outdoor- en/of fietskleding terug spik en span? Maak gebruik van onze wasservice. Ook je slaapzak en donsjas zijn welkom. Je kleding wordt ook opnieuw waterafstotend gemaakt. Bovendien krijg je 25% korting op onze wasservice vanaf 4 stuks.

Ontdek onze wasservice

Trein: via het spoor naar prachtplekken

Voor wie?

Romantici, groene jongens en meisjes.

Waarom?

De milieuvriendelijkste manier van reizen.

Waar?

Het Europese spoornetwerk is vertakt tot in de verste uithoeken van het continent.


kano

Europa telt meer dan 240.000 kilometer spoor, zes keer de omtrek van de aarde. Per trein geraak je - mits voldoende tijd en volharding - tot in de verste uithoeken van het continent. Tenzij je te voet of met de fiets gaat, is de trein veruit de duurzaamste en groenste manier van reizen. En ook de meest romantische: terwijl je je comfortabel nestelt op je treinzitje, met een goed boek bij de hand, schieten bossen en meren, velden en rivieren aan je voorbij. Of neem nu de nachttrein... je gaat slapen aan de zee en ontwaakt in de bergen, pure magie!

 

Over nachttreinen gesproken, het aanbod neemt gestaag toe. Vanuit Brussel spoor je naar Wenen of Berlijn, naar Dresden, Saksisch Zwitserland of zelfs naar Praag. En in Stuttgart, op vier uur sporen van Brussel, vertrekken er slaaptreinen naar Italië en Kroatië. Veel nachtroutes kan je stante pede op je bucket list zetten. Wat denk je van de rit van de Finse hoofdstad Helsinki naar Rovaniemi, pal op de noordpoolcirkel? Of die van Londen (te bereiken met de Eurostar) naar Fort William? Kijk bij aankomst uit het raam en je ziet Ben Nevis blinken. De Schotse Hooglanden lonken.


Tip voor aspirant-spoorvreters

Via de spoorwegen reizen allemaal goed en wel, maar waar vind je betrouwbare informatie over treinreizen? Eerste halte: The Man in Seat 61, een website waarin een Britse enthousiasteling zijn beste tips geeft over de voordeligste tarieven en de vlotste aansluitingen.

Huttentocht: liefde voor de bergen

Voor wie?

Hikers die graag het avontuur opzoeken.

Waarom?

Geen betere manier om te smullen van panorama’s.

Waar?

In eldorado’s voor bergwandelaars als de Alpen, Pyreneeën of Dolomieten.


Als wandelaar ben je al een krak in daghikes en je graag de, euh, volgende stap zetten? Dan ben je klaar voor een huttentocht, een meerdaagse wandeling van de ene berghut naar de andere. De hele dag klauteren en zuivere berglucht inademen, wat is er fijner dan dat? Groot voordeel: omdat je geen kampeermateriaal meezeult in je rugzak, kan je meer genieten van de panorama’s die je langs alle kanten verwelkomen. En nadat je na aankomst in de berghut uitgeput je wandelschoenen hebt uitgetrokken, moet je nergens meer naartoe. Geen verplichtingen, enkel genieten.

 

Zo’n berghut is een microkosmos op zich - een plek waar je verbroedert met gelijkgestemde zielen, verenigd in hun liefde voor de bergen, rond een stevig bergmaal. Pakweg een dampende kom jota in Slovenië, een bord knödels in de Alpen of rendierballetjes in Noorwegen.

 

Die laatste zin vat ook al de verscheidenheid aan bestemmingen samen. De Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen zijn populair, net als de Spaanse Pyreneeën en de Italiaanse Dolomieten. Wij riepen een huttentocht in het Wettersteingebergte uit tot de mooiste van Oostenrijk. Maar ook in minder voor de hand liggende landen als Slovenië of Bulgarije kan je perfect van hut naar hut hiken. Wel tuk op avontuur, maar geen zin om routes uit te pluizen en bedden te reserveren? Op de Dolomiti Trail, een aaneenschakeling van de mooiste panorama’s van de Dolomieten, moet je je enkel concentreren op wandelen. Reisorganisatie Travelbase regelt de rest.

Laat je verder inspireren

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.