Dons in topvorm houden: zo doe je dat

Je slaapzak of jas met donzen vulling zélf in de wasmachine proppen? Met de juiste techniek en producten is het een fluitje van een cent.

Waarom dons schoon houden?

Door intensief gebruik wordt het dons vuil en gaat het zijn grootste vijand aantrekken: water. Water doet het dons samenklitten, waardoor het niet meer zo efficiënt lucht kan vasthouden. Langzaam maar zeker verliest het dons zo zijn isolerend en ademend vermogen. Gevolg: je voelt je koud, nat en hoogst oncomfortabel met een natte donsjas of -slaapzak.

3 gouden wasregels

 1. Laat de wasmachine langzaam draaien op max. 40 °C
  Kies voor het wolwasprogramma en laat nadien slechts kort centrifugeren. Zo voorkom je schade aan het dons én aan je machine. Belangrijk is dat je steeds de wasvoorschriften goed volgt.
 2. Geef het dons ruimte
  Was je stukken één voor één en voeg enkele lek geprikte tennisballen toe om de donsvulling los te kloppen.
 3. Gebruik een speciaal donswasmiddel
  De producten van Nikwax en Granger’s maken niet alleen het dons weer schoon, maar herstellen ook het isolerend, ademend en waterafstotend vermogen van het dons. Dat laatste is erg belangrijk bij sneeuw of regenweer.

3 gouden droogregels

 1. Kies voor een aantal langzame droogsessies op lage temperatuur, waarbij je de draaisnelheid van de droogkast telkens een klein beetje opbouwt.
 2. Vergeet niet dat je donzen spullen tijdens het drogen hun oorspronkelijke omvang terugkrijgen. Stop ze dus – net als bij het wassen – één voor één in de droogkast, zodat ze genoeg ruimte hebben.
 3. Voeg opnieuw enkele tennisballen toe om de donsvulling los te kloppen. Of onderbreek het droogprogramma elke 15 minuten om de donsveertjes uit elkaar te trekken.

Je dons buiten laten drogen is ook een optie, maar dan liefst niet in de volle zon. Leg je kledingstuk of slaapzak steeds plat – niet aan de wasdraad hangen dus – anders zakt het natte dons naar beneden en krijg je plaatsen zonder vulling, en dus zonder isolatie. Schud de vulling regelmatig op om de veertjes los te maken. Het dons moet kurkdroog zijn voor je het weer in gebruik neem.